politika

Země Perského zálivu odmítají požadavky EU na podporu Ukrajiny a potlačení obcházení sankcí

Návrh společného prohlášení ukázal, že země Perského zálivu odmítají výzvu EU k zastavení pomoci Rusku a potlačení obcházení sankcí. Místo toho navrhují zastavit posílání zbraní do konfliktní zóny, uvádí Politico.

EU se zatím nepodařilo přesvědčit země Perského zálivu, aby před středečním summitem lídrů v Bruselu přijaly řadu proukrajinských závazků. Vyplývá to z návrhu prohlášení, který získal časopis Politico.

Federica Di Sario, Camille Gijs

Podle návrhu prohlášení se EU snaží dostat země Perského zálivu na svou palubu se sérií proukrajinských závazků před středečním summitem lídrů v Bruselu. 

Summit EU-Perský záliv, první svého druhu, má být ukázkou jednoty ve všem, od obchodu po energetiku a bezpečnost. Ale uniklé společné prohlášení, které se v pondělí rozšířilo, místo toho zdůraznilo napjaté spory mezi EU a státy Perského zálivu ohledně ruské války na Ukrajině. 

V jedné pasáži například EU navrhla formulaci vyzývající všechny země, aby ukončily materiální pomoc Rusku, a odsuzující Írán za to, že Moskvě poskytl rakety a drony k použití proti Ukrajině. Ale země Perského zálivu místo toho chtěly obecnější jazyk nabádající všechny strany, aby přestaly posílat zbraně do zóny konfliktu.

Jaké bylo výsledné řešení? Společný návrh na úplné zrušení odstavce.

V jiné části prohlášení země Perského zálivu navrhly vypustit pasáž, která slibuje zlepšit společnou práci na obcházení sankcí – což je jasná narážka na opatření ze strany západních spojenců zaměřené na finance Moskvy a na jejich potíže při prosazování sankcí. Spojené arabské emiráty, jeden ze států Perského zálivu, který se zúčastnil středečního summitu, údajně zvláště dráždily západní spojence kvůli obcházení sankcí.

Spor s formulováním odráží přetrvávající potíže, které mají EU a její západní spojenci při získávání ostatních pro svou koalici na podporu Ukrajiny a omezování Ruska.

I když se zdá, že nejspornější otázky ve středu na stole nebudou, zdá se, že obě strany našly společnou řeč na několika frontách. 

Podle dokumentu mají odsoudit příval raketových útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu – což je akutní obava, když se blíží zima – ačkoli Rusko v textu není výslovně uvedeno.

Obě strany jsou také připraveny znovu potvrdit rostoucí partnerství v oblasti energetiky, konkrétně s odkazem na obnovitelné zdroje energie, vodík, každoroční klimatické summity COP a Pařížskou dohodu z roku 2015, která má udržet globální oteplování výrazně pod 2 stupni Celsia.

Nezmínil se ani prohlubující se vztah EU v oblasti fosilních paliv s Katarem, státem v Perském zálivu, který Evropě prodával stále větší množství kapalného zemního plynu, když se snažila zbavit se ruské energie.

Na obchodní frontě usiluje EU o bilaterální obchodní dohody s různými zeměmi Perského zálivu poté, co v roce 2008 selhal pokus o uzavření dohody s celým regionem Perského zálivu.

Společné prohlášení ukazuje, že země Perského zálivu se brání směřování EU k individuálnímu přístupu, a navrhují návrat k jednání s celým regionem.

Země Perského zálivu však nemusí být v této věci nutně jednotné: Saúdská Arábie má větší zájem o celoregionální dohodu, zatímco Spojené arabské emiráty aktivně usilují o bilaterální dohodu s EU v naději, že zahájí obchodní jednání s Bruselem ještě před koncem roku. 

Očekává se, že obě strany budou na prohlášení dále pracovat, přičemž cílem EU je dokončit ho v úterý.

https://1url.cz/L1kMo
Původní článek

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
16. 10. 2024 01:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Na druhou stranu obdivuju ten nezničitelnej optimismus eurosajuzu – furt tam ještě věří tomu, že její přání má nějakou váhu. Zrovna před chvílí jsem na webu I. Davida seriálově – najednou se to nedalo – dokoukal záznam z té euroschůze, jak tam je-bali Orbána. A mám z toho vohromnou radost – ti eurosr-čáči jsou ještě idiotštější, než jsem si vůbec myslel. Takže je to dobrý – řachne to!