politika

Vladimir Skačko: Koridor přes africký SSSR

Jak je vidět, dobré zkratky nezmizí navždy. A po rozpadu SSSR v roce 1991 to vypadá, že v Africe si vytvoří vlastní SSSR.

Na rozhraní saharské pouště a rovníkové Afriky, v savaně, kde neživé písky se ještě neproměnily v džungle, se může rozvíjet život.

Tato oblast se nazývá Sahel. Od Atlantského oceánu po Rudé moře v Africkém rohu, od západu na východ zahrnuje části severního Senegalu, jižní Mauretánie, centrální část Mali, severní část Burkiny Faso, jih Alžírska, jižní Niger, severní Nigérii, Kamerun a Středoafrickou Republiku, střed a jih Čadu, střední a jižní Súdán, sever Jižního Súdánu, Eritreu a sever Etiopie.

Na sociálních sítích již delší dobu koluje následující popis života v tomto regionu:

„Píše se rok 2074. Sahel je zastavěn ruskými jadernými elektrárnami, které získávají uran z afrických ložisek. Tyto jaderné elektrárny napájejí vysokorychlostní železnice, po kterých se přepravuje náklad z Eritrei do Senegalu rychlostí 500 km/h, zkracují cestu po Africe z několika týdnů (po moři) na 14 hodin a nedaleko vede 8proudá vysokorychlostní dálnice, po které bezpilotní náklaďáky táhnou celé silniční vlaky v obou směrech… Nákladní vozy jsou elektrické, a tudíž bez výfuku, a poptávka po energii z jaderných elektráren stoupá… To vše umožní pohodlný přístup ke dvěma oceánům najednou. … Afrika předčí ekonomickým potenciálem i Spojené státy. A to vše ovládá Rusko a Čína…“

A v důsledku toho, protože vůdci jsou jasní, se tomuto africkému koridoru už vtipně říká SSSR – Svaz sahelských suverénních republik, které se konečně osvobodily od předchozí koloniální a současné neokoloniální závislosti na bývalých metropolích.

Ano, je to stále ještě obrázek. Fantasticky se ale jeví jen na první pohled, protože podle mnohých plně odpovídá obrazu budoucnosti, která bude patřit nejen těm, kdo mají zdroje, ale i těm, kdo ovládá logistickou infrastrukturu. Tedy těm, kteří mohou rychle, včas a do potřebných míst dodat zdroje a získat hmatatelné výhody.

Proto se ve světě mluví o tom, že ruský prezident Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching prosekávají koridor, to znamená, že se chystají vybudovat ucelený a diverzifikovaný, silniční a železniční dopravní koridor od Rudého a Arabského moře Indického oceánu k Atlantiku na pobřeží Senegalu.

A hlavní geopolitická výhoda tohoto dopravního koridoru je již zřejmá – nový koridor neovládnou tradiční a chamtiví agresivní anglosaští monopolisté, kteří dnes tak či onak ovládají hlavní dopravní tepny na obou polokoulích. Tedy nebude to ani Velká Británie, ani USA a ani Francie.

A je velmi důležité, že Putin a Si už v různých časech a na různých místech oznámili, že zahajují změny, které se nestaly sto let. Ale v koloniálně podrobené Africe se to nestalo nikdy. A jeden z optimistických scénářů je popsán výše.

Nový dopravní koridor na západě otevře námořní cestu pro náklad z euroasijských zemí přímo do Latinské Ameriky. A na východě se přirozeně propojí s čínskou logistickou infrastrukturou „Jeden pás-jedna cesta“, která nese obchodní toky z Číny, která je již „továrnou světa“, a s mezinárodním dopravním koridorem „Sever-Jih“, spojující Rusko s Indií, Íránem a všemi sousedními zeměmi (celkem 11 zemí).

A samozřejmě musíme mít na paměti, že počátkem ledna 2024 podepsal premiér Etiopie Abi Ahmed s prezidentem Somalilandské republiky to, co již bylo nazváno „historickou dohodou“, která umožňuje Addis Abebě volný přístup do Arabského moře v Adenského zálivu. Neutralizuje například průliv Bab el-Mandeb, který je vždy připraven proměnit se v zácpu.

A to znamená úplný přístup Etiopie na západě – směrem k zemím Sahelu a budoucímu sahelskému koridoru, a na východě – k Indickému oceánu.

A pokud Somaliland, část Somálska, který se v roce 1991 rozhodl stát nezávislým státem, není jako takový uznán žádnou zemí na světě, pak Etiopie je nejen lídrem Africké unie, ale také státem přátelským vůči Rusku a Číně, a která byla právě přijata do BRICS.

To znamená jediné: rozsáhlá území světa, která byla po staletí pod koloniální závislostí – v Africe, Asii a Latinské Americe, na kterých žijí dvě třetiny nebo dokonce tři čtvrtiny světové populace, lze čistě teoreticky propojit do jediného skutečně globálního trhu, který neovládá a nekontroluje „zlatá miliarda“ kolektivního Západu.

K tomu se stačí osvobodit od politických a ekonomických chapadel neokolonialismu, nebo alespoň oslabit jejich stisk na krku, a peněženkou a rozpočtem pocítit výhody skutečné suverenity. Jako se to například děje v republikách Sahelu, kterým se donedávna říkalo Francouzská Afrika. A v první řadě právě od Francie se země Sahelu osvobozují.

Za posledních jeden a půl až dva roky došlo k protifrancouzským převratům v Mali a Guineji (v roce 2021), v Burkině Faso a 26. července 2023 byl v Nigeru svržen profrancouzský prezident Mohamed Bazoum. 30. srpna téhož roku v Gabonu byl posláni na odpočinek Ali Bongo Ondimbu; V důsledku toho byly během převratů posledních let ve čtyřech státech – Čadu, Nigeru, Mali a Burkině Faso – nastoleny režimy přátelské k Rusku. Byla odtud stažena vojska západních zemí, především Francie a USA.

A abyste pochopili cenu osvobození, stačí se naučit počítat a vidět přínos z výpočtů: po vyhnání Francouzů z Nigeru tamní nová vláda zvýšila ceny za vývoz uranu 250krát – z 0,8 eura na 200 eur za kilogram uranu. Jak se říká – cítíte ten rozdíl? Ale celý francouzský jaderný energetický průmysl žil a ziskově pracoval na levném nigerském uranu.

Proto francouzský prezident Emmanuel Macron zatíná vztekem pěsti. Podobně CNN nedávno uvedla, že pro Spojené státy nastal v Africe kritický okamžik, protože „ruský vliv se šíří po celém kontinentu“.

A v tom mají pravdu – k mnoha změnám v Africe dochází ne bez přiměřené pomoci Ruska, pro které v Africe dříve pracoval PMC Wagner, a teď tam pracuje takzvaný Africký sbor, který je od loňského léta spojován se jménem armádního generála Sergeje Surovikina. Ale tato účast Ruska v afrických záležitostech je samozřejmě na samostatný rozhovor.

Například v Eritrei a Súdánu se dnes plánuje vybudování ruských námořních základen a Niger doslova vyzývá Rusko, aby ho chránilo před Západem a umístilo v zemi ruskou pozemní základnu.

Ale i samotné republiky afrického SSSR jsou připraveny se bránit.

Když po převratech, které vyhnaly Francouze, se Paříž rozhodla ovládnout neposlušné s pomocí svých dalších afrických spojenců z Ekonomického společenství západoafrických států (ECOWAS), osvobozená Burkina Faso, Mali a Niger vytvořily „Alianci zemí Sahelu“. A premiér Mali, Shogel Kokalla Maiga, varoval případné okupanty: „Tato Aliance je naší odpovědí na mezinárodní spiknutí proti zemím Sahelu, které se rozhodly vzít osud do vlastních rukou. My se nezastavíme, protože víme, že po Nigeru poletí další kulka na Mali. Varujeme všechny – nevstupujete k našim bratrům: každý kdo zaútočí na Niger, se bude muset vypořádat s námi!”

V lednu tohoto roku všechny tři výše uvedené země opustily ECOWAS. A vůdce Mali, plukovník Assimi Goita,  nedávno odmítl návrh na rozmístění sil NATO v zemi. „Uvědomil jsem si, že buď chtějí z Mali udělat bránu pro kriminální činnost, nebo rozdělit zemi,“ výmluvně vysvětlil své odmítnutí.

A letos v lednu nový premiér Nigeru Ali Lamine Zein a prezident Čadu Mahamat Idriss Deby navštívili Moskvu.  Když byl přijat Putinem čadský prezident řekl: „Rád bych vyjádřil svou vděčnost Bohu, který mi umožnil přijet na tuto návštěvu do Ruska”.

Souhlasíte, je to vysoká úroveň jak setkání, tak i nadějí do nich vkládaných. Což samozřejmě s Boží pomocí pomůže i při výstavbě sahelského koridoru, pokud dojde k uskutečnění všech plánů. A jakmile bude tento koridor vybudován, bude možné hovořit o propojení infrastruktury celé Afriky, na východě a západě, severu a jihu.

A už existuje fantastická vize: „Podél silnic život v Africe rozkvetl. Vyrostla celá obchodní města, založily se plantáže, vyrostly továrny, závody…“

A jak se to stane vám řekneme později, v Africe je spousta infrastrukturních plánů.

https://ukraina.ru/20240618/1055708038.html

Přečtěte si o procesech v Africe v článku Vladimira Skačka “Afrique française, adieu! Macron ztrácí zbytky koloniální říše”

V podobném duchu píše i Michail Gamandij-EgorovContinental Observer:

Aliance sahelských států-Rusko: společný pochod vpřed

Interakce mezi členskými zeměmi Aliance sahelských států a Ruskem nadále nabírá na síle a již nyní je inspirativním a úspěšným příkladem pro mnoho dalších národů na africkém kontinentu. Nepřátelé Afriky, Ruska a mezinárodního multipolárního řádu budou sledovat probíhající procesy s ještě zastřenějším hněvem, ale hlavní je, že logický pochod současného světa bude pokračovat v cestě.

Vztahy mezi Moskvou a hlavními spojenci na africkém kontinentu se vyvíjejí pokročilým tempem. Dnes je nepopiratelné, že se Rusko stává významným hráčem v Africe, a to v rámci interakce se spojenci a partnery ve všech regionech kontinentu. Přátelské a strategické vztahy mezi ruským státem a aliancí sahelských států tvoří jeden z hlavních směrů rusko-afrických vztahů.

V tomto ohledu nová cesta šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova v několika afrických zemích včetně Burkiny Faso, stejně jako návštěva náměstka ruského ministra obrany generála Junuse-Beka Jevkurova v Nigeru, jednoznačně ukazují, že dnes je tato aliance dobře a skutečně zavedená.

A to vše v době, kdy ruský stát, stejně jako Čínská lidová republika, představuje jednu z hlavních sil prosazujících moderní mezinárodní multipolární řád v globálním měřítku. Sahelská aliance, která v současnosti zahrnuje Mali, Burkinu Faso a Niger, představuje právě tuto velkou panafrickou a multipolární sílu, která inspiruje velmi velký počet afrických občanů, a to jak v oblasti Sahelu, tak mimo něj.

Současné pozorované procesy potvrzují několik analýz Continental Observer, jak nedávné, tak o něco starší.

Obecně, dnes je tak zajímavé sledovat neustále narůstající vztek nostalgiků po unipolaritě, kteří by se ještě před 8–10 lety posmívali analýzám, které se týkaly vyhlídek současných rusko-ruských vztahů a byli tak dlouho přesvědčeni, že se ocitli v pozici pseudopánů Afriky a budou si moci užívat naprosté beztrestnosti.

Tato doba je definitivně pryč. A zainteresované západní režimy, představující jasnou globální menšinu, se můžou snažit jak chtějí a lpět na posledních zbytcích západního neokolonialismu na africké půdě – to na konečném výsledku nic nezmění. Naopak, jejich činy a gesta, tak typická pro malý svět, kterým je Západ – v mnoha bodech jejich pád ještě více urychlují, a již pozorované události, současné i budoucí v Africe to do značné míry potvrzují.

V tomto smyslu mnohonásobné vztahy mezi Ruskem a zeměmi Aliance sahelských států, jakož i na úrovni celého afrického kontinentálního měřítka ničí nejen neokoloniální geopolitickou agendu západní globální menšiny, ale definitivně podkopávají klišé, která se globální menšina dlouho pokoušela v Africe prosadit. Že bezpečnostní výzvy zde prý mají trvat téměř věčně, že přírodní zdroje dotyčných zemí nejsou synonymem rozvoje a že „udržet se nad vodou“ – je možné jen v partnerství se Západem.

Během několika posledních let byla tato vulgární a primitivní západní klišé jedno po druhém zničena. A to i v bezpečnostní, geopolitické a geoekonomické sféře. Když mluvíme přesně o ekonomice, dnes a více než kdy jindy je zřejmé, že to není nezápadního většina světa, kdo extrémně potřebuje západní technologie, které jsou dnes více než kdy jindy nahraditelné, ale spíše pravý opak – malý západní svět bez přístupu k levným strategickým zdrojům si v konečném důsledku nebude moci nárokovat žádný rozvoj.

A to natolik, že západní elity NATO se snaží všemi prostředky utajit tuto poslední pravdu před svým obyvatelstvem, takzvané pseudoelity to dobře vědí. Proto ten vztek na vrcholu, proto nespočet pokusů o pomstu v Africe. Zatím bez úspěchu.

Jedno je jisté – bez ohledu na pokusy klást překážky globální menšinou reprezentovanou kolektivním Západem, Rusko a země Aliance sahelských států budou pokračovat ve společném pochodu vpřed. V rámci vzájemného respektu, vzájemných zájmů a na poctivém základě panafrikanismus a současného multipolárního světového řádu.

https://ru.reseauinternational.net/alliance-des-etats-du-sahel-russie-la-marche-commune-en-avant/

Zdroj: Continental Observer

sdílet na

60 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Hynek
19. 6. 2024 03:00
Ohodnotit příspěvek :
     

odstraněno

Jaris
19. 6. 2024 10:40
Odpovědět  Hynek

PRASAKU!

Frank1 -
19. 6. 2024 11:42
Odpovědět  Hynek

Amine kopnete to prase Hynka do rite! At jde jinam mezi sva prasata!

Janaz
19. 6. 2024 12:38
Odpovědět  Frank1 -

Pošli mu odkaz na ten prasácky koment, ja som to urobila. Admin určite necita všetky diskusie.

19. 6. 2024 15:30
Odpovědět  Frank1 -

Do Řeporyjí?

Slovák
19. 6. 2024 13:03
Odpovědět  Hynek

Ty pedofil zasranej!

19. 6. 2024 15:13
Odpovědět  Hynek

Díky za odstrašující pokuk do tvý hlavy. A hodně honíš, hodně? A často? Ale co jinýho ti taky zbejvá, když jinak máš v řepě nas-ráno, jaks nám právě předvedl, žejo.

19. 6. 2024 15:29

Se vám lidi divím, že vás může nějakej počítačovej masturbátor takhle rozhodit. Protože jak jinak to asi objevil, než na svejch oblíbenejch stránkách, žejo. Holt se mu za louží sex smrsknul na model já a já, protože kdo by taky chtěl s takovým nepodařenem něco mít, je z toho frustrovanej, a takhle se ventiluje. Proč na něj hned nahánět admina? Vždyt je to jenom směšnej honibrk.

Joe Arp
19. 6. 2024 16:59

Viděl jsem to podobně, ovšem protože to tu navštěvuje cca 10 skalních jde možná o rozšíření nabídky a přilákání dalších, zde marně kvílících nad sviňárnami světa. Jsem zvědav na reakce po zvednutí poplatků za ČT a ČR, TO ZAS BUDE BEKOTU A PRÁZDNÁ NÁMĚSTÍ! Nějaký masturb zde – prkonina, hlavně ho nahlásit!

Mike
19. 6. 2024 06:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Jinými slovy – východní státy budují, poporují a ochraňují, zatímco ty západní ničí, rabují a podmaňují.

Slovan
19. 6. 2024 08:20
Odpovědět  Mike

asi dáno k povaze genového fondu, bych to viděl. Však takové národy dávno byly né, které jen rabovaly a válčily.

zuza
19. 6. 2024 10:22
Odpovědět  Slovan

stačí si ničo naštudovať z dejín a hneď budete vedieť, akú “mierumilovnosť” majú v génoch východné národy. Pozrite si kórejské, čínske, japonské rozprávky, aj v tých vidno, akú krutosť majú v sebe, dokonca aj voči svojim vlastným. Niečo z toho utlmil budhizmus. O “mierumilovnosti” turkických národoch a araboch je aj škoda hovoriť. Luxus mierumilovnosti si mohol dovoliť ruský mužík – keď už pomery boli neúnosné, presunul sa o kus ďalej – takým spôsobom vlastne kolonizovali Rusi takmer ľudoprázdnu Sibír.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
19. 6. 2024 11:46
Odpovědět  zuza

Tak já jsem myslel ty slovanské, né mogoloidní.

Pavel z Moravy.
19. 6. 2024 12:07
Odpovědět  Slovan

Přečti si na cz24.news Kedmiho, ať ho uznáváš nebo ne. Říká to, co musí být všem normálním lidem jasné. Vladimír nikam nespěchá, krach západu a tedy i nás je jasný. On si pouze počká jak se to zde rozloží a krachne to. Žena mi již před rokem říkala, že budou jednou Rusko prosit, aby nám pomohli. Nu, komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

Albi
19. 6. 2024 13:03
Odpovědět  Pavel z Moravy.

A když si jen vzpomeneš na všechny ty kritiky, kterým se ruský postup přeměny světa zdál příliš pomalý! 🙂

Co je ale horší (pro nás!) – když se podíváš na tu mapku, kde roste cesta od oceánu k oceánu – a kde se nachází Evropa!!!
To strašení, že jakmile “padne” Ukrajina, Putin se vydá do Evropy – bububu – děste se všuchni, Rusák nás chce spolknout!

A on se vydá jinudy! 🙂
(Ty Evropo si užij ten svůj chalífát!)

Pavel z Moravy.
19. 6. 2024 14:30
Odpovědět  Albi

Evropa si chálifát užije v plné míře. To už tam v západní, jižní a severní Evropě není nikdo schopen zastavit. Dokonce spousta bílé populace to podporuje. Třeba Mélenchon ve Francii a za sebou táhne celou tu LGBTQI komunitu. Jak se to bude nakonec shodovat s právem šaría, to bude zajímavé. V Německu již někteří bílí konvertují, modlí se tam venku na koberečcích spolu s muslimy. Ekonomicky Němci úplně krachnou, protože pověstná německá píle a spořádanost je pryč. A my samozřejmě půjdeme do kytek s nimi. Abychom se zachránili, to bychom se museli osamostatnit a znovu vybudovat konkurenceschopný průmysl. Netvrdím, že by to nešlo, ale já tomu moc nevěřím, když to tady vidím. Někde jsem četl takový dobrý názor, kdo tady bude chtít z těch mladých generací skutečně poctivě pracovat pro rozvoj země? Upozorňuji, že jsem ten názor četl, tentokrát to nejsou moje slova. Ale souhlasím s nimi.

19. 6. 2024 15:06
Odpovědět  Albi

V noci, když se tu vypleskly ty dva články (ještě Glazjev a Dilma), tak jsem měl radost, že po dlouhý době před spaním něco pozitivního. Pak mě pod vlivem těch článků napadlo, že by stálo za to spočítat, na kolika šachovnicích zároveň vlastně tu svou simultánku se světem Gosudar hraje. Jenže v krátký době jsem zjistil, že se to spočítat nedá, protože na mě tu a onde furt vylejzala nějaká další šachovnice. Nebo jsem naopak zjistil, že co se mi zdálo jako tři šachovnice, nejsou tři šachovnice, ale spíš něco jako jedna množina se třemi podmnožinami. Tak jsem to vzdal.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
19. 6. 2024 19:13

Jen škoda, že ten článek je vize v r. 2074, takže toho se asi nedožijeme. Ale zas je dobré sledovat něco takového “krok po kroku” (Fénix vstává z popela!), což ale zase neuvidí ti, kteří “přijdou k hotovému”.

A doporučuji ti přečíst si hlavně první odstavec MAP. Jak se daří Signalistovi “restart Česka”, kterým se všude tak pyšní!
https://www.michalapetr.com/map-2022-nejprestiznejsi-manazerska-vzdelavaci-instituce-sveta-vyhlasila-ceskou-republiku-za-zemi-rizenou-v-letech-2023-24-nejhorsi-vladou-na-celem-svete-berlin-vyslal-vysokou-statni-delegaci-do-pek/

19. 6. 2024 20:40
Odpovědět  Albi

Ten koridor přes Sahel bude dle mě mnohem dřív, než si myslíš. Můj odhad je do deseti let.
Jasně napřed dejme tomu dvoukolejovej základ, ale postupně k tomu můžou přibejvat další pruhy kolejí. Určitě aspon dva, protože taky údržba železničního svršku a při takový štrece to bude, myslím si, prozíravý opatření. Přijde mi to lepší nápad, než ta kamionové dálnice souběžně s tou železnicí – k čemu a nač? Normální dálnice pro osobáky, proč ne, ale k čemu dobrá ta kamionová, i kdyby na elektriku? Trolejbus, i když na elektriku, má furt větší spotřebu než tramvaj, protože valivej odpor. Tak nač zbytečně plejtvat elektrikou a k tomu fuj fuj mikročástice z pneumatik, 1 300 (!!!) krát škodlivější než ty sledovaný z výfuku, atd. atd.
Ono se vlastně na té sahelské magistrále maká už v předstihu – někdy před čtrnácti dny jsem zachytil, že už tam Kitajci budují cca 500 km. železnice odněkud někam, co bude pak součástí té sahelské magistrály.
Avšak pořádně se to rozjede až to začne fungovat všechno dohromady – severní mořská cesta, severojižní koridor do Indie, koridor přes Sahel a námořní spojení s Jihoamerikou. A v Jihoamerice ještě nikaragujskej průplav, aby to bylo komplet.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
19. 6. 2024 21:50

..jo, takhle to dopadá, když zničehožnic odsunou za trest do Afriky “nepotřebného” Surovikina.
Máme tady mudrců jak nas*áno… ;o))))))))))

19. 6. 2024 23:57
Odpovědět  Boomer

jo ;o)))

katango
20. 6. 2024 11:03
Odpovědět  Boomer

Podle mne tam rozhodně nebyl odsunut za trest, ale aby udělal nějakou práci, jako například tuhle. A tak nějak mi připadá, že různí generálové jako hlavy států budou radši jednat s bojovníkem, co má za sebou řadu vojenských úspěchů, než s nějakým inkoustem.

Boomer
20. 6. 2024 11:55
Odpovědět  katango

..inu, ano. Já jen ironicky glosoval postoje mnohých zde, kteří už ho viděli na Kolymě nebo rovnou v horním patře Lubjanky. Tam se totiž nacházejí ty nechvalně proslavené “sklepní cely”.
Marné bylo mé tehdejší snažení, vysvětlování, že dobří koně se nestřílejí, až čas oponou trhnul a.. Ecce Surovikin Africanus…
;o)))))

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
20. 6. 2024 13:49
Odpovědět  Boomer

Tak tady se musím kapitálisty zastat. Už minulej rok jsme se s kapitálistou výjimečně třídně nekousli, ale shodli se na tom, že Argamedon to vzal po Kuchtíkovi a zdárně pokračuje v jeho díle rozšiřování ruskýho prostoru v Africe, a dělali jsme si proto občas z některejch vocazdejších mudrlantů, co porůznu špekulovali o jeho bědným osudu, srandičky.

Boomer
20. 6. 2024 19:47

..no jenom zvopatrna s tím zastáváním, ať sám sobě nevtiskneš polibek smrti… ;o))))
Tady kvete jen určitý druh humoru…

21. 6. 2024 21:16
Odpovědět  Boomer

Hubana smrti
hravě smázne
polibek můzy

Slovan
19. 6. 2024 14:44
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Kim přivítal s velikou pompou Vladimíra Putina. Nechal rozsvítit celý Pchjongjang. Kde ti chudí korejci kteří tam mají takovou bídu vzali tu elektřinu. Jestlipak ji tam nepřeposlal náš signalista? Ten tak rád rozdává z našeho. Všichni se chtějí přátelit a obchodovat a my blbci posloucháme ušáky na slovo a ničíme si zemi. Ti z nás ale muší mít legraci co jsme to za vemena kozí.Všichni!!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Janaz
19. 6. 2024 12:40
Odpovědět  zuza

Krutosť v sebe majú všetky národy na svete, napr. také “mierumilovné” kolonizovanie sveta európanmi. A o osídľovanie Sibiri vieš prd.

Mike
19. 6. 2024 19:15
Odpovědět  zuza

Mluvím o současnosti. Až zde bude článek o krutostech japonských císařů z počátků lidstva – a nejen jich, budu takové téma komentovat.Takže ještě jednou, aby to pochopila i Zuza.
Jsou zde státy, které vybudovaly svou ekonomickou sílu, potažmo blahobyt tím, že rabovaly nerostné bohatství států, které držely pod krkem s pistolí u spánku. No a pak jsou zde státy, které by klidně mohly držet u spánku porobeným státům Kinžály. Ale oni to neudělají. Naopak, pomůžou jim, aby se konečně postavily na vlastní nohy. Já v tom prostě vidím lidství – to je to, co na západě nevidím. Je to srozumitelné Zuzo? Nebo to mám vydat knižně?

Ladislav 💤
19. 6. 2024 14:46
Odpovědět  Mike

Dnes uzavřeli, pan Putin 🇷🇺 s panem Kimem 🇰🇵 dohodu: Vzájemná pomoc v případě agrese!
No, nejsou to géniové? Jsou!

Tak milá KOZO a uslintaní amíci, budiž vám země co nejtěžší!

Standa
19. 6. 2024 06:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Co se týče základen.Washington požaduje, aby Moskva anulovala rozhodnutí o vytvoření
vojenského bloku z latinskoamerických zemí poblíž hranic USA.

Americké ministerstvo zahraničí bylo rozhořčeno brilantním projevem
Marie Zacharové, oficiální zástupkyni ruského ministerstva zahraničí.
¨

Spojené státy americké svým charakteristickým svérázným arogantním
způsobem, vydaly Rusku další ultimátum. Tentokrát Washington požaduje,
aby Moskva anulovala dřívější rozhodnutí o vytvoření vojenského bloku
z latinskoamerických zemí poblíž hranic USA.

Rusko však Bílému domu opět dalo jasně najevo, že mluvit s ním z
pozice síly, je naprosto zbytečné a marné. – Tentokrát bylo na
oficiální zástupkyni ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharové,
aby usadila troufalé „Jenkýs“ zpátky na židli. Maria Vladimirovna
na ultimátum předložené Rusku tvrdě odpověděla, což vyvolalo na
americkém ministerstvu zahraničí skutečnou hysterii. Na to Američané
samozřejmě nebyli zvyklí, aby si s nimi někdo dovolil mluvit takovým
tónem.¨

Standa
19. 6. 2024 06:21
Odpovědět  Standa

Události se začaly rychle vyvíjet poté, co venezuelský prezident
Nicolás Maduro oznámil, že v Latinské Americe bude vytvořen nový
vojenský blok v čele s Ruskem, jako protiváha k NATO. Vytvářený blok
by měl zahrnovat země jako Venezuela, Brazílie, Kuba, Uruguay,
Nikaragua a samozřejmě Rusko.

Tato zpráva vyvolala mezi zástupci ministerstva zahraničí USA
skutečnou paniku. Reakce z Washingtonu následovala okamžitě. Ministr
zahraničí Antony Blinken v této věci okamžitě vydal ostré prohlášení a
podle dlouholeté tradice ( jak je u Američanů zvykem ) začal Rusku
vyhrožovat:  “Moskva je povinna zrušit projekt vojenského bloku na
americkém kontinentu! Žádné vojenské aliance bez účasti Spojených
států amerických, a ne pod jejich vedením, zde nejsou přijatelné.
Prohlášení, které dnes činíme, je ultimátum. Pokud Moskva jej
nevyslyší, Washington přistoupí k nejtvrdším opatřením. Toto je naše
poslední varování. Důrazně doporučujeme všem účastníkům vojenského
bloku, aby odmítli realizaci tohoto projektu.” řekl mister Blinken.Je
pravda, že ministr zahraničí neupřesnil, k jakým konkrétním tvrdým
opatřením se Spojené státy chystají uchýlit.

Standa
19. 6. 2024 06:26
Odpovědět  Standa

Zajímavé ale je, že jakmile Blinken dokončil svůj plamenný a výhružný
projev, přání připojit se k novému vojenskému bloku okamžitě vyjádřily
i Argentina a Mexiko, což amerického ministra zahraničí zcela vyvedlo
z míry. Všechny pochopitelně zajímalo, jak na tyto hrozby zareaguje
Moskva. A stojí za zmínku, že odpověď nezklamala. Oficiální zástupkyně
ruského ministerstva zahraničí Maria Vladimirovna Zacharova dostala za
úkol odpovědět na americké ultimátum a udělala to prostě skvěle:
“Ruská federace nepřijímá jazyk výhružek a ultimát. Washington je může
předložit jen těm, kteří jim to dovolí. Opakovaně jsme Spojeným státům
říkali o nepřípustnosti umísťování svých vojenských bloků blízko
hranic Ruska – ale v odpověď se nám jen Američané smáli do tváře. Teď
je čas se smát do tváře Ameriky“ .
Ach, to jsem se po ránu unavil.

Tom
19. 6. 2024 07:01
Odpovědět  Standa

Stando, to se stalo teď někdy, nebo je to staršího data? Myslím, že něco hodně podobného i s tou odpovědi M. Zacharove jsem četl už před časem. Ale jen jeden jediný článek. Pak už nic. Tak nevím.

Standa
19. 6. 2024 07:09
Odpovědět  Tom

Letos v únoru!

Tom
19. 6. 2024 07:17
Odpovědět  Standa

Tak to by tak souhlasilo, děkuji. a Marušce zdar 🙂

19. 6. 2024 08:38
Odpovědět  Standa

Link?

Tom
19. 6. 2024 08:59
Odpovědět  primak

Link??? Není lepší používat české výrazy, např. odkaz, kde každý hned pochopí o co jde?

20. 6. 2024 09:33
Odpovědět  Tom

Myslel jsi Die Odkaze?

20. 6. 2024 10:01
Odpovědět  primak

Přátelé, jsem dojat, kolik palců nahoru dostal ten, co mě sepsul. A palců dolů na moji nesmělou otázku o link. A děkuji za důvěru tomu, co to dal opačně.

Jak povzbuzující, po tom, kolikrát jsem si zde dal práci a dal zde link na něco zajímavého, případně to sem i přeložil. Ale shledávám nic tak neobvyklého, jak je na českých fórech zvykem, někoho sepsout a hned se na to druzí sesypat jako sršni.

Doufám, že ti, které tak mocně pohoršil můj “link”, jistě píší vše správně česky s háčky čárky, jak je zde dosti (ne)vidět. (A nikoho to tak moc nepohorší, že by sepsul a dával mínusy – kromě mne…)

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Administrátor
P.A.Semi
20. 6. 2024 23:47
Odpovědět  primak

Zelenou 1 vám a červenou 1 Tomovi jsem dal já, protože to byl dobrý dotaz…

A “link” (tedy potvrzení jeho absence) jsem vám dal níže – RT o tom zřejmě nic nepsalo a zřejmě si to tedy zcela vymysleli na nějakém blogu po cestě, odkud to sem opsali…?
(Protože nikdo jiný tu na to link také nedodal… A tohle zrovna by byla informace, kterou by RT asi nevynechalo…)

Minimálně to (vojenský blok v Latinské Americe, Blinkenova reakce a Zacharové odpověď) tedy poněkud zavání pro-ruským hoaxem z nějakého blogu…? (já už jsem to někde předtím také četl, dost možná zde…?? Že to někde píšou ještě neznamená, že to tak je… Je to pak otázka hodnověrnosti daného zdroje…)

πα½

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Editor
21. 6. 2024 00:18
Odpovědět  Tom

Přestože jsem zastánce co nejčastějšího používání českých výrazů, v tomto případě si dovolím nesouhlasit. Ve stylu tvé logiky pak nebudeme používat výraz email, ale budeme psát “zpráva v systému elektronické pošty” a tak podobně. V souvislosti s výpočetní technikou včetně používání počítačové sítě propojené směrovači nazývané Internet (česky Mezisíť) bych se přeci jen přimlouval s používání převzatých anglických výrazů. To by taky mohli ševci místo verpánek říkat trojnohá pracovní stolička obuvníka (původně německy Werkbank).

Administrátor
P.A.Semi
19. 6. 2024 17:14
Odpovědět  primak
Ladislav 💤
19. 6. 2024 14:51
Odpovědět  Standa

👍👍👍👍👍👍👍👍to se bude krásně usínat! Bravo Maria Zacharova!

Jaris
20. 6. 2024 09:49
Odpovědět  Standa

Co se zidak Blnken plete do Jizni Ameriky? No jo, ono jde o venezuelskou ropu, dalsi suroviny a jsme doma! At se smejd stara o svuj bordel v JewSA a muze tak jeste sekyrovat Kanadu.

cool
19. 6. 2024 07:56
Odpovědět  Standa

Asi si tam mamon bude muset zvřískat pohůnky ego tautologií bajonetizace brutopýrace. 🙂

Frank1 -
19. 6. 2024 11:45
Odpovědět  Standa

Ultimata hnUSA Rusove hazi do kose. Jako dosud USA hazely ruske doktriny k zajisteni bezpecnosti. Posledni byla Rjabkova. Nereagovali, tak ji budou brzo videt.

Janaz
19. 6. 2024 12:42
Odpovědět  Standa

Najnovšie natovské zmrdky žiadajú od Číny kompenzáciu za podporu Ruska! To nevymyslis, to sú tie ” západné hodnoty”.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Ladislav 💤
19. 6. 2024 15:00
Odpovědět  Standa

👍👍👍👍👍a bude pro ně hůře, až okusí svou válku u sebe a na svém území.
To bude pane medicínka!

Gales
19. 6. 2024 09:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo umí ten umí a kdo neumí tak čumí.Že ty západní hodnoto Fialová.

Standa
19. 6. 2024 09:58
Odpovědět  Gales

Kdo neumí ten to učí! Poučuje nás fijajová soldateska!
Co jsou základní ,západní hodnoty” kapitalismu ??? Nebo ,, demokratické-křestansko -židovské hodnoty Evropy????

Frank1 -
19. 6. 2024 11:39
Ohodnotit příspěvek :
     

SSSR kdysi polozil zaklady duvery mezi Africany a Rusy. Rusove v tom ted pokracuji. Ten termin 2074 neni nerealny, protoze suroviny budou africke staty prodavat a ne skoro zadarmo dodavat Francii a jinym jako dosud.
Afrika bude bohatnout jako Saudove, Emiraty. Bude mit zdroje na takove projekty. Africane prestanou utikat do Jevrooopy !

Frank1 -
19. 6. 2024 11:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Blinken a Sullivan jsou US krysy, bojujici jako diplomate za Pax Americana. Jake Sullivan si vymyslel mirovou konferenci ve Svycarsku, ktera skoncila fiaskem. Vazalove uz prestali mit strach pred flotilami USA, coz USA nechapou. Bylo to spojenectvi zalozene na vydirani, natlaku a vykoristovani vazalu USA.

Spam Janka
19. 6. 2024 12:57
Ohodnotit příspěvek :
     

naozaj by som priala Africanom, aby sa im konecne podarilo aj doma a vybudovali si krajiny s dostatkom….zdroje na to maju, pracovitost mozno nie az tak a ani disciplinovanost pre vytvorenie funkcnych statov, ale snad ked uvidia, ze to ma nejake plody, tak sa to zacne zlepsovat. Plus pre Europu, aspon by nemusel akceptovat priliv migrantov, mozno ked zistia, ze doma to zacina byt lepsie, tak sa ten priliv zastavi. A ak ano, tak by mal Putin dostat dve Nobelove ceny, jednu za zastavenie covidu zo dňa na den a druhu za zastavenie migracie:-))

Slovák
19. 6. 2024 13:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko a Čína majú záujem na obojstrannom rozvoji a nedrancuje narody o ich suroviny, ale chce posunúť ľudskú civilizaciu na vyšší stupeň. No židokapitalisti Západu si zvykli iba kradnúť a vraždiť…Scvrkáva sa ich svet a svet ich vyradí z rozvoja.

Joe Arp
19. 6. 2024 14:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Musím vás poinformovat, že PČR právě zajistila cestovní kufry Čuka a Geka, které v panice vyhodili z tramvaje poté co byli poznáni spolupracovníkem PČR informátorem Joskou Vyskočilem. Po hodinové uzávěře Václav. náměstí bylo v kufrech nalezeno znečištěné spodní prádlo, se stopami po výbuchu na Libavé(prasklé gumy na trenkách). Dle vyjádření Vykulence se polotvrdé a měkké cíle nemusí ničeho obávat. Takže alou na odpolední holoto!

zuzana
19. 6. 2024 15:47
Ohodnotit příspěvek :
     

NATO plánuje rozšířit „pozemní koridory“, aby mohlo poslat více vojáků na frontovou linii s Ruskem

https://aktax.cz/nato-planuje-rozsirit-pozemni-koridory-aby-mohlo-poslat-vice-vojaku-na-frontovou-linii-s-ruskem/

zuzana
19. 6. 2024 16:15
Ohodnotit příspěvek :
     

„Uděláme Evropu znovu velkou“ – Maďarsko odhalilo slogan svého předsednictví EU

https://aktax.cz/udelame-evropu-znovu-velkou-madarsko-odhalilo-slogan-sveho-predsednictvi-eu/

eFPe
20. 6. 2024 11:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen by mně zajímalo, jak budou v tomto opravdu horkém podnebí tyto jaderné elektrárny chladit? To není výsměch, ale faktická.

Boomer
20. 6. 2024 20:04
Odpovědět  eFPe

.. chlazení jaderného reaktoru sodíkem nebo fluoridovými solemi.
V chladících věžích pro sekundární okruh(parogenerátory..)jsou nejnověji používány nanotechnologie s proměnlivou chladící kapacitou.