politika

Vítr historie. Stalin sebevědomě kráčí napříč Ruskem

Stalin kdysi řekl:

“Člověk není věčný. I já umřu. A jaký bude soud národa a historie? Chyb bylo mnoho, nicméně byly i úspěchy. Chyby nesporně připíší mně. Na mou mohylu nanesou kupy svinstva, nicméně nastane den, kdy je vítr historie odvane”.

V Rusku se brzy objeví další památník vůdce SSSR Josifa Stalina.

Guvernér Vologodského regionu Georgij Filimonov to oznámil na svém telegramu, informuje PolitNavigator.

„Toto rozhodnutí bylo přijato, protože se s tím na nás obracela veřejnost. Existuje požadavek. Při všem pochopení nejednoznačné interpretace role osobnosti, musíme uznat velké úspěchy,“ napsal Filimonov.

Práce na stavbě památníku se blíží ke konci. Socha bude instalována na území domu-muzea “Vologodské vyhnanství”, kde Stalin žil od prosince 1911 do února 1912.

Vologodské úřady také plánují postavit památník Ivanu Hroznému, jehož bronzový model je již v kanceláři guvernéra.

Iniciativy Filimonova vyvolaly pobouření u uprchlého politologa a zahraničního agenta Stanislava Belkovského. VKontakte našel liberální skupinu «Старая Вологда», ve které 68 % předplatitelů hlasovalo proti památníku Stalina. Liberál nebyl líný najít a citovat několik negativních recenzí mezi 144 komentáři pod příspěvkem o památkách vologodského guvernéra.

„Oběti staví památník katům. 44letý Filimonov, který začal svou kariéru v prezidentské administrativě za Sergeje Kirienka, je skutečným fanouškem Stalina. V srpnu zveřejnil na svém kanálu obrázek, na kterém si generální tajemník potřásá rukou s guvernérem. A v jeho přijímací místnosti visí portréty Stalina, Dzeržinského, Lenina, Putina a svatého Jiřího Vítězného,“ syčí Belkovskij na svém kanálu.

„To, z čeho se křiví liberální spodina, je vždy dobré. V tomto smyslu je Stalinova osobnost ideálním ukazatelem. Pokud kolektivní „Echo Moskvy“ stále nenávidí Otce národů, pak je to člověk hodný naší úcty,“ reagoval na to publicista Sergej Mardan.

Profesor ekonomie Nikita Krichevskij souhlasí s vologodským guvernérem.

„Ze Stalina, který vyhrál strašlivou válku a vybudoval spravedlivou, efektivní zemi, udělal Chruščov a jeho kamarila démona. Z Ivana Hrozného udělali normanští historikové v zájmu Petra I. tyrana,“ napsal.

V srpnu byl ve vesnici Kurejka v Turuchanském okrese, kde byl budoucí vůdce SSSR v exilu, postaven Stalinovi památník. Instalaci zaplatil majitel voroněžského nábytkářského holdingu Angstrem.

V roce 2023 na území závodu Mikron ve Velikých Lukách byl slavnostně otevřen osmimetrový památník „Otci národů“.

Ve městě Bor v regionu Nižnij Novgorod probíhá výstavba muzejního komplexu Stalinova centra. Staví se z iniciativy šéfa místní pobočky Komunistické strany Ruské federace na jemu patřícím pozemku. V roce 2020 Zorov na stejném místě postavil památník Stalinovi.

V Barnaulu byla otevřena pobočka Stalinova centra.

Starosta Novokuzněcka Sergej Kuzněcov navrhl vrátit městu jméno Stalinsk, které neslo do roku 1961, a postavit vůdci památník.

Ve 21. století se ve světě objevilo 95 památníků Stalina, z toho 90 % v Rusku. 

V roce 2021 téměř polovina (48 %) Rusů podpořila instalaci památníku Josifa Stalina k výročí Velkého vítězství. Proti 20 %. https://1url.cz/81V39

Autor Geopolitika civilizací k výstavbě památníku podotýká:

Všechno je správně. Nebojujte s minulostí, stejně prohrajete. Raději ho ctěte.

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Honza
13. 10. 2024 22:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Člověk, který přivedl zaostalou a zkrachovalou zemi do vesmíru a udělal z ní jadernou velmoc, asi nebude takový, jak nám ho líčí už více než 80 let nacistická propaganda, kterou převzal celý západ a teď i liberální demokraté, kteří by svým odpůrcům nejraději zakroutili krkem. Mimochodem to zvládl přes dvě světové války, přičemž ta druhá připravila zemi o cca 27 milionů lidí. A pozor – naprostá většina obětí byli civilisté. Úplně jiná úroveň genocidy, než ta dnes jediná “správná”, o které se smí/musí mluvit. Vojáků SSSR ztratilo +- stejně, jako Německo. Někdo moudrej, zabývající se životem Stalina, kdysi řekl, že “Stalin neskončil zapomenut v propadlišti dějin, ale rozplynul se v budoucnosti”. A ti chytřejší už tuší…

Burák
13. 10. 2024 23:19
Odpovědět  Honza

Putin mu je hodně podobný. Rovněž se stará o rozkvět své země a Stalin měl spousty velmi zajímavých plánů, které do budoucna způsobili pozvednutí Ruska. Bohužel se mnoho jeho plánů nedotáhlo do konce viz zúrodnění Sibiře. To byl tak geniální plán, že člověk ještě dnes zírá jak dokonalý plán to byl. Ten chlap nebyl rozhodně hlupák. Ani Putin není ale Západ jim stále brání v rozkvětu. Však se podívejte, ani se s tím netají. Zadržování Ruska je jejich cílem. Nesmí se mít hlavně lépe, jak oni.

14. 10. 2024 08:52
Odpovědět  Honza

Souhlasím. Velmi zajímavé zhodnocení – fiktivní vzpomínky zemřelého Stalina, několik částí po sobě jdoucí:
https://slavira.ru/otkrovenie-stalina-ot-24-01-2016g-chast-i/

Jan
14. 10. 2024 09:09
Odpovědět  Honza

Bývaly doby, kdy jsem ty jeho ,,čistky´´ odsuzoval. Když dnes u nás sleduji značnou část národa co to je za prodejnou zrádcovskou bandu, začínám mu rozumět.

Pavel121
14. 10. 2024 10:01
Odpovědět  Jan

Ony ty jeho čistky nebyly vždy jeho. Rusko je obrovské a ruský venkov byl šíleně zaostalý. Mnoho osobních sporů o vliv a majetek se schovalo za třídní boj. Stejně jako u nás v padesátkách.

Jarek
14. 10. 2024 09:20
Odpovědět  Honza

On je Pepa Visarionovič štve, protože je jedinný vedle těch srágorů co se do něj montovali , po kterém něco pořádného pro lidstvo zůstalo.

Bety
14. 10. 2024 09:28
Odpovědět  Honza

Pěkně napsáno. A já bych dodala, že tu zaostalou zemi přivedl až do vesmíru hlavně tím, že prosté lidi dokázal přesvědčit spolu s bolševiky, že mají svou cenu , že v nich dříme obrovský potenciál ,který mohou využít
k tomu aby se jim a jejich zemi dařilo stále lépe.
A to je hlavně to, co mu jisté kruhy nikdy neodpustí. Jednu po všech předchozích nezdarech konečně úspěšnou revoluci, která ten “dobytek” dostala z jejich područí. Která dokázala, že pro ně tak výhodné dělení na pány a kmány nemusí být věčné.

Jaris
14. 10. 2024 02:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Stalin jel po 2. sv. valce likvidaci zidu. Odkrojil jim kus pozemku Birobidzan a tam je chtel prestehovat. Videl v nich opravnene hrozbu pro Rusko. Zidi zavrazdili statisice Rusu, hlavne inteligence a slechty. Byl o tom natocen film. Bohuzel si nepamatuji titul, ale bylo to hruzostrasne. Proste komise zidu urcovala, ktery Rus bude ten jisty den popraven. Ve sklepich je zidi drzeli a denne je vrazdili. Kary tazene konmi nestacily mrtvoly odvazet do hromadnych hrobu.
Tohle Stalin vedel a kdyz se dostal k moci zacal se svinskych zidaku zbavovat. To mu nikdy neodpustili a proto ihned po Stalinove smrti na nej nahazeli spinu a lzi.
Boj mezi Rusem a zidakem trva dodnes. Bohuzel, momentalne je RF ovladana Ruskym zidovskym kongresem a ani Putin proti zidackym machinacim mnoho nezmuze.
Zidak je proste nestestim lidstva.

Frank
14. 10. 2024 08:47
Odpovědět  Jaris

Stali si také poradil se všemi zrádci v armádě. A to je i současný problém velení ruské armády, protože i tam je spousta kolaborantů, se kterými Putin bohužel nemůže udělat to samé, co Stalin.

jmm
14. 10. 2024 05:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Jj vyhrál IIWW-vyhnal fašouny / “mnichovany.”…

Ladislav 💤
14. 10. 2024 07:15
Odpovědět  jmm

👍👍👍👍a udělá to znovu!

Gales
14. 10. 2024 09:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Josif Vissarionovič Stalin náš osvoboditel. Ten s tou západní svoločí uměl zatočit.

Brtník Udernik
14. 10. 2024 10:17
Ohodnotit příspěvek :
     

První liberalni demokrat byl Hitler a nynějši libtardi pakaž sa už mnohdy netají tím,že jejich vzorem je NSDAP,nacismus byl díky SSSR poražen,ale díky Vatikánu a USA přežil vrátil sa v podobě 4Rajchu(EU).