politika

Ukrajina dekarbonizuje Evropu

Ivan David fb

Simon Cleven informuje na německém portálu t-online o tom, kterak nám Ukrajina zajistí konec stále ještě levných ruských surovin.

Ukrajina na přelomu roku zastaví tranzit ruského plynu a ropy. To znamená, že zejména Maďarsko a Slovensko se dostanou pod tlak.

Ukrajina chce od roku 2025 zastavit tranzit ruské ropy a plynu do EU. Řekl to v pátek poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Novyny.Live.

Ukrajina jako tranzitní země uzavřela smlouvy, které jsou platné do 1. ledna 2025 a které země nemůže jednostranně vypovědět. “Ale nepochybně 1. ledna 2025 to vše skončí,” řekl Podoljak. Kyjev je ale připraven poslat do Evropy plyn ze zemí Střední Asie nebo Ázerbájdžánu. Pro Ukrajinu je klíčové připravit Rusko o zdroje příjmů z prodeje surovin.

Začátkem tohoto týdne prezident Zelenskij oznámil, že dohoda o tranzitu ruského plynu, která vyprší na konci roku, nebude prodloužena. “Je konec,” řekl minulé úterý ukrajinský prezident s odkazem na končící smlouvu.

Smlouva o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy mezi státními podniky Gazprom a Naftogaz končí 31. prosince 2024. I přes válku zahájenou před více než dvěma lety se dodávky zatím daří plnit – zejména na naléhání evropských sousedů Ukrajiny Maďarska.

Ukrajina nyní zvyšuje tlak na ty evropské státy, které se dosud jen málo snažily vymanit ze své závislosti na ruské energetice. Kromě Maďarska sem patří i Slovensko. Rakousko dále pokračuje v nákupu potrubního plynu z Ruska, podle rakouského „Kleine Zeitung“ letos v červnu dokonce 83 procent svého celkového dovozu energetického zdroje. Státy EU se dohodly, že do konce roku 2027 ukončí nákupy ruského plynu.

Česká republika navíc stále dostává ruskou ropu ropovodem Družba, i když v menší míře. Země již pracuje na alternativách. Podle premiéra Petra Fialy loni v červnu Česko původně plánovalo nezávislost na ruské ropě do poloviny roku 2025. Česká republika ještě loni dostávala dobrých 60 procent ropy z Ruska.

S dokončením projektu rozšíření italského transalpského ropovodu (TAL) by však závislost měla skončit. Od roku 2025 se očekává, že TAL přepraví o čtyři miliony tun ropy více než dosud, ČR pak bude dostávat osm milionů tun ročně – tedy celkovou potřebu země. Ropovod TAL přepravuje ropu z Kazachstánu z italského přístavu Terst do jižního Německa.

Maďarsko a Slovensko by pravděpodobně mohly zaujmout podobný přístup: bývalý šéf ukrajinského provozovatele tranzitní sítě Serhij Makohon na začátku srpna řekl listu Kyiv Post, že by za tímto účelem mohl být prodloužen jadranský ropovod. Ten přepravuje ropu z Kazachstánu, Kuvajtu a dalších zemí OPEC přes Chorvatsko. “Ale dva roky nic nedělali,” kritizoval Makohon.

Pro Ukrajinu ale konec plynu a přepravy ropy neznamená žádné velké ztráty. Podle odhadů Kyjev nedávno vydělal kolem 250 milionů dolarů ročních zisků z tranzitu. Celkové státní příjmy dosahují přibližně 43,7 miliardy dolarů, takže tranzit tvoří pouze dobrých 0,6 procenta příjmů. Na druhé straně se očekává, že Rusko vydělá ročně na vývozu ropy kolem šesti miliard amerických dolarů.

Ukrajina už v červnu uvalila sankce na ruskou energetickou společnost Lukoil. Od konce července země zcela zastavila tranzit ropy Lukoil ropovodem Družba. Vlády v Maďarsku a na Slovensku reagovaly na represivní opatření podrážděně. V Budapešti dokonce panovaly obavy z energetické krize. Šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána hovořil o „vydírání“. Podle amerického listu „Politico“ dostává Maďarsko přibližně 70 procent dovozu ropy z Ruska.

Slovensko v důsledku sankcí proti Lukoilu dokonce hrozilo zastavením vývozu zpracované nafty na Ukrajinu. Z Maďarska také zaznělo, že se uvažuje o zastavení vývozu elektřiny na Ukrajinu. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na konci července prohlásil, že jeho země a Slovensko podniknou právní kroky proti Ukrajině.

„Severní linie ropovodu Družba vedoucí do Německa byla z velké části uzavřena kvůli západním sankcím proti ruské ropě. Podle zpráv ruských médií začala kazašská pobočka dodavatele energie Eni čerpat v srpnu ropu z Kaspického moře potrubím. Tento kompromis umožňuje Rusku generovat příjmy z tranzitu, ale nikoli prodávat vlastní ropu do Evropy, nejlukrativnějšího trhu,“ končí svou úvahu na portálu t-online Simon Cleven.

Co se stane po 1. lednu? Jedna možnost je, že k nám nadále přes Ukrajinu poteče ruský plyn, který bude maskován a fakturován jako ázerbajdžánský, s tím, že Ázerbajdžán a Rusko, nově partneři v BRICS, si pouze prohodí odběratele. Změnily by se tedy pouze písmenka na fakturách a vzrostly by ceny. Někdo musí totiž zaplatit „papíráky“, kteří transakce vypořádávají.

Horší situace by nastala, pokud by ukrajinská armáda zlikvidovala přečerpávací plynovou stanici v Sudži a v rámci bojů fyzicky přerušila ropovod Družba. Pak by na celoevropský trh přicházelo mnohem méně ropy a plynu než doposud. Což znamená, že cena obou komodit dodávaných po moři prudce vzroste. Vydělají na tom především burzovní spekulanti. Brusel s celou situací samozřejmě nebude dělat nic, kromě toho, že europapaláši zinkasují provize od spekulantů. Zvýšené ceny ropy a plynu ještě více urychlí zavírání továren v Evropě a převádění výroby do Asie a USA. A ještě to vedoucí mohou vydávat za úspěch svého dekarbonizačního úsilí v rámci „grýndýlu“.

Takového přítele jako ukrajinskou vládu si člověk opravdu přeje. Zubožená Evropa, zubožená Ukrajina, kromě oligarchů, a s výsledkem války to stejně nehne. Bez ruské ropy a plynu prostě granáty pro Ukrajinu vyrábět nelze, i kdyby to Petr Pavel hlásal sebevehementněji. O fantazírování Ursuly von der Leyenové o zbrojní výrobě v podmínkách „grýndýlu“ a drahých energií raději ani nemluvě, to se nedá slušně komentovat.

sdílet na

50 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
cool
31. 8. 2024 21:53
Ijn
1. 9. 2024 11:32
Odpovědět  cool

Glabalčiky dosadili zrůdy na kandidátky a my je k moci zvolili…..Sasko + Duryňsko si lid uvědomil jak zrůdy škodí BSW+AfD zvítězí nad triky CDU+Zelení…..Merkel není potrestána za destrukci SRN migrací, pořád se těší oblibě.

Spam PepeAlex
2. 9. 2024 13:53
Odpovědět  Ijn

Bohužel Wagenknecht nebude spolupracovat s Afd.

Slovan
2. 9. 2024 13:58
Odpovědět  Spam PepeAlex

…a proč tó?

Lubek
31. 8. 2024 22:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Čo sme sa napočúvali, že Rusi využívajú svoje energetické zdroje na vydieranie. Akí sú nespoľahliví. Kde to žijeme? V dákom paralelnom svete, alebo musíme súhlasiť, že táto čierna kocka je vlastne biela guľa.
…musíme.

Markýza
1. 9. 2024 08:33
Odpovědět  Lubek

A prozatím je využívají jen na to, aby si z nás dělali srandu https://1url.cz/Gu6Xl
Mimochodem, jestlipak si někdy někdo všiml nějakého ukrajinského smyslu pro srandu?

Gales
1. 9. 2024 09:22
Odpovědět  Lubek

Vydělá na tom Brusel protože dovoz ze států mimo EU se daní a daně vybírá Lejno.. A vo tom to je.

Bety
1. 9. 2024 10:07
Odpovědět  Gales

A když se ruský plyn a ropa přejmenují na azerbajdžánské bude všechno v pohodě a navíc na tom mezičlánky na náš účet vydělají majlant.

Helena
31. 8. 2024 22:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak si ještě užijme nastartování a vyjetí s autem, užijme si jízdu do práce, ti se zástavou srdce nebo po úrazu si ještě užijte výjezdu záchranky, užijme si dovozu čerstvého chleba do našeho krámku za rohem, ukroši se na rozkaz USA a Londýna postarají o náš návrat do středověku.

cool
31. 8. 2024 22:34
Odpovědět  Helena
Slovák
31. 8. 2024 22:45
Ohodnotit příspěvek :
     

V roku 2025, Šekel+gauner Hitler-Zelensky už bude po smrti a U-krajina už nebude…Aj takato verzia môže nastať…

Autor
31. 8. 2024 23:13
Ohodnotit příspěvek :
     

To je jinak. Co se stane když nebude doma teplo? Uděláte cokoliv, abyste se zahřáli, takže nakonec lidi začnou pálit dřevo, uhlí, cokoliv, co bude hořet a vydávat teplo. Takže to dopadne naopak. Možná přes léto budeme sušit v Evropě i možřské rostlinstvo … listí se bude uchovávat nezetlelé a zlisované, sláma se bude platit stříbrem, dřevo krást, budou se zabíjet všechna zvířata, co mají aspoň “litr tuku”, tráva se bude sušit a lisovat na brikety … vidím poloostrůvek v Euroasii, kde čmoud zaplní celou oblohu … větrné elektrárny budou roztáčet otroci, aby se lidé bohatší mohli bavit … vidím, jak se každý týden seškrabuje prach popelu z panelů slunečních elektráren … vidím jak se rozmáhá domácí cyklistika šlapáním na dynama … vidím obrovské septiky u velkých měst, kde vytváří se plyn pro energii a teplo … vidím obnovu koní, jak točí rumpály malých generátorů … vidím jak tloustne obvyvatelstvo tohoto poloostrůvku navlékáním dalších a dalších svetrů … vidím v rukách lidí vidle, hrábě, tyče, hole, klacky, kameny, praky, luky a šípy, oštěpy, vezmou si zbraně středověku a vidím jak to vše táhne cestou necestou na Brusel, Vávro, na Brusel …

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
cool
31. 8. 2024 23:24
Odpovědět  Peter 008

Kůň je pro milionáře a to ještě dnes málo, takový luxus. Drahý provoz. Lidofka pro nuzáky – kacířsky, au.
Kwoňka 🙂 ..aneb kovářova kobyla chodí bosa
https://www.youtube.com/watch?=JBL_G-C51Dk

cool
31. 8. 2024 23:50
Odpovědět  cool
Jan
1. 9. 2024 06:49
Odpovědět  Peter 008

Režim bude servírovat pokuty za neekologické topení jako na běžícím pásu. Nakonec na to nebudeme mít, exekutor nám zabaví majetek a budeme přežívat utajeně v lese v zemljankách jako partyzáni.

Markýza
1. 9. 2024 08:36
Odpovědět  Jan

Tak. A já proč při každé návštěvě jednoho lesa vlková prohlubuje noru, co si tam hrabe……

Joe Arp
1. 9. 2024 21:16
Odpovědět  Markýza

No nechodil bych tam s ní, něco si tam zahrabe na horší časy, něco co jí se*re, madam.

jsladin
1. 9. 2024 09:45
Odpovědět  Jan

A potom se snad ovce proberou a jako partyzáni to tady vyřeší.

Kolemjdoucí
1. 9. 2024 20:58
Odpovědět  jsladin

Neproberou …

cool
1. 9. 2024 12:24
Odpovědět  Jan

To si pohlídají drony a ještě tě za letu ovočkují fajzem abys nenakazil zvěř. 🙂

Jura S
1. 9. 2024 13:10
Odpovědět  Jan

tak budeme jíst EXEKUTORY :-)))

marie
1. 9. 2024 11:48
Odpovědět  Peter 008

Když bude zima, tak snad lidi půjdou s vídlema na ty hňupy, co to všechno zavinili. A to v celý Evropě. A né si topit čímkoliv a situaci stále oddalovat. Rovnou Hrrrrrrr na ně!

ygorek
1. 9. 2024 17:17
Odpovědět  Peter 008

Vzhledem k tomu, že všechny ČOV minimálně od velikosti okresního města mají vyhnívací nádrže a plynojemy (plyn používají provozovatelé k výrobě elektřiny pro vlastní provoz a přebytky energie prodávají), nenechal jste svou fantazii rozletět přespříliš prudce?
Někdy se pro zajímavost zkuste spočítat energetickou efektivitu koňského pohonu generátoru…

Mac
2. 9. 2024 10:35
Odpovědět  Peter 008

Asi dobrej matroš ….

Jaris
1. 9. 2024 02:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak a mate to! Za dobrotu na zebrotu. Tak dlouho EU podporovala vrazdeni na Ukrajine, az se ji to vraci jako bumerang.
Je tady vsak nadeje, ze do te doby zidak Zelensky uz nebude u vesla a ten novy *rezident toto narizeni zrusi. Druha vec je, ze Evropu bude zahrivat svym plynem Norsko.

Kolemjdoucí
1. 9. 2024 21:00
Odpovědět  Jaris

EU to vyhovuje …

Pijack
1. 9. 2024 06:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Můžeme to opakovat stokrát dokola, je je to jako házet hrách na zeď – bezpečnostní riziko pro Evropu přece není Rusko, ALE Ukrajina. V naší protektorátní vládě snad sedí jen idioti. Místo Ukrajiny by měli podporovat Rusko. Je to Rusko, kdo nám desítky let spolehlivě dodávalo energie. Co nám dala Ukrajina – pouze bojkot, vyhrožování, blokace, mafie… dnes už i dluhy a hrozbu vydírání.

Ladislav 💤
1. 9. 2024 07:31
Odpovědět  Pijack

👍👍👍👍👍

Tupý hulvát
1. 9. 2024 08:48
Odpovědět  Pijack

Nejsme to my sami, kdopak tu Ukrajinu vytvořil?

Joe Arp
1. 9. 2024 09:16
Odpovědět  Tupý hulvát

Ty, já? Kteří my, neber si toho na sebe moc chlapče a na mě nenakládej už vůbec! Vždy konkrétně prosím!

orinoko
1. 9. 2024 13:20
Odpovědět  Joe Arp
Ladislav 💤
1. 9. 2024 16:46
Odpovědět  Tupý hulvát

Gengstři usa!

Veronika
1. 9. 2024 11:47
Odpovědět  Pijack

Presne tak!

Pipa
3. 9. 2024 14:03
Odpovědět  Pijack

Ano, je to prostě pořád ten stejnej nacisickej ksindl !

Jan
1. 9. 2024 06:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Takže to shrneme………plyn a ropa z Ruska nebude…..z jiných zdrojů bude beztak několikanásobně dražší….koneckonců stejně plynové kotle chtějí výhledově zakázat…..takže nám vyletí ceny všeho (potravin, dopravy, energie…)….současně počínaje dneškem se zakazují starší kotle na pevná paliva….takže když si nějací zoufalci budou chtít ve starých ale funkčních čistých kotlích zatopit dřevem, skočí na ně ÚDy (úřední debi..ové) kteří jim opakovaně budou chtít skrze svá dementní nařízení ukrást 50 000kč o ostatních různých pokutách, b..zeracích a okrádačkách ani nemluvě. Režim bude udržovat iluzi demokratičnosti skrze manipulované volby a vše budou kontrolovat prorežimní vojenští a policejní biřicové a pohůnci.

Takže budoucnost má dva základní alternativní scénáře….A-lidé se budou poslušně a odevzdaně třást zimou a strachem ze sankcí režimu a s obtížemi shánět potraviny (asi jako za Protektorátu, kdy se hroutila Třetí Říše a Nacistická hydra zběsile kopala kolem sebe) B-konečně pochopíme, že stávající režim opravdu nikam nevede a že už opravdu nemáme co ztratit a nějakým způsobem se vzbouříme (jako Slováci v SNP)…..no, jsem zvědavý, jak se budoucnost vyvine.

Pavel
1. 9. 2024 07:48
Odpovědět  Jan

B- je správně, ale to budeme muset provést my důchodci, mladým na to již schází rozum!

Kolemjdoucí
1. 9. 2024 21:01
Odpovědět  Pavel

Za A bude realita…

Pavel z Moravy.
1. 9. 2024 08:42
Odpovědět  Jan

Jane, nic víc k tomu dávat nebudu a budu se tím pádem opakovat – Jefferson- Stane li se tyranie zákonem, vzpoura je povinností. Není možné kurw.a donekonečna ustupovat. A jestli jsme fakt národ takových srá.čů, kteří si zařvali jenom tenkrát když věděli, že jim komouši nic neudělají (89 ), to se řvalo, tak ať si to národ pak vyžere. Já necinkal neb tušil co přijde a teď už jak říká starej kovář za chvíli zdechnu, ale mlaďoši budou chtít žít. Nu a jinak, Orwella si připravili, vždyť se ta sebranka největších hajzlů už přesně do tohoto systému adaptovala. Takže vy mladší byste měli vědět co dělat a pomoci si sami.

Jan
1. 9. 2024 09:12
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Na mne se Pavle nedívej. Já už před 25 lety dělal co se dalo. Asi jsem nevyužil všechen potenciál který jsem měl k dispozici, ale snažil jsem se. Ale když lidé nevidí, neslyší, nic je nezajímá….tak se posledních 15 let už jen dívám kolem sebe, pozoruju a čekám, co ještě “snesou” než jim dojde, že se hraje o jejich přežití. Můžeš přivést koně k vodě ale nepřinutíš ho aby pil….

Pavel z Moravy.
1. 9. 2024 09:30
Odpovědět  Jan

Jane, na tebe jsem můj pokec vůbec nesměřoval. Vím z tvého dřívějšího, že jsi bojoval, to jsem tam dal prostě pod tvoji přezdívku. Věřím, že jsi bojovník, to se pozná.

jsladin
1. 9. 2024 09:50
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Na mladý nasrat, tak jak oni serou na nás straré.

standa
1. 9. 2024 10:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Čím se vlastně bude topit v nových kotlech. Když ho nebudete mít-pokuta. Když dřevem, neokolické, i sláma ,piliny . Uhlí neekologické.Všude pokuta i za čoud z komína.Plyn z dovozu odněkud bude,tak drahý ,že si to domácnosti nebudou moci dovolit. To samé elekřina mnohokrát podraží, auta-benzín, nafta pouze pro bohaté. Vůbec nepíši o provozu elektromobilů atd. Letadla budou létat na vodu.
Má tohle logiku, kromě pokut za všechno?
Smrt Ukrajině!

marie
1. 9. 2024 11:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Takže Rusové bojují za nás, když brání výbuchu v Sudži. Tak jsem to pochopila a myslím, že správně. Proto se stavěli Nordstreamové, aby obešli tyhle ukrošský šupáky, kteří neumí nic jiného než vydírat. To jsme dopadli. Zlatí komunisti a to jsem je fakt nemusela.

Jura S
1. 9. 2024 13:18
Ohodnotit příspěvek :
     

NEMĚLO BY SE ZAČÍT S HUMANITÁRNÍM BOMBARDOVÁNÍM ?!
myslím Kyjeva….

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Ladislav 💤
1. 9. 2024 14:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Ma fotu: dva nacisti, kteří patří před lidový tribunál!

Frank
1. 9. 2024 16:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak těm šmejdům z Ukrajiny stále posílejte prachy, energie a zbraně. Oni se pak náležitě odmění.

cool
1. 9. 2024 19:00
Odpovědět  Frank

Zvykli si do natažené ruky od jistých a potom jak nedají víte už co s nimi zrádci udělají.

Pipa
3. 9. 2024 14:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Naprosto odporná a děsivá fotka! Darebák, křivák a bolševická guma, která přísahala věrnost stalinskému státu a která podporuje nacistický banderův režim si podával ruku se židákem, nacistou a vrahem ukrajinského národa! To si dobře zapamatujme, snad se dočkají soudného dne a spravedlivého trestu, který si zatím nedovedu představit !

Pennys
5. 9. 2024 08:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Geneze hlubokých abiogenních uhlovodíkových systémů“ zpochybňuje rozšířený předpoklad, že ropa a zemní plyn pocházejí výhradně z fosilních zdrojů. Vědci vedení Vladimirem G. Kutcherovem ze švédského KTH Royal Institute of Technology předkládají důkazy pro alternativní teorii vzniku uhlovodíků hluboko v nitru Země.????????????????????????????????????????????????
NEŽ NA TO PŘIŠLI MAGOŘI ZE ZÁPADU – RUSKO UŽ TO VÍ A PSALO VŠE O VZNIKU FOSILNÍCH ZDROJU PŘED 30 LÉTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!