politika

Uganda: Šéf armády vydal ultimátum americkému velvyslanci

RT France

Velvyslanec Washingtonu v Ugandě William Popp se bude muset omluvit ugandskému prezidentovi Yoweri Musevenimu nebo opustit východoafrickou zemi, uvedl velitel ugandských obranných sil generál Muhoozi Kainerugaba. Americký velvyslanec je kritizován za své „nediplomatické chování“.

Velitel ugandské armády generál Muhoozi Kainerugaba vydal ultimátum americkému velvyslanci v Kampale Williamu Poppovi, v němž ho žádá, aby se do tří dnů „osobně omluvil Musevenimu, jinak bude muset opustit zemi.

V sérii příspěvků na X (dříve Twitter) 4. října generál Kainerugaba obvinil velvyslance z „neúcty“ k jeho otci, prezidentu Musevenimu, a „podkopání“ ústavy země.

Pokud se současný americký velvyslanec osobně neomluví (…) za své nediplomatické chování v naší zemi, budeme požadovat, aby opustil Ugandu,“ napsal.

Vojenský vůdce neupřesnil přesné kroky amerického velvyslance, které ho přiměly vydat toto ultimátum. Pokud jde o velvyslance Poppa, ten zatím nereagoval.

Podle místních médií, od té doby, co se William Popp stal v září 2023 velvyslancem Washingtonu, podléhá americkým sankcím stále větší počet ugandských úředníků.

Začátkem tohoto týdne byli čtyři nejvýše postavení ugandští policisté zařazeni na černou listinu ministerstva zahraničí USA. Čtyři policisté a jejich příbuzní, obvinění ze spáchání „mučení“, „nemají oprávnění ke vstupu do Spojených států, 2. října v tiskové zprávě oznámil Washington.

Žádná cizí země už nikdy nebude dominovat Ugandě“

Generál Kainerugaba, citovaný místními médii, zdůraznil, že ugandské úřady nemají se Spojenými státy „žádný problém“.

“Ale v poslední době máme spoustu důkazů, že pracují proti vládě NRM,” dodal. Hnutí národního odporu (NRM), založené prezidentem Musevenim, je vládnoucí stranou v Ugandě od roku 1986.

Vojenský náčelník řekl, že to s Williamem Poppem není osobní záležitost, ale „národní záležitost“.

Žádná cizí země už nikdy nebude dominovat Ugandě,“ zdůraznil.

Africká země byla v letech 1894 až 1962 britskou kolonií.

Generál Kainerugaba (50) již oznámil svůj záměr kandidovat v prezidentských volbách v roce 2026, ale minulý měsíc podpořil svého 80letého otce, aby usiloval o sedmé funkční období.

V srpnu se vojenský vůdce prohlásil za „putinistu“ a slíbil, že „vyšle [ugandské] vojáky bránit Moskvu, pokud by byla někdy ohrožena imperialisty”.

https://reseauinternational.net/ouganda-le-chef-de-larmee-lance-un-ultimatum-a-lambassadeur-americain/

zdroj: RT France

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Ladislav 💤
9. 10. 2024 06:48
Ohodnotit příspěvek :
     

No vida, už i Uganda se přestala bát!

standa
9. 10. 2024 09:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Měli by je poslat do lesů u Kurska, kde se chovávají ukrajinští agresoři .Ugandané jsou dobří v lesích , a ve tmě mají přirozené maskování , bojují , jako shufta( něco , jako partizáni, kousnou ,ustoupí),na volných pláních nebo tankových střetech by byli zbyteční.
Korejci jsou dobří všude hlavně pro boj v trávě.

Gales
9. 10. 2024 09:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Místo vyhoštění mu mají zpřerážet kosti.I tak ho lze eliminovat od moci.