politika

Tisková konference Sergeje Lavrova v Rijádu

Projev a odpovědi na otázky médií ministra zahraničních věcí Ruské federace S. V. Lavrova během tiskové konference po sedmém ministerském zasedání Strategického dialogu Rusko-Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu, Rijád, 9. září 2024.

Právě jsme uspořádali sedmé zasedání ministrů Strategického dialogu Rusko – Rada pro spolupráci zemí Perského zálivu.

Stejně jako na předchozím setkání byla diskuse upřímná, užitečná a zaměřená na výsledky. Zhodnotili jsme průběh implementace Společného akčního plánu na léta 2023–2028, který byl schválen na posledním zasedání Strategického dialogu v červenci 2023 v Moskvě.

Diskutovali jsme o perspektivách interakce Ruska se zeměmi regionu v oblasti ekonomiky, investic, rozvoje kulturních vazeb a výměny informací. Zvláštní pozornost byla věnována mezinárodní situaci, především situaci na Blízkém východě, s důrazem na tragédii odehrávající se na palestinských územích: jak v pásmu Gazy, tak na západním břehu Jordánu. Máme společný postoj o potřebě urychleně ukončit násilí, vyřešit humanitární problémy a zahájit seriózní praktickou práci na realizaci rozhodnutí OSN o vytvoření palestinského státu, který bude koexistovat s Izraelem v míru a bezpečí.

Hovořili jsme i o dalších regionálních problémech, včetně syrského urovnání, situace v Jemenu, v Rudém moři, v Libyi a o řadě dalších otázek.

Zdůraznili jsme, že vysoce oceňujeme vyvážený postoj, který zaujímají všechny země Rady pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu k ukrajinské krizi. Řada z nich, včetně Saúdské Arábie, poskytuje pomoc při řešení humanitárních otázek nejen v kontextu dění na Ukrajině, ale i v mnohem širším kontextu. Mám na mysli naše vztahy se Spojenými státy a Evropou a výměnu vězněných osob, ke které nedávno došlo za přímé účasti saúdského vedení.

Dnes se v Saúdské Arábii uskutečnila řada bilaterálních jednání s ministry zahraničí, včetně kolegů z Indie,  Brazílie, s generálním tajemníkem Rady pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu J. Al-Budawim a s generálním tajemníkem Organizace islámské spolupráce H. Tachem.

Na konci pracovního dne přijal naši delegaci korunní princ Království Saúdské Arábie M. bin Salman Al Saud, se kterým proběhl dlouhý rozhovor o všech klíčových oblastech naší společné práce v souladu s dohodami, dosažených mezi vůdci Saúdské Arábie a Ruské federace, mimo jiné při osobním setkání ruského prezidenta V. V. Putina s králem S. bin Abdulazizem Al Saudem a korunním princem M. bin Salmanem Al Saudem dne 6. prosince 2023, kdy byl náš vůdce zde na státní návštěvě.

Kromě bilaterální agendy jsme diskutovali o úkolech, které před námi stojí ve světle vývoje mezinárodní situace.

Obě strany znovu potvrdily svůj závazek k objektivnímu procesu formování nového multipolárního světového řádu, kde nebudou žádní hegemoni, diktátoři, a ve kterém bude respektován klíčový princip Charty OSN – suverénní rovnost všech států.

Otázka: Rád bych vám přečetl poděkování od naší ředitelky M.S. Simonjanové: „Dovolte mi, abych jménem celého kolektivu RT vyjádřila poděkování ruskému ministerstvu zahraničí, generálním konzulátům v New Yorku a Dubaji za pomoc při návratu z USA do vlasti naší kolegyně, která byla pronásledována FBI“.

Moskva opakovaně uvedla, že po dobrodružství v Kurské oblasti nemůže být o žádném jednání ani řeč. Změnilo se něco v posledních dnech s ohledem na prohlášení německého kancléře O. Scholze a V.A. Zelenského?

S.V. Lavrov: Pokud jde o situaci s teroristickým útokem ukrajinských ozbrojených sil na Kurskou oblast a pokračující teroristické útoky na cíle v jiných pohraničních oblastech, mám na mysli i Belgorod. Upozorňuji na slova ruského prezidenta V.V. Putina, která řekl na Východním ekonomickém fóru 5. září 2024, když nazval  osvobození Kurské oblasti a celého území Ruské federace, kde ukrajinští neonacisté páchají bezpráví, svatou povinností našich Ozbrojených sil.

Ohledně různých „iniciativ“. „Iniciativa“ V.A. Zelenského je již dlouho známá a už se zprotivila. To je čisté ultimátum. To, že na něm Západ „lpí“, znamená jediné – nechtějí čestně vyjednávat, ale snaží se udělat vše pro to, aby se Rusko přiblížilo situaci, kdy bude možné prohlásit, že jsme utrpěli „ strategickou porážku“ na bojišti.

Chtějí oslabit konkurenty. Proto jsme nikdy vážně neuvažovali o „formuli V.A. Zelenského“, ale pouze jsme vyjádřili překvapení, že se ještě najde někdo kdo jí „koupí“. Samozřejmě se to děje pod tlakem Západu.

Německý kancléř O. Scholz řekl, že je čas začít vyjednávat. Německý tisk a další média obsahují náznaky, že prý vycházejme ze skutečnosti, že bude nutné řešit územní otázku s přihlédnutím k realitě na místě.

Nemluvíme o území. Nikdy jsme nechtěli zemi někoho jiného. Prostě jsme chtěli, aby se k lidem, kteří jsou nedílnou součástí ruského světa, ruské kultury, jazyka, historie, náboženství, přistupovalo lidsky, jak to vyžaduje mezinárodní právo, četné úmluvy o lidských právech, národnostních menšinách a především – Charta OSN.

Četné myšlenky, které se „vznášejí“ kolem „formule V. A. Zelenského“, zpravidla začínají slovy, že je nutné zastavit boje a dodržovat mezinárodní právo, aby byla zajištěna územní celistvost Ukrajiny.

Mezinárodní právo není jen o tom.

Územní celistvost je zaručena ve vztahu těch států, jejichž vlády zastupují všechny lidi žijící na příslušném území. Jde o jednomyslné rozhodnutí Valného shromáždění OSN. Není třeba dokazovat, že neonacisté v Kyjevě po převratu nezastupovali nikoho ve východní části Ukrajiny, v Novorossii, na Krymu.

Hlavní věc je, že Charta OSN vyžaduje respektování práv každého člověka bez ohledu na rasu, pohlaví, jazyk a náboženství. V tom je kořen konfliktu na Ukrajině. Práva lidí spřízněných s ruskou kulturou byla po převratu vyhlazena. Nyní je ruský jazyk právně zakázán ve všech sférách života – ve vzdělávání, médiích, umění, kultuře, dokonce i v každodenním životě. Kromě toho byl přijat (a podepsán V.A. Zelenským) zákon, který fakticky uzavírá Ukrajinskou pravoslavnou církev.

Chtěl bych zdůraznit, že ani jedna iniciativa, včetně těch, které s nejlepšími úmysly předložili naši dobří kolegové a partneři, se netýká problémů s právy lidí, kteří mluví rusky, na těch územích, které V.A. Zelenskij považuje za své.

Dnes jsem na toto téma hovořil se svými kolegy z Brazílie a Indie, protože projevují určitý, srozumitelný a zainteresovaný přístup, aby pomohli překonat krizi. Upozornil jsem je na to, že tento problém je klíčový. Lidé začali být prohlašováni za teroristy jen proto, že nepřijali převrat a odmítli se podrobit pučistům, kteří hned po převratu prohlásili za svůj cíl zničení všeho ruského, vyhnání Rusů, konkrétně z Krymu.

Upozorňujeme na to naše kolegy. Mluvíme o tom s našimi čínskými přáteli. Nic se nepodaří, pokud se nepodíváte na kořen problému. V tomto ohledu zaujímáme kladný postoj ke známé iniciativě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o globální bezpečnosti, která říká, že každý konflikt je třeba začít posuzovat od jeho základních příčin. To plně platí i pro ukrajinskou krizi. Pouze pochopením základních příčin je možné je spolehlivě odstranit.

Otázka: Před několika měsíci se v tisku objevily zprávy, že Saúdská Arábie by se mohla stát platformou pro mírovou konferenci o Ukrajině (skutečná mírová konference). Zvažuje tuto možnost Moskva? Probíralo se to dnes? Zmínil jste slova prezidenta Ruska. Znamená to, že příměří dnes „není na pořadu jednání“ nebo „není na pořadu jednání“ ani pořádání jakékoli podobné konference?

S.V. Lavrov: Pochopte, že nejde o to, kde se shromáždit a v jakém kruhu. Jde o to – o čem diskutovat. Pokud diskutovat o výzvách k příměří a uvažovat o územních výměnách, pak to není seriózní. Ještě jednou připomenu, že problém není v územích, ale v právech lidí. Ta byla pošlapána legislativně. A o nich žádná z „iniciativ“ „plovoucích“ v politickém prostoru nehovoří.

Když uvidíme seriózní připravenost hájit lidská práva, kterou Západ vždy hrdě ukazuje na svých „bannerech“ v jakékoli otázce (ale ne v této), jsem přesvědčen, že se snadno shodneme na místě a čase setkání. Nejprve je nutné pochopit, o čem budeme diskutovat.

Chráníme lidi. Každý, kdo nějakým způsobem projeví zájem o to, aby přispěl k urovnání, by to měl pochopit a učinit z toho přímou součást své praktické práce.

Otázka: Ve světle vývoje palestinsko-izraelského a ukrajinského konfliktu se stále častěji objevují názory, že stávající mezinárodní bezpečnostní systém neobstojí ve zkoušce odolnosti. Vidíte nějaké způsoby, jak vytvořit nový systém? Jaký by měl být? Může v něm organizace jako BRICS hrát základní roli?

S.V. Lavrov: Všechny zásady nezbytné pro spolehlivé zajištění mezinárodní bezpečnosti jsou obsaženy v Chartě OSN. Potíž je v tom, že ji nerealizují především naši západní kolegové, kteří se rozhodli podrobit si všechny multilaterální struktury a udělat z nich nástroje ve svých rukou.

Děje se tak především prostřednictvím „privatizace“ mezinárodních sekretariátů. Stejně jako privatizovali OBSE, snaží se o totéž, a nikoli bez úspěchu, udělat i se sekretariátem OSN. V něm všechny vedoucí pozice, které přímo ovlivňují práci Organizace v oblastech míru a bezpečnosti, udržování míru, informační politiky a bezpečnosti mezinárodních struktur po celém světě, obsadili zástupci Severoatlantické aliance.

Orgánům OSN, Radě bezpečnosti, Valnému shromáždění a dalším strukturám dokládají podle klíče, který je výhodný pro Západ. Několikrát jsme oficiálně vznesli otázku, že je nutné zásadně přehodnotit princip a kritéria pro vytvoření sekretariátu. V těchto kritériích musí hrát ústřední roli spravedlivé zeměpisné zastoupení. Západní země se tomu zatím silně brání. To není překvapivé, vzhledem k tomu, že to všechno dělají pro své vlastní sobecké zájmy.

I v situaci, kdy k tomu dochází, zůstává OSN nejuniverzálnější platformou, kde země předkládají své iniciativy, vyhodnocují určité události a kde v pojetí otců zakladatelů musí najít rovnováhu zájmů. Západ nechce hledat rovnováhu zájmů. Uchyluje se k nejrůznějším trikům, aby zneužíváním svého vlivu na sekretariát prosadil své jednostranné přístupy.

V této situaci vidíme podobné procesy v Brettonwoodských institucích, Mezinárodním měnovém fondu, Světové bance a Světové obchodní organizaci.

Západ pod vedením Spojených států dělá vše pro to, aby se skutečná váha Globálního Jihu a Východu v globální ekonomice, obchodu a logistických procesech nepromítla do rozdělení hlasů.

Taková reforma dávno dozrála. Ale zatím k tomu nedošlo. Západ ničí systém globalizace, který rozšířil po začátku 90. let založený na principech trhu, spravedlivé hospodářské soutěže, presumpce neviny a mnoho dalšího. Všechny tyto principy byly přes noc zapomenuty a proměněny ve zbraně. Dolar se proměnil ve zbraň, aby potrestal neposlušné. Rusko patří k těm zemím, které Spojené státy chtějí ovládnout těmito nezákonnými kriminálními metodami. Proces, kterého jsme nyní svědky, je deglobalizace.

Každý chápe, že každá země se může stát „cílem“, až se někomu ve Washingtonu nebude něco na jejím chování líbit. Takových příkladů je již mnoho. ČLR je trestána za to, že je technologicky napřed před Západem a mnohem efektivněji vyrábí zboží, které úspěšně konkuruje tomu, co se vyrábí na Západě. Za tímto účelem jsou zavedena 100% prohibiční cla a mnoho dalšího.

V této situaci hrají stále důležitější roli integrační procesy na regionální úrovni. Pro nás je to euroasijská integrace – EAEU, ŠOS, úzce spolupracující s ASEAN.

Dnes na schůzce s Radou pro spolupráci arabských států Perského zálivu jsme hovořili o tom,, že tato struktura, která se nachází v Eurasii, je velmi slibná z hlediska nastolení celokontinentálních procesů při formování toho, co Prezident Ruska V.V. Putin nazval Velkým euroasijským partnerstvím.

To bude materiální základ pro vytvoření systému bezpečnostní architektury, který by byl otevřený všem zemím euroasijského kontinentu, ale nebyl by součástí euroatlantické rovnice vnucené Spojenými státy v rámci OBSE a NATO. Nyní se součástí severoatlantického bezpečnostního modelu stala i Evropská unie, která v roce 2023 podepsala s NATO dohodu o své plné podřízenosti alianci.

Chceme, aby si země euroasijského kontinentu – největší, nejrychleji rostoucí, nejslibnější, bohaté na přírodní zdroje – určily svůj vlastní osud. Ruský prezident V. V. Putin o tom opakovaně mluvil a zdůraznil, že ani pro západní část Eurasie nejsou dveře zavřené. Musí ale pochopit, že je možné komunikovat s ostatními účastníky procesu v euroasijských oblastech výhradně za stejných podmínek a čestně, bez použití zakázaných technik.

Podobné procesy probíhají i v jiných regionech světa. Africká unie se také snaží posílit svou identitu a dosáhnout situace, kdy nejbohatší zdroje nebudou prostě vyváženy ke zpracování na Západ, ale přinesou přidanou hodnotu přímo v Africe.

V Latinské Americe, zejména s nástupem brazilského prezidenta L. I. Luly da Silvy, jsou v CELAC (Společenství Latinské Ameriky a Karibiku) pozorovány stejné integrační procesy a aspirace na posílení vlastní identity.

To vše se nevyhnutelně odráží i na globální úrovni. Projevuje se to především rostoucím zájmem o činnost organizace BRICS, která zdvojnásobila počet členů z pěti na deset. Obdržela již více než 30 žádostí buď o členství, nebo o navázání zvláštních vztahů. Tento proces je hlavní hnací silou formování multipolárního světového řádu.

Dovolte mi znovu zdůraznit – nezavíráme dveře pro komunikaci se Západem. Pro to je OSN. Tam by se ale museli chovat slušně a nevyužívat její platformu jen k neustálým obviňováním a lživým výpovědím. To vše musí být uplatněno za účelem hledání rovnováhy zájmů.

Dobrým příkladem v tomto smyslu ještě zůstává G20, kde jsou zastoupeny země G7 a BRICS a jejich podobně smýšlející lidé. Poměry jsou přibližně stejné – asi deset členů propaguje „linii“ převážně podle západních vzorů a zbývajících deset sdílí filozofii BRICS.

Proč jsem řekl, že to zůstává příkladem? Protože během posledních tří summitů G20, které se konaly během ukrajinských událostí, bylo možné najít konsensus v závěrečných dokumentech. Především v otázkách, které přímo spadají do kompetence G20. Jsou to ekonomika, finance, obchod, ale i otázky světové politiky.

To bylo charakteristické zejména pro loňský summit G20 v Dillí, kde rozsáhlý text o situaci ve světě a světové politice jasně odkazuje na všechny konflikty bez výjimky. Pokusy ukrajinizovat agendu G20 neprochází.

Přístup, kdy lze zdánlivě nesmiřitelné postoje nějak sblížit, se ujal v G20. Myslím, že je užitečné tento příklad použít i v jiných strukturách, především v orgánech OSN a v Radě bezpečnosti.

Otázka: Americká média již dříve uvedla, že Egypt, Katar a Spojené státy plánují nabídnout Izraeli a Hamásu ultimátum na příměří, dohodu ve formátu „buď-nebo“. Tvrdí se, že odmítnutí stranami by mohlo vést k ukončení formátu vyjednávání vedeného USA. Jak hodnotíte tento přístup z Washingtonu? Bude Rusko připraveno nabídnout své služby jako prostředník mezi válčícími stranami? Možná je již vyvíjeno určité úsilí, aby v takové roli vystupovalo?

S.V. Lavrov: Washington si chce udržet svůj monopol na jakékoli procesy na Blízkém východě. Nejednou se přesvědčili, že tato pozice je neúspěšná. Dnešní diskuse s našimi kolegy z arabských zemí Perského zálivu to plně potvrdila.

Ultimáta „buď-nebo“ jsou pozvánkou k pokračování krveprolití. Spojené státy zablokovaly několik iniciativ různých zemí předložených Radou bezpečnosti OSN, včetně Ruské federace. Nedávno předložily „třístupňový plán J.Bidena“ a protlačily odpovídající rezoluci v Radě bezpečnosti, která je zcela ignorována, v první řadě Izraelem.

Pokaždé, když se mezinárodní zprostředkovatelé (mezi nimi vyzdvihnu Katar a Egypt) pokusí nabídnout něco rozumného, ​​kompromis, zdá se, že je dosaženo předběžné dohody … a pak izraelské vedení předloží dodatečné podmínky. Je to smutné. To je tragédie. Je potřeba okamžitého příměří. A nezapomínejme při tom na to, že kořen problému spočívá v téměř 80 let neřešeném problému vytvoření palestinského státu.

Pokud jde o Rusko. Po 7. říjnu 2023 aktivně usilujeme o přijetí odpovídajícího rozhodnutí Radou bezpečnosti OSN. USA všechny pokusy zablokovaly a prosadily svůj vlastní postup, který již selhal.

Nemluvě o tom, že Spojené státy a Evropská unie zničily „kvarteto“ mezinárodních zprostředkovatelů – Blízkovýchodní „kvarteto“ (které zahrnovalo Rusko, USA, EU a OSN). Pokoušejí se sami zavést nějaké iniciativy, ale absolutně neúspěšně.

V této fázi jsme jednou z mála zemí, která spolupracuje se všemi stranami konfliktu bez výjimky: se všemi palestinskými frakcemi, Izraelem, Íránem, dalšími zeměmi v regionu, se všemi jemenskými stranami. Krize na palestinských územích se již projevila v libanonsko-izraelské pohraniční oblasti, ve vztahu s jemenskými událostmi v Rudém moři. Samozřejmě jsou tací, kteří chtějí (člověk to cítí) vyvolat mnohem větší regionální válku. S tím musíme vytrvale bojovat.

Mezi iniciativami uvedu naše dlouhodobé kroky, které jsme podnikli dlouho před současnými událostmi, abychom pomohli Palestincům obnovit jejich jednotu. Aby Hamás a Fatah (který zastupuje současný palestinský prezident M. Abbás) zastavily své rozpory. Několikrát jsme shromáždili všechny palestinské frakce v Moskvě a vysvětlili jsme jim, že palestinská jednota nezávisí na Izraeli, na Spojených státech, ale pouze na Palestincích samotných.

Na konci února letošního roku v Moskvě proběhlo další setkání, na kterém bylo přijato společné prohlášení. Poprvé se všechny palestinské frakce (Fatah, Hamas a Islámský džihád) dohodly na sjednocení na principech Organizace pro osvobození Palestiny. Je to důležitý krok, ale zatím zůstává na papíře.

Otázka: Rusko letos předsedá BRICS. Jak jste již řekli, více než 30 států je připraveno se k asociaci připojit. Jak probíhají přípravy na summit v Kazani, který se bude konat v říjnu? Očekává se další rozšíření, jako tomu bylo letos? Jak noví členové BRICS, zejména Saúdská Arábie přistupující k BRICS, posílili svůj potenciál?

Západ zveřejnil spekulace, že Rijád se zapojením do práce nijak nespěchá. Je to pravda? Bude do Kazaně pozván korunní princ, předseda Rady ministrů Saúdské Arábie M. Bin Salmán, s nímž jste dnes vedli podrobné rozhovory?

S.V. Lavrov: BRICS se vyvíjí vzestupně, progresivně. Tento trend bude jen posilovat a upevňovat. Ruské předsednictví k tomu všemožně přispívá. Pořádáme několik stovek akcí v různých oblastech činnosti BRICS v zahraničněpolitické sféře, ekonomice, kultuře, vzdělávání, interakci mezi orgány činnými v trestním řízení a mnoho dalšího. Pro summit bude připraven rozsáhlý balík dokumentů.

Jedním z témat na programu kazaňského summitu je expanze BRICS. Především v souladu s pokyny, které hlavy států daly na loňském summitu – vytvoření kritérií pro kategorii partnerských států. Půjde o skupinu zemí, které získají status maximálního zapojení do téměř všech akcí BRICS.

Co se týče nových členů. Existuje mnoho přihlášek, ale rozhodnutí jsou přijímána na základě konsenzu. Věříme, že mnoho z těchto přihlášek si zaslouží pečlivé zvážení. Opakuji, o tom budou diskutovat hlavy států. Během Valného shromáždění OSN se v New Yorku uskuteční ministerské setkání BRICS, kde zvážíme předběžné úvahy, které v tomto ohledu připravili šerpové.

Co se týče Saúdské Arábie, ta byla stejně jako čtyři další země (Argentina, Írán, Egypt, SAE) pozvána do BRICS. Nevím, co píšou na Západě nebo o čem mluví. V červnu tohoto roku se uskutečnilo setkání ministrů zahraničí zemí BRICS. Náš kolega ze Saúdské Arábie F. Ben Farhan aktivně vystoupil a zapojil se do projednávání relevantních dokumentů. Pozvání dostal Korunní princ M. Bin Salman. Dnes na schůzce s ním jsme o tom diskutovali a hovořili o přípravách na summit. Pevně ​​věřím, že to budou úspěšné akce.

Otázka: Objevily se informace, že se Spojené státy pokusily zasahovat do voleb, které proběhly v Rusku. Můžete se prosím vyjádřit, kdo, jak a za jakým účelem se snažil ovlivnit vůli našich občanů a jak se k těmto akcím postavilo naše ministerstvo zahraničí?

S.V. Lavrov: Sám jsem takové výroky neslyšel. Objevily se zrovna včera, jak jsem to pochopil. Zástupci Státní dumy se k této věci již vyjádřili.

Myslím si, že pokusy zasahovat do všeho a do všech jsou „vizitkou“ Spojených států, stejně jako Britů jako jejich hlavních spojenců. Všechny tyto pokusy se ve vztahu k Ruské federaci mění v neúspěch. Možná někde fungují. Mnoho převratů bylo organizováno tímto způsobem.

Ale ve vztahu k Ruské federaci to má opačný efekt. Naše společnost, národ se stále více sjednocuje tváří v tvář přímým hrozbám, včetně války proti nám, kterou rozpoutaly Spojené státy a jejich satelity rukou nacistického režimu v Kyjevě. Týká se to i pokusů zasahovat do našich vnitřních procesů pomocí moderních technologií a dalších mechanismů, v nichž Spojené státy vynikají. Víme, jak se s tím vypořádat. Stále nedokážou pochopit, že mnohaleté pokusy rozkolísat ruskou společnost nevyhnutelně končí naprostým neúspěchem, jak se stalo i tentokrát.

Otázka: Katarská publikace “New Arab” nedávno hovořila o nadřazenosti čínského modelu diplomatického urovnání na Blízkém východě, protože ostatní velmoci údajně selhaly. Souhlasíte s tímto hodnocením diplomatického úsilí mediátorů?

S.V. Lavrov: Tuto zprávu jsem nečetl. Ale vím, že Čínská lidová republika převzala iniciativu. Zejména vím, že do Pekingu pozvala zástupce Hamásu a Fatahu. Na jaře se uskutečnila dvě nebo tři setkání na toto téma. Tato iniciativa sledovala stejný cíl, který jsem zmínil, když jsem mluvil o našem úsilí obnovit jednotu palestinského lidu. Je to o tom samém. I tam byl přijat dokument, který opět potvrdil to, co bylo podepsáno v Moskvě o připravenosti všech palestinských frakcí obnovit jednotu založenou na principech Organizace pro osvobození Palestiny.

S mými čínskými kolegy si pravidelně vyměňujeme názory jak na blízkovýchodní záležitosti, tak i na téměř všechny další významné otázky mezinárodní politiky.

https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1968672/

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
34 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
11. 9. 2024 06:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Co může být pro ČR přínosné k konference?

Když pochopí naše loutky mezinárodní dění, přestanou být pronacističtí podporovatelé války!

Kdo naše idiotské pronacistické loutky u moci v ČR odstraní od koryt moci?

Když vládne v ČR oligarchie, té je jedno, zda neonacistická či protinárodní vláda ČR, tak se smečka politiků od koryt MOCI NEDÁ odstavit, mají v moci velkého donátora ČT i ČRo, vše jistí předražené energie Sev.En EPH ČEZ viz schůzka Tykač Křetínský Fiala Zajíček = zastropované ceny energií !!!

Hlavní příčina šíření neonacismu: nenažraná a nepotrestaná oligarchie u moci, jako v 30 letech v Německu!!! Je normální +173 mld. Kč zisku pro EPH v době krize a předražených energií?

O jakou odměnu se dělí 200 poslanců z PSP s Fialovo ministry??? PČR nešetří NKÚ nekoná ÚS nejedná!!!

Lavrov jasně říká jděme po hlavních příčinách problémů i konfliktů!!! Poučné i pro nás v ČR!!! Oligarchická korupce politiků jak na UA, tak v ČR!!!!!!!

Slovan
11. 9. 2024 07:37
Odpovědět  ijn

👍 👍 👍 👍 👍 👍
Moc hezky vystiženo a popsáno. Ale na druhou stranu si myslím že nic nového. Tohle se tu děje už od 89. Když jsem na to poukazoval, tak vám ještě spoluobčané se smíchem na pysku řekli, že to můžeš jít dělat taky. Takže dobře nám tak.

Pavel z Moravy.
11. 9. 2024 08:10
Odpovědět  Slovan

Tak ať si to všichni vyžerou. Čau.

Slovan
11. 9. 2024 08:13
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Já na tom zrovna pracuji. Zdarec.

Pijack
11. 9. 2024 08:17
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Má to jednu výhodu – sledujeme rozklad v živém přenosu. Které generaci se to povedlo? 🙂

11. 9. 2024 17:05
Odpovědět  Pijack

…a instalaci nového systému

Slovák
11. 9. 2024 08:16
Odpovědět  Slovan

Pre ten ” Palestínsky štát” Rusko robí asi toľkoto: posiela tisícky sfanatizovaních chazarov do Palestíny ako nových usadlíkov a zabijakov Palestíncov…Rusko nemá v tomto dôveru Arabov a ani Iráncov! A sionisti im denne bombardujú Sýriu! Načo sa tam rusi natlačili ked chránia sionistov?

Pijack
11. 9. 2024 08:27
Odpovědět  Slovák

Svatá Nefertiti, nepokoušej se v tom vyznat. Tomu nerozumí nikdo… 🙂

Slovan
11. 9. 2024 08:42
Odpovědět  Pijack

No já určitě NE!! Mám v těch jejich odnoží, kdo je radikální, kdo umírněný, hovězí guláš.

Slovan
11. 9. 2024 11:08
Odpovědět  Slovák
11. 9. 2024 16:15
Odpovědět  Slovák

ODKAZ !!!
Odkaz na zprávy, kde se píše o tom, že Rusko posiela tisícky sfanatizovaních chazarov do Palestíny ako nových usadlíkov a zabijakov Palestíncov! Sem s tím, troldo!
Bud tak, nebo čušuj!

11. 9. 2024 17:03
Odpovědět  Slovan

No a je to tady. Bandeři nafárali na Kursk v počtu cca 12 000 kusů, že? No a k dnešku jich bylo 12 000 eliminováno:
Ministerstvo obrany: Ukrajinské ozbrojené síly ztrácely ve směru Kursk více než 350 ozbrojenců denně11. září 2024
… … Podle Ministerstva obrany Ruské federace ztratil nepřítel během bojů ve směru Kursk více než 12 200 vojáků

A furt je tam s kým válčit: https://www.youtube.com/watch?v=ipfGtyh-soA Jojo, to jsou vjeci.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
11. 9. 2024 18:55

Jó díky už jsem na to koukl. Já měl taky včera boj u nás v Coopu, když mi mladá krájela dobrůdky a najednou babka cca 75. Začalo to opět nevinně, tak jsem zvolal na celý krám kéž by ti rusi chtěli hnát až k Atlantiku. To jsem nemělo, baba se do mě pustila a mumlala něco o 68, kolik ti bylo? Pamatuješ to? My, my, nemohli studovat a ty stejné kecy…Tak jsem jí jen řekl ať si obstará podrobnosti, když už fandí té UA. Je neskutečné, jak jsou ty lidi zabednění, ale kdyby tě vyslechli a zamysleli nad tím co jim říkáš, to ne.
.

12. 9. 2024 01:21
Odpovědět  Slovan

Zamysleli? Čím?

Pijack
11. 9. 2024 08:14
Odpovědět  ijn

Bohužel v naší zemi nikdo pořádně neposlouchal Fialovy předvolební sliby. Dnes tyto sliby považuje za “strategickou komunikaci”. Až na jeden slib, který NIKDO nebral vážně, ALE byl nejpodstatnější – Fiala jasně říkal: “Budeme podporovat sebevědomé, podnikavé a úspěšné”… Z této věty mne mrazilo v zádech. Byl to projev podlé a zákeřné vize, kterou opravdu chtěl uskutečnit a to jediné se mu daří. Podporuje grázly nejvyššího formátu. Ke Křetínskému, Tykačovi a podobným přiřadil ještě Německo s celou EU a největší zloděje Ukrajiny. A dodnes si nikdo tento jeho “předvolební” slib nepřipomíná. Fiala se tímto stává Německem podporovaný protektorátní správce země. Víc v tom neutěšeném stavu nehledej.

orinoko
11. 9. 2024 09:35
Odpovědět  Pijack

Proč by to hovada dělala, když i profesor “je takový fešák”. Teď zrovna běží další projekt pro svíčkové báby, trhle dedky, vylizane juvenily a zdevastovane mozky všeho druhu. Obliba nového politickeho subjektu “práva zvířat” prý přesáhla 7%. Padající trosky bukanyru nahradí jiná idiocie s požadavkem na povinnost milovat emerickeho BULLdoga a měsíčně ho oblazit složenkou ve výši 500,- Kč. Ať žije český volební debil.

Pijack
11. 9. 2024 10:04
Odpovědět  orinoko

Tos mě pobavil 🙂 Zelení idioti nám teď budou nasouvat plačtivé příběhy slepiček a kraviček, jak je brutálně zneužívají na maso producenti a zpracovatelský průmysl… Nedávno jedna agitátorka založila petici na ochranu koček tím, že je bude každý chovatel povinně kastrovat. Takovou idiotku jsem dlouho neviděl. Oblaží nás fotkami koťátek a vůbec jí nedocvakne, že plošnou kastrací kočky prostě vyhubí. Kdo si bude chtít pořídit kotě jako svého mazlíčka bude asi muset jít do marketu si ho koupit. Samozřejmě pak vykastrovat. Tak tohle se dnes vychovává na fakultách sociálních věd. Zelení jsou takových zrůd plní. Samy by potřebovaly vykastrovat, aby se už nemnožily 🙂

orinoko
11. 9. 2024 10:28
Odpovědět  Pijack

A teď si vezmi, kolik dedku a bab má cokla, kolik mladých psy místo děti, a kolik dětí má křečky. Hady už máme ve vládě.

Pijack
11. 9. 2024 10:52
Odpovědět  orinoko

To ovšem dokazuje, že láska k zvířatům neprochází přes politiku 🙂

Slovan
11. 9. 2024 20:09
Odpovědět  Pijack

Tak já je mám taky rád, v neděli mi zemědělci z Roudnice nad Labem přivezli pár kilo česneku. Můžeme něco naložit. Kdo je pro? 🤣

11. 9. 2024 20:26
Odpovědět  Pijack

Doufám, že ta ochranářská -unda jde příkladem – bylo by úděsné, kdyby mělo něco takového zabřeznout a mít selata

Pavel z Moravy.
11. 9. 2024 19:52
Odpovědět  orinoko

Orinoko, dobře ses vyspal. Má to říz díky.

Gales
11. 9. 2024 16:57
Odpovědět  ijn

Rus postupuje a proto je potřeba rozmočit ukrajinskou zem. Aby byl zastavenej postup.Proto přijdou abnormální dešťové srážky. Na Moravě bude úroda v háji.

Slovan
11. 9. 2024 17:16
Odpovědět  Gales

Dobrý postřeh, já už píšu, že ty swyně umí rozyebat i počasí dle své potřeby. Tady nepršelo měsíc a když ovoce opadalo začalo. Tak jsem jim nahoru vzkázal ať si tu vodu teď strčí do (_!_). Nevadí, koupíme v marketu u Žida.

Josef K
11. 9. 2024 08:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Larry Johnson: Proč Západ touží po Ukrajině – Zpět do historie

https://kispep.wordpress.com/2024/09/11/larry-johnson-proc-zapad-touzi-po-ukrajine-zpet-do-historie/

ijn
11. 9. 2024 10:43
Odpovědět  Josef K

velmi dobrá statistika a součet zdrojů dovede KoZa k šílenství, proto KoZa posazuje Judajevovou do čela MMF, naši Lipánci vůbec nezaregistrovali, oligarchiická korupce potřebuje idioty u koryt moci, např. v SRN přijmou a prosadí i zrádné koncepce Energiewende == zbourají jaderky, a přitom nám HELMUTI dluží 18 biliónů Kč!!! Nikdo za ČR o úhradě dluhů nejedná ani o převedení jaderek na ČR!

jiří
11. 9. 2024 16:43
Odpovědět  ijn

Nárok má pouze ČSSR, nebo její nástupce ČSFR. Žádná CZ Ltd. a ani SK a.s.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
11. 9. 2024 10:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Já budu volit tu stranu která bude mít v programu vstup do BRICS. A KoZa dochází dech a za nějakej čas se bude plazit na kolenou k BRICS.

Pijack
11. 9. 2024 10:50
Odpovědět  Gales

I já. Ovšem obávám se, že se k takovému předvolebnímu slibu nikdo neodváží. Naši politici jsou pokakaní strachy, co by jim za to řekla Ukrajina 🙂 Opakem je SPD, jim bych věřil.

Ladislav 💤
11. 9. 2024 12:46
Odpovědět  Gales

No toho se nedožiješ, všichni jsou zasraní strachem! Opozice jede se zločinci!
Tak jedině převrat! Ten nemá taky kdo provést v tomhle nacistickém režimu!

Horňák
11. 9. 2024 10:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Byl na této konferenci i náš Lipánek? Nebo to bylo jen pro chlapy s vlastním názorem?

Pijack
11. 9. 2024 10:49
Odpovědět  Horňák

🙂 Lipánkovi účast zakázali Ukrajinci 🙂 Lipánek poslušně sklopil krovky 🙂

pája
11. 9. 2024 17:50
Odpovědět  Pijack

Nejspíš nebyl pozván, o koupání se na Krymu si může s panem Lavrovem pohovořit po telefonu🙂

Jan
11. 9. 2024 12:02
Ohodnotit příspěvek :
     

USA jsou ovladany Deep Statem, ktery za kazdou cenu chce zachovat sve postaveni hegemona. Proto je s nim nesmyslne jednat. Nemuzete prece jednat s nekym, ktery mimo nenavisti a ‘ne’ na vsechny navrhy, ktery stale usiluje o stale vetsi sankce na Rusko a o jeho 100 % izolaci! Svet se vyviji jenom diky Deep Statu a US Demokraticke strane ke dvema izolovanym blokum. To nemuze byt nase budoucnost!