politika

Thierry Meyssan: 10. září se z izraelských osadníků stali nelegální migranti

Thierry Meyssan

Jsme zvyklí vidět Izrael, jak se dopouští zneužívání pod záminkou své bezpečnosti, a Anglosasy, jak ho hájí v Radě bezpečnosti. Jsme tedy svědky zločinů bez jakýchkoli právních následků. Tato situace nyní skončila. Mezinárodní soudní dvůr zrušil argumentaci Tel Avivu a Stát Palestina se stal plnoprávným členem Organizace spojených národů. Nebude tedy již možné odvádět pozornost od situace Palestinců a ti budou mít možnost stíhat své popravčí.

10. září 2024 se izraelští osadníci, kteří tvrdí, že plní božský plán usazením na Západním břehu Jordánu (v jejich podání v Judeji a Samaří), změnili z izraelských občanů žijících na sporných územích v nelegální přistěhovalce v suverénním státu Palestina.

Valné shromáždění Organizace spojených národů skutečně provedlo u příležitosti zahájení svého 79. zasedání svou rezoluci ES-10/23 ze dne 10. května1 . Stát Palestina se stal řádným členem Organizace spojených národů (OSN). Nikdo tedy již nemůže zasahovat do výkonu jejich práv jako suverénního státu.

Pokud je Palestina suverénním státem, upravuje se výklad Prozatímní dohody o Západním břehu Jordánu a Pásmu Gazy  (známé jako „Dohoda z Oslo II“). Palestinská samospráva již není provizorní přechodnou správou, ale vládou v plném smyslu tohoto termínu. Palestinská území již nejsou „spornými oblastmi“, ale představují mezinárodně uznávané území suverénního státu.

Od války v roce 1967 (známé jako „Šestidenní válka “) hnutí osadníků nadále nabývalo na síle. Dnes je na Západním břehu Jordánu, ve východním Jeruzalémě a na Golanských výšinách založeno více než 700 000 takových organizací.

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) – tedy vnitřní tribunál Organizace spojených národů, konzultovaný Valným shromážděním Organizace spojených národů – 19. července definoval pravidla práva týkající se izraelské politiky a izraelských praktik na okupovaném palestinském území2 . Tato pravidla nebyla realizována, pouze Rada bezpečnosti měla kapacitu donutit Izrael, aby je uplatňoval.

Připomeňme, že mezinárodní právo, na rozdíl od trestního práva, není založeno na policejních silách a vězeňském systému. Je to prostě povinnost vlád ctít podpis svého státu. V tomto případě Izrael svým vstupem do OSN podepsal její chartu3 . Ta ve své kapitole XIV. zavazuje každého člena „k dodržování rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v jakémkoli sporu, jehož je stranou“.

Soud rozhodl (§ 229), že tyto politiky a praktiky porušují Mezinárodní úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace. Izrael podle ní de facto praktikuje určitou formu apartheidu (viz čl. 3 zmíněné úmluvy).

Přesně toto prohlásilo Valné shromáždění OSN 10. listopadu 1975: „Sionismus je formou rasismu a rasové diskriminace “ (rezoluce 3379).4 .

Tento text byl zrušen pouze pro usnadnění Madridské mírové konference v roce 1991.5 . Jelikož však Izrael v té době nesplnil své závazky a zintenzivnil svou politiku a postupy, měl by být tento text obnoven.

Soud také poznamenal (§ 263), že „Dohody z Osla neopravňují Izrael, aby anektoval části okupovaného palestinského území k uspokojení svých bezpečnostních potřeb a závazků. Rovněž ho neopravňují k udržení stálé přítomnosti na okupovaném palestinském území za stejným účelem”.

To, co platilo v červenci, platí ještě více, protože Palestina je mezinárodně uznávaným suverénním státem.

V důsledku toho minulý týden, tedy po tomto rozhodnutí a před vstupem Palestiny do Valného shromáždění, Izraelské obranné síly (IDF) náhle evakuovaly hlavní města na Západním břehu, která „okupovaly“. Na druhou stranu izraelská vláda 12. září u Nejvyššího soudu prohlásila, že není důvod zvyšovat humanitární pomoc do Gazy, vzhledem k tomu, že Izrael toto území nekontroluje. Nenese tedy žádnou odpovědnost.

Jak již bylo řečeno, Soud dospěl k závěru, že „Izrael má povinnost plně nahradit škodu způsobenou jeho mezinárodně protiprávními činy [okupace a apartheid] všem dotčeným fyzickým nebo právnickým osobám “ (§ 269).

To zahrnuje „povinnost Izraele vrátit půdu a další nemovitosti, jakož i veškerý majetek zabavený jakékoli fyzické nebo právnické osobě od začátku jeho okupace v roce 1967, a veškerý kulturní majetek a budovy odebrané Palestincům a jejich institucím, včetně archivů a dokumentů”. 

Požaduje také, aby byli evakuováni všichni osadníci ze stávajících osad, aby byly demontovány Izraelem vybudované části zdi na okupovaném palestinském území a aby se všichni Palestinci vysídlení během okupace mohli vrátit do místa svého původního pobytu. (§ 270).

Vezměte prosím na vědomí, že soud nenařizuje náhradu škod způsobených před rokem 1967. To není otázka, která byla položena. Kromě toho promluvily zbraně a Palestinci prohráli několik vojenských operací, za které musí také nést následky. Křivdy jsou sdíleny, i když je zřejmé, že křivdy a škody, které utrpěli Palestinci, nejsou úměrné křivdám a škodám způsobeným Izraelcům.

Soud rozhoduje o důsledcích okupace od roku 1967. Jeho rozhodnutí nejsou retroaktivní (nemají zpětnou účinnost). Zaznamenává skutečnosti, které se od roku 1967 stále zhoršují.

Soud se obrátil na všechny členské státy OSN a oznámil jim, že „jsou povinny neuznávat žádnou změnu ve fyzickém charakteru nebo demografickém složení, institucionální struktuře nebo stavu území okupovaného Izraelem 5. června 1967, včetně východního Jeruzaléma, kromě těch, na kterých se strany dohodly během jednání, a rozlišovat při jednání s Izraelem mezi územím Státu Izrael a územími okupovanými od roku 1967.

Soud se domnívá, že povinnost rozlišovat v jednání s Izraelem mezi vlastním územím tohoto státu a okupovaným palestinským územím zahrnuje zejména závazek neudržovat konvenční vztahy s Izraelem ve všech případech, kdy si nárokuje jednat jménem okupovaného palestinského území nebo jeho části ve věcech týkajících se uvedeného území; neudržovat s ohledem na okupované palestinské území nebo jeho části ekonomické nebo obchodní vztahy s Izraelem, které by pravděpodobně mohly posílit jeho nezákonnou přítomnost na tomto území; při zřizování a udržování diplomatických misí v Izraeli se musí zdržet jakéhokoli uznání jeho nezákonné přítomnosti na okupovaném palestinském území; a přijmout opatření k zamezení obchodu nebo investic, které přispívají k udržení nezákonné situace vytvořené Izraelem na okupovaném palestinském území “ (§ 278).

To je důvod, proč 9. září Volker Türk, vysoký komisař OSN pro lidská práva, který zahájil 57. zasedání Rady pro lidská práva, prohlásil: „Žádný stát by neměl akceptovat pohrdání zjevným porušením mezinárodního práva, včetně závazných rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a nařízení Mezinárodního soudního dvora ani v této situaci [izraelská okupace Palestiny], ani v žádné jiné situaci”.

Každý z nás si musí být vědom: pravidla se změnila. Izraelská okupace státu Palestina je nezákonná. Tento stát [Palestina] je však od 10. září mezinárodně uznán, i když několik stálých členů Rady bezpečnosti tak neučinilo osobně. Nyní má legální prostředky, kterých byl doposud zbaven.

Anglosaský deštník, za kterým se Tel Aviv skrýval, již ze zákona neexistuje. Vstupujeme do nového období, kdy Washington a Londýn budou muset použít sílu k udržení tohoto systému útlaku.

Tato právní revoluce znamená vítězství strategie prezidenta Mahmúda Abbáse (89 let). Paradoxně přišla až na sklonku jeho života, v době, kdy byla jeho vláda zdiskreditována kvůli spolupráci s Izraelem a jeho korupcí.

Thierry Meyssan

https://reseauinternational.net/le-10-septembre-les-colons-israeliens-sont-devenus-des-migrants-illegaux/
zdroj: Voltaire Network

P.S.

Washington mobilizuje spojence, aby odmítli rezoluci OSN proti izraelské okupaci Palestiny

Valné shromáždění Organizace spojených národů má hlasovat o historické rezoluci několik dní poté, co Palestině byla udělena další práva v rámci organizace.

Americká vláda tlačí na své západní spojence, aby odmítli návrh rezoluce, která má být předložena OSN 18. září, a která vyzývá Izrael, aby ukončil nezákonnou okupaci Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy.

Vláda Joea Bidena naléhá na Austrálii, aby řekla ne návrhu rezoluce OSN předložené Palestinskou samosprávou (PA),” uvedlo v úterý vydání Sky News Australia a dodalo, že Washington vyzývá své spojence, “aby hlasování odmítli, nebo se zdrželi hlasování”.

Valné shromáždění OSN bude hlasovat o historické rezoluci, která požaduje, aby Izrael do 12 měsíců ukončil „svou nelegální přítomnost na okupovaných palestinských územích“.

Text rezoluce vychází z poradního stanoviska Mezinárodního soudního dvora (ICJ) vydaného v červenci, který prohlásil izraelskou okupaci palestinských území od roku 1967 za nezákonnou a vyzval ke stažení stovek tisíc židovských osadníků.

V úterý přednesl palestinský vyslanec OSN Rijád Mansúr projev na Valném shromáždění OSN, ve kterém zdůraznil, že Palestinci čelí „existenční hrozbě “.

Každá země má svůj hlas a svět se dívá. Prosím, zůstaňte na správné straně historie. Na straně mezinárodního práva. Se svobodou. S mírem,“ dodal Mansour.

Návrh rezoluce je prvním, který Palestina formálně představila od té doby, co jí začátkem tohoto měsíce OSN udělila další práva a výsady, včetně křesla mezi členskými státy OSN ve shromažďovacím sále.

Washingtonská zmocněnkyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová v úterý vyzvala členy OSN, aby hlasovali proti rezoluci, a řekla novinářům v New Yorku, že palestinský dokument má „značný počet nedostatků” a tvrdí, že dokument jde „nad rámec rozhodnutí ICJ “ a neuznal „Hamás jako teroristickou organizaci“ .

Podobně izraelský vyslanec při OSN Danny Danon vyzval členské státy, aby hlasovaly proti rezoluci, a označil ji za „pokus zničit Izrael diplomatickým terorismem “ a „ignorování pravdy, překrucování faktů a nahrazování reality fikcí “.

Namísto rezoluce odsuzující znásilnění a masakr spáchaný Hamásem 7. října jsme se zde shromáždili, abychom byli svědky velkého palestinského cirkusu v OSN – cirkusu, kde je zlo ospravedlněno, válka je mír, zabíjení je ospravedlněno a teroru se tleská,“ řekl izraelský představitel.

Izraelský ministr zahraničí Israel Katz nedávno pohrozil, že „rozbije a rozpustí “ palestinskou samosprávu, pokud podnikne diplomatické kroky v OSN, aby ukončila izraelskou nezákonnou okupaci Západního břehu a vytvořila Palestinský stát.

zdroj: The CradleSpirit of Free Speech

  1. Přijímání nových členů do Organizace spojených národů“, Voltaire Network, 10. května 2024.
  2. Poradní stanovisko ze dne 19. července 2024. Právní důsledky vyplývající z politik a praktik Izraele na okupovaném palestinském území včetně východního Jeruzaléma“, Mezinárodní soudní dvůr.
  3. Charta Organizace spojených národů“, Voltaire Network, 26. června 1945.
  4. Kvalifikace sionismu“, OSN (Valné shromáždění), Voltaire Network, 10. listopadu 1975.
  5. Odnětí kvalifikace sionismu”, OSN (Valné shromáždění), Voltaire Network, 16. prosince 1991

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
6 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
20. 9. 2024 00:22
Ohodnotit příspěvek :
     

je to sice hezké že se staráme o židy, ale řešme domácí problémy povodně ceny energií, podporu nesmyslné války KoZa proti RF = našim osvoboditelům, mnohé resorty jsou v totální krizi, články na POKEC24 se z 85% staráme o svět, my česká kotlina s 10 mil. z velké většiny naštvaných občanů na naše politiky!!!

Najděme odvahu a začněme se i systémově zajímat, jak doma problémy řešit. Nečekejme, že se bude opakovat “komedie Žifčák” a služby zorganizují převrat. Už jsme pro svět zcela nezajímavý rozvrácený stát, tak musíme začít zlepšovat stát tady doma my sami!!!!!!

ijn
20. 9. 2024 00:31
Odpovědět  ijn

Nebo chceme odevzdat celou společnost cizákům??? Začít se musí tady a co nejdříve. 22 let od povodní a my jsme se nechali od r. 2002 okrást o většinu aktiv, a pořád mají Zeman+Klaus+Špidla+ Hašek+Paroubek++další tu drzost z HSP i alternativy knížecími rady otravovat veřejný prostor!!!!

Alespoň, že se stáhl Nečas, a dále nás neotravuje.

ijn
20. 9. 2024 00:38
Odpovědět  ijn

Dokonce i jaderný tendr vyhráli Korejci, když jsme Temelín12 ( a připravili na ETE34) pouze s dozorem postavili zcela sami!!! ČR se místo renesance českého energetického strojírenství prosí KHNP, zda nás nechají míchat beton na Dukovany, přitom bychom v Temelíně mohli začít zítra sami, ( zase s dozorem od Rosatomu) za poloviční cenu !!!!!!

Mike
20. 9. 2024 01:30
Odpovědět  ijn

Neodvádějte pozornost jinam. Občané ČR mají jen jeden problém – Vládu Piotra Fialenského. No, ale sami si ho zvolili, tak ať se v tom vykoupou. Vláda má údajně 76% podporu.
Na druhé straně, Izraelská armáda táhne na Libanon. Pochybuju, že jedou na kafe. Ostatně, voni ti izraelci jsou vůbec takoví nahov:no sousedi. Střílí rakety do Íránu, Sýrie, něco vlítlo i do Íráku, o Gaze nemá cenu mluvit, tu srovnali se zemí, jako nacisti Lidice, Ležáky a dalších 15 vesnic u nás, no a teď táhnou na ten Hizballáh. Nevím co čekají. Asi řádně přes držku.

ijn
20. 9. 2024 01:41
Odpovědět  Mike

Tedy už před 5 lety. Jo, pro jistotu jsem to zkontroloval – článek Tierry Maysanna. Odkaz:
https://www.voltairenet.org/article216361.html
A dělalo se pro to vše možné i nemožné už roky před tím. O tom, že VSU byla připravena k útoku (naprosté ignorování Minských dohod), a že je armáda RF předešla, svědčí další dokumenty. Teď nebudu hledat odkazy, jen líný si je včas nevyhledal. Připojím jen to nejčerstvější. Z těch desítek biolaboratoří na Ukrajině (samozřejmě spravovaných CIA) hrozilo Rusům smrtelné nebezpečí. Naprostá genocida, která by byla zcela podle novodobých hodnot Západu. Odkaz na zdroj (je to jako ten předešlý v ruštině):
https://dzen.ru/video/watch/66e9741781b508061a19ea

ijn
20. 9. 2024 01:42
Odpovědět  Mike

GP chce zničit Izrael, vše podle plánů,….!!!!