politika

The Federalist: Pro posílení stárnoucí americké námořní flotily je čas přivést zpět lupiče

V USA chtějí vrátit piráty pro boj s ruskými tankery.

 Chuck DeVore

Americké námořnictvo není jen pro boj v zámoří nebo ochranu vlasti. Je také základním nástrojem projekce síly, diplomacie a ochrany a regulace mezinárodního obchodu. Dnešní námořnictvo je ale příliš malé na to, aby splnilo požadavky na něj kladené. V důsledku toho tradiční úkoly námořnictva, jako je vymáhání sankcí, klesly hluboko na seznamu priorit. Ale tuto mezeru ve schopnostech by bylo možné zaplnit, kdybychom měli odvahu přivést zpět soukromníky (lupiče, piráty, pozn.red.).

Během dlouhé reakce na útoky z 11. září 2001 a iluzi o mírovém vzestupu Čínské lidové republiky (ČLR) bylo americkému námořnictvu umožněno atrofovat. Jeden hmatatelný důsledek: Amerika dnes údajně nemá žádné letadlové lodě určené k odstrašování stále více agresivní Číny – všechny jsou buď na Blízkém východě, míří na Blízký východ, nebo jsou v různých fázích výcviku posádek či oprav. 

Námořnictvo není levné. Moderní lodě se staví dlouho — alespoň na Západě; zdá se, že ČLR poměrně rychle staví desítky válečných lodí – a americká obranná průmyslová základna potřebuje miliardy, aby vůbec začala navyšovat výrobu. Takže naše námořnictvo bude minimálně deset let příliš malé.

Použití lupičů k boji s ruskou flotilou duchů

Ekonomická válka se stala základním prvkem mezinárodních vztahů, i když je často zneužívána a je neúčinná, pokud nejsou přísně dodržovány přijaté sankce. V roce 2022 Spojené státy a jejich spojenci uvalili sankce na vývoz ruské ropy poté, co Moskva vyslala vojáky na Ukrajinu. Aby Rusko tyto sankce obešlo, provozuje  strašidelnou flotilu ropných tankerů. Tyto stárnoucí tankery plují bez tradičního pojištění a se zastřeným vlastnictvím. 

V únoru USA zařadily na černou listinu 14 ruských tankerů provozovaných státní lodní společností Sovkomflot. Nezdá se, že by zařazení na černou listinu mělo nějaký praktický účinek, protože neexistují žádné záznamy o zabavení nějaké lodi. Ale vyhlášení sankcí a jejich následné neusilovné vymáhání nahlodává důvěryhodnost USA – a spolu s tím i odstrašování.

Odhaduje se, že jen loni v prosinci opustilo ruské přístavy 196 tankerů naložených ropou, přičemž většina lodí plula pod vlajkami Panamy, Gabonu a Libérie. Když lodě proplouvají poblíž evropských mocností, jsou často doprovázeny ruskými válečnými loděmi, ale pak “ztmavnou“ – vypnou své transpondéry, když se spojují s jinými plavidly, aby přeložily ropu nebo ji vyložily v přístavech, kde na dodržování práva koukají skrz prsty. 

Pokud USA skutečně chtějí zastavit ruskou flotilu duchů, měly by zvážit starý, ale účinný nástroj: soukromé podnikání, soukromníky (lupiče).

Přivedení soukromníků zpět pod záštitou americké ústavy do boje s ruskou stínovou flotilou duchů posílí národní bezpečnost, zatímco se americké námořnictvo přestavuje. Takový přístup, založený na historickém precedentu a právním rámci, by posílil strategickou flexibilitu USA – zejména v kombinaci s politikou, která by podporovala americkou energetickou dominanci.

Historický a právní kontext soukromého podnikání

Soukromé podnikání, soukromníci (alias korzáři nebo lupiči) mají bohatou a legendární historii. Asi před 500 lety vydávaly evropské národy dopisy se speciálním označením, aby doplnily své námořní síly. Praxe umožňovala soukromým osobám a lodím zajmout nepřátelská plavidla a náklad, a efektivně tak outsourcovat (externí zajistit) námořní válku. 

Soukromníci hráli významnou roli v americké historii, zejména během války za nezávislost a války v roce 1812, kdy narušili britské zásobovací linky a získali cennou kořist. Naposledy Spojené státy použily soukromníky během války v roce 1812 – ačkoli je Konfederace použila i v občanské válce. 

Tato praxe ustoupila v polovině 19. století, z velké části kvůli Pařížské deklaraci z roku 1856, ve které hlavní evropské mocnosti a následně i další národy souhlasily se zákazem soukromníků.

USA však smlouvu neratifikovaly. Je třeba poznamenat, že Amerika viděla své malé námořnictvo ve srovnání s evropskými mocnostmi jako důvod, proč si nechat otevřené možnosti. 

Ústava USA výslovně uděluje Kongresu pravomoc vydávat dopisy s označením a odvetné dopisy (článek I, oddíl 8, klauzule 11), což poskytuje právní základ pro soukromé podnikání (pirátství, pozn.red). Tento koncept zůstává možností a podle práva USA je legitimní. 

Soukromí vojenští dodavatelé jsou velmi vhodní k provádění soukromých misí. Agilita a operační schopnosti soukromého sektoru doplní tradiční vojenské úsilí.

Soukromníci, pokud budou mít zákonnou pravomoc zachytit plavidla porušující sankce, by si mohli ponechat zabavená aktiva a vydražit pašovanou ropu. Tato finanční pobídka by přilákala kvalifikované provozovatele a zvýšila účinnost.

Pobídky k přepravě pod vlajkou USA

Zapojení soukromníků, aby se zaměřili na ruskou flotilu duchů, by také mohlo mít druhotný účinek podněcování mezinárodních přepravců k registraci pod vlajkou USA. Motivace vyhlídky na ochranu amerického námořnictva před případnou odvetou ze strany Ruska nebo jiných nepřátelských mocností by pro tyto společnosti byla významným lákadlem. V současné době mají plavidla plující pod vlajkou USA nárok na ochranu amerického námořnictva, což poskytuje záruku bezpečnosti, která může být klíčová v nestabilním námořním prostředí. 

Tento posun by mohl posílit americkou obchodní námořní flotilu, posílit národní bezpečnost a zajistit lepší dodržování mezinárodních zákonů a sankcí. Větší flotila pod vlajkou USA by navíc vytvořila robustnější logistickou síť – naprosto zásadní pro odstrašení ČLR v obrovské rozloze Pacifiku. 

Energetická dominance a ekonomická stabilita

Energetická dominance je zásadní, pokud má Amerika zmírnit dopady narušení mezinárodního trhu na ceny paliv a inflaci. Strategické nasazení soukromníků proti ruské flotile duchů by bylo podpořeno energetickou převahou. Pokud dojde k přerušení dodávek nezákonných dodávek ruské ropy, mezinárodní cena ropy by se pravděpodobně zvýšila, pokud by nebyly nové dodávky. Americká energetická dominance by mohla zaplnit mezeru a stabilizovat trhy s ropou a ceny na pumpách. 

Nedávné vyčerpání amerických strategických ropných rezerv rozhodnutím Bidenovy administrativy, s cílem snížit ceny pohonných hmot před volbami, podtrhuje potřebu robustní energetické strategie. Energetická dominance umožní nákladově efektivní doplňování strategických ropných rezerv. 

Americká energetická dominance přesahuje domácí ekonomickou stabilitu. Závislost Evropy na ruské energii byla pro Moskvu dlouho pákovým bodem. Omezením flotily duchů a zvýšením vývozu energie z USA mohou Spojené státy podkopat tuto páku – kritický faktor geopolitické dynamiky – a také posílit energetické vazby se spojenci, jako je Japonsko, Jižní Korea a Tchaj-wan.

Znovuzavedení soukromníků, povolené ústavou USA, nabízí řešení nákladného problému, který se jinak v dohledné době nevyřeší: americké námořnictvo, které postrádá sílu dostát svým závazkům.

Chuck DeVore je vedoucím národních iniciativ nadace Texas Public Policy Foundation, bývalý kalifornský zákonodárce a bývalý podplukovník americké armády. Je autorem knihy “The Crisis of the House Never United—A Novel of Early America”.

https://1url.cz/m1pPs
Původní článek

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
45 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Ijn
10. 9. 2024 01:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud by v USA vládci přemýšleli, tak okamžitě obnoví výrobu železa a oceli k válcování plechů do lodní výroby civil i válečných lodí v Ostravě zítra………ale naši vládní Kašpaříci ani nechápou kolik mil tun plechů na lodě je potřeba.. ..ale koktat o válce umi do ČT 24 a ČRo dobře…. USA by měli se idiotů ve vládě ČR zbavit úplně všech tak by nemuseli žebrat o ocel kde se dá ale přinutili Ostravu k obnově výroby financované z rozpočtu MO namísto utrácení za vojenské křápy z ciziny…..!!!!

Ijn
10. 9. 2024 01:17
Odpovědět  Ijn

Bez peněz obnovit rozkradené NHKG nelze a správce musí všechny aktiva NHKG zabavit všem kteří se na tunelování NHKG podíleli, včetně vyšetřit důvody prodeje 58% Špidlovo vlády Mittalovi za580 mil Kč, Špidla byl odměněn v EU a pobírá 120 000 Kč důchod za vytunelování NHKG OKD a celé Ostravy namísto doživotí na Mírové…..tak prohnilou máme PČR a justicí z Brna zločince kryjici…!!!!

Ijn
10. 9. 2024 01:34
Odpovědět  Ijn

Pozn. Už někdo viděl přínosy politikků KoZa??? Zázraky se nedějí, hlupáctví nelze okecávat do nekonečna!!! VK těžil z rozjeté ekonomiky ČSFR, nezadluzeneho států vlastníci veškerá aktiva ČR zdravé lesy zemědělství v přebytku 35 mld.Kc bez dotací, výstavbu jadérek cementáren hutí oceláren cihelen pivovarů mlýnů pekáren jatek cukrovaru mlékáren elektráren automobilek kováren válcoven chemiček porcelánek papíren gumaren atd přemýšlel nebo byl placený zrádce cizáky na rozklad státu ČR????? Pořád leze před kamery a nikdo se jej dodnes ani nezeptal, z mediálních servilů=Xaverů..!!!

Ijn
10. 9. 2024 01:41
Odpovědět  Ijn

Těžili jsme 26 mil tun OKD uhlí a 96 mil tun hnědé uhlí 12 mil tun oceli dnes pouze 1/4 ………pozor na některé ministry umí i dělit !!!!!!!! Ale lhát umí dokonale!!!!!!!

Pavel z Moravy.
10. 9. 2024 09:29
Odpovědět  Ijn

IJn, proboha, vždyť to vše, tedy rozkradení a likvidace národního majetku byla domluvena. Zahraniční kruhy ze západu a pár parchantů zde, kteří cítili obrovskou příležitost se obohatit a nakrást si ze státního se prostě dali dohromady jako kdybyste vy sezval partičku na karty. Z těch již tady nic nedostanete a není tady ani vůle národa s tím něco dělat. Té většině, která přestala myslet a na osudu národa a asi i jejich dětí jim nezáleží je to jedno. Myslím, že vím jak to vnímáte, ale nás pár, kteří to tak vidíme je pouze nepatrnou částí celku, která toto co se děje asi neovlivníme.

Slovan
10. 9. 2024 09:49
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Příteli tady se podívej na video. Nevím jestli je to vůbec možné i na toho “korejce” prý není spolehnutí, jedou prý v tom všichni. To by nám přece neudělali. Není to až moc tvrdé? Modli se ať to tak nedopadne.

Oligarchie a mafie řídí stát 🇨🇿 REAKCE STIŘÍN – YouTube

Pavel z Moravy.
10. 9. 2024 10:24
Odpovědět  Slovan

Však já si pamatuji, cos tady říkal kdysi. Staří dědci varovali i před takovými, kteří zneužijí kdejaké informace, kterou jim dáš. Já to ve svém životě neznal, nikdy bych ani proti druhému nějaké info nepoužil. To se mi kur.wa fakt hnusí. A staří dědci, kteří varovali před příchodem nového panstva asi museli.moc dobře vědět v čem a s kým budeme žít.
.
.

10. 9. 2024 17:42
Odpovědět  Slovan

Heršvec kluci, copak nemáte svůj rozum, že vás dokáže rozkvrdlat nějakej čumprlík?! Copak vám není jasnej už od jeho komentu ve vidku co natočil k volbě Orbána (zkoušel jsem ho pro vás dohledat, ale asi ho vymáz – on, ne YT, ten neměl důvod)?
A jestli jste to neviděli, copak vám není jasný, co za sortu ted, v této době, kdy jde o všechno, může hlásat do světa zbytečnost voleb a odrazovat od nich?!
Petice?! Otravovat poslance a senátory? To jako vážně?! Ono snad za dobu vlády volné ruky trhu a pro porušování ústavy za covidfašismu bylo málo petic?! A s jakým výsledkem?! Aspon jedna jediná?!
No nic. Jenom další bud hlupec, nebo, někdy koncem minulého roku až počátkem tohoto, zpracovanej zmetek na model “vocádle pocádle, tohle ještě můžeš, ale tohle musíš, abys tamto moh”. Tak nějak. Za sebe si myslím bé, i když hlupce nevylučuji. Ale at tak či onak, pokud by byl taková rovina za jakou se vydává, řekl by: “Dělejte vše co je ve vašich silách. Chodte k volbám, i když na ně třeba nevěříte, ale moc času vám to nezabere, sepisujte petice a otravujte poslance a senátory; prostě dělejte vše, co je ve vašich silách.”
A jen tak na okraj – co je pro všeholida jednodušší? Jít

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
10. 9. 2024 17:49

jednou za čas k volbám, nebo sepisování a doručování petic a nepřestajné otravování pos-ranců a senátorů a všechny ty štrapáce kolem? Co myslíte, uvědomuje si to čumprlík? Podle mého názoru až moc dobře. A proto to řekl jak řekl. Jiný důvod k tomu totiž nevidím. Vy jo? A jestli jo, tak jakej?
Takže tak.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
10. 9. 2024 18:57

No mě bylo divné jak mluví o opozici včetně Okamurovi. Já se na to vyseru, komu tady muže kdo věřit. Už je to na boudu.

Pavel z Moravy.
10. 9. 2024 20:20
Odpovědět  Slovan

Nu, já nevěřím nikomu jmenovče. Samozřejmě tím neříkám že tady pár poctivců nepobíhá. Ti ale tento systém grázlů, zlodějů a vládnoucích šmejdů bez pomoci národa nesrazí. V kapitalismu, kde tahle sebranka získala takovou moc a vlastní vše co vlastnit jde to nejde. Takže se opatruj, já teď dost marodím, tak ani nemám moc náladu to rozebírat. Měj se..

Pavel z Moravy.
10. 9. 2024 19:06

Milane, jsme stejně staří a já si tě vážím, ale tobě dám tuto otázku a odpověz svými slovy. Je většina populace tak mentálně nedozrálá, že nechápe, že tato kapitalistická společnost se nikdy nebude chovat vůči lidem jinak než se chová? Vždyť v jejich základech ani jiné chování není. Možná jsou zde nějaké možnosti kontroly tohoto systému, ale k tomu jsou také potřební čestní lidé. Více k tomu nemám.
.

10. 9. 2024 21:22
Odpovědět  Pavel z Moravy.

A jekými jinými než svými a za sebe? Ale budiž.
K mentální nedozrálosti po pětatřicet let úmyslně šlechtěná, resp. vedená. Ale bacha – kiks!
Nejmladší generace se pozvolna vymanuje ze systému a začíná myslet sama za sebe – tedy buřičsky. Zatím je to krok sun krok, ale má to vzrůstající tendenci.

Helena
10. 9. 2024 18:41
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Máte pravdu. Rozkradení majetku státu se jim podařilo a ještě to dodělají – a to rozvratem všech systémů: školského, zdravotního, sociálního..a nejvíce prachů je ve zdravotnictví, proto zase začali pomocí toho zm.da největšího: Kubka rozbíjet zdravotní systém: K 31. říjnu vyzvaly Lékařské a zdravotnické odbory i Česká lékařská komora lékaře a zdravotníky, aby podali v nemocnicích výpověď z přesčasových hodin. Oni se zase snaží a tentokrát opravdu fest! Západ těm zm.dům svinským šlape na krk a už potřebují naše další majetky a prachy. Jestlipak se jim podaří zdravotníky zblbnout, aby mohli zdravotnictví prohlásit za neudržitelné a svým pasákům dát nemocnice zprivatizovat – a čecháčku plať, nebo si vezmi na zlomenou nohu hypotéku, nebo chcípni – to je jejich cíl. Nejdřív Hilšerka s Přádou, teď zm.d Kubek a odbory – neskutečné.
Přitom zdravotníci ve skutečnosti velmi rádi přesčasové hodiny odslouží, protože jim to dělá velkou částku k výplatě a ještě mají mnoho volných dní jako směnné volno. Kubek a ty jeho odbory jsou neskuteční zm.di.

Bety
11. 9. 2024 12:16
Odpovědět  Helena

Už se o to snažil Kalousek a blbci opakovali ,že “když si to zaplatím, budu mít lepší péči.” Jako by se zdravotním pojišťovnám neplatilo !
Už zdravotní pojišťovny se svými zaměstnanci, budovami, auty a zisky jsou od počátku zlodějna !
Když se zamyslím, co vlastně dnes zlodějna není ?
A jak je vidět Američané uvažují o legalizaci PIRÁTSTVÍ !! Oni nestačí dobře placení žoldáci, ISILáci a kdovíkdo ještě ! A až by piráti zabavili ty ruské lodě, komu prodají, a draze, zabavenou ropu ? A USA nic ! Oni muzikanti !
Vždyť pirátství bude vedeno jako soukromé podnikání a do toho je zakázáno kecat !! A navíc to blbci mohou brát jako návrat ROMANTIKY !

Autor
10. 9. 2024 06:42
Odpovědět  Ijn

Pochopte jednu nuanci. V USA (jinde je to jen malinko jinak) probíhal dlouhý a krutý boj mezi těmi, co něco vyrábí a mezi těmi, co uznávají peníze. Ti, co již před mnoha desetiletími vyhráli, tj. finanční kapitál, banky, podílníci fondů si všechno až dosud kupovali za peníze. Měli štěstí, že do nedávna (historicky) fungoval i v Americe výrobní kapitál, takže stačilo zaplatit “poněkud více” a to “něco” se “najednou” objevilo. Jenže jak jejich pokřivená, zloděějská, lichvářská duše vyžadovala, muselo z Ameriky všechno “nerentabilní” pryč. Na tom vydělal nejvíce Čína, které to pomohlo v rozvoji. Finančníci tak získali obrovské množství peněz “navíc”, ale začali sami ničit podstatu své převahy.
Takže nedivmě se nízké reálné úrovni vzdělání v USA a na Západě vcelku, i u nás je to již dobře vidět. Zároveň to ale znamená nevyhnutelný pád Západní “velkoříše”, podobně skutečné příčině pádu Říma, tam to probíhalo sice trochu jinak, ale v principu stejně, peníze vyhrály nad zajišťováním potřeb výrobou.
Kdo měl a má peníze, počítá se za bohatšího, oproti tomu, kdo zajišťuje obyčejné “levné” potřeby dnes a denně.
Ostatně naprosto stejně se pirátstvím “pozvedl” Západ.

Tom
10. 9. 2024 11:15
Odpovědět  Ijn

Hodně výživný článek je teď na pravém pr.
PUTINOVA NABÍDKA.

10. 9. 2024 15:35
Odpovědět  Tom

Klikni si sem:  Tom

Tom
10. 9. 2024 16:26

Moc děkuju Milane, za podrobný manuál, ale internet na PC jsem před rokem zrušil a internet mám už jen v mobilu. Tak až přijede syn, tak mě to ukáže, jestli to teda ovšem z mobilu jde. jo a moc si vážím toho, že jsi si udělal na jednoho amatéra čas. 🙂 🙂

10. 9. 2024 18:19
Odpovědět  Tom

To jsou ty paradoxy pane Vaněk.
Já zase chytrýho de-bila, co jsem ho dostal od děcek ve dvacátým na ježíška, jakoby ztratil – mám ho v šuplíku, ale děckám jsem řek, že mi spad v LTM z mostu do Labe -, že nemám rád když mě někdo šmíruje a má o mě onlajn přehled a taky že mě sr-ala jeho velikost, a používám tlačítkovou Nokii. Dokud to zkrátka půjde, tak chytrýho de-bila ani náhodou.
Na internet, abych si třeba přečetl na hajzlíku zprávy, se na tý Nokii taky dostanu a zbytek raději na PC – mám dva, tedy dva notebooky, jeden jako zálohu – i když taky šmírujou. Proto jsem si ostatně na tomhle novým nechal minulej tejden vyhodit W-11tku a nainstalovat W-10tku, která sichr taky šmíruje, ale aspon tolik neomezuje – např. stahování programů, ale, bacha! i filmů, že prý “nebezpečný soubor” a navíc je “uživatelsky přívětivá”, jak se ted říká – zkrátka je pro mě pohodlnější. Takže mám konečně klid.
Díků netřeba, rádo se stalo. 🙂 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Tom
10. 9. 2024 18:57

🙂 🙂 tak tak Milane, to jsou ty paradoxy, já toho chytráka používám jen na internet a mám jen 8G. na měsíc a taky jsem ho dostal, jinak mám tlačítkovou Nokii 2730c 🙂

10. 9. 2024 21:24
Odpovědět  Tom

🙂

zdendulka
10. 9. 2024 16:04
Odpovědět  Ijn

jak můžou obnovit výrobu, když mají školy samý gender a WOKE a ručičky obě levý ? K práci je třeba od malinka vychovávat a k výrobě systematicky vzdělávat. Můžou mít sebevíce pěněz či dluhů na postavení fabrik, ale dělat neumí skoro nikdo. To je jejich největší problém. Jsou to každej druhej absolvent slavné univerzity s mnohem méně slavným současným obsahem a skandálními diplomovými tématy, která nemají s prací nic společného….. A my už taky nemáme další ģenerací fachmanů…..

jiří
10. 9. 2024 18:19
Odpovědět  zdendulka

Přesně, vidím to u všech “fabrik”, po kterých se pohybuji. Je tak 1 – 3% mladých, co je práce zajímá a chtějí se něco naučit.

Autor
10. 9. 2024 07:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Občan zlodějského státu radí svému státu, aby se choval jako zloděj.
Ovšem má to nuanci. Piráti, ti svobodní nezávislí nemohli svá aktiva volně uplatnit. Mimochodem právě tihle svobodní piráti měli mezi sebou tvrdou demokracii, co se odhlasovalo, to bylo, kdo byl zvolen, ten byl kapitánem a měšl všechna právas. Ovšem lidi si to pletou velmi často s kaperstvím právě za pomoci glejtů, čili státy podporovaným olupováním nepřátelských lodí. Tak se pozvedl největší lupičský stát středověku a počátku novověku – Anglie.
To je ten slibovaný “civilizovaný liberálně kapitalistický” návrat do středověku?
Ave César Řehtačko,. Ave César Lejno, Ave César Fialo!

comment image

Mimochodem, jako obvykle vyhledávání nezklamalo. Nejdříve uvidíte stovky “milounkých pirátečků”, než narazíte na něco obyčejného. Takže ano, pirátství je povoleno, což pochopili i čeští piráti a kradou jako straky všude, všem a vždy.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
ijn
10. 9. 2024 07:50
Odpovědět  Peter 008

Lupiči najeli do ČSFR s rádci a demokracií nás zaslepili, přes kuponovku nám vše půjčili, obchodní sítí i mlékárny odstavili kromě jedné a jinak všechny zpracovatelské kapacity převzali lupiči KoZa,….tah s převzetím ekonomiky byl dlouho (od r, 1986 připravován s pomocí českých emigrantů Kožený + Bakala aj.) a měli k prolomení Benešovo dekretů cestu na Hradčany volnou, …..

hitparáda českých zlodějů a navázaných politiků dle způsobené škody bude zajímavý pořad s jasným vítězem můj návrh: 1.VK 2. MZ 3. ZB,…..Forbes pomůže sestavit pořadí lupičů v 21. století!!! Licence netřeba, návod vyladí čtenáři, pracujme na scénáři a vynesení trestů provede ulice!!!!!!

Pavel z Moravy.
10. 9. 2024 14:09
Odpovědět  ijn

Proboha, kde ty lidi, kteří to provedou vidíte? Mezi omladinou a střední generací, vždyť se sakra poctivě podívejte v jaké společnosti žijeme a jaké hodnoty ta společnost mladých vyznává.

Janaz
10. 9. 2024 07:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Amícki sráči, už na vašich pirátov čakajú ruské vojenské lode , spýtajte sa somálskych zločincov, akí sú úspešní pri prepadávaní lodi pod ruskou ochranou!

Burák
10. 9. 2024 08:31
Odpovědět  Janaz

Jojo, na netu je plno videí jak je Rusové nekompromisně roztříli a pálí do nich tak dlouho, dokud se nepotopí. Piráty ve vlnách prý nechají na pospas moři. Alespoň mají koule to řešit. To Západ většinou vyjednává a platí 😂

Rukikurin
10. 9. 2024 09:48
Odpovědět  Burák

No zlo neukecáš, to musíš potírat

10. 9. 2024 08:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Ještě že nic z toho nebude…
Jen Hladomor Ameriku čeká 😀
A nejen Ameriku.
Jak by asi mohla Amerika stavět válečné lodě, když 80% ropy dováží a jejich ekonomika sotva vydělá na to, co deně projezdí…
Jejich ekonomika to co deně projezdí, nepokryje…
Pro to musí své Korporace šíleně přeceňovat…
Ve skutečnosti mají jejich firmy hodnotu tak 10% toho ,co se udává…
Pro to ostatně jejich zadlužení raketově roste, protože musí skorem všechnu ropu kupovat…a nemají na to.
Pro to tak moc bojují za petrodolar a jejich nadvládu nad světem…
Aby mohli dál za ničím nekryté papírky, okrádat svět…
Jenže to už jim dnes nepomůže, protože co není, to prostě nekoupíš…

Bety
11. 9. 2024 13:28
Odpovědět  Veny232

Jachet mají ale spoustu. Stačí nějaká výzbroj a té se i např. i díky Ukrajině potuluje po světě také spousta. Ropné lodě jsou mimořádně zranitelné a umírat v ohnivé kouli se nechce nikomu
Na některé cíle nemusí být hned křižník nebo letadlová loď..

Ladislav 💤
10. 9. 2024 08:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Dokud tenhle americký sparchantělský stát nezmizí z map, nebude nikdy klid a mír na zemi!

Slovan
10. 9. 2024 09:04
Odpovědět  Ladislav 💤

Ládíkůů, ten stát za to nemůže ale ty lidi co ho vedou a možná ani v tom státě žít nemuší, můžou býti schovaní kdekoliv na této planetě. Zlo se schovat umí. Však to vidíš i tuna. 😊

Autor
10. 9. 2024 09:50
Odpovědět  Ladislav 💤

Předtím byla Anglie se svou říší, co nad ní Slunce nezapadlo, která zaujímala to místo, co dnes USA.
Aby se něco změnilo k lepšímu, bylo by třeba nejen zlikvidovat současnou finanční “věrchušku Západu”, ale i zavést SKUTEČNOU REÁLNOU A POCTIVOU EKONOMIKU.
Vzpomněl jsem si teď na povídání Bolka Polívky, ještě de facto jen tzv. přestavby, kdy říkal, že nemít dluhy, ale nemít taky nic “navíc” (myslel tím to západní pozlátko) není asi dobře, že je nutné se zadlužovat atd. a lidi co ho poslouchali, tak se smáli a nadšeně tleskali. Inu, odborník pronášel svou vizi, pak se nemůžeme divit tomu, co se dělo dál. Bylo to nějak propojeno i s narozením jeho syna, ve Švýcarsku, kdy ten se měl při přechodu hranice do Československa rozkřičet … byl to nějaký večer s otázkami diváků a jako humor.
A tak máme, jako celý Západ, jen dluhy ale nic za to … jen projedenou budoucnost.

Slovan
10. 9. 2024 15:19
Odpovědět  Peter 008

Nó projedenou, snad rozkradenou.
U vedlejšího článku jsem dal Pavlovi z Moravy odkaz na video, tak mrkněte. Já pomalu brečel, že tohle se někdy stane.

Frank
10. 9. 2024 08:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Na ty rezavé americké křápy stačí Hútíové a pořádnými ruskými raketami.

Gales
10. 9. 2024 09:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak ať dají amíci nabídku Bartošovi.Ten to se svoji pirátskou tlupou zvládne.

jsladin
10. 9. 2024 09:51
Odpovědět  Gales

U nás to dojebal tak, že i když nejsme loď, jdeme ke dnu.

Mac
10. 9. 2024 12:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Piráti vždycky byli a jsou šmejdi a je třeba je vyhubit ….

Jan
10. 9. 2024 13:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Pirati se veseli na rahna korabu. Ted asi na anteny lodi.

Standa
10. 9. 2024 14:49
Ohodnotit příspěvek :
     

cit ,,Soukromé podnikání, soukromníci (alias korzáři nebo lupiči) mají bohatou a legendární historii. ”

Ano, mají. Jestliže je lupičství soukromé podnikání, proč neloupit, že? Policie na lupiče v soukromém podnikání nebude moci. Soukromé podnikání je přeci svaté!.Zlodějna je synonymem lupičství( zloděj nebo lupič? Proč tedy nekrást? Proč honit nějaké Krejíře, podvodníky, dafrandaunty ,lupiče, zloděje,kasaře,úplatkáře ,když soukromě podnikají ?Dobrý nápad …samozřejmě z USSA, ovšem platný pouze NA ostatní země! Proto lupiči budou pod ochranou USSA …jako doposud! Lupičský stát si najme další lupiče, soukromé, protože sám má naloupení malé kapacity.
Tohle vymyslel zelený, americký ,chorý mozek!

zuzana
10. 9. 2024 16:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Geert Wilders: Brusel je „monstrum“ uchvacující suverenitu a imigrační politika se musí vrátit do rukou jednotlivých států

https://aktax.cz/geert-wilders-brusel-je-monstrum-uchvacujici-suverenitu-a-imigracni-politika-se-musi-vratit-do-rukou-jednotlivych-statu/

zuzana
10. 9. 2024 17:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Maďarsko zopakovalo hrozbu, že pošle migranty do Bruselu, Belgičtí politici vyzvali k blokování autobusů na hranicích

https://aktax.cz/madarsko-zopakovalo-hrozbu-ze-posle-migranty-do-bruselu-belgicti-politici-vyzvali-k-blokovani-autobusu-na-hranicich/

Jan
11. 9. 2024 10:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Když pirátství, tak pirátství…
Jakmile nějaký soukromý pirát začne ohrožovat tanker s ruskou ropou, vynoří se ruská ponorka a pošle piráta ke dnu.
A co je psáno to je dáno – když pirátství podle starých zásad, tak se vším všudy…
Přeživší piráti budou okamžitě pověšeni na ráhnu… Popravu natočit a poslat na internet.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$