politika

Teroristický útok na hřbitově: jak izraelské a americké zpravodajské služby zhoršují situaci v Íránu

Argumenty týdne (Аргументы недели)

V novém roce přicházejí z Blízkého východu poplašné zprávy. V prvních lednových dnech se situace v Íránu extrémně vyhrotila kvůli explozím u hrobu Qasema Soleimaniho (Kásema Solejmáního).

Reportér “Argumentů” požádal veterána ruských speciálních služeb, podplukovníka ve výslužbě Alexandra Sorokina, aby promluvil o zákulisí blízkovýchodních událostí a o intrikách cizích zpravodajských služeb v této části světa.

Oběti tragédie v Kermanu

Alexandr Jefremovič mnoho let pracoval na Blízkém východě. A nyní pozorně sleduje tragické události v tomto regionu.

“Nový rok začal velkým teroristickým útokem,”  – hořce konstatuje podplukovník Sorokin. – Podle posledních informací zahynulo asi dvě stě lidí a stovky byly zraněny v důsledku výbuchů, ke kterým došlo na hřbitově ve městě Kermán na jihovýchodě Íránu.

Podle íránské agentury Mehr došlo na hřbitově mučedníků ve městě Kermán ke dvěma výbuchům. Konaly se tam masové akce na památku generála islámských revolučních gard Qasema Soleimaniho. K výbuchům došlo u jeho hrobky poblíž mešity Saheb al-Zaman v rozmezí 10 minut.

Silná výbušná zařízení se podle vyšetřovatelů skrývala v obyčejných taškách. Podle policie výbušniny byly aktivovány na dálku. Bomby vybuchly, když kolem mešity procházel dlouhý průvod lidí, kteří chtěli vzdát hold Soleimanimu.

Podle blízkovýchodních expertů jsou hlavními zainteresovanými účastníky v tragédii Spojené státy a Izrael. Vždyť v poslední době už došlo k celé řadě likvidací nepřátel Washingtonu a Tel Avivu. A hlavním cílem amerických a izraelských rozvědek je vyostřit situaci v Íránu a vyprovokovat Teherán k velké regionální válce.

„Stovky obětí teroristického útoku na hřbitově v Kermanu, z nichž většinu tvoří ženy a děti, volají po okamžité pomstě,“ říká zpravodajský důstojník.

Nejvyšší vůdce Íránu Alí Chameneí však vyzval velitele ozbrojených sil země, aby se vyhnuli přímému konfliktu s americkou armádou. Politik nařídil, aby se odvetné akce omezily na operace proti Izraeli a na útoky „zástupných skupin“ na americké základny, píše New York Times.

Americké noviny tvrdí, že íránský vůdce vyzval armádu, aby projevila „strategickou trpělivost“. Alí Chameneí obvinil z útoku na hřbitově „zlé a zločinné nepřátele Íránu“, ale nejmenoval žádnou skupinu ani zemi. Nepřátelé země by podle jeho slov měli vědět o „mocné reakci“ na takovou tragédii. Ale jaká bude, ukáže čas.

Atentát na Qasema Soleimaniho

K prvnímu velkému teroristickému útoku v roce 2024 došlo 3. ledna. Právě v tento den, ale před čtyřmi lety, došlo k dalšímu zločinu. Zde je to, co o něm uvedlo ministerstvo obrany USA v prohlášení z 3. ledna 2020.

V tomto oficiálním dokumentu bylo uvedeno, že pozdě v noci na rozkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa zabilo americké velitelství pro speciální operace (USSOCOM) umístěné v Iráku velitele jednotek “Quds” íránských islámských revolučních gard (IRGC), generála Qasema Soleimaniho. Spolu s ním bylo zabito dalších 10 lidí, včetně zástupce šéfa irácké šíitské milice “Al-Hashd al-Shaabi” Abu Mahdi al-Muhandise a také Muhammada al-Jabiriho, který byl v milicích zodpovědný za vnější vztahy.

Do irácké metropole všichni přiletěli v noci vojenským letadlem ze Sýrie. Když opouštěli letiště, napadli je americké bezpilotní letouny MQ-9, které vypálily rakety na dva automobily. Soleimani byl v jednom z těchto vozů.

„A přestože západní tisk nazývá tuto vraždu brilantní operací, podle mého názoru jde o rutinní teroristický útok provedený pomocí dronů, komentuje situaci podplukovník Sorokin. – Američané na cizím území zabili více než tři tisíce svých nepřátel. Ale tato oběť je zvláštní.”

Alexander Jefremovič vysvětlil, že 62letý Qasem Soleimani vedl nejtajnější elitní jednotku íránské armády – Al-Quds, což v překladu znamená „Jeruzalém je náš“. Ne nadarmo měl generál přezdívku Stín. Vedl všechny tajné operace mimo Írán – podporoval Hizballáh v Libanonu a armádu Bašára Asada v Sýrii.

Důležitou oblastí jeho práce byl Irák – na jedné straně v rámci boje proti ISIS (organizace zakázaná v Rusku), na druhé straně kvůli snižování amerického vlivu v této zemi, která sousedí s Íránem.

„Ve Washingtonu byl Qasem Soleimani nazýván teroristou a hlavním nepřítelem Ameriky na Blízkém východě, pokračoval ve svém příběhu podplukovník Sorokin. – Údajně to byl on, kdo plánoval výbuchy na čtyřech amerických ambasádách”.

Generál byl skutečně považován za tvůrce široké zpravodajské sítě založené na šíitských komunitách nejen na Blízkém východě, ale po celém světě. Pozice jeho rozvědky byly obzvláště silné v Iráku, Kanadě a Velké Británii.

Někteří experti tvrdí, že Soleimani obdržel přísně tajné dokumenty o přípravě Izraele a Spojených států na útok na zařízení íránského jaderného programu. Tvrdí také, že generál Stín údajně obdržel seznamy prozápadní „páté kolony“ v Íránu. V každém případě bylo po jeho smrti jen v elitních islámských revolučních gardách zatčeno 56 zrádců. Všichni to byli izraelští a američtí agenti.

Pravda, Mosad spoluúčast na vraždě šéfa nejtajnější íránské zpravodajské služby popírá. Řekl to izraelský premiér Benjamin Netanjahu na zasedání svého kabinetu. Zdůraznil, že atentát na íránského generála Qasema Soleimaniho provedly Spojené státy a Izrael s tím nemá nic společného.

“Stalo se to nedávno, ale tato legenda je těžko uvěřitelná, zasmál se podplukovník Sorokin. – Kdo informoval Američany o příletu generála na letiště v Bagdádu? Kdo naváděl drony? Bez agentury Mosadu se to neobešlo”.

Zpravodajská válka

Současný teroristický útok u hrobu generála Qasema Soleimaniho je jasným selháním íránských zpravodajských služeb. Podle Alexandra Jefremoviče tam došlo k nějaké zradě. V různých íránských odděleních je mnoho zahraničních agentů.

Informaci o zadržení 17 špionů CIA zveřejnil na tiskové konferenci v Teheránu člověk, který se představil jako ředitel protiteroristického oddělení íránského ministerstva informací (rozvědky). Neuvedl své jméno. Podle úředníka odhalení špióni pracovali v odvětvích kriticky důležitých pro zemi, které souvisí s ekonomikou, jadernou energetikou a státní bezpečností.

Tohle není první zpráva o odhalení izraelských a amerických agentů v Íránu. Například ministr informací a šéf íránských zpravodajských služeb Mahmúd Alavi uvedl, že kontrarozvědka jeho země odhalila síť 290 špiónů. A tajemník Nejvyšší rady národní bezpečnosti Íránu Ali Shamkhani také oznámil neutralizaci „velké špionážní sítě, která operovala v kyberprostoru země“.

Místní kanál Press TV (v angličtině) odvysílal dokument s názvem „Síť CIA“ s podtitulem „Hon na krtky“. Írán zasadil silnou ránu špionážní síti v regionu i mimo něj. Film představuje operační záběry, detaily „honby“ na zrádce a následného zatýkání, rozhovory s odhalenými agenty.

Nyní mnohým ze zatčených hrozí trest smrti. Ostatně všichni přiznali, že jsou špióni. Někteří z nich byli zajati íránskými zpravodajskými službami při pokusu o útěk ze země. 

„Jednotlivci, kteří vědomě a záměrně zradili zemi byli předáni soudu. Ti, kteří spolupracovali s bezpečnostním systémem a činili pokání, byli použiti zpravodajskou agenturou proti Američanům a Izraelcům,“ cituje IRNA výňatky z prohlášení íránských zpravodajských služeb.

A tady je to, co píše zahraniční tisk o válce zpravodajských služeb:

„Teherán je nyní kompromitován a znepokojen – jak velká část jeho vnitřního aparátu je prošpikována špiony? Provést tak složitý pokus o atentát uprostřed nepřátelské země vyžaduje kompetence a zkušené agenty. Mosad již opakovaně prokázal, že je schopen něco takového v Íránu provést – naposledy to dokazovaly sabotáže v íránských jaderných zařízeních a vražda jednoho z teroristů Al-Káidy v centru Teheránu – pravděpodobně na žádost Washingtonu. Navíc Mosad již před několika lety zabil v Íránu několik jaderných vědců,“ zdůrazňuje Der Spiegel.

Teherán se ve zpravodajské válce nevyhýbá pomstě. Po zabití generála Soleimaniho íránské vedení uvedlo, že v letadle sestřeleném v Afghánistánu byl vysoce postavený důstojník CIA.

Podle publikace Mizan, která je považována za hlásnou troubu teheránské administrativy, v letadle, které se zřítilo v provincii Ghazní v Afghánistánu, byl Michael D’Andrea, který se předtím údajně účastnil operace na zničení vůdce Al-Káidy Usáma bin Ládin, a poté likvidace generála Qasema Soleimaniho.

Íránská rozvědka uvedla, že letadlo, které patřilo americké Ústřední zpravodajské službě (CIA), se nezřítilo v horách Afghánistánu z technických důvodů, ale bylo sestřeleno MANPADS.

Je třeba poznamenat, že D’Andrea, který vedl operace CIA v Íránu, Afghánistánu, Iráku a byl také známý pod přezdívkou Temný princ, údajně naplánoval atentát na velitele jednotky islámských revolučních gard generála Qasema Soleimaniho.

D’Andrea byl považován za jednoho z nejdůležitějších amerických tajných agentů. Do CIA vstoupil v roce 1979, kdy v Íránu proběhla islámská revoluce Chomejního. Během operací v Íránu působil D’Andrea pod pseudonymem „ajatolláh Mike“. Po smrti Soleimaniho ho perská rozvědka lovila. A dostala ho až v horách Afghánistánu. 

Komu se Íránci pomstí za novoroční teroristický útok na hřbitově v Kermánu? Ostatně zpravodajská válka na Blízkém východě je v plném proudu.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/IuUsp

sdílet na

33 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank1
22. 1. 2024 08:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Tajne sluzby KoZa postupuji vsude s krutosti a podlosti. V Rusku, Gaze, Iranu. Vsude tam, kde mohou proniknout a vytvorit placenou sit svych podporovatelu a komplicu. Ta slouzi jako jadro protestu k destabilizaci teme a ke zmene rezimu v rezim prozapadni.
Scenar je vsude stejny. Proto tak vyzaduji demokratizaci zemi, protoze autoritarske rezimy jim toto pronikani neumoznuji.

Frank1
22. 1. 2024 08:48
Odpovědět  Frank1

Dodavam, ze tajne sluzby ackoliv vsude pachaji vrazdy jednotlivcu i masove vrazdy operace proti Green Peace, Gladio, atd. nikdo a nikdy nevola k odpovednosti. Pachatele se nehledaji nebo jakoby nenajdou. Zlocin se hodi na nepratele jako Rusko, Cinu. Protoze jsou nastrojem geopolitiky jako diplomacie a armada.
Skripalove, Navalny. Jejich otrava Rusy byl fake.

Ladislav 💤
22. 1. 2024 12:55
Odpovědět  Frank1

Ve všem mělo prsty MI6 za dozoru cia!
A to se děje všude ve světě!
A jejichTV hlasné trouby, troubí mezi lid!
2/3 to sežere a ostatním je to hned jasné!
U nás Vrbětice podány Babišem s Hamajdou!

Ve včerejším filmu Můj přítel špion, to sršní hnízdo cia v Langley, kde se promenádil a políbil prsten Babiš ukázali!

Helena
22. 1. 2024 14:39
Odpovědět  Ladislav 💤

Fico se ve středu chystá na Ukrajinu. Podle mého názoru hodně riskuje, protože banderovci nemají problém člověka zamordovat a Fica z hloubi duše nenávidí – protože plánuje vetovat členství UA v NATO.
Pokud bude Fico zabit a vláda padne, zmizí poslední překážka, že slovenští muži nebudou mobilizováni pro konflikt s Ruskem. Západ by si velmi přál, aby tam byl Fico zabit. LÁKAJÍ SNAD FICA NA UKRADINU SCHVÁLNĚ? ABY HO TAM ZABILI, TÍM BY VYŘEŠILI SLOVENSKO – MOHLI BY TAM NASTOLIT MAGORA ŠIMEČKU A JET TOTÁLNÍ UKRAJINIZACI.
Pane Fico, nejezděte do Banderistanu!

Ladislav 💤
22. 1. 2024 17:53
Odpovědět  Helena

👍Měl by být hrozně opatrný. A dovézt si svoje jídlo i pití.
Raději nevysedat a rovnou do Moskvy!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pravdomluvny
22. 1. 2024 18:26
Odpovědět  Helena

Co ho to napadlo???🙈

Slovan
22. 1. 2024 18:35
Odpovědět  Helena

Heleno je to možné, pár dní zpět když tuna opějně psali ódy na Slováky jaký mají křapky, jak je kam se vystěhovat atd. tak já jsem psal, aby nikdo neříkal hop……ONI kopou a dělají vše aby FICA sundali ze sedla, což je krásně vidět na tanečkách v EU Brusele. Takže já bych Ficovi také nedoporučoval vytahovat paty na Východ.

22. 1. 2024 12:21
Odpovědět  Frank1

To jen Chcípající kobyla začíná kopat…však jsme to čekali…to jim nepomůže…jen víc lidí proti sobě poštvou Chazaři…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Ladislav 💤
22. 1. 2024 12:55
Odpovědět  Veny232

👍jo přesně!

jiří
22. 1. 2024 08:47
Ohodnotit příspěvek :
     

M.t. Co skrývá Lisabonská smlouva a co se stane její ratifikací.
https://www.facebook.com/libor.stodola.5/videos/687369363598741/
Lze přehrát bez přihlášení.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jiří
22. 1. 2024 11:04
Odpovědět  jiří

Omlouvám se, Istanbulská úmluva.
Úřední překlad Istanbulské úmluvy a její Důvodové zprávy.
https://stridavka.cz/kompletni-text-cele-istanbulske-umluvy-v-ceskem-jazyce/
Pdf dole pod článkem.
Nebo tady:
Kompletní text celé Istanbulské úmluvy v českém jazyce.
https://www.fatym.com/view.php?nazevclanku=cely-text-istanbulske-umluvy-vcetne-duvodove-zpravy-v-ceskem-jazyce-ke-stazeni-stahnete-ctete-a-sirte&cisloclanku=2023060065

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Administrátor
P.A.Semi
22. 1. 2024 18:05
Odpovědět  jiří

Je to velmi Ďábelské… Naprostý rozvrat přirozeného práva a spravedlnosti…

Asi nejhorší na tom je, jak uvádí článek: “křivých obvinění při rozvodech je … až 90 %

Ženy obvykle lžou, lhaly a budou lhát, je to pro ně přirozené… A po zhrzené lásce jsou často podlé a mstivé… To i ten ďábelský Talmud ví, že na základě obvinění ženy nelze člověka odsoudit… Že tvrzení ženy není důkaz, stejně jako v žádném jiném spravedlivém Právu…

Z hlediska naší Ústavy, mezinárodní smlouvy mají platnost i nad naší Ústavou… Velmi smutné, jak nás může malá skupina s mnohem menší než 50% podporou lidu zradit a přepsat nebo přebít Ústavu nějakým takovým paskvilem…

Napadlo mě na to ale řešení – až budeme po současném Režimu “uklízet”, tak se tohoto jha zbavíme třeba další mezinárodní smlouvou, třeba smlouvou s Maďarskem, že veškerá ustanovení zákeřné Istambulské Úmluvy se zcela ruší… A bude to také “mezinárodní smlouva”, takže tím půjde jiná mezinárodní smlouva vypovědět a zrušit…?

Dokud nám tu ale bez Důvěry lidu vládnou škůdci a vlastizrádci, budeme trpět, dokud to nedojde dost lidem na to, aby se ta změna dala prosadit…

πα½

Jaris.
22. 1. 2024 10:24
Ohodnotit příspěvek :
     

https://cz24.news/otazka-odpoved-v-v-pjakina-ze-dne-15-01-2024-video-cz-titl-1-hod-32-min/
Skvely porad s Pjakinem.

Zmatený
22. 1. 2024 10:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Kája padl u Bachmutu! Taka tragedija. Aji fotr je na něho hrdy. Tož ať je cypovi černozem lehka…

Gales
22. 1. 2024 10:59
Odpovědět  Zmatený

A zvolaju mu spolukréteni – Slama na kravině.

Helena
22. 1. 2024 12:31
Odpovědět  Zmatený

Hovínka píší: Kája padl. Platíme vysokou cenu, říkají rodiče Čecha zabitého u Bachmutu. Tak tak – každý, kdo na ukradinu strčí svůj rypák, musí počítat, že o něj přijde a poslouží jako dárce všech možných orgánů-což tenhle mladý, zdravý kluk byl jistě 1. na seznamu, nebo jen jako hnojivo pro pole, ani se nebudou obtěžovat ho vozit pohřbít domů. A věřím tomu, že si takovéto zdravé dárce zabíjejí ukradinci sami, aby vydělali.

Jura S
22. 1. 2024 12:56
Odpovědět  Helena

Kája bude ŽÍT DÁL, jeho játra, ledviny, slinivka, …. v tělech KOZA …

katango
22. 1. 2024 13:40
Odpovědět  Jura S

Kožní štěpy, rohovky…

Gales
22. 1. 2024 19:07
Odpovědět  Jura S

Zkrátka světoběžník

Pravdomluvny
22. 1. 2024 18:28
Odpovědět  Zmatený

Sakra a já zase necítím žádnou lítost,NAOPAK!!!!!

Joe Arp
22. 1. 2024 19:46
Odpovědět  Pravdomluvny

Asi nebudeš sám, tak raději zrušili pod tou omračující zprávou diskuzi.

Jaris.
23. 1. 2024 10:16
Odpovědět  Zmatený

Premyslela jsem, kdo toho mladeho kluka indoktrinoval takovou nenavisti k Rusku. Pravdepodobne to odmalicka slysel doma od rodicu, jaci ti Rusove jsou lotri. Jak Ceskoslovensko v 68′ roce obsadili a delali tu sama zverstva. No a kluk s tim vyrustal. Media a skola udelaly taky sve.Takze se z Kaji stal nemyslici magor co si chtel zastrilet na Rusa, coz se mu stalo osudnym. Bylo mu pouhych dvadvacet let. Niceho nedosahl, hrdina to v zadnem pripade neni. Vykoledoval si to, co mu patrilo. Skodit uz nebude.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
22. 1. 2024 11:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Dynastie Fialů – https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Fiala

Gales
22. 1. 2024 11:02
Odpovědět  Gales

Signalista jako fírer.- https://youtu.be/dG0luSSSDG8

22. 1. 2024 11:50
Ohodnotit příspěvek :
     

novinkycz/clanek/ekonomika-zadluzeni-eu-se-snizilo-40458093
To je něco! Předběhlo nás i Řecko!
A pořád se ten Fialovej odpad nesmaží v Pekle…

zuzana
22. 1. 2024 12:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Slovensku mohou být brzy zmrazeny miliardy z fondů EU

Evropský parlament se staví proti reformám Slovenského trestního zákoníku a možná se brzy uchýlí k zadržování finančních prostředků EU jako formě trestu.

https://aktax.cz/slovensku-mohou-byt-brzy-zmrazeny-miliardy-z-fondu-eu/

Helena
22. 1. 2024 12:11
Odpovědět  zuzana

Není nic jednoduššího, než odpovědět stejně – zmrazit odvody do EU, a mnoho a mnoho jiných plateb – a žádných fondů EU nebude třeba.

22. 1. 2024 12:14
Odpovědět  Helena

Požádat o vstup do BRICS 😀 To je Nakrkne uplně nejvíc ty Chazary Západní 😀

Ladislav 💤
22. 1. 2024 12:58
Odpovědět  Veny232

No ale až padnou tihle zarytí fašouni!

Pravdomluvny
22. 1. 2024 18:29
Odpovědět  Helena

Přesně.
Konkrétně ČR je čistý plátce fašoEU 😡👽

22. 1. 2024 12:19
Ohodnotit příspěvek :
     

seznamzpravycz/clanek/domaci-kauzy-fiala-dostal-pred-volbami-varovani-podil-v-zalozne-je-problem-244062
Alespoň už víme co na to Fialové Prase celou dobu věděl Ropušan…
Hádám že ho i prásknul… 😀
Už je asi s Pávkem domluvenej ten vykulenej Nácek,že z něj bude prozatimní Premiér…
Jako Heger na Slovensku…oni jsou si i dost podobní…
Vzhledově i mozkově…

zuzana
22. 1. 2024 12:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Slovensku mohou být brzy zmrazeny miliardy z fondů EU

https://aktax.cz/slovensku-mohou-byt-brzy-zmrazeny-miliardy-z-fondu-eu/

Administrátor
P.A.Semi
22. 1. 2024 17:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Qasem Soleimani se především zasloužil o porážku ISIS, proto se mu také pomstili…

Když se autor článku ptá “Kdo informoval Američany o příletu generála na letiště v Bagdádu?” – on tam prý přijel na vyjednávání s Američany, tak o něm samozřejmě věděli… O to horší to je vražda, když zavraždili vyjednavače, kteří s nimi přijeli pokojně vyjednávat…

Takže za vraždu Soleimaniho jsou zodpovědní Američané, (a především asi Ž neocons, kteří tam vládnou), ale za explozi na hřbitově o čtyři roky později je zřejmě zodpovědný Israel a Mossad, takovýhle terorismus je jejich styl, ne Americký…

πα½