blogpolitika

Tajná smlouva s Vatikánem: Závazek odporující mezinárodnímu právu.

Tajná smlouva s Vatikánem: Závazek odporující mezinárodnímu právu. Rozdíl mezi nebem a peklem. Německý polda, britský kuchař a italský úředník? To se zase něco Fialovi povedlo! Kdy budou amerického prezidenta volit Češi?

Ladislav Jakl komentuje fialovou smlouvu mezi ČR a Vatikánem, která je skandální nejen tím, že je až do ratifikace parlamentem tajná, takže o ní veřejnost nemůže diskutovat, ale jejíž ustanovení – bez ohledu na konkrétní znění – jsou už v principu špatná

Po dvaceti letech to tu máme zase. Konkordát. Smlouvu naší republiky se Svatým stolcem. Premiér Fiala ji sice podepsal, ale její text je až do schválení parlamentem tajný.

Špatně je už princip

Možná se od mnoha minulých (a odmítnutých verzí) v něčem liší, princip je ale nutně stále stejný. Všechny předchozí pokusy uzavřít mezinárodní smlouvu mezi ČR a Vatikánem měly společnou jednu zásadní a základní věc: nešlo (a ani nyní zcela jistě nejde) o klasickou smlouvu mezi dvěma subjekty mezinárodního práva, kdy se obě smluvní strany navzájem zavazují k úpravě vzájemných vztahů a k dodržování pravidel takové úpravy.

U smlouvy s Vatikánem vždy šlo o princip jiný: jeden subjekt mezinárodního práva – Česká republika – se jednostranně zavazuje druhému subjektu mezinárodního práva – Svatému stolci – jak si upraví své vnitřní poměry. Zde například právní postavení duchovních vůči státním orgánům. Nejde tedy o smluvní ošetření vzájemně výhodných vztahů, ale o zcela asymetrický závazek jednoho subjektu vůči subjektu druhému. Takový princip ale v mezinárodních vtazích přijmout nelze, a to bez ohledu na to, co tajná smlouva skrývá.

Absurdní smlouva

Představme si dvě sousední rodiny v činžáku. Jedna domácnost se smluvně zaváže té druhé, že bude doma hodná na své děti a nebude je trápit hlady. Jistěže by rodiče měli takové pravidlo dodržovat. Ale určitě ne proto, že se tak zavázali sousední domácnosti.

Můžeme si řešit své domácí poměry včetně těch, které se týkají svobody vyznání a náboženského života, co nejlépe a co nejspravedlivěji, ale pouze na základě své vlastní domácí společenské vůle, a ne kvůli tomu, že to dlužíme jinému státu, že jsme se k tomu někomu jinému zavázali, že jsme to někomu slíbili.

Myslíte, že v oné smlouvě je ustanovení o tom, jak se Vatikán České republice zavazuje, že volba papeže bude probíhat podle principu tajné volby a že vítěz musí získat nadpoloviční počet hlasů všech hlasujících kardinálů? To je dost absurdní představa že. Proč by se Vatikán k něčemu takovému zavazoval České republice. A zrcadlově to absurdní není? Že se budeme cizímu subjektu mezinárodního práva zavazovat, jak si upravíme své vnitřní poměry ve věcech náboženského života?

Mezi nebem a peklem

Ve Vatikánu jsem byl jednou v životě, na inauguraci papeže Benedikta XVI. Při té příležitosti českou delegaci v čele s prezidentem republiky přijal v zákoutí zdí chrámu sv. Petra a Pavla kardinál Tomáš Špidlík. To byl velice moudrý muž, ale také muž velice vtipný. Rozdíl mezi nebem a peklem popisoval takto: v nebi dohlíží na pořádek britský policista, veřejnou agendu spravuje německý úředník a všem vaří italský kuchař. A jak to funguje v pekle? Tam se role o jedno políčko posunou. Německý policajt, britský kuchař a italský úředník? No to musí být peklo!

Ano, každý má činit to, k čemu je povolán.

Ale je to vtipná představa. Jako ze Špidlíkova vtipu. Američané budou volit polského prezidenta, českého Poláci a amerického Češi. Peklo by to možná nebylo, ale raději ať o svých domácích poměrech rozhodují ti, kdo v dotyčné zemi žijí.

A ne že se k tomu budou zavazovat někomu jinému.

*

Ladilav Jakl, Institut Václava Klause

Proto je dobře (i když to nemusí být vždy nebe), když si francouzského prezidenta volí Francouzi, maďarského Maďaři a amerického Američané. Naštěstí. Podle nedávného průzkumu by voliči evropských zemí s velikou převahou volili Harrisovou před Trumpem. Tak ale dopadly všechny předchozí průzkumy v minulosti: Evropané by nikdy nezvolili republikána.

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
cool
25. 10. 2024 23:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Dal bich fšechny jednooborové soustruháty na 3 000% od vztyčení vysíracího stožáru vedle nejvjetšího čecha járyda zimmermana kdyby to nebil vas is ďas, das is běsis. pořád 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=NZNn3zpjT6U
https://www.youtube.com/watch?v=dSBF04EhQUY

jmm
26. 10. 2024 06:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Naprosto “out” jsou černoprdelníci….

Jaris
26. 10. 2024 06:24
Ohodnotit příspěvek :
     

To musi byt Vatikan opravdu na tom spatne, kdyz se paktuje s ateistickym trpaslikem jmenem Czechia.

Jarek
26. 10. 2024 08:40
Odpovědět  Jaris

Další kousek do mozaiky jenání fialové bandy proti státu a občanům česka .

Jarek
26. 10. 2024 13:04
Odpovědět  Jaris

Nelegitimní papež – nelegitimní premiér. Nelegitimní volebními podvody “volené” vlády v USA a ve většině zemí evropy. Není divu,že se ten marazmus začíná hroutit.

PremekJ
26. 10. 2024 17:35
Odpovědět  Jaris

Satanisti se konečně dočkají pekla.

All..
26. 10. 2024 06:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Protože jsme pouze ovládanou kolonií a nikoliv právním samostatným státem nechává si většina občanů ČR srát na hlavu od politicky zdegenerovaných parazitárních ůchylek. Kde jsou učitelé a lékaři,kam se poděli? Spolu se soudci a policií ? Za ůplatu ůspěšně kolaborují s cizinci,kteří se infiltrovali do ČR jako virová nákaza,jako ta nejhorší epidemie ničící budoucnost.Tento infiltrovaný vir ničí a pouze ničí budoucnost,naši budoucnost.Jsme slované a ten cizí vir nás opět přišel zotročit.Zotročit.ničit a zabíjet.Kolikkrát už to bylo,kdy lidé co vůbec nic neumí posluhovali jako děvky této infiltrační nákaze v našich dějinách.Opět se k nám vetřeli,infiltrovali nás,nakazili nás.A děvky s naprostou neschopností hospodařit,s naprosto prázdným mozkem ovládaným pouze politickou ideologií i zvráceným náboženstvím kříže otočeným dolů do temnot pekel nám zase poroučí skrze svá kolaborantská koryta od čerta a satana.Opakují tuto infiltraci a žerou a žerou a parazitují.Do kdy? Anebo další třídění lidí,na Duše co se naučily a postupují a na ty,co propadly,nic se nenaučily a budou zatraceny a dobře jim tak..Další vývojový cyklus na planetě zemi se uzavírá,i spolu s přírodou,se kterou jsme spojeni.

Jarek
26. 10. 2024 13:17
Odpovědět  All..

Představy globalistických magorů o ovládnutí světa se hroutí jek domeček z karet. I v USA a americkém kontinentě vůbec už naráží na tvrdý odpor všech rozumných lidí. a v evropě, kde si již mysleli,že položili nějaké základy pro absurdní svět podle jejich vypatlaných hlav, stejně tak. A v naprosto většinovém zbytku světa jsou považováni za něco , čeho je třeba svět rozumných lidí rychle zbavit.

Putinovec
26. 10. 2024 07:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Protektorátní sebranka dělá pouze to , proč byla ze zahraničí podvodem jménem volby dosazena .
Jen nemnohý z nich si začíná pokládat otázku jak to bude , až užitečný idiot přestane být užitečným idiotem .

Frank
26. 10. 2024 09:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten fialový sliz podepíše vše, co zničí tuto republiku. Mně by zajímalo, jak si ten zmetek představuje svoje bytí, až mu skončí mandát a bude bez ochranky? Anebo má už někde v Karibiku haciendu, kde ten šmejd dožije?

Jarek
26. 10. 2024 13:20
Odpovědět  Frank

Nějaký “Čuk, nebo Gek”, je najdou všude a vyčistí svět od takových úplatných psychopatů co jsou ochotni jít i proti vlastním národům.

Jan
26. 10. 2024 10:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Zajímaly by mne informace Vatikánu, jak v Nebi a v Pekle řeší problematiku Green Dealu. V Nebi je to jasné, tam to jede na sluneční energii. Ale co v Pekle? Dřevo a uhlí se postupně zakazuje, plyn zdražuje, to by i Peklo zruinovalo. To vypadá, že Peklo buďto ohlásí ukončení provozu, anebo přesune “své pobočky” na povrch, aby mohli napojit elektrokotle na solární panely a snížit tak uhlíkovou stopu.

Gales
26. 10. 2024 12:18
Odpovědět  Jan

Pekelníci zruší dosavadní způsob smažení hříšníků v kotlích a budou je házet přímo do žhnoucí lávy.

Gales
26. 10. 2024 10:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Lucifer jednal s Jidášem. Fiala si vyjednával únikovou cestu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
btp
26. 10. 2024 11:03
Ohodnotit příspěvek :
     

“Nejde tedy o smluvní ošetření vzájemně výhodných vztahů, ale o zcela asymetrický závazek jednoho subjektu vůči subjektu druhému.
Takový princip ale v mezinárodních vtazích přijmout nelze, a to bez ohledu na to, co tajná smlouva skrývá.”

Proč asymetrii závazků v mezinárodních vztazích principiálně přijmout “nelze”, pane tajemníku Jakle?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
PremekJ
26. 10. 2024 17:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Takové smlouvy jsou neplatné a my je nehodláme respektovat. Spolupracujme, odhoďme zbytečné averze, v jednotě lidí napravo i nalevo a v pevné víře v lidství je síla.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
PremekJ
26. 10. 2024 17:37
Odpovědět  PremekJ

Via BRICS. I Srbsko se vzepjalo k široké přátelské spolupráci a odmítlo diktát z Brusele i Flašingtonu. Prosperita tím roste.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$