politika

Studená sprcha pro Brusel

Lídři latinskoamerických zemí se postavili proti návštěvě Volodymyra Zelenského na společném summitu států regionu s Evropskou unií, uvedl Euractiv.

“Zelenskij <…> původně obdržel pozvání ze Španělska, ale (pozvánka – pozn. red.) byla zrušena po odporu latinskoamerických lídrů,” píše se v publikaci.

Brusel se nyní připravuje na summit Evropské unie a Společenství států Latinské Ameriky a Karibiku, který se bude konat 17. až 18. července v belgické metropoli. 

Jedním z pravděpodobných témat akce bude situace na Ukrajině.

Vedení latinskoamerických zemí podle publikace „odstranilo vše o Ukrajině“ z návrhu závěrečného dokumentu zaslaného EU. Nyní se podle deklarace budou strany společně „zasazovat o seriózní a konstruktivní diplomatická řešení současného konfliktu v Evropě“.

Podle některých evropských diplomatů existuje možnost, že summit společný dokument nepřijme.  

RIA Novosti

Pozice Latinské Ameriky ohromila spojence Ukrajiny v EU

Reakce zemí Latinské Ameriky a Karibiku na návrh společné deklarace zaslaný EU byla studenou sprchou pro Evropskou unii, zejména pro nejbližší spojence Kyjeva. 

Země Evropské unie, zejména nejbližší spojenci Kyjeva, byli šokováni postojem představitelů Latinské Ameriky, kteří požadovali odstranění zmínky o ukrajinské krizi ze závěrečné deklarace, která bude přijata koncem summitu EU-CELAC. Uvádí publikace La Vanguardia.

Jak v pátek informoval španělský list La Vanguardia, dvě třetiny světové populace jsou vůči Rusku buď nakloněny, nebo jsou neutrální, navzdory událostem na Ukrajině, uvádí Rossijskaja gazeta.

Je třeba poznamenat, že evropští politici byli šokováni tvrdým postojem svých kolegů z Latinské Ameriky. 

Uvádí se, že takový postoj latinskoamerických zemí vyvolal největší negativní reakci u sousedů Kyjeva. Zástupci Německa, Španělska, Portugalska a Francie jsou však připraveni zvážit možnost nalezení kompromisu.

Média uvedla, že lídři latinskoamerických států donutili své evropské protějšky odmítnout pozvání na summit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Postavili se také proti přímé zmínce o konfliktu na Ukrajině v textu budoucí závěrečné deklarace.

Ve dnech 17. až 18. července bude Brusel hostit první summit EU po osmi letech – Společenství států Latinské Ameriky a Karibiku (CELAC). Podle publikace není ukrajinský konflikt v předloze připravené CELAC přímo zmíněn, Zástupci Latinské Ameriky navrhují vyloučit body naznačené Bruselem, které odsuzují speciální vojenskou operaci Ruské federace jako jasné porušení Charty OSN. Zdroje deníku nevylučují, že summit skončí bez přijetí konečného dokumentu.

“Stojíme o seriózní a konstruktivní diplomatické řešení současného konfliktu v Evropě mírovými prostředky a způsobem, který zaručí suverenitu a bezpečnost pro všechny, stejně jako regionální a mezinárodní mír,” stojí v návrhu společného prohlášení navrženého CELAC. 

Tvrdost latinskoamerické reakce podle listu překvapila EU, jejíž velvyslanci budou v pátek diskutovat, jak na ni reagovat.

Bruselský portál EURActiv s odkazem na diplomatické zdroje 6. července uvedl, že lídři 33 latinskoamerických a karibských zemí donutili EU zrušit pozvání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na summit.

Již dříve šéf diplomacie EU Josep Borrell a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová slíbili, že budou spolupracovat se všemi zeměmi světa bez výjimky a budou od nich požadovat „jasné stanovisko k ruské válce na Ukrajině a vzestupu Číny“. 

Účastníci summitu EU, který se konal ve dnech 29. až 30. června pověřili zahraniční službu EU, aby se zapojila do „sankční diplomacie“ – aby u států hledala podporu pro protiruská zakazující opatření.

https://1url.cz/pu1dD

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Autor
7. 7. 2023 22:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Říkám to dlouho, a, opakuji od počátku SVO, že svět nechce být kolonií v žádné podobě, to jen Evropa a USA s Anglií padají střemhlavě do zapomenutí. Málokdo si uvědomuje potenciál, který mají africké a latinskoamerické země. Tam může nastat podobný boom myšlenek, jako kdysi v Sovětském svazu. Přitažlivost BRICS a ŠOS je v tom, že nikdo se nechystá nikomu určovat, co má doma dělat, pokud to nebude válka proti někomu jinému a to, že má perspektivu rovnocenné spolupráce. Jestliže dnes ještě Západ má převahu především v elektronice – čipy, pak v krátké době je dohoní Čína, pracuje na tom již několik let a ostatní země se buď mohou zapojit, či vyvíjet vlastní. troufnu si předpovědět, že Afrika bude nakonec mít vlastní čipy a Latinská Amerika také.
V Jižní a Střední Americe je živá myšlenka skutečného socialismu, jako sociálního modelu. Prostě chtějí mnohem více spravedlnosti a úcty. Mimochodem, společnosti v Latinské Americe jsou smíšeného původu, podobně jak si to přejí na Západě a po celém světě organizátoři tzv. NWO. To je názorný příklad toho, že jednak Západ zdegradovat myšlenkově, hospodářsky a kulturně, zatímco i smíšené společnosti ctí tradice lidství.

Albi
7. 7. 2023 23:04
Odpovědět  Peter 008

Jo – pořád se díváme (často i my) na ostatní – asijské, africké, jihoamerické a obecně “ostrovní” – země jako na retardované a neschopné samostatného života teď nám to daly sežrat – a dobře udělaly. Ta lekce nám (KoZa) byla už dlouho zapotřebí.

A trochu mimo téma. Co má znamenat:
“…. požadovali odstranění zmínky o ukrajinské krizi ze závěrečné deklarace, která bude přijata koncem summitu EU-CELAC”?

Teprve bude přijata a už se ví, jaká má být bez ohledu na průběh a závěry? K čemu je taková konference?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
7. 7. 2023 23:53
Odpovědět  Albi

Připojuju podpis.

Autor
8. 7. 2023 12:11
Odpovědět  Albi

Nikdy nikam nikdo nejezdí – kromě Zelenského – aniž by se dohodly rámce komuniké a oblasti rozhovorů. Zároveň se musí dohodnout co asi bude výsledkem. To se musí připravit předem a to z toho důvodu, aby ani jedna strana nebyla “překvapena”, jak se často teď díky Koze děje. To platí v normálním diplomatickém světě. Konec konců každý politik má dost vlastních problémů a málo času na všechno.
Asi takhle. Co by si povídal třeba Putin s Macronem? O čem? Co by chtěl asi Macron na samitu v Jižní Africe? Nebo kdyby se rozhodl Lipánek pozvednout svoji imidž a jel do Ruska a tam spílal Putinovi před jeho sídlem a pak by vydal komuniké, že udolal Putina svými “argumenty”, protože ten nevyšel ven?
Nejen proto se návštěvy a samity koordinují předem, odhadnou se oblasti shody, připraví dohody všeho druhu a rámce jednání. Překročení těchto rámců se považuje přinejmenším za foux pas. Navíc je ta dohoda nutná také pro povolení vstupu cizích diplomatů na území země.
Když nějkde neschválí nějakého vyslaného pověřence, tak ten tam nemůže přijet a vykonávat ani třeba velvyslance.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Autor
8. 7. 2023 12:20
Odpovědět  Peter 008

Takové konference mají především veřejně upevnit to, co se dohodlo mimo kamery a případně objasnit navenek kdo kde stojí. Návrhy zasílají obě, nebo všechny strany jednání. Ani na tzv. “jen” vědeckých konferencích si nikdo nemůže dělat co chce. Je dán program, soupis témat a přednášející, neboť zde se referát považuje za lekci, přednášku.
A opět, vykročit mimo rámec dohody o protokolu jednání diplomatů znamená “nedorozumění”. Proto třeba Rusko musí veřejně reagovat na “háčky” především USA, které se snaží vnášet svoje dezinfomace v naději, že se něco uchytí jako že je to pravda. Proto je důležité znát původní zdroj a případnou reakci na to druhé strany.
Teď bylo zase podle USA jakoby neformální setkání s Lavrovem, když ten byl v OSN, ke kterému nedošlo a rozhodně se tam nejednalo o tom, o čem a jak by chtěly USA.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
8. 7. 2023 13:26
Odpovědět  Albi

Však vidíš – k tomu, aby byl Brusel naprosto šokován realitou 😀

7. 7. 2023 23:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Chce to aby Eurosajuz tvrdě tlačil na pilu, jednal patřičně velkopansky, a sem tam někoho z CELACu urazil. Nejlíp kdyby někomu z nich vyletěl z huby nějaký ten čmoud nebo opice a bylo by to zachyceno. To by se pak CELAC nas-ral a zasek a KoZa by měla se svými plány po pyči.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
8. 7. 2023 07:21
Ohodnotit příspěvek :
     

No jo no,všichni už maj Banderostánu…a hlavně Satana z Pentagramu…plné zuby… 😀

Frank
8. 7. 2023 08:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Mrmální politici už mají toho zeleného skřeta dost.

Frank1
8. 7. 2023 09:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Clovek ma radost, ze ne vsichni podlehli silenstvi podpory nacistu ve valce na Ukrajine. Je hanbou pro nas, ze tyto zeme nejsou na uzemi Evropy, ktera naopak podporuje valku a tresta snahy o mirove reseni konfliktu.

Frank1
8. 7. 2023 09:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Zeleny zidovsky skret v propocenem tricku objizdi na zebrackem turne zeme, ktere ho chteji prijmout. Bulhari ho rozcilili a tak se jede potesit k Fialovi co Ceska, ukrajinskemu mistodrzicimu, ktery mu da a slibi vse.

Vladimír
8. 7. 2023 10:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Páni a naše média nám tvrdí jak Zelenského podporuje celý svět. A někteří tomu i věří. A ona to nakonec bude jen EU s USA. Ostatní mají Ukrajiny i obou jmenovaných plné zuby.

aamater
8. 7. 2023 11:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Je na čase aby LA začala raziť svoju vlastnú cestu. Kolonializmus predsa končí!!!

Karel
8. 7. 2023 20:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Latinskoamerické země nám ukázaly, jak se dělá svobodná a demokratická zahraniční politika. A nemají za ministry zahraničí takové pitomé svazáky jako máme my.

Gales
9. 7. 2023 10:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Czexit…. Dřív než nás ty svině z EU zničí.