politika

Stanou se Orbán a Fico vůdci nové Evropy?

Maďarsko a Slovensko se na summitu EU vyslovily proti pomoci Ukrajině. K jejich alianci se připojí i další země a o místo mírotvorce bude velká konkurence. Píše o tom publicistka Pravda.Ru Ljubov Stepušova.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho slovenský protějšek Robert Fico se podle agentury Reuters na summitu EU vyslovili proti tomu, aby EU ze sedmiletého rozpočtu poskytla Ukrajině pomoc ve výši 50 miliard eur. 

V prosinci musí EU rozhodnout o přezkoumání rozpočtu na roky 2021–2027 ve výši 1,1 bilionu eur, což se časově shoduje s koncem předchozího financování přiděleného Kyjevu. 

Orbán řekl, že podpora EU Ukrajině „nefunguje“. Fico se zmínil o problémech korupce na Ukrajině, píše Politico.

„Je to velmi znepokojivý vývoj, který mění dynamiku,“ řekl deníku Financial Times vysoký představitel EU zapojený do zbrojních projektů na Ukrajině. “To by mohl být skutečný problém” – přidal další.

Nyní jsou dva

Vzhledem k tomu, že v EU se rozhoduje na základě konsenzu, postoj Maďarska dlouhodobě brání přidělování peněz kyjevskému režimu. Maďarsko už přitom není samo, a tedy není vyvrhelem, jak se Brusel snaží všechny přesvědčit, teď už nepožádá i Slovensko, aby z EU odešlo.

Připomeňme, že šéf evropské diplomacie Josep Borrell řekl, že si nemyslí, že v EU panuje „sovětský“ pořádek (jak uvedl Orbán), a že nikdo Maďarsku v odchodu z EU nebrání. Fico právě sestavil kabinet, ale už se tvrdě vyjádřil, že nepodpoří sankce EU proti Ruské federaci, aniž by analyzoval jejich dopad na jeho zemi. 

Mírový plán Volodymyra Zelenského je podle něj nereálný.

„Myslí si, že Rusové opustí Doněck, Luhansk nebo Krym. To je nereálné! Cílem tohoto plánu je prodloužit vojenské akce.  Jednání jsou v rukách Rusů a Američanů. Víte, že Ukrajinci zde nehrají žádnou roli. O čem se Rusové a Američané dohodnou, bude platit,“  – řekl Fico.

Orbán zaujímá stejnou pozici. 

Kontakty s Ruskou federací se rozšíří

Na tomto pozadí vypadá návštěva maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártó v hlavním městě „spoluviníka agresora“ Minsku na konferenci o euroasijské bezpečnosti docela demarší.

„Jsem přesvědčen, že tato válka nemá řešení na bitevním poli. A řešení je postaveno na procesu vyjednávání, je u jednacího stolu,“  – řekl Szijjártó.

Vezmeme-li v úvahu názor, že Zelenského mírový plán je nereálný, je jasné, čí plán je reálný – Ruské federace.  Jeho podstatu mimochodem vyslovil Borrell, který na konferenci „Evropa a svět“ prohlásil, že “nemůže dovolit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby dosadil v Kyjevě loutkovou vládu a na polské hranici měl ruskou armádu”.

Jiná věc je, že vytrvalost Kyjeva může vést k novému status quo ohledně územních zisků Ruské federace.

Boj o nové vedení v Evropě začal

Maďarsko a Slovensko samozřejmě nejsou přátelé Ruska, mají svou historickou paměť na události z let 1956 a 1968, ale vedení těchto zemí chápe, že si zachovají moc jen díky udržení životní úrovně obyvatel. A to se neobejde bez návratu k ruským energetickým zdrojům.

Navíc se naskytla příležitost stát se mírotvorci a zároveň udržovat kontakty s Ruskou federací. Dříve nebo později speciální vojenská operace na Ukrajině skončí a pak Budapešť a Bratislava budou moci dramaticky zvýšit svůj status a budou působit jako moderátoři procesu zlepšování vztahů mezi Evropou a Ruskou federací.

Přesně na tom se Orbán dohodl s Putinem v Pekingu. Fico má ještě všechno před sebou. Při pohledu na jejich úspěch budou ostatní vedoucí představitelé EU následovat jejich příklad. 

Zejména ti, kteří uspěli při přezouvání ve vzduchu: z Bulharska, Finska, Itálie. 

Všichni se budou chtít stát centry nové Evropy.

https://www.pravda.ru/world/1900471-orban_fico/


sdílet na

26 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
28. 10. 2023 02:16
Ohodnotit příspěvek :
     

AA co ti naši tupouni, budou pořád za idioty a dělat nám ostudu??? Pryč s nimi a nástup do Mírova!!!

Standa
28. 10. 2023 03:41
Odpovědět  ijn

Jo, ,,pryč s nimi” se snadno řekne, napíše…! Podle nových údajů jim jakž-takž věří 25% občanů a pouze 3% absolutně.A stejně se nám mějí do obličeje.
Ta 3% budou zřejmě vrcholní členové jejich stran , co věří sami sobě a svému korýtku.

ModrýKlokan
28. 10. 2023 03:44
Odpovědět  ijn

Zločinci musí před soud a do vězení. Samozřejmostí je zabavení majetku (i toho ukrytého u příslušníků rodiny) a zákaz výkonu povolání doživotně. Tak jako v Německu.

Standa
28. 10. 2023 04:07
Odpovědět  ModrýKlokan

Která,, justice” je tam pošle?Jak už jsem psal ,,soudy jsou (údajně) nezávislé, ale soudci jsou závislí”! Takže absolutní soudní moc je třeba třeba změnit.Soudci mají absolutní imunitu a rozhodujíí o svých přestupcích a korupci sami mezi sebou.Potichu , potajmu. Ruka ruku myje.Z praxe znám spoustu soudců se kterými se dá,, domluvit”. Nic není zadarmo.
Jeden soud rozhodne a vyšší soud mu to po patřičné,, domluvě ” vrátí.
Chce to novou revoluci. Jinak tam ty ,,zločince” , klokane, nedostaneme.

ModrýKlokan
28. 10. 2023 04:13
Odpovědět  Standa

@ Standa

Souhlas. Jen podotknu, že to co jsem psal já, je jedno téma a to co píšeš ty, je druhé téma. Vypadá to zdánlivě totožně, ale je to oddělené časovou či systémovou změnou.

Standa
28. 10. 2023 04:37
Odpovědět  ModrýKlokan

Když ministerstvo spravedlnosti vede Pavel Blažek, takto známý , jako vrchní pavián pardon mafián z Brna nelze se čemu divit. Ryba smrdí od hlavy. Je známý s propojením na Brněnské podsvětí.Opět ta větší vesnice u Prahy . Brno…ředitel Sboru nápravné výchovy( vězenství) také Brnák…pravidelně v restauraci Na Květnici( patří Sboru a vstup je tam pouze na průkaz , mám A.K.)se svou kamarilou ( je přilehlá k Pankrácké věznici) má obsazen největší stůl.
Je až úsměvné… ty jeho lži. Například k jednání s Nejedlým( bývalým spolupracovníkem Zemana( nic proti němu)) , ale proti spolupracovníkům bývalého presidenta je politické tažení prohlásil cit:,, Pětihodinové setrvání v jedné z pražských restauraci, kam se podle svých slov uchýlil kvůli bouřce, zdůvodnil svou upovídaností.”
Takže před bouřkou se tam skrývali dva Náhodou.5 hodin. Nejedlý v restauraci před bouřkou , ministr také tam vběhl schovat se před bouřkou.
Ministr má státní limuzínu a řidiče.Někdy ochranku. Ta asi stála v baru.Asi pršelo do té limuzíny, když se běžel schovat do restaurace.Trapné….
Dostal ,, žlutou”..od Fialového hnusu, ,,vyřízeno k dennímu pořádku”! ..chicht

Standa
28. 10. 2023 04:39
Odpovědět  ModrýKlokan

Revoluce není,, systémová změna”?Ta chce ovšem čas-takže si rozumíme.!!

Olinka
29. 10. 2023 18:19
Odpovědět  Standa

Cas ako taky neexistuje. Einstein sa mylil, !en to nikto verejne neprizna. A vedcinuz vobec nie. Ti maju svoje bezpecne ” money” tak co by do niecoho takeho vrtali, no nie?

Frank
28. 10. 2023 08:41
Odpovědět  ijn

To nejsou jen tupouni, ale grázli a zrádci.

Olinka
29. 10. 2023 11:26
Odpovědět  ijn

Fico uz ukazal, co je zac! Navysi pomoc yUkrajine o 400 milionov eur!!! To je nehoraznost, pretoze by sme ich potrebovali tu na Slovensku. A to zdrzanie sa hlasovania na primerie ma byt ukazka novej slovenskej zahranicnej politiky?! No panboh nas ochranuj! A podla fotky to musel byt vesely rozhovor ministra obrany slovenskej republiky s us velvyslancom, ze by prislub nejakej party…?!
No a este Hamrana bleskovo odvolal sef a na Matovica si nikto netrufne v tomto state?!!
Tak to je zatial vsetko…….

Alinka
29. 10. 2023 18:25
Odpovědět  Olinka

Urobit ministra obrany Kalinaka….to snad nepotrebujebaninkomentar. So rad ze som nevolila, pretoze toto, co tu Fico predviedolna urcite este bude chciet, musi kazdeho nnastvat. Nebolo by tych 400: milionov potrebnych na Slovensku, a neposielat ich na krajinu? Naco pouziju tie prachy? Na obnovu infrastruktury? Aby mohli usa dalejnposieltbzbranebna jej nnicenie? No tak to je fakt zvrhle……..To sinnovy pan premier neuvedomuje? Hmmmmmmmm

Aleš
28. 10. 2023 08:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Maďarsko a Slovensko samozřejmě nejsou přátelé Ruska, mají svou historickou paměť na události z let 1956 a 1968 …

Jak dlouho se tu vzde lhát ? To byl SSSR ne Rusko. Navic 68 čistě ukrajinská agrese.

Pavel z Moravy
28. 10. 2023 11:06
Odpovědět  Aleš

To je hra pro ovce. Kolik lidí tady si pamatuje řádně 68 rok, o co šlo, tedy příčiny. Mně bylo 17 roků a nemohu tvrdit, že bych měl nějaké extra povědomí o co šlo. Byl to prostě boj frakcí ve straně. Ta, která tehdy prohrála sice to naoko asi hrála, že chce socialismus s lidskou tváří, ale chtěla nás asi ukotvit přímo v kapitalismu. Černík, Smrkovský, Šik ze zahraničí, co se za tím asi tak mohlo skrývat? Dá se říci, že jsem tomu mohl už tehdy trochu rozumět, ale úžasné je když o 68 hovoří lidé, kteří byli tehdy osmiletými nebo desetiletými dětmi. To je skutečně k popukání. A kolik lidí si asi tak pamatuje 56 v Maďarsku. Vždyť se zde stále hraje ta stejná primitivní hra pro hloupé ovce, které jim mají sežrat vše co jim pohodí. Je alespoň vidět, jak lehce manipulovatelný a přiblblý je většinově současný tvor naší kotliny.

Pijack
28. 10. 2023 09:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Opět jsem se z toho našeho ulhaného mainstreamu smíchy svalil na zem 🙂 Co se stalo – někdo vyfotil Orbána za svým stolkem (samozřejmě účelově pouze jeho samotného). Pak vyfotil skupinku Euro politiků. A pod ty dvě fotky napsal titulek = “Orbán samotný jako kůl v plotě, nikdo se s ním nebavil” 🙂 🙂 🙂
Takovou humornou “dezinformaci” zvládne i žák 5B na obecní škole. žíííííš tolik intelektu, ještě teď se válím smíchy po zemi 🙂

slav
28. 10. 2023 11:03
Odpovědět  Pijack

To isté písali(šu) aj o našom Ficovi, ale už Orbán nie je sám už sú tie koly dva a keď sa pridajú ďalšie, a oni sa pridajú, stane sa z nich oplotenie … proti utečencom, blbosti a iným nešváron súčasného sveta. Návrat k zdravému rozumu, zvrchovanosti a slobode.

Pijack
28. 10. 2023 12:39
Odpovědět  slav

Tuším, že se k vám přidá dřív Rakousko a Srbové, než ta naše zdegenerovaná Pražská kavárna, která si naši republiku přivlastňuje a chce ji připojit k Německu, resp. k EU jako državu.

KOLOMA
28. 10. 2023 13:10
Odpovědět  Pijack

Ne Pražská kavárna ale Pražská Chazárna si naši republiku už přivlastnila.

unor 2022
28. 10. 2023 10:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Madarsti a slovensti volici uz prohledli kde je pravda a kde lez.
Nastal cas prevzit vedeni v CTv a CRo aby vseobecny cesky lid konecne potkalo totez.

Pavel z Moravy
28. 10. 2023 10:47
Ohodnotit příspěvek :
     

To, že ale nejsou přátelé Moskvy ukazuje na jiný problém. Je to zkurv.eně farizejská hra. Buď jsem bílý nebo černý. Hrát to na dvě strany, na jedné straně být jako tvrďák a na druhé straně se obávat jak o mně budou smýšlet soukmenovci, kterým stále sloužím, neb jsem v jejich paktu, to je trapné, ale asi běžné u dnešních aktérů. Až budu úplně sám, pak je to jiné, pak mohu být neutrál. To je kujwa falešná hra dnešních aktérů . Jinak to nedovedu vyjádřit. A mohou svoje konání odůvodňovat jakoukoliv rétorikou, že jsou nezúčastnění, není to pravda.

Gales
28. 10. 2023 11:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Naši Jidáši to za ně doplatí.I kdyby ovce měli sedřít z kůže.

Jura S
28. 10. 2023 12:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Dnes má Filajový pětikulčák v 7 večer pronést nějaké “překvápko” , to jsem zvědav co jim z tlam vyhřezne…

Jiří
28. 10. 2023 13:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Kéž by se vůdci EU stali a kéž by se k nim přidal někdo z našich…

JoFa
28. 10. 2023 15:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobrý a optimistický článok, avšak ja si myslím že ďalší, ktorí budú nasledovať Slovensko a Maďarsko budú naši slovanský bratia zo Srbska, Vučič je vydieraný a Američania ho držia za vajcia, inak by sa to tam otočilo už dávno, Môj tip je Srbsko a Bulharsko, to bude na novú V4 stačiť a Únia padne na kolená, veď veľkú úlohu zohrajú aj voľby v Nemecku.

Olinka
29. 10. 2023 11:01
Odpovědět  JoFa

Preco sa moje komentare neuverejnuju? Pytam sa pokecu34?!!!!

Aragonit
28. 10. 2023 17:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Prominentný bývalý švajčiarsky bankár vyzval na zatknutie korporátnych elít a nikým nevolených globalistických byrokratov pre obvinenia z genocídy.
Pascal Najadi spojil svoje sily s Dr. Astrid Stuckelbergerovou, skúsenou odborníčkou na zdravie zo Ženevy a vyzvali na trestné stíhanie tých, ktorí stoja za covidovými vakcínami, ktoré označujú ako „biologické zbrane“.
Prevrat skutočne hrozí – čo urobia elity? Rozpútajú viac chaosu a vojen?
https://aragonit11.blogspot.com/2023/10/zasadni-video-ktore-muze-doslova-zmenit.html

Olinka
29. 10. 2023 11:00
Odpovědět  Aragonit

Ani nahodou……