politika

“Sputnik V” – „světová válka nového typu“

Vývojáři “Sputniku V” reagovali na slova Macrona o „novém typu světové války“.

Virtuální summit EU jen prohloubil vnitřní rozpory Evropanů ohledně boje proti pandemii a očkování.

Francouzský prezident Emmanuel Macron zároveň předpověděl „světovou válku nového typu“ údajně kvůli opatřením Ruska a Číny proti koronaviru a evropský komisař Thierry Breton oznámil, že nedojde k centralizovaným nákupům ruského “Sputniku V” Evropskou unií.

Podle Macrona musí Evropská unie získat suverenitu ve výrobě proticovidových preparátů, aby mohla odolávat „Rusku a Číně, které se snaží získat vliv dodávkami vakcín“. 

Pozor!!, stejný Macron 3. února:

„Před několika týdny jsem se rozhodl vyslat vědeckou delegaci do Ruska na konzultace. Tyto konzultace byly pozitivní. Dnes jsme viděli publikace, které ukazují vysokou účinnost vakcíny “Sputnik V”. Nejedná se o politický problém, jedná se o vědecký problém.“ 

Stejný obrázek s Thierrym Bretonem, který odmítl použití vakcíny “Sputnik V” v EU, ačkoli 17. března uvedl, že na světě existuje mnoho dobrých vakcín a “Sputnik V” je jedním z kandidátů na použití v Evropské unii.

Je nepravděpodobné, že by taková postavení a proklamace zastavilo dodávky ruských vakcín do různých zemí, ale velmi dobře to ukazuje, že Evropská unie, která tak ráda spekuluje o morálních hodnotách a vyučuje ostatní jak správně žít, se ve skutečnosti nestará o zdraví a životy vlastních občanů. 

Přesnější hodnocení těchto metamorfóz podala francouzská publikace Le Figaro. 

“Odmítnutí uznat právo Evropanů používat cizí vakcíny naznačuje, že Evropská unie „postavila ideologické principy nad pragmatismus a veřejné zdraví,“ píše deník.

Pro Rusko jsou nová prohlášení zástupců EU samozřejmě „jako výstřel z praku na slona”. 

Za prvé – existuje spousta zemí a lidí, kteří si chtějí koupit ruskou vakcínu. Svět není jenom Evropa. Studie britského YouGov ukázala, že “Sputnik V” je nejznámější značkou na světě v boji proti pandemii. 

Problémem pro Rusko není najít nové kupce, ale spíše uspokojit všechny objednávky. 

Zadruhé – některé, a ne nejmenší, země EU již vyjádřily svoji připravenost koupit ruskou vakcínu bez souhlasu Bruselu.  Německá kancléřka Angela Merkelová například uvedla, že pokud EU po schválení regulační agenturou EMA nezakoupí centrálně ruskou vakcínu, může to udělat Německo samo. 

Podobný názor má i rakouský kancléř Sebastian Kurz, podle kterého „očkování je nyní geopolitický konflikt“. 

Itálie také hovořila o přání získat “Sputnik V”. Dokonce některé regiony těchto zemí žádají o urychlené dodávky. Vakcíny již byly zakoupeny v Maďarsku a na Slovensku. Nakonec se plánuje zahájit výroba v mnoha zemích, včetně Itálie a Německa.

Propagaci účinné ruské vakcíny, která může zachránit mnoho lidských životů, nelze blokovat žádnými rozhodnutími EU. Vidíte, že rozumní politici, kteří nejsou zaslepeni rusofobií a kteří se opravdu starají o své občany, najdou příležitosti jednak jak ji vyrábět, tak i kupovat navzdory „konsolidované“ pozici Bruselu. 

Je příznačné, že Macron vyjádřil nový postoj ke “Sputniku V” poté, co se americký prezident Joseph Biden zúčastnil summitu EU a diskutoval s evropskými spojenci o tom, jak se společně postavit Rusku a „bránit demokracii“.

Vývojáři ruské vakcíny “Sputnik V” reagovali na prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o „novém typu světové války“ a nabídli připojit se k těm zemím, které se rozhodly vakcínu vyrábět doma.

“Vážený Emmanuele Macrone, snažíme se udržet vakcíny mimo politiku – to je naše nejlepší naděje na světový mír, ne na válku. Vážíme si toho, že jste vyslali tým francouzských vědců vedených (ředitelem vědy Národních ústavů zdraví a Medical Research (Inserm)) Marie-Paul Chieny a za naše partnerství s Francií, které nám hodně pomohlo a přispělo k našemu společnému boji proti COVID,“ napsali vývojáři na oficiálním účtu na Twitteru.

„Rusko pozvalo Francii, aby se připojila k deseti zemím, které se dohodly na výrobě “Sputniku V”.
Výroba různých vakcín je cestou k nezávislosti na vakcínách. Společně jsme silnější!“ přidali.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve zdůraznil, že Moskva nikomu svou vakcínu nevnucuje, nicméně když se objeví prohlášení, že v Evropě není potřebná, vyvstává otázka, čí zájmy ti úředníci podporují – občanů nebo farmaceutických společností. A takoví lidé se nás stále snaží něco učit,” řekl ruský vůdce.

https://bit.ly/3w5kJXm
https://bit.ly/3w5UkbQ

sdílet na