politika

SPIEF 2024: multipolární Jih proti diktatuře Západu

Anton Trofimov

V Petrohradu začalo Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum SPIEF-24 . 

Účastní se ho zástupci 136 zemí světa, především BRICS a jeho příznivci z tzv. BRICS+.

Mezi těmi, kteří přijeli do severního hlavního města, a což je logické, nejsou prakticky žádní Evropané, s výjimkou zemí, které dlouhodobě projevují ochotu spolupracovat s Ruskem (například Maďarsko). A stejně tak je přirozené, že západní média se snaží nevěnovat SPIEF pozornost, mlčením mu však jen přidávají další význam.

V současné době působí SPIEF jako jedno z vrcholných center světového rozvoje a má tak unikátní, historicky dané poslání, jako je udržování globální rovnováhy sil a budování multipolárního mezinárodního systému, který zabezpečuje podmínky pro rozvoj založený na sjednocující a konstruktivní agendě diktované národními zájmy státu,“ uvádí turecký list “dikGAZETE” v článku „Moskva a Ankara se osvobodily od západního vlivu“.

Následuje důležitý akcent: „Za 27 let se fórum stalo přední světovou platformou pro diskusi o otázkách přeshraničního ekonomického rozvoje a výměny osvědčených postupů a kompetencí s cílem zajistit udržitelný růst a bezpečnost. Fóra se zúčastní dvě třetiny zemí OSN. To je také silný ukazatel zájmu o obchodní partnerství s Ruskem a jeho spojenci”.

Právě tato specifičnost SPIEF – demonstrace úrovně zájmu o Rusko a jeho partnery BRICS+ – slouží jako hlavní dráždivý faktor pro Západ. Zvlášť nepříjemné je to dnes, na pozadí takzvaného „mírového summitu“, který zahájila Ukrajina pod dozorem západních kurátorů.

Vezměme si například počet zúčastněných zemí. V nejlepším případě přijedou do Švýcarska zástupci z 90 zemí, aby zírali na kyjevského klauna-diktátora Zelenského. Legitimitu shromáždění by měla dodat účast Herr Scholze a monsieura Macrona. Ale například tak důležitý host, jakým je americký prezident Joe Biden, se tam neobjeví. Což okamžitě snižuje úroveň „summitu“.

A další země jsou zastoupeny velmi specifickým způsobem.

Například místo australského premiéra nebo alespoň ministra zahraničí – a to musíme mít na paměti, že Austrálie je nyní členem vojenského bloku AUKUS za účasti USA a Velké Británie! — přijede Bill Shorten, který zastává post ministra vládních služeb a ministra národního systému invalidního pojištění (Sydney Morning Herald).

Čína do Švýcarska odmítla přijet. Indie pošle nějakého druhořadého úředníka. A její soused a rival Pákistán – vůbec nikdo, protože chce zdůraznit svou neutralitu. Přičemž Pákistánci se účastní SPIEF a bude je zastupovat jejich velvyslanec v Rusku. A tak dále, ve stejném duchu.

Do Petrohradu přijedou i představitelé afghánské vlády z hnutí Taliban. Ruské ministerstvo zahraničí a ministerstvo spravedlnosti zároveň krátce před zahájením SPIEF podaly návrh, aby tato organizace již nebyla označována za teroristickou a navrhly vyřadit ji ze sankčních seznamů OSN. Což bude jedna z nejbolestnějších facek pro Západ, kterému se za dvacet let nepodařilo Afghánistán podrobit.

Tato situace se Západu prostě v žádném případě nemůže líbit. Proto padlo to jediné možné rozhodnutí: co nejhlasitěji mluvit o švýcarské schůzce a mezinárodní fórum v Petrohradu vyloučit z informačního prostoru (alespoň prozatím). Což vzhledem k širokému rozšíření ruských informačních sítí ve světě, které také dráždí Západ, prostě ztrácí smysl. A ukazuje skutečnou váhu události v Rusku – na rozdíl od bezvýznamnosti setkání ve Švýcarsku.

Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum (SPIEF) od svého založení v roce 1997 řeší úkoly přechodu na multipolární model světové ekonomiky a přispívá k vytváření nových pólů vlivu <…> Zvláštní pozornost na fórum bude věnována cílům ruské ekonomiky a ekonomikám nejvíce perspektivních zemí, které podporují multipolární svět v rámci nových globálních dodavatelských řetězců a obchodní spolupráce. Kromě toho budou na akci posuzovány způsoby, které zabezpečí ekonomický růst a pokrok zúčastněných zemí, založené na principu zachování národních hodnot,“ zdůrazňuje libanonský list Al-Ahed News.

V tom spočívá zásadní rozdíl mezi oběma událostmi – v Rusku a ve Švýcarsku. První neaspiruje na globalitu, ale zjevně na to má, druhá se snaží vypadat globálně, ale zůstává extrémně ohraničenou. První je zaměřena na hledání vzájemně výhodných řešení a rovných podmínek pro rozvoj každé země, druhá má za cíl všechny donutit plnit zjevně nepřijatelné požadavky jednoho státu. A nakonec, první demonstruje výhody multipolárního světa, druhá ve skutečnosti svědčí o agónii unipolárního Pax Americana.

SPIEF je spojovacím článkem mezi mezinárodními ekonomickými organizacemi, počínaje EAEU, ŠOS, skupinou BRICS a konče VEP (Velké euroasijské partnerství)*, což umožňuje rozvíjet tyto struktury a jejich plodnou spolupráci,— píše libanonský list. — politici podniknou odvážné kroky k vyřešení hlavních ekonomických problémů, kterým čelí globální trhy.“ A to také na Západě vyvolává podráždění.

Petrohradské fórum jasně ukazuje, proč selhaly všechny pokusy Ameriky a jejích evropských satelitů porazit Rusko a jeho spojence v sankčních válkách. Je těžké zkroutit ruce někomu, kdo je nejen silný, ale má i podporu svých stejně silných přátel.

Politické ztráty však zdaleka nejsou tím nejdůležitějším, čím SPIEF děsí Západ. Mnohem nebezpečnější pro fanoušky „světa založeného na pravidlech“ jsou ekonomické důsledky fóra.

Během práce na stopadesáti tematických sekcí bude jistě probráno a dovedeno do fungujících modelů mnoho nových přístupů ke spolupráci mezi BRICS+ a jejich spojenců v ekonomické sféře. Ještě důležitější je, že mnoho bilaterálních smluv a dohod vedoucích k posílení obchodních vazeb bude pravděpodobně podepsáno nebo dohodnuto v kuloárech a na okraji fóra.

To vše přímo vede k tomu, že Amerika a její satelity ztratí pozice světových ekonomických vůdců a diktátorů.

Na tento vývoj událostí lze reagovat stejně, jak reagují dnes: pomocí nekonečného zavádění stále nových sankcí. I když všichni už dávno pochopili, že nefungují. Mohou se pokusit rozpoutat zástupné války, jako na Ukrajině, ale ani tato metoda, jak se ukazuje, Západu nepomáhá. A pak už zbývá jediné: vymyslet důvody, jak zatáhnout nepřítele do přímé vojenské konfrontace v naději, že jeho ekonomika nevydrží přepětí a zkolabuje.

Soudě podle bojovných prohlášení monsieura Macrona a Mr. Bidena, v Americe a Evropě o tom již vážně přemýšlí. A zároveň se Západ, což je každému zřejmé, bojí dovést věci tak daleko. Protože se přesvědčil, že všechny jeho dosavadní ekonomické výpočty a modely nefungují ani ve vztahu k Rusku, ani ve vztahu k Číně. A proto nebudou fungovat ani u našich spojenců. Západní země ale stále více trpí ekonomickými otřesy – a pokud je Spojené státy zatáhnou do přímého vojenského konfliktu, snadno by mohly přijít o zbytky svých národních ekonomik.

A tak Západ zatím může dělat jen jednu věc: předstírat, že ve Švýcarsku je „mírový summit“, který o všem rozhoduje, žádný SPIEF neexistuje a nic neřeší. Věří tomu jenom Američané a Evropané zavalení propagandou. Ostatní, a je jich většina, chápou, kdo a co dnes řeší, a kdo se před krutou realitou skrývá za chatrným informačním pláštíkem.

https://inosmi.ru/20240605/pmef-269096998.html

P.S.

Učinil rozhodnutí bez ohledu na Západ

Na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru vystoupil ministr zahraničních věcí a zahraničních vztahů Maďarska Péter Szijjártó. Učinil rozhodnutí bez ohledu na Západ.

„Víte, nejsem ten typ člověka, kterému má smysl říkat, co může dělat a co nemá. Přijali jsme suverénní rozhodnutí naší vlády, kde se zúčastnit a kde ne,“  řekl Szijjártó.

Šéf maďarského ministerstva zahraničí zdůraznil, že diplomacie je o rozhovorech nejen s těmi, s nimiž se na všem shodnete. Diplomacie je o tom, mluvit se všemi, uzavřel.

Szijjártó také řekl, že by rád pozval své evropské kolegy na fórum do Ruska, ale pro to musí být odvaha.

***

* Velké euroasijské partnerství (VEP) je specifickou, praktickou iniciativou prezidenta Ruské federace V. V. Putina, kterou předložil ve svém poselství Federálnímu shromáždění v roce 2015 s cílem vytvořit široký integrační obrys na euroasijském kontinentu. Základem předpokládaného kolektivního úsilí se zainteresovanými partnery je snaha prosazovat vybudování spravedlivého polycentrického světového řádu, který předpokládá rozvoj rovnocenné, vícerychlostní a oboustranně výhodné ekonomické spolupráce v celém rozsahu aktuálních problémů. Pokrok v tomto směru bude probíhat na bázi dobrovolnosti, bude svou povahou otevřený a přispěje k co nejužšímu propojení všech relevantních struktur, mechanismů a nástrojů v této oblasti, pozn. red.

sdílet na

62 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
jmm
7. 6. 2024 05:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Učinil rozhodnutí bez ohledu na Západ

Autor
7. 6. 2024 09:42
Odpovědět  jmm

NO A? Vždyť právě Západ se Ruska v jakékoliv podobě NIKDY také neptal. KONEČNĚ to Rusko udělalo!
Jnak než přímým bojem se zástupci Západu – Německo, Napoleon ….

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy.
7. 6. 2024 10:27
Odpovědět  Peter 008

Petře a přátelé, mám problém. Nejde mi otevřít sk.news-front.su. Nevíš, co se děje. Máte nějaké info? Díky.

Autor
7. 6. 2024 10:44
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Zkusil jsem to, nejde, ale může jít o údržbu, či “jen” o nahazování po restartu. Některé atránky to dělají často.
Takový paradox. Hledal jsem tu stránku, ale našel jsem ji až na ruském webu (VPN Singapur) v DuckDuckGo 🙂 🙂 🙂 V českém sektoru to byla angl. verze (Holandská VPN), nebo telegram verze, ale nemám účet, tak nevím, jestli tohle jde.
Jinak to hází výsledky všeho možnéhoi “správného” zpravodajství …

milan
7. 6. 2024 11:58
Odpovědět  Pavel z Moravy.

sem to zkusil a nic uz to je od vecera sem si klikl na clanek o Gruzii a prestalo to jit

aragonit
7. 6. 2024 13:30
Odpovědět  milan

Nejde to odvčera ani u nás na slovensku ono celkovo prihorieva a môžu byť likvidované kvôli hybridnej hrozbe z Ruska aj ďalšie weby a blogy. Mňa bombardovali neustále a napokon mi znížili sledovanosť na absolútne minimum. stačí keď operatívci oznamujú blogy za porušenie pravidiel a úplne vás postupne odstrihnú od sledovanosti pokiaľ je človek na bezplatnej aplikácii majú ho korporácie v hrsti. Ale som rád že som stihol prispieť na Slovensku k dvom volebným výhram dúfam že vyhráme aj v Eurovolbách a dostaneme tam ľudí ktorí sa pokúsia zvrátiť grindíl a všetky tie uzurpátorske tlaky EU superelít na suverenitu národných štátov
Odkaz na spravodajstvo je v podnadpise článku o kozmickom prieskume a problematike okolo UFO a programe Apollo a dôkazy o tajných programoch v oblasti antigravitačných pohonov. TR 3B Astra atď len je problém s hlbokým rolovaním tak že ak nieste trpezliví ani neklikajte.
radšej som odkaz odstránil necm ma nezablokujú:-)
Tak dúfam že new front sa skoro zasa objaví. Je to dobrý zdroj informácií z fronty i zo svetovej tlače a článkou vzťahujúcich sa k hrozbe veľkej vojny ktorá nám všetkým dnes akútne hrozí.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
7. 6. 2024 13:51
Odpovědět  milan

Zkuste news-front.ru.

7. 6. 2024 16:24
Odpovědět  katango
Albi
7. 6. 2024 18:53
Odpovědět  primak

Teď jsem to zkusila a otevřel se. Díky za info.

katango
7. 6. 2024 19:53
Odpovědět  primak

Sem to zadala do vyhledávače a navedlo mne to správně. Se mi to nechtělo kopírovat.

aragonit
7. 6. 2024 12:51
Odpovědět  Pavel z Moravy.

No už ich raz zrušili a možno teraz znovu kvôli hybridnej hrozbe pre EU

7. 6. 2024 13:38
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Zřejmě už funguje ta dohoda co ji uštrikovala lipová bukvice s USA – tedy s CIA, samosebou. Ted by to mělo být tak, že zlobivé weby a jednotlivce lipový buze-rant nahlásí do USA a ty je prostě vymáznou, páč gůgl je jejich harant pod správou CIA. Tak nějak.
Ted se mi do toho nechce, ale večer nebo zítra to zkusím přes Operu, co se uděje. Ale třeba opravdu jen údržba.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
7. 6. 2024 18:55

To vypadá pravděpodobně – asi schválně naplánovaná na čas voleb.

7. 6. 2024 14:35
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Řehtač nastoupil do funkce ne? :))

Janaz
7. 6. 2024 16:59
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Na Telegrame píšu, že im napadli stránku, na oprave pracujú.

Eva
7. 6. 2024 07:06
Ohodnotit příspěvek :
     

👋👋👋

Pijack
7. 6. 2024 07:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Ruské peníze jsou jako paní Colombová. Všichni o nich mluví, ale nikdo je ještě neviděl 🙂

O korumpování neziskovek Sorošem nikdo nemluví, ale jsou vidět na každém kroku.

Tak kdo tady zasahuje do “svobodných” voleb?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovák
7. 6. 2024 07:42
Odpovědět  Pijack

Sörös, ten židovský parazit a zlodej,špekulant s menami, z ktoryvh mnohe zruinoval! V normálnej spoločnosti by sedel doživotne za prehmaty čo spachal! Ako ten žid Bankman-Fried, zlodej krypto meny…Všade žid a lump!!!

Joe Arp
7. 6. 2024 19:49
Odpovědět  Slovák

Jeho špekulace s librou, kdy statisíce angl. důchodců okradl o úspory nebyla z jeho hlavy a nejel v tom sám, to by mu neprošlo. Tipuji, že je to bílý kůň jemerického židovstva, které za to rozvrací svět!

Pavel z Moravy.
7. 6. 2024 11:07
Odpovědět  Pijack

Pijacku, jelikož jsme alespoň doufám kamarádi, sděluji tobě i jiným kamarádům toto – přečtěte si prosím pokud máte chuť na aeronetu dlouhý proslov předsedy Národní demokracie Adama. B. Bartoše, který na mne udělal velký dojem a to ne až teď, ale už mnohem a mnohem dříve. Já ho odjakživa považoval za jednoho z nejschopnějších lidí tady něco změnit. Nedávno jsem tady psal, že se rozhoduji ve volbách dát hlas buď SPD, Stačilo nebo ANS. Cítím, že v ANS jsou skuteční vlastenci. Slyším ty odpovědi, nemají šanci tam proklouznout, ale podívejte se na osobnosti. Blaško, Vítová, Bartoš a další. Upřímně se přiznám, stále nejsem rozhodnutý. Konečná je dobrá, ale já dávám přednost těm kteří vždy hlasují v určitých otázkách ano nebo ne. Zdržet se hlasování nebo nebýt přítomen, když jenom nemoc mne omlouvá, to tedy nevím. To si myslím hodně dlouho, když někdo vycouvá z hlasování tím, že se zdrží, no já nevím. Zkuste si ten jeho proslov přečíst a zamyslet se. Ale je to na každém z nás.

Ladislav 💤
7. 6. 2024 11:57
Odpovědět  Pavel z Moravy.

👍Přesně tak, buď jsem pro, nebo proti!
Žádná třetí cesta neexistuje!

Pavel z Moravy.
7. 6. 2024 13:16
Odpovědět  Ladislav 💤

Díky Ladislave, vím, že nic nemáš proti socialismu, ba naopak, ale u té Kateřiny ta spousta hlasování kdy se zdržela se mně fakt nelíbí. Já vím, je to na každém z nás, ten má tu chybu, ten zase onu. Co se mně líbí třeba na tom Adamu Bartošovi je, že dokáže uznat chybu a třeba se i omluvit jak to učinil s tím Vandasem. To každý nedokáže. Proto tak mrzí, že se nedokážou spojit. Ti lidé s ANS spolu s SPD by mohli být síla. I ta Katka by tam mohla dodat skutečné vlastence. Ale něco mně tady nesedí. Kdo skutečně z těch všech, které jsem jmenoval chce skutečnou svéprávnou republiku a to nejenom před volbami, když jde o hlasy? SPD dle mých úvah dostane kolem 10 – 12 % hlasů, Konečná proleze tak s 5- 6 % a ANS tak 3 % hlasů. To samé PRO. A teď kdo to tak rozbil, aby nebyli dostatečně silní, sečtěte to a je to jasné kolik by dohromady získali. Je to prazvláštní hra a jen povinnost vlastence mně nutí jít a ten hlas to těm alternativcům hodit. Ale přiznám se, že mne se.rou na nejvyšší míru, že s námi tak když ne manipulují tak si zahrávají. Už mám něco odžito a za vola se mi stále být nechce. Říkám to tak jak to cítím. Tak se měj.

Pijack
7. 6. 2024 12:38
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Už jsem tady psal, že čtu všechny alternativní weby. AE patří mezi ty významné. Je to moje občanská povinnost.

Ladislav 💤
7. 6. 2024 11:55
Odpovědět  Pijack

👍👍👍👍👍👍👍👍

Putinovec
7. 6. 2024 08:19
Ohodnotit příspěvek :
     

A tak západ za sebou zatahuje oponu a odchází bez potlesku .
Každé představení jednou skončí a pokud je diváky odmítnuté , tak už si tvůrci nevrznou .

Albi
7. 6. 2024 10:02
Odpovědět  Putinovec

Není to přímo k tématu článku, ale (až na ty mrtvé na obou stranách konfliktu) dobře se to čte – celá analýza:
https://www.michalapetr.com/map-2012-pentagon-vcera-priznal-ze-jeho-armada-ztratila-duveru-v-novem-rozpoctu-proto-neni-ani-cent-pro-ukrajinu-ale-15-zvyseni-platu-pro-nejnizsi-armadni-personal-slavna-teorie-profesora-sztompk/
22. října 2023 jsme v MAP 1812 analyzovali, že proti malým válečným dronům existuje levná, jednoduchá a snadno dostupná zbraň – lovecká brokovnice. A střelec, nejlépe myslivec, zvyklý lovit kachny a bažanty, který střeží s brokovnicí několik dalších vojáků. Od té doby uplynulo 230 dní. A hle, co se stalo – Ukrajinští operátoři dronů si včera začali hlasitě stěžovat své Soldatesce, že každý 4 Rus je už na bojišti vyzbrojen brokovnicí a sestřeluje malé drony, ještě dřív než na ně zaútočí. A co víc – Ukrajinci se včera zlobili, že Putin rozdal svým vojákům brokovnice, ale Zelenskyj svým ne.

Albi
7. 6. 2024 10:04
Odpovědět  Albi

pokrač.
Pentagon včera doručil na Kapitol první verzi vojenského rozpočtu na příští rok, a jednak v něm poprvé po dlouhé době chybí vojenská pomoc Ukrajině, a jednak se v něm razantně zvedají platby za nejnižší žoldnéřské pozice o 15%, a všechny ostatní o 4.5%. Armáda USA totiž není schopná nabírat mladé vojáky na nejnižší pozice, a tento dlouhodobý propad se dramaticky urychlil v letech 2022 a 2023. ……
Na veřejnost proniklo šokující zjištění, že jedna z hlavních cílových náborových skupin, tzv. “svobodní bílí muži bez rodinných závazků, kteří dlouhodobě nepracují” se najednou začali dramaticky vyhýbat vojenským kontraktům, aniž by přitom více propadli drogám, nebo začali pracovat.

Slovan
7. 6. 2024 08:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Jandejsek chce zažalovat Fialu, jen dobře. Jak dlouho ještě národu bude trvat než se vzpamatuje.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/vlada/-Nejde-tolerovat-Janhttps://www.parlamentnilisty.cz/politika/vlada/-Nejde-tolerovat-Jandehttp

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
7. 6. 2024 09:01
Odpovědět  Slovan

Soudruh prokurátor a Nejvyšší státní zástupce Stříž tu žalobu spolehlivě smete se stolu. Stříž hlídá tu naši liberální demokracii důsledně a zapáleně 🙂

Slovan
7. 6. 2024 09:08
Odpovědět  Pijack

No i to je možné, ale omluva že se nepovedlo mě to vložit. Ty asi už víš o co jde, viď?

Pijack
7. 6. 2024 09:20
Odpovědět  Slovan

Tak jasně. Taky čtu všechny dezinformační weby 🙂

Slovan
7. 6. 2024 13:07
Odpovědět  Pijack

Hmm, když máš čas a náladu. Já jsem na čtení líný, nikdá mě to nebralo. Ono umřít sečtělej, nebo né je jedno. Stejně tě pak hlava bolet nebude. 😊👍

ModrýKlokan
7. 6. 2024 13:50
Odpovědět  Slovan

Smrt je velice zdravá, snad nejzdravější. Po smrti tě nic nebolí, nemůžeš onemocnět, netrpíš depresemi, nemůžeš si ani zlomit nohu.

Smrt je i velice levná. Po smrti nemusíš platit daně a další poplatky a odvody státu, nemusíš si kupovat nové oblečení ani potraviny. Nemůže se ti vůbec nic stát, už si jen užíváš…

Slovan
7. 6. 2024 14:04
Odpovědět  ModrýKlokan

…..především je milosrdná. 💀

Albi
7. 6. 2024 19:01
Odpovědět  Slovan

No – jak která.
Ta rukou banderovců asi bude “poněkud” jiná.

Slovan
7. 6. 2024 21:17
Odpovědět  Albi

Ano, jak která, ale to není Albi ještě smrt, to je nehoda, úraz a já nevím co ještě. I při této fázi se prý do těla uvolní endorfiny napřed možná bolesti, které přechází…..já vo tom nechci mluvit, bo byste mě měli za blázna. Trochu se o to zajímám a zpovídal jsem pár lidí co utrpěli úraz, či ujetí končetin vlakem atd. a různé poúrazové stavy. Známému třeba ujel vlak obě nohy až u koulí. Říkal mi že v první chvíli nic necítil, až do doby, než přišel kolemjdoucí a chtěl ho zvednout. 1-2 vteřiny ukrutná bolest, bezvědomí a probudil se až po operaci na pokoji. Mohl bych tě zahltit poznatky ze svého bádání a studií.

Pijack
7. 6. 2024 14:57
Odpovědět  ModrýKlokan

Tak já tomu říkám po vzoru indiánů “Jít do nebe” 🙂

ModrýKlokan
7. 6. 2024 18:25
Odpovědět  Pijack

Do věčných lovišť plných stád bizonů za Velkým Manitů…

Albi
7. 6. 2024 19:12
Odpovědět  ModrýKlokan

Lepší by bylo nebe plné koní

Že někde je nebe plné koní, bez ohrad, opratí
a louky co báječně voní, pro hříbě střapatý.
Že někde je nebe plné koní a laskavých honáků,
kopyta cinkavě zvoní do zlatých oblaků..
https://www.youtube.com/watch?v=sq6BNSZIE3Q

Albi
7. 6. 2024 19:02
Odpovědět  Pijack

Nebude tam nuda?

ModrýKlokan
7. 6. 2024 13:38
Odpovědět  Pijack

Igor Stříž má ty nejvyšší kompetence, je to osvědčený kádr. Za socialismu byl vojenský prokurvátor. Jeho přezdívka z té doby je Rudá smrt.

Poslal do Sabinova na mnoho let řadu vojáků. Igor drcení dezolátů považuje za svou občanskou povinnost. Dobrý kat může sloužit každému režimu, svou krvavou práci má jako koníčka. Proto ji vykonává s chutí, s láskou a dobře.

Stejně jako každý slušný, poctivý člověk. Neptá se, ale snaživě a svědomitě plní rozkazy. Samozřejmě zdraví hlasitě a srozumitelně sousedky. A vynáší tříděný odpad do příslušných kontejnerů. Zásadně nepřechází na červenou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
7. 6. 2024 14:58
Odpovědět  ModrýKlokan

Brilantní charakteristika 🙂

Albi
7. 6. 2024 19:18
Odpovědět  ModrýKlokan

To je ale dost divné. Podle jedné reklamy je přece “dnešní doba internetu, porna, drog a kulometů“!
Že by ostříží Stříž byl až tak neinformovaný? 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
7. 6. 2024 09:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Já jsem též z jihu.

Pijack
7. 6. 2024 09:28
Odpovědět  Gales

Já su taky z jižní Moravy 🙂
V každé demokratické zemi může občan s klidem rozhodovat o tom, komu v každé válce fandí. Je zcela normální, že i v zemích EU se lidé nebojí říci nahlas, že jsou na straně Ruska. NIKDO nemůže NIKOHO nutit, aby stál na straně, kterou si vybere vláda. Jen u nás je málem trestné, když na veřejnosti budu fandit Rusku. co to kur*a je !?!?!? Lži o Ukrajině je propagandistické zlo. UKRAJINA JE ZLO. Celý svět vidí, jak tam despoticky řádí nacisté. UA není vůbec demokratická země a nikdy nebyla. Je to uměle vytvořená země bez vlastní historie. Je to pouze historie Ruska. Ten kdo podporuje Ukrajinský režim, se stává mezinárodním zločincem. Není moje povinnost podporovat a pomáhat svými daněmi zločinný režim.

Autor
7. 6. 2024 09:51
Odpovědět  Pijack

To se pletete. Skandály a následky mluvení v nepřijatém oficiálním tóbu o Rusku mělo následek i v mnoha jiných zemích. Nejvíce chodím po Evropě a tak stačí snad jen výčet, možná si sami vzpomenete za co to bylo: Rakousko, Německo, Francie, Polsko, USA, Anglie, a co si vzpomínám, tak i Švédsko, Norsko a Slovensko – to poslední mám na mysli Fica ještě před tím, jak se stal znova premiérem, ale čelil tomu jíž za svých předchozích funkčních obdobích a konec konců ho nakonec i svrhli právě kvůli tomu.
Takže, kde je TA demokracie?
Upozorňuji znovu, že se jedná o nesprávné mluvení o Rusku vzhledem k oficiálné pozici!!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
7. 6. 2024 10:07
Odpovědět  Peter 008

Tak třeba právě v USA se mohou přiklánět k Rusku i moderátoři médií. Takže u “běžné” veřejnosti je to zcela běžné. Sledoval jsem, jak po spuštění SVO se filmové hvězdy presentovaly názorem proti Rusku, ale ve stejný moment byly slyšet i opačné názory odsuzující Ukrajinu. A nikdo je za to nežaloval a nezavíral. To je u nás nemyslitelné. Též jsem sledoval demonstrace v Itálii i na Slovensku na podporu Ruska. Nepadl tam ani jeden trest. Prostě nemůžeš zavírat lidi v USA třeba za to, že hajluješ, protože u nich je svoboda projevu svatá. Stejný přístup má jejich justice i k sympatizantům Ruska… a že jich tam je hafo. Prostě jde o to, že se mohou svobodně presentovat a vybrat si, na kterou stranu se přidají, což je přirozené a vrozené. Ostatně, píšu o zemích, kde je ještě demokracie jakš takš tolerována. U nás demokracie samozřejmě z tohoto úhlu pohledu neexistuje. Tady je liberálně korporativní režim.

Autor
7. 6. 2024 10:53
Odpovědět  Pijack

A co třeba ten co ho sundali před pár dny z letadla před odletem do Ruska? He? Ano mluvit můžete i u nás, ale musíte ve skutečnosti hájit TEN správný postup! To je to, v čem se náš pohled liší.
A pokud mi začne někdo mluvit o skutečné pluraritě názorů v USA, tak mírně řečeno mám pochyby. Mimochodem, Kennedy chtěl také vyřešit horké problémy se Sovětským svazem a když k tomu přičtete ostatní nepohodlné názory a skutky, pak ho měli v USA za co zabít. Sahal na svatou krávu.
Amerika funguje na principu – žvaň si co chceš, ale nesmíš šáhnout na základy ve skutečnosti tvrdé autoritativní politické doktríny, která tam funguje cca 150 let.
Pokud jste amerikofil, tak se prostě nedohodneme …

Pijack
7. 6. 2024 12:49
Odpovědět  Peter 008

Ale nééé, amerikanofil nejsem 🙂 Já jen uvedl rozdílný příklad – jak se nakládá s Českým občanem a Americkým, když ten první nesmí veřejně říct, že fandí Rusku a ten druhý to klidně řekne a NIC se mu nestane. Samozřejmě případ od případu. Když je někdo v hledáčku CIA nebo FBI a začne mediálně vyzdvihovat Rusko, tak to jako záminku použijí. U neangažovaného občana to nevadí. Ostatně velcí regionální politici v USA se nákloností k Rusku netají. Polovina guvernérů nemůže nacistu Zelenského ani cítit. ONI vědí co je Ukrajinská mafie. U nás by si takový politik ani neškrtl. I komouši se bojí veřejně fandit Rusům. Rád bych volil stranu, která se nebojí přiznat, že s Ruskem se má spolupracovat a že mají Rusko v úctě. Když USA zahájili někde válku, tak obdiv k nim trestný nebyl. To je ten pověstný dvojí metr. A to mě se*re. Žádný zákon totiž v tomhle ohledu proti Rusku neexistuje. Tudíž se pohybujeme v rovině totality.

Pavel z Moravy.
7. 6. 2024 13:33
Odpovědět  Pijack

Né, že se pohybujeme, my žijeme v totalitě jak vyšité. U nás v minulých letech při oslavě osvobození, tedy při kladení věnců vždy zahráli naši a ruskou hymnu a vyvěsili prapory. Letos to bylo bez praporů a ruské hymny a naše byla jak umíráček. Ti staří lidé, převážně osmdesátníci a někteří z nich komunisté se báli to normálně organizovat. Říkali mi, to se nesmí. Kdybych již také netáhnul osmý křížek tak bych se tak nasr.al, že bych tam padl na hubu. A byl jsem fakt nas.raný a dal to najevo. Tak teď mi kurdyna řekni co s tím, když se tak staří lidé, sotva chodící, bojí. Napsal jsi to moc dobře. Měj se.

ModrýKlokan
7. 6. 2024 13:54
Odpovědět  Pijack

Přesně.

7. 6. 2024 16:41
Odpovědět  Pijack

Jo jo, když něco nevhodného řekne, tak pak se musí veřejně omluvit, jinak je odrovnán ve své karieře. I u obyčejných lidí dnes, když přizná svoji oblibu třeba k Trumpovi a je v okolí, kde jsou lidi, co ho nenáviděj, tak ho pak vyštípou.

U celebrit jsou denně takové případy, každý si to radši rozmyslí…

Jeden příklad z minulosti: první dáma korespondentů WH, co tam byla za 10 presidentů, když řekla, aby Židi vypadli z Palestiny, proč nejdou do Německa a Polska. proč Palestinci maj trpět?
https://www.timesofisrael.com/pioneering-and-controversial-journalist-helen-thomas-dies-at-92/
https://en.wikipedia.org/wiki/Helen_Thomas

Albi
7. 6. 2024 19:25
Odpovědět  Pijack

A nikdo je za to nežaloval a nezavíral. To je u nás nemyslitelné.“.
U nás platí klasika: “Poturčenec horšíTurka”.

ModrýKlokan
7. 6. 2024 13:52
Odpovědět  Pijack

Amen. Fuck USA, fuck EU, fuck Volomrd Elensky.

zuzana
7. 6. 2024 16:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Zpráva WEF vyzývá vlády, aby v zájmu splnění Pařížských klimatických cílů prosazovaly falešné masné výrobky

https://aktax.cz/zprava-wef-vyzyva-vlady-aby-v-zajmu-splneni-parizskych-klimatickych-cilu-prosazovaly-falesne-masne-vyrobky/

Frank
7. 6. 2024 17:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Stále více států se obrací proti západním zmetkům vedených zločineckými USA. Gosudar je velký státník a je vždy o krok napřed před těmi západními LGBT+ zmetky, kteří mají tolik pohlaví, že se v tom sami nevyznají.

Markýza
7. 6. 2024 17:53
Odpovědět  Frank

Hlavně se KoZe vůbec postavil. Předpokládám, že to ostatní razantně povzbudilo, protože se rozjeli od loňska jako fretky – uviděli, že nemusejí klopit ouška a bylo vymalováno.

7. 6. 2024 18:06
Odpovědět  Markýza

KoZa už nedojí…je čas jí utratit 😀

katango
7. 6. 2024 19:55
Odpovědět  Veny232

A kozlovi nestojí, utratit taky.

Slovák
9. 6. 2024 15:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Ruské rozhodnutia vidieť aj v ekonomike Západu, čoraz viac do úpadku Zapadu! V Anglicku vidite iba čoraz viac zabednených okien a vchodov do ochodov ” for sale”, s pribúdajúcimi charitaticnymi ” obchodmi” s obnosenymi handrami, kde ceny stúpli 200% ! A tak idú aj malé a stredné firmy na bubeň ekonomickeho upadku a depresie! A tie čo este prežívajú, prepúšťajú nadbytočných zamestnancov a šetria kde sa dá! Uz nevidiet ani služobné autá ako kedysi, je to na nule! A nezvoleny Hinduš Sunak zosekal podpory chorim a postihnutym Britom, pričom privliekol do Britanie polovicu Indie a Pakistanu a zavesil ich-na podpory! Celé dni sa len tulajú po mestach a mestečkach okolo indických výkrmovní( fast foodov), a kazdy vikend su na propalestinskych demonštraciách v ghetoidnom Londýne, čo vadí sionistom, kedže Londýn je ich hniezdom!!! Takže lepšia budúcnosť je v nedohľadnu, a iba Boh vie kde toto všetko skončí…Môj zaver je podoztenie na nukleárnu WW3, kedže Západ je už za hranicou nenávratna a ekonomická prosperita u židakov vzdy prichadzala po vojnách! Ale z tejto nevyjdu ako ” víťazi”, a to je jssne každému so zdravým rozumom!!!