Krize UKRAJINApolitika

Směšnost – základní charakteristika české zahraniční politiky a diplomacie

Nejhorší, co může potkat stát jako diplomatický subjekt, je být objektem diplomatického posměchu. České republice se to jako jedné z velmi mála států světa skutečně podařilo, píše Jaroslav Štefec na facebooku.

Datum příspěvku 3. dubna 2024

První zprávy
Můžeme za to poděkovat těžké a vysilující dřině mnoha “excelentních” mozků udělat co nejvíce a co největších “kopanců” na mezinárodní politické a diplomatické scéně.

Namátkou vzpomenu vystoupení řeporyjského starosty Pavla Novotného v ruské televizi, díky němuž zanechala ČR u ruských diváků nesmazatelný dojem, že jsme národem pitomců. Nelze vynechat ani krystalicky čisté „psyops“, tzv. „ricinovou aféru“, nebo „akci Vrbětice“, organizované osobně šéfem BIS, panem Koudelkou, který místo co by se držel zejména posledního slova hesla jím řízené organizace „Audi, vide, tace“ nejenže zasahuje do výukových programů základních škol, ale velkohubě vyhlašuje obrovská vítězství nad ruskými a čínskými špiony a podepisuje rozsáhlé zprávy o činnosti BIS, která se díky tomu přesouvá z pozice zpravodajské, nebo také tajné služby, sloužící zájmům státu, do role propagandistického nástroje vládnoucí kliky a samozřejmě i příslušné „nadřízené velmoci“.

Nezapomenutelnými jsou rovněž akce Víta Rakušana, z boží milosti a dopuštění pana Rychetského českého ministra vnitra. Portrét prezidenta jaderné velmoci, vhodně nainstalovaný do pytle na mrtvoly mezi ukrajinskou a českou vlajkou na budově ministerstva vnitra, nebo „pomník“ podivného skřeta, sedícího na trubce (zřejmě symbolu podle všeho Američany do povětří vyhozeného plynovodu Nord Stream I a II), jemuž viditelně stál pan Rakušan osobně modelem, na místě, kde stával pomník osvoboditele Prahy z područí německých nacistů, maršála Koněva.

Nemohu nevzpomenout ani hrdinskou návštěvu Kyjeva, kterou absolvoval na počátku ruské invaze sám Petr Fiala, předseda české vlády rovněž „z dopuštění“. V utajeném, zatemněném vlaku, jedoucím napříč Ukrajinou, oděn ve slušivé airsoftové (nebo paintballové) imitaci neprůstřelné vesty, si musel připadat jako Rambo. Stejně jako si podle pořízené fotografie připadal jako Napoleon, když nad mapou, vhodně rozloženou na malém stolku, zřejmě spřádal se svým polským kolegou strategické plány na úspěšnou ofenzívu Ukrajiny.
Jako Rambo si nejspíš připadal i diplomat-elév Jan Lipavský, který se při stejně hrdinské návštěvě Ukrajiny a údajné blízkosti fronty nechal vyfotit „naditý“ do nepadnoucí neprůstřelné vesty a příliš malého „blembáku“. Jeho fotka poté obletěla půl světa a všude budila oprávněný smích.

Stejně tak vyvolal zaslouženou a mírně pobavenou pozornost způsob, jakým české zamini vzdorovalo řádné výzvě RF, takto stálého člena Rady bezpečnosti OSN, aby ČR ústy svého vyslance objasnila, proč povolila Ukrajině používání českých zbraní (raketometů 122 mm Vampire a k nim příslušejících raket) k ostřelování civilních cílů na území Ruska. Tento krok si mimochodem nedovolil žádný jiný stát NATO, dokonce ani USA, nebo Německo, které dokonce brání vývozu střel s plochou dráhou letu Taurus, protože německé vedení zná možné důsledky tohoto kroku a celkem oprávněně se jich obává.

Pominu fakt, že v půlce Evropy se staly virálními vystoupení předsedkyně Sněmovny Pekarové-Adamové ve stylu „nevadí nám zimina, porazíme Putina“. Daleko větší bombou byla výprava šéfa Senátu na ostrovní část Číny, Tchaj-wan, kde se v parodii na slova z ikonického berlínského projevu prezidenta USA Johna F. Kennedyho z 26. června 1963, „Ich bin ein Berliner!“, označil špatnou angličtinou za Tchajwance.

Nově inkarnovaný Vys-trč-il Mil-oš tím sice vzbudil frenetický potlesk přítomných poslanců, ale také, a to je podstatné, hurónský smích v diplomatických kruzích snad všech zemí světa. Tedy s výjimkou Číny, které navíc už před touto návštěvou diplomat-elév Lipavský stihl v podstatě vyhlásil válku. Třešničkou na dortíku trapnosti pak byla výprava dvou komiků, Pekarové a Vys-trč-ila do Kyjeva, kde cestu z nádraží paní Pekarová, zřejmě v obavě o svůj život, absolvovala v davu normálně oblečených lidí na kyjevském nádraží v neprůstřelné vestě a helmě, zatímco Mil-oš šel vedle ní, oděn v elegantní rifle a slušivou šálu. I tahle cesta a snímky z ní vzbudily pobavenou mezinárodní pozornost.

Co ale ČR definitivně deklasovalo jako diplomatického partnera a vystavilo nás posměchu jak potenciálních nepřátel, tak valné většiny partnerů v NATO a EU, je tzv. „česká iniciativa“. Jejím cílem má být zajištění 800.000 (ale už jsem četl i 1,5 miliónu) granátů ráže 155 mm z tzv. „non-EU“ zdrojů pro věčně hladová (a čím dál rychleji ubývající) ukrajinská děla. Naši vládní protagonisté do toho jdou takzvaně „prsama“ (což není narážka na strašení Andreje Babiše stíhačkou).

Místo vládnutí vlastní zemi jezdí politické vedení ČR po světě a chová se jako tlupa kšeftařů se zbraněmi. Premiér, ministryně války a ministr zahraničí coby obchodní cestující shánějí pro Ukrajinu „non-EU“ munici s využitím kontaktů zbrojařských firem, spojených dlouholetými „provizně-poplatkovými“ svazky s MO, zatímco český prezident a vrchní velitel české armády objíždí státy EU a žebrá o peníze na její zaplacení.

Přiznám se, že netuším kdo, v čím jménu a za jakých podmínek uzavírá na dodávky této munice smlouvy, ani kdo, jakou cestou a v jaké měně ji bude hradit. Nevím také, kdo zaplatí za dopravu, nebo kolik peněz „sežerou“ provize překupníků a zprostředkovatelů. To jsou ale zcela zásadní a legitimní otázky. Může se totiž velmi rychle stát, že ČR se z ničeho nic ocitne před problémem neschopnosti za objednanou munici platit, neboť většina peněz je zatím stále ve stádiu slibů. A těmi jak známo nezarmoutíš.

Můžeme být také postaveni před fakt, že munici nebude kam dodat. Válka na Ukrajině skončí, tisíce kontejnerů budou na cestě, ČR bude šťastným majitelem stovek tisíc kusů staré munice 155 mm a dodavatelé budou vymáhat své peníze. Celá situace bude sice stále směšná, ale jen z pohledu vnějších pozorovatelů. Naši nejvyšší zřejmě sází na osvědčenou zkušenost, že si Češi prostě jen znovu utáhnou opasky a se zatnutými zuby budou mlčky platit za hloupost neschopných a arogantních person, které se podivnou shodou okolností ocitly v čele ČR. A s tím, co bylo ještě nedávno českým státem, už nikdo nebude počítat. Natož aby nám pomohl.


sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
4. 4. 2024 00:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Dokonce si myslím, že přesně tak to i dopadne. Rusko převálcuje banderstán dřív, než naši somrující podomní obchodníci ty náboje schrastí a nám zůstanou na krku bud granáty a příslušenství, nebo ještě ani nebudou dodány, ale prachy za ně zacvakat budeme muset, protože smlouvy.
“Že ty granáty nemáte? A co vám brání si těch třiapůl tisíce kontejnerů s granáty a dva tisíce kontejnerů s příslušenstvím odvést?”
“Že je nechcete? Chtít je nemusíte, ale zacvakat musíte. … Kolik jste říkali, že nám budete ročně platit za uskladnění?”
Ve filmu Vyšší princip zaznělo, že z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem. A jak se to má z hlediska vyššího principu mravního s vraždami na bl-bcích?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
4. 4. 2024 00:53

Novinky:
Fiala: Česko dá na nákup munice pro Ukrajinu vyšší stovky milionů 
Shrnutí: Česká vláda na nynější nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu vyčlenila vyšší stovky milionů korun.

Alternatio (Rusko)
Šéf českého ministerstva zahraničí vyzval k nalezení peněz na granáty pro Ukrajinu
3. dubna 2024 Fakta

Česká iniciativa na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze třetích zemí stále potřebuje financování, řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský.

“Potřebujeme více peněz na ty granáty.” Potřebujeme více granátů pro Ukrajinu, protože Rusko je stále schopno vyrobit mnohem, mnohem více, než má Ukrajina v první linii. Bohužel ve válce na této matematice záleží. Proto chceme, aby se Ukrajina dokázala ochránit před ruskou agresí,“ řekl novinářům před jednáním ministrů zahraničí NATO v Bruselu.

Na otázku, kolik munice již bylo financováno, Lipavský odpověděl, že „tuto částku v tuto chvíli nezveřejňujeme“. Zároveň potvrdil, že jich je již profinancováno 300 tisíc, jde však jen o část.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Spam PepeAlex
4. 4. 2024 07:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Lid si zvolil tyto lokaje,tak ať si to užije.A doufám , že tyto pětidemolični nemehla vyhrajou příští volby znova a z destruují to tu pořádně.Protože ,lidí toto potřebují.

Slovan
4. 4. 2024 07:57
Odpovědět  Spam PepeAlex

Ti kteří je volili tohleto ani nevnímají a je jim to jedno. Tyhle tupé a stupidní ovce si to tudíš ani nemohou užívat, kdo si to ale užívá jsme bohužel jen my, co ještě máme všech pět pohromadě, bohužel. Co bych za to dal, kdybych to také nevnímal.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
sizok
4. 4. 2024 08:18
Odpovědět  Slovan

Jenom mrtvé ryby plují po proudu.

Pavel z Moravy
4. 4. 2024 09:19
Odpovědět  Slovan

Joj příteli, když individualita zapadne do davu, tak se ztrácí a nakonec chce to co ti druzí a stejně tak i myslí, neboť se přizpůsobí. A to určitě nechceš. Pouze přizpůsobení se hodnotově rozumnému životu má smysl. Přátelství a spolupráce mezi lidmi jsou ty správné hodnoty za které stojí žít. Jeden můj známý Makedonec, dnes již na onom světě si tady nemohl zvyknout a toužil odjet zpět domů, ale měl tady rodinu, tak zůstal. I když po návštěvě doma říkal, že i tam se to mění, vliv toho zdegenerovaného západu je cítit všude, přesto říkal, že lidé jsou stále přátelští, druhému pomohou, pozvou tě na jídlo, na vínko, prostě pocestného pohostí a nic za to nežádají. Vždy mi říkal, u nás to není jako u vás, že bychom dostali byty jako to bylo tady za socíku, tedy dostat státní byt, to samé se školou a jinými sociálními vymoženostmi. A vidíš, přesto byli pohostinní a dobrosrdeční. Možná bouřlivější, ale to k nim patří. Nevím, co se z našeho národa stalo, ale nic dobrého to není. Já mu říkal, ty máš smůlu, že nás vidíš teď v době tohoto zdegenerovaného kapíku. V socialismu měli lidé také k sobě blíže. Také si pomohli, také se pobavili, samozřejmě byly výjimky, ale společnost byla družnější

Pavel z Moravy
4. 4. 2024 09:26
Odpovědět  Pavel z Moravy

touha po mamonu a západní styl života to tady zničil. Zničil a rozložil morálně celou společnost. Boháči a hlupáci to nevnímají, koneckonců proto jsou takoví jací jsou. Už jsem to zde dával, ale je to JAN ÁMOS KOMENSKÝ, tak to zopakuji.
Boháči bez moudrosti – co jsou jiného než vepři v blátě ležící. Je pochopitelné, že ten jim také bude ležet v žaludku, ale na druhé straně kdo ví, jestli vůbec ví kdo to byl.

Tupý hulvát
4. 4. 2024 09:10
Odpovědět  Spam PepeAlex

Také si myslím,nemehla voliči je zvolí znovu.Když ne,nastoupí Babiš,”pevně zakotvený v evropských strukturách a NATO”, s jeho vytřeštěnýma vrbětickýma očima.

Gales
4. 4. 2024 12:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Pod vládou těhle yebákoboys nás čekají zlé časy.Nejvyšší čas ukončit naše trápení.Vládo odstup.

4. 4. 2024 12:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Ano,směšnost…páč větší hlupáky vlezdoprdelky jsme tu ještě u moci neměli…
Bezmozky…
To je spíš děsná ostuda,tak moc se za tu lůzu Fialovou stydím 😀
A za ty miliardáře co za nima stojí…
Hlupáci,co nemají mít ani stánek se zmrzlinou, natož miliardy…

Evžen
4. 4. 2024 17:11
Odpovědět  Veny232

Tu hrůzu nelze ani komentovat!Proti obyvatelům Česká se spojily síly zla ato: Ústavní soud a meistrimova media a výsledek je tato zaprodána vláda sloužící cizím zájmům…!

Miro 2
7. 4. 2024 10:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Český národ se vyznačuje nekonečnou tolerancí, až masochismem jakým si nechá od prozápadní vlády ubližovat. Až se nakonec může stát, že se čeští liknaví beránci nechají klidně a oddaně poslat k zaříznutí na bojišti za ukrajinské domnělé vítězství nad Ruskem,

PENNYS
7. 4. 2024 13:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Bild: Ukrajinské ozbrojené sily môžu dostať drony na útoky na Urale a v Arktíde.JE POTŘEBA ZTRESTAT DODAVATELE ZBRANÍ A ŠÍŘITELE VÁLKY

Pennys
7. 4. 2024 19:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Bloomberg: Čína dodává Rusku satelitní zpravodajská data zaměřená na UkrajinuUSA británie se zapadem dodává ukronacistum satelitní zpravodajská data zaměřená proti RUSKUJE TO JEDNA KU JEDNÉ!!!!