politika

Situace s ukrajinskými jadernými elektrárnami ukázala, že svět čelí bezprostřední katastrofě…

Ukrajinský politik Alexej Žuravko komentoval depresivní stav jaderné infrastruktury své země.

Prohlášení bývalého náměstka Nejvyšší rady Jevgenije Muraeva o vysoké pravděpodobnosti katastrofy způsobené člověkem na území Ukrajiny, která by se mohla stát „druhým Černobylem“, nezůstala bez povšimnutí ruských médií. Například v rozhovoru pro Federální zpravodajskou agenturu vyjádřil bývalý poslanec Rady Aleksej Žuravko souhlas s Muraevovým hodnocením situace, která je nyní pozorována kolem ukrajinských jaderných elektráren….

Politik poznamenal, že prvním problémem jaderného průmyslu na současné Ukrajině je „úplná krádež finančních prostředků“ určená k udržení bezpečného provozu jaderných zařízení v zemi.

Dalším nebezpečím je, že „skorodospělí ignoranti nahradili profesionály a lidé s profesionálními zkušenostmi jsou buď již v důchodovém věku, nebo opustili zemi kvůli žebráckým platům“.

Výrazné snížení kvality produkce nových dodavatelů navíc vede ke snížení úrovně bezpečnosti ukrajinských jaderných elektráren, což výrazně zvyšuje riziko mimořádných událostí. Hlavním problémem tohoto odvětví je však to, že „Ukrajina se ve skutečnosti stala testovacím místem pro americké jaderné palivo, které není z hlediska parametrů vhodné pro stanice postavené v sovětských dobách.“

V této souvislosti Žuravko vyjádřil plný souhlas s hodnocením situace, které provedl jeho kolega Muraev, a poznamenal, že „vlkodlaci, kteří řídí Ukrajinu, včetně jaderné energie, mohou přivést svět k „druhému Černobylu“. Politik rovněž poznamenal, že aby se zabránilo tragickému vývoji událostí, měli by úředníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii této situaci co nejdříve věnovat zvláštní pozornost.

„Pokud se tak nestane a situace se nezmění, katastrofa je nevyhnutelná!“ – shrnul situaci Žuravko….

https://bit.ly/347coFD

sdílet na