politika

Scott Ritter: Francie není supervelmoc a dekolonizace Afriky pro ni představuje existenční hrozbu

Vojenský převrat v Gabonu svrhl prozápadního vládce, prezidenta Ali-Ben Bonga. Po Mali, Burkině Faso a Nigeru se s vážným neúspěchem v Gabonu musí smířit i USA a především bývalá koloniální velmoc Francie.

Pro amerického vojenského experta Scotta Rittera to znamená dokončení dekolonizace – a s ní i zbavení se jejího moderního, „postkoloniálního“ zbarvení.

Tento proces souvisí se vzestupem BRICS a koncem západní hegemonie.

Ritter shrnuje: “Faktem je, že pro USA je těžké přijmout, že už nejsme číslo jedna, ale číslo dvě. A číslo jedna je BRICS pod vedením Číny.”

Úpadek USA je vidět i v Pacifiku, kde Washington přes všechno řinčení šavlí nemůže riskovat válku proti Pekingu. Ritter to vyjádřil ve zkratce: “Pentagon ví, že nemůže vyhrát válku proti Číně – nulová šance.”

Jako jeden z hlavních důvodů vidí lpění na zastaralé vojenské technice a tradičním myšlení – například v případě letadlových lodí, které podle Rittera “ztratily svou užitečnost”.

KONEC NEOCOLONIALISMU, VZNIK MULTIPOLARITY

Francie není supervelmoc, zdůrazňuje bývalý důstojník americké námořní rozvědky Scott Ritter v rozhovoru pro německý Gegenpol. Její vojenské schopnosti v Gabonu jsou omezené a nebude schopna vážně ovlivnit situaci.  Mezitím pokračující dekolonizace Afriky představuje pro Francii existenční hrozbu, protože současné francouzské elity zbohatly na zisku z afrických zemí.

SCOTT RITTER, bývalý zpravodajský důstojník námořní pěchoty USA: 

Podle mého názoru je to, co se děje v Gabonu, pokračujícím projevem procesu dekolonizace v Africe, zejména ve vztahu k Francii. Francie má v Africe rozsáhlé koloniální zájmy. Ani po skončení druhé světové války, kdy Francie ztratila své kolonie, bez nich ve skutečnosti nezůstala – pouze je přehodnotila postkoloniálním způsobem v realitu, kterou mnozí nazývají neokolonialismem.

Ve Francii tomu říkají “France afrique” – promiňte mou francouzštinu, pokud to nevyslovuji správně. Pointa je, že Francie nadále dominovala svým bývalým koloniálním územím v Africe, kontrolovala politické, ekonomické, sociální a vojenské aspekty země, až po kontrolu měny, která se v zemi používá.

V případě Gabonu se jedná o strategické jádro, součást celkové strategické pozice Francie od získání nezávislosti.  Gabon byl zdrojem uranu, který Francii umožnil nezávislý rozvoj jaderné energie, umožnil Francii rozvíjet jadernou energii nezávisle na Spojených státech.

Docela zajímavé, zvláště vzhledem k současnému postoji Francie k Nigeru, kde Francie odmítla vojenský převrat, který svrhl profrancouzského prezidenta. Věc se má tak, že současný neboli nedávno sesazený prezident Gabonu je synem muže, který se v Gabonu dostal k moci vojenským převratem, který podporovala francouzská armáda. Protože Francie hrála správnou roli při řízení osudu těchto postkoloniálních aktiv.

Věřím, že se Afrika probouzí. Začínají chápat, že neustálá chudoba, která tyto země pohlcuje, ať už je to Mali, Burkina Faso, Guinea, Niger, Gabon a další… To všechno jsou země, které žijí v chudobě a vnitřním chaosu, zatímco politické a ekonomické elity prosperují.

Armáda, jejíž vedení ve skutečnosti patří k elitě, se skládá z lidu, a proto v určitém smyslu lépe reprezentuje vůli národa, který je unaven to všechno trpět. Proto jsme svědky úspěšných vojenských převratů zaměřených na svržení profrancouzských politických elit a Gabon je nejnovějším příkladem toho, co se děje.

To je něco, co pro Francii představuje existenční hrozbu. Francie má rozsáhlé ekonomické vazby s Afrikou a rychlý rozpad těchto vazeb se bude promítat do francouzské ekonomiky. A bude to mít i politické dopady, protože mnoho francouzských politických elit dosáhlo svého jmění a neustále bohatlo na Africe. Takže následky budou. Nelze spoléhat na to, že se Francie prostě tiše rozplyne do noci.

Francie však není velmoc a vojenské schopnosti Francie v Gabonu jsou omezené, jde o nestabilní vojenský potenciál. To znamená, že pokud se Gabon – vojenská junta v Gabonu – rozhodne násilně vyhnat Francii, nemůže Francie doslova nic dělat, pokud ji Spojené státy nebudou ochotny podporovat, a nevidím, že by Spojené státy byly připraveny podpořit Francii a její postkoloniální politiku v Africe.

Datum zveřejnění 1. září 2023.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/duN0x

sdílet na

19 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
5. 9. 2023 07:06
Ohodnotit příspěvek :
     

KoZa jde k pomalu, ale jistě k čertu.

Pavel K
5. 9. 2023 08:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Já si taky myslím, že už ten obrat jede. Na PL je článek o covidu, jak doktůrci začínají couvat a měnit názory, svádí to na pomýlení (to už jsme někde slyšeli) a Druhý článek jak Fialovi jeblo v kedlubně k lepšímu a že se zprivatizování Čezu odkládá. Korouhvička se nám zase roztočila, přitom je venku bezvětří. 🤣😊

Albi
5. 9. 2023 09:16
Odpovědět  Pavel K

No nevím. Myslíš, že je dobře nechat ČEZ “nestátních” rukou? Fialovci tu nemusí být napořád a pokud by se nějakým zázrakem vyskytla vláda aspoň o fous lepší, ten zdroj energie bude státun sakra chybět!
Takže možná, že Fiualovi spíš ta kedlubna zdřevnatěla, než že mu v ní ” jeblo”.

Co myslí ostatní?

Pavel K
5. 9. 2023 09:58
Odpovědět  Albi

Já teď nevím jestli si rozumíme. Píšu že ji odkládají k ledu právě privatizovat. Tak to asi znamená, že zůstane furt státní, nebo jsem na vedlejší koleji?!!

Pavel z Moravy
5. 9. 2023 11:37
Odpovědět  Pavel K

Jo, Albi si to vyložila špatně. To se stává. Ale jinak je hlavně důležitá zpráva od Chazina, že Putin asi v blízké době oznámí radikální změnu modelu fungování státu. To je to, nač se čeká, na stvoření normality. Já jenom říkám, že ten má opravdu hlavu na svém místě, ale musí to být strašně duševně vyčerpávající takové fungování člověka. To si ani normální smrtelník nedokáže představit. Proto některé útoky hloupých neználků proti němu mně baví. Ti lidičkové si ani v nejmenším nedovedou představit čemu ten člověk čelí a co musí vykonávat během každičkého dne. To je prostě obdivuhodné. Pokud se mu podaří stvořit společnost chytrých a pracovitých lidí s důrazem na vlastenectví, stane se legendou. Tak já malý český človíček ti Vladimíre posílám to nejúpřimnější přání, ať se ti vše podaří. Myšlenky ve vesmíru se zhmotňují a moje myšlenka je ať vám vše vyjde. Potom bude možná lépe i u nás.

Pavel K
5. 9. 2023 11:41
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle kdoví jestli to Albi psala. Nebudu dál rozebírat, dnes tu jeden ala svazák do mě zajel, aniž by mě znal. Mám trénink z PP. 🤣🤣

Albi
5. 9. 2023 11:40
Odpovědět  Pavel K

Myslela jsem tím, že šlo o ty návrhy, vrátit celý ČEZ státu, které Fiala a spol. odmítá, protože by tím poškodil ty chudáky akcionáře, kteří si na tom mastí dobře kapsy. Takže pokud by “obrátil”, znamenalo by to, že akcionáři by si už nahrabali sice jednorázově, ale přesto dostatečně a později by konečně mohl hrabat stát (tj. dnes hlavně Ukrajina, později možná i čeští domorodci ve formě slušnějších cen elektřiny).

Asi jsem špatně pochopila, ono sledovat takové fialové myšlení chce zvýšenou pozornost a tou já zvlášť tímto směrem zrovna neoplývám.
Takže omluva a vracím se zpět na značku. 🙂

Pavel K
5. 9. 2023 12:42
Odpovědět  Albi

Prosímtě se nic neděje, však mě snad už znáš. Napíši kdejakou blbost ale omylem. Vidíš takhle se mají diskutéři mezi sebou domlouvat a né hned výpad. Samozřejmě že jsem pro aby ČEZ byl náš a nejen ČEZ. Snad se toho dožiji, že jim to zase všechno sebereme. 😊😊🙋‍♂️

Albi
5. 9. 2023 16:14
Odpovědět  Pavel K

Jasně – a proč to nepřiznat. S neopravenou chybou by se třeba další zprávy mohly jevit úplně jinak, než jaké skutečně jsou.
Proto je tam i ten smajlík.

Pavel z Moravy
5. 9. 2023 16:31
Odpovědět  Pavel K

Já bych se toho také rád dožil, ale mám na to méně času než ty. Ale když tak chodím po venku, poslouchám a vidím ty mladé zjevy, tak se musím přiznat, že bych musel být opťouš jako prase, abych tomu věřil. A nikdo jiný než ta omladina, tím myslím i střední generaci to udělat nemůže. Syn mi říká, tati, s nimi to nepůjde, to vím. Vždyť dělá se stejně starými a mladšími a ví jak se chovají, co říkají a jak myslí. Těm se z většiny se škůdci zemskými splnil jejich sen. Třeba to, že budou mít děti nebo vnuky infikované tím humusem. Ten jim moc vadit nebude, hlavně, že mají prachy. To slyším od kluka. A také mi říká, že jim by pravděpodobně nevadilo i kdyby byli součástí Deutchlandu. Třeba to není tak horké, ale já mám obavu, že nejméně z 50 % má pravdu. Však to vidíš kolem sebe tak co s tím. Nechat to kleknout nebo čekat na Vladimíra. Být ním, tak bych se na nás vypr.dnul. Navařili jste si kašičku, tak si ji i seže.rte.

Pavel K
5. 9. 2023 16:59
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle naprostý souhlas, sami navařili sami taky spapinkali. Tobrý fojak a jak mu chutná fojáčkovi…..No Vladimír to tu potřebuje mít čisté, ale měl by nám to dát sežrat až bychom se propadali hanbou. Ale my nemáme svědomí. S tím životem to máš úplně jedno, okolo mě už odešlo tolik mlaších lidí než sem já, takže mě klidně můžeš přežít a zaspívat mě nad penálem. Ještě k té omladině, já mám spíše na mysli nás starší, kteří by už měli dávno procitnout. Mladejm se tam plaší hormony, ty teď vyloučíme, ale jen na chvilku. 50-70 to bys měl slyšet názory a nadávky na rusáky. Tovíš 68 dělá divy. To je mocná zbraň zakořeněná v téro generaci.

Putinovec
5. 9. 2023 08:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Podívejte se na tu divadelní hru , jak se krok za krokem dějství rozehrává , až do zatažení opony .
Někdo se postaral o to , aby se Čtvrtá fašistická říše EU , odstřihla od životně důležitých levných zdrojů z RF . Ten někdo se postaral o to , aby se mohla uskutečnit , Velká Africká revoluce , která jewropu odstřihne , od zbytku životně důležitých levných zdrojů .
A co zde tedy máme . Francištán , který provozuje velké množství jaderných elektráren , do kterých potřebuje , velké množství uranu . Tento francištán , drží energeticky nad vodou Německo , kterému byla píchnuta vakcína zeleného fašismu . Bez zdrojové , energetické samostatnosti , současný moloch EU končí a rozpadá se . Rozpadnutí je postupně umocňováno tlakem , na obyvatele jednotlivých národů , zotročených tímto molochem .
Tento proces , od jewropy po Afriku , nevznikl sám od sebe . Trvá už několik generací . Tak , jako jsou už po několik generací implantovány ideologie , které tento moloch spolehlivě rozvrátí .
Z toho vidíme , že nejsou žádné neřízené procesy . Současný stav je vyústění procesu do fáze , kdy se řízený objekt posune z ideálního řízení , do krizového řízení .

Pavel z Moravy
5. 9. 2023 11:43
Odpovědět  Putinovec

Smekám před vašimi názory, jen dodám, že takto nějak to je asi v matrice lidstva zakódováno. Když i Einstein tvrdil, že vše je předem určeno a dáno, něco na tom asi bude. A pokud by to tak nebylo, i tak je dobré pozorovat ty změny, které přicházejí jako kdyby z ničeho, ale dlouhodobě se vyvíjející.

Frank1
5. 9. 2023 08:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Francie jako velmoc skoncila, kdyz Francie prostrednictvim Daladiera zradila Ceskoslovensko a podepsala v Mnichove Hitleruv diktat.

pája
5. 9. 2023 10:03
Odpovědět  Frank1

Prezident je buzna, Francie je sladká.

Frank1
5. 9. 2023 08:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Zivotni uroven zajistovalo Francii drancovani surovin za babku. K tomu meli Cizineckou legii, ktera veskera povstani likvidovala.
To ted konci. Cely pas zemi pres celo Afriku uz maji pod kontrolou povstalci a odtud se bude sirit osvobozeni Afriky na jih na sever.
Aby nebylo uskrceno z KoZa, jsou tam Rusove a Cinani a jejich investice, ktere si nenechaji ukradnout.

orinoko
5. 9. 2023 09:02
Odpovědět  Frank1
Vladimír
5. 9. 2023 12:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Afrika bude další Indie. Zajímavé, přes desetiletí “snažení” Západu o zlepšení situace obyvatelstva v Africe to stále nešlo, a teď se najednou zdá, že to půjde, a dokonce bez Západu..? Ono není divu, když v Africe zůstávalo jen 5% hodnoty zboží a surovin.

Markýza
5. 9. 2023 15:52
Odpovědět  Vladimír

Jo, to mě taky vždycky fascinuje – snaženíčko snažení a výsledkem je mrzení. Jak to říkal ten Ajnštajn? Používat stále stejné postupy a očekávat jiné výsledky je znakem idiocie. Já bych nebyla tak tvrdá – existuje ještě jeden, velmi oblíbený výklad věci – když to nejde silou, tak to půjde ještě větší silou.