politika

Sabah: Erdogan, Putin a Si vrátí světu multipolaritu, o kterou ho Západ připravil

Zpočátku byl svět rozdělen na sedm částí, ale ve dvacátém století se Západ rozhodl vládnout ve všech regionech, píše Sabah. Nyní ale jeho hegemonie skončila. Erdogan, Putin a Si Ťin-pching sebevědomě otřásají trůnem USA a EU a vytvářejí nový globální multipolární řád.

BERCAN TUTAR

Ve starověku se světová geografie dělila na sedm částí (“sedm podnebí”) světa, tzv. „heft kişver“.  Jednalo se o Indii, Arabský poloostrov, Čínu, Írán, Afriku, turecké a řecké (západní) země.

Během posledních čtyř století začal Západ ovládat téměř všechny kontinenty světa.

Tento globální řád, známý jako „tržní civilizace“ nastolený Západem v tomto století, se však nyní rozpadá. Svět směřuje ke svým multipolárním starým časům.

Jedním z největších přispěvatelů k této změně je bezesporu Nové Turecko v čele s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Západní analytici ho již považují za jednoho ze tří politických vůdců, kteří založili nový multipolární světový řád, spolu s ruským vůdcem Vladimirem Putinem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Zájem o prezidentské volby konané v Turecku, které je klíčovou zemí starého i nového světa, proto měl globální měřítko.

Obrazně řečeno, sedm částí světa a čtyři kontinenty sledovaly volby u nás se zatajeným dechem. V tomto ohledu byly volby v Turecku osudové nejen pro naši zemi, ale pro celý svět.

Ve skutečnosti nadšené oslavy lidí, kteří vyšli do ulic v různých zemích, s postupnými gratulacemi od lídrů z celého světa po vítězství 28. května, dále upevnily globální „Erdoganovu legendu“.

Erdogan, který se stal globální značkou v mezinárodní politice, mění Nové Turecko v hráče, který se ve všech směrech stává vzorem pro svět.

Nezapomínejme, že turecký lid, který 14. a 28. května udělil ostatním zemím lekci z demokracie svou vysokou účastí v transparentních a spravedlivých volbách, zcela rozbil nálepku „diktátora“, kterou Západ Erdoganovi udělil.

Legendární úspěch tureckého prezidenta nadále podkopává globální status quo nejen na politické scéně, ale také na vojenské, kulturní a ekonomické frontě a slouží jako zdroj inspirace pro země ovládané imperialistickým centrem.

A to znamená, že dialektická sociálně orientovaná teorie dějin İbn-i Halduna (arabského muslimského filozofa, historika, myslitele, pozn.red.), s důrazem na vůdce, vycházející z ‘asabiyesi’ anatolské tradice, ožívá v “Novém Turecku” ve všech ohledech.

A tato dynamika dnes otřásá trůnem západního světa.

I lídři evropských zemí nyní jeden po druhém ustupují před legendou Erdogana. Nejen Východ, ale i Západ začaly vkládat naděje do Erdogana, který se stal klíčovým hráčem ve světové diplomacii a regulování krizí. To povede k tomu, že pod názvem „turecké století“ se opět rozšíří osmanský univerzalismus, který svět potřebuje.

Takže díky „Novému Turecku“, které otřáslo nadvládou Západu, svět získá zpět sedm částí, po kterých tolik toužil.

Autor: Bercan Tutar

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2023/06/01/batiyi-sarsan-erdogan-efsanesi

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ModrýKlokan
8. 6. 2023 01:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak hlavně se z toho všeho nepokakat… chápu že všechny strany musíme udržovat bojovného a svěžího ducha, ale hysterickýma pamfletama nás dostatečně zásobují presstitutky z masmééééédyjí, ne snad?

8. 6. 2023 01:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Koukám že docela tlačenice
multipolárních lídrů čím dál více
předkládám proto k úvaze
bychom věděli co se vrbí za oponou
co zas upiklili, a byli v obraze
až se věci udějou

Titulek:
Rusko čelí nové hrozbě sousedství: Číně
Boje Moskvy na Ukrajině a neokolonialismus přiměly její bývalé partnery ve střední Asii obrátit se na Peking. Pokračování zde:
https://www.aljazeera.com/opinions/2023/6/6/russia-faces-a-new-neighbourhood-threat-china

No a tady o tomtéž, z ruské strany:

2 + 5. Nový formát spolupráce Ruska a Číny se Střední Asií

RUSKO/ČÍNA: Ruský deník Nezavisimaja gazeta přinesl v předvečer summitu Čína-Střední Asie v Xi’anu zprávu s názvem „Čína mění formát spolupráce se Střední Asií“.
Pokračování zde:
https://cz24.news/2-5-novy-format-spoluprace-ruska-a-ciny-se-stredni-asii/

Tak to už máme tři multipolární lídry. Jednoho co by to vybojoval a odkrvácel a dva co by to okecali.
Jojo. Furt se něco děje. A většinou našišato…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
8. 6. 2023 10:09

Je jasné, že Rusko musí být velice ostražité. Myslím si to dlouhodobě, důvěřuj, ale stále prověřuj. Prozatím je tam ale myslitel Putin a Číňané to také dobře vědí a zohledňují. Až po něm nastoupí menší myslitel, kdo ví co se bude dít. Ale jak by řekl náš kamarád Pavel K, to už my tady maminko asi nebudeme, pokud tě tedy nečeká ta Kissingerovská stovka. Měj se.

8. 6. 2023 18:10
Odpovědět  Pavel z Moravy

Já furt sázím na tušení, že není jen Putin, ale tým Putin a spol. A že jsou pro ten případ vypracovány plány bé a cé a dé atd., jako byly vypracovány ještě před realizací specoperace. Když plán á – bleskový útok a vítání Rusů co osvoboditelů – přičiněním falešných údajů páté kolony nevyšel, přikročili k plánu bé, když ten se začal zadrhávat, vyměněni kuchaři a kotlík svěřen do péče jednomu Kuchtíkovi, jenž ho proměnil v mlýnek na maso atd. atd.
Osobně bych se móóóc divil, kdyby byl Gosudar odstřelením Kachovky překvapen a vyveden z rovnováhy. Dle mého s tím počítal nejméně půl roku. Nebo se už zapomnělo na to mudrování loni na podzim, co by se stalo, kdyby bandeři Kachovku odpráskli?
A jinak – měkká síla Číny je nebezpečná, protože – použiji už zapomenutý pojem, který to nejlépe vystihuje – je obmyslná. Naštěstí má už méďa za ta staletí sousedství pandu přečtenou. Z čehož plyne, že je nebezpečná hlavně pro nás. Což dokazuje dotaz jednoho diskutéra, jak nám Čína kdy ublížila a žádal konkretizaci. Aniž by se vůbec kdy zamyslel nad tím, kdo stojí za likvidací oděvního a obuvnického průmyslu u nás. Nebo kdo úspěšně dusí výrobu solárních panelů nejen v Evropě. Atd. atd.

eFPe
8. 6. 2023 04:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Já bych nad tureckými volbami nadšený nebyl. Třeba proto, že umožňovaly volit Turkům žijícím trvale např, v Německu.

Pavel K
8. 6. 2023 06:30
Odpovědět  eFPe

Přesně. 👍👍
Já z toho Édy taky moc nadšený nejsem, to je kulišník jako Brno. Ten se bude roztahovat jak swyňa. No když mu Gosudar zachránil kejhák a kamarádí s ním, tak holt musím doufat, že mu zavčasu řekne tak Édo teďkon prrr. 😊🙄

Pijack
8. 6. 2023 07:56
Odpovědět  Pavel K

Hele, nenavážej se do nás Brňáků… nebo půjdeš po sezóně k Turkovi 🙂 🙂 🙂

Pavel
8. 6. 2023 08:39
Odpovědět  Pijack

Po žních! 🙂

Pavel K
8. 6. 2023 11:02
Odpovědět  Pijack

Já za to nemohu, však vidíš sám jaký dotěrný hmyz co se tam líhne. 🙏👎🤦‍♂️💩

Pavel z Moravy
8. 6. 2023 12:06
Odpovědět  Pavel K

Jo jo, kdyby se líhli jenom tam. Ale brňáci v nafoukanosti předčí možná i pražáky. Omlouvám se Pijacku, jsou i výjimky.

Jura
8. 6. 2023 20:37
Odpovědět  Pijack

Udělejte si v Brně pořádek , vždyť od vás se šíří celou zemí takový smrad.

eFPe
8. 6. 2023 11:05
Odpovědět  Pavel K

Já to upřesním, ať nedojde k mýlce. Nejde mi o osobu prezidenta, natolik to nesleduju. Jde mi o to, že jeden z kritizovaných nápadů, které se nám snaží zavést tady, je korespondenční volba. A to, že bylo umožněno volit nemalé skupině krajanů, kteří ale žijí často už trvale v zahraničí, tak to je v podstatě přesně to, čeho my se tady obáváme. Ať už přinesly hlasy komukoliv. Bylo by zajímavé najít nějaký graf, jak dopadly volby jen na tureckém území.

Pavel K
8. 6. 2023 13:23
Odpovědět  eFPe

To máte pravdu, třeba by Erďo dopadl ještě lépe, já ty turky nemusím tak je nesleduji nějak pozorněji. Ale mě opravte jestli se mejlím, amíkům ten sultán snad nevyhovuje, nebo ju? Pak by to korenspodenční hlasování z Němec bylo zbytečné, cože?!!

eFPe
8. 6. 2023 13:53
Odpovědět  Pavel K

Pavle podle mně je Sultan nepředvídatený pro nikoho. On má v rukou Bospor ale taky vzdušný koridor do Sýrie.Může být i možná překvapivě spíš než Rusko i Čína mocný spojenec pro Kazachstán.
Může být ale i případným etalonem toho, že se dá dělat i vícevektorová (a zároveň mírová) politika.

Pavel K
8. 6. 2023 13:57
Odpovědět  eFPe

By mě zajímalo proč ho Gosudar tenkrát vytáhl z té bryndy. On mu sundá letadlo, toho pilota snad zabili a on mu zachrání kejhák. O co asi šlo.

8. 6. 2023 18:23
Odpovědět  Pavel K

O to, že jinak chaos a bordel s nepředvídatelným výsledkem, s následkem možnosti občanské války. Takže namísto jednoho bordelu na hranicích hned dva bordely – jeden banderskonacionální, druhý islámskonacionální.

Pavel z Moravy
8. 6. 2023 19:20

😀😉🤩

Pijack
8. 6. 2023 07:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Multipolarita je osvěžením krve světové ekonomiky. Jednou k tomu musí dojít, aby se svět nestal jednobarevným kolosem, tak jak se o to pokouší EU. EU není pestrost, nýbrž kolektivizmus s jednou ideologií. Vždy si vzpomenu na tupého kněze Halíka, který ostře bojuje proti kolektivizaci a v jedné větě chválí kolektivizaci v podobě EU. Tyhle mozky jsou děs běs. A se světem je to stejné – jsou zde země s vysokým kreditem, které chce Americký žid spolknout a dusit v jednou vězení. Ta doba temna nenastane, protože národy jsou víc než několik nenažraných majitelů největších korporací a zbrojního průmyslu v jedné zemi za oceánem 🙂

Oy vey
8. 6. 2023 18:43
Odpovědět  Pijack

ak máte niekoho známeho, kto ovláda techniky regresnej terapie, požiadajte ho, aby vás previedol do r. 2100. Tieto techniky umožňujú cestovanie v čase (samozrejme nie fyzicky, ale len Vašej duše/vedomia) nielen dozadu ale aj dopredu. A dajte vedieť, čo Ste sa dozvedeli.

Slavek
8. 6. 2023 08:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Precenujete roli Turecka. Erdogan je katalyzator vyuzivany k rizeni geopolitickych procesu, nic vic! Jeho zeme je v krizi.