politika

Rusko pořádá mistrovský kurz o válce s NATO

Na nejkrásnějším petrohradském nábřeží Poručíka Schmidta, dnes kotví výsadková loď „Ivan Gren“ a na ní jsou vystaveny ukázky západní techniky ukořistěné našimi vojáky během speciální vojenské operace (SVO). Jsou zde němečtí „Leopardi“ a američtí „Bradleys“ a celá řada dalších „Wunderwaffen“, za které se Ukrajinci kdysi modlili.

Zároveň se poblíž Moskvy koná fórum Armáda-2023. Ruští zbrojaři zde prezentují své výrobky. I dříve po nich byla velká poptávka: Rusko je druhým světovým vývozcem zbraní, ale teď je to ještě lepší. Většina vzorků techniky a zbraní byla úspěšně testována v bojových podmínkách.

A ne v ledajakých bojových podmínkách! Ruská armáda už rok a půl úspěšně čelí nejmocnějšímu vojenskému bloku planety. Vybavení NATO, alianční zbraně, výkonný zpravodajský a komunikační systém, nejnovější technologie, strategická genialita, taktická mazanost, výcvik desetitisíců bojovníků podle nejnovější vojenské vědy – to vše měla Ukrajina k dispozici. A to vše jí vůbec nepomohlo.

Není vůbec překvapivé, že na ruský zbrojní veletrh přispěchali vojenští profesionálové ze všech konců světa a nehleděli na sankce. Na veletrh “Armáda-2023” přijelo 82 delegací – to je téměř polovina všech zemí světa. Naše zbraně se prodávají zrychleným tempem a na tvářích hostů je zřetelně vidět zvědavost: jak se Rusům podařilo to, o čem se nám ani nesnilo?

Po zániku Organizace Varšavské smlouvy Severoatlantická aliance úspěšně terorizovala národy světa po dobu více než 30 let. NATO s děsivou pravidelností rozpoutávalo krvavé války po celém světě. 

Byly vždy prováděny podle stejného algoritmu.

Pro začátek byla vybrána chudá země s armádou, která byla řádově slabší než síly NATO. Pokud byla armáda silná, hned v zárodku byla koupena místní elita – tak tomu bylo například v Iráku. Pak západní letectvo „bombardovalo do doby kamenné“ města, továrny, mosty, celou infrastrukturu země. Oběti nikdo nepočítal, ale podle nejskromnějších odhadů amerického tisku NATO za posledních 30 let zabilo statisíce nevinných civilistů.

Poté se na ruinách podepsalo dělostřelectvo. Nakonec do oblasti zcela očištěnou od všeho co se hýbalo vyjela bojová vozidla pěchoty a v nich už seděla krása a hrdost aliance – okouzlující bojovníci v maskáčích a výstroji v hodnotě desítek tisíc dolarů. Okupanti postříleli ty, kteří nějakým zázrakem přežili.

Nebavme se o morálce a Ženevské úmluvě, tohle všechno bylo opravdu děsivé. Zejména pro ty země, které alianci neměly čím vojensky oponovat, a takových zemí je v současném světě většina. 

Vznikl jasný logický řetězec: vyvoláváš hněv bílých gentlemanů – čekej bombardéry. Libye, Afghánistán, Irák, Jugoslávie jsou jasným důkazem.

Jenže na Ukrajině válečná mašinérie NATO náhle selhala. Ve skutečnosti výstražný zvonek zacinkal už dříve: například v srpnu 2008, kdy gruzínská armáda, vycvičená a vybavená podle všech standardů NATO, během tří dnů vydala zemi Rusku. Ale v průběhu SVO byl mýtus o neporazitelnosti aliance s konečnou platností vyvrácen – rozplynul se „jako sen, jako ranní mlha“.

Drahé vybavení NATO, jak se ukázalo, překrásně hoří. Himars a drony jsou úspěšně potlačeny ruskými systémy EW. Učit se a cvičit podle standardů NATO je zbytečné, protože bitvy se vedou v podmínkách, ve kterých sami členové NATO nikdy nebojovali. Geniální strategie se scvrkává na nesmyslné „krvavé útoky“ – v NATO nejsou žádní Clausewitzerové (Generálmajor, pruský vojevůdce, vojenský historik a myslitel, pozn.red.) 

Jako první prozřeli cizí žoldáci. Přijížděli na Donbas jako na safari a najednou se ocitli v roli obětí, nikoli lovců.  Ukázalo se, že je tam Rusové zabíjejí – jak si později stěžovali novinářům, když uprchli z Ukrajiny přes polské hranice. To je ale překvapení.

Pak to začalo docházet americkým vojenským analytikům. 

Styl boje NATO na zemi nebyl nikdy testován proti velkému vojenskému protivníkovi,připouští jasnou věc strategický analytik Davis Ellison. — Ani jeden voják NATO se nikdy nesetkal s něčím, byť jen vzdáleně podobným tomu, jak byly ozbrojené síly Ukrajiny nuceny bojovat rok a půl”.

Západním tiskem se nyní ozývá sténání: je to stejně nečestné, jak je možné bojovat, když má Rusko vzdušnou převahu a silné dělostřelectvo? Ne, takhle jsme se nedohodli. Velmi podobně si svého času stěžoval Napoleon, prý Rusové nebojují podle pravidlel.

Buďme upřímní: desetiletí míru nebyla marná, cena lidského života řádově vzrostla a pravděpodobně dnes v žádné vyspělé zemi světa neexistuje armáda, která by ustála velkou konvenční válku se stejně silným nepřítelem.  Jedinou armádou, která se stihla včas reorganizovat, jsou ruské ozbrojené síly.

Rusko je připraveno velkoryse sdílet technologie vítězství a své neocenitelné bojové zkušenosti s národy spřátelených zemí. Ministr obrany Šojgu slíbil, že Rusko bude „sdílet vyhodnocení slabých stránek západní technologie s našimi partnery“.

Prezident Putin v projevu k účastníkům fóra Armáda-2023 řekl, že Rusko nabízí spřáteleným zemím spolupráci v průpravě kádrů, výcviku vojenského personálu a provádění společných cvičení. To pomůže státům chránit jejich národní zájmy a cestu suverénního rozvoje, vytvořit rovnocenný a nedělitelný bezpečnostní systém.

Naše zbraně jim v tom pomohou ještě více: očekává se, že na fóru “Armáda-2023” budou podepsány smlouvy za 433 miliard rublů. Vlídným slovem a ruským “Lancetem” lze u kolektivního Západu dosáhnout mnohem více než pouhým vlídným slovem.

Viktorie Nikiforova

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/Cuwis

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pedro
18. 8. 2023 20:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Říkám to léta, načinčaní a velkohubí kreténi, supermani, ale jen na slabší a ve filmech.

Pavel K
18. 8. 2023 20:46
Odpovědět  Pedro

Tam se to dá vystřihnout a udělat smyčka či trik, ale tuna to jebne a tma.

Pavel z Moravy
19. 8. 2023 09:32
Odpovědět  Pavel K

Když se tyranie stane zákonem, vzpoura je povinností, řekl velký američan Jefferson. Co by asi tak řekl dnes, kdyby viděl co se děje. Možná nic, neb by ho ukřižovali. To je tedy prd.el, do čeho jsme zabředli. Bude to ale zkušenost, pro mláďata pokud v této žumpě přežijí.

Pavel K
19. 8. 2023 10:49
Odpovědět  Pavel z Moravy

Přitom by stačilo tak málo……zvednout zadky a vyházet to. Na Slovensku už prý sebrali poliši šefa tajné služby nebo že ho že to byl. Prý válka policajtů.

Aleš
18. 8. 2023 20:46
Ohodnotit příspěvek :
     

A nám tu zůstal Fiala, Rakušan, Černochová, Pekarova. Nemáme jinak nic než dluhy.

18. 8. 2023 20:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Škoda, že nejsou nějaké fotky té výstavy.

Pan Tau
18. 8. 2023 20:59

https://www.google.com/search?q=army+2023&oq=army+2023&aqs=chrome..69i57j0i3j0i512j0i22i30l7.9347j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

18. 8. 2023 21:32
Odpovědět  Pan Tau

DÍÍÍÍKÝÝÝ !!! 🙂

unor 2022
18. 8. 2023 20:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Sice to zatim nedoslo az na hranici kdy Rusko bojuje za svoji svobodnou existenci.
I kdyz nac cekat az do okamziku kdy u ni bude stat. Cekani uz tu v mininulosti bylo a nic dobreho pro Rusko z toho nevzeslo.
A co na zaver? Rusko, mas pochopeni tech, kteri znaji tvoji historii a prime zastani tech, kteri podobne prozili ci prozivaji na vlastni kuzi.

unor 2022
18. 8. 2023 21:13
Odpovědět  unor 2022

Je tak, ze ceska baba a cesky dedek slusne ceny za ruske suroviny bez problemu akceptovali.
Jenze vedle nich tu je nekdo, kdo by je ceske babe a ceskemu dedkovi rad prodal za podstatne vyssi ceny.
A proto je Rusko zle a nemaji ho mit radi. Co vy na to, nasi mili ‘umelci’.

18. 8. 2023 21:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Zprávy z Ruského kurzu (zkráceno):

Zhruba dva měsíce po začátku ukrajinské protiofenzivy prosakují do médií špatné zprávy z bojiště i od zpravodajských služeb. Stanice ABC News přinesla svědectví o vyřazení celých jednotek po ztrátě až 85 % vojáků a masivní destrukci západní techniky…
Děsivé ukrajinské ztráty na bojišti stanici ABC News líčili dva někdejší příslušníci americké armády, kteří se přidali k ukrajinské zahraniční legii. Oba leží zranění v nemocnici v Kyjevě a čekají na převoz do Německa, kde by jim měli vyoperovat šrapnely. Zranění utrpěli při pokusu o osvobození vesnice na předměstí Doněcku.
Texasan vystupující pod přezdívkou „Tango“ vypověděl, že po útoku ruské armády jeho jednotka sestávající z desítek vojáků utrpěla 85 % ztráty a padli jeho dva kamarádi. Celkově prý bylo z útvaru 40 % vojáků zraněno tak těžce, že byla celá jednotka prohlášena ze nebojeschopnou.
Druhý Američan vystupující pod přezdívkou Goldfish upozornil, že ruská armáda na bojiště nevysílá jen nevycvičené a špatně vyzbrojené brance, jak uváděla média. „Rozhodně proti nám stála velmi profesionální armáda,“ soudí…
https://1url.cz/xuwig
A bylo po safari…

Aragonit
18. 8. 2023 21:54

Ukrajinci si nabehli na ruské vidly. Na fronte je to pre Ukrajincov horor. Tá ich karma je naozaj ťažká. Nemajú šancu to ustáť.
https://aragonit11.blogspot.com/2023/08/zelenskemu-volali-z-domu-zo-slonoviny_17.html

Frank1
19. 8. 2023 12:49

Zoldnersky ksindl si nic jineho nezasluhuje!

Eva
18. 8. 2023 22:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Medvídek se dal na pochod.
Přeju mu z celého srdce hodně zdraví a šťastnou cestu. 🍀

Markýza
19. 8. 2023 09:14
Odpovědět  Eva

Mně fascinuje, že nezuří…on se baví, míša jeden! 😀

Pavel K
19. 8. 2023 10:51
Odpovědět  Eva

Hlavně by se neměl zastavovat a všechny ty fašistický sswyně dojednoho vymlátit.

Frank1
19. 8. 2023 12:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Sympatie pro Rusko vytlacily strach z krutych zabijackych armad NATO a USA, ktere bezohledne nicily slabe zeme a zabily od 2. svetove valky ve svych agresivnich valkach na 20 milionu civilistu.
Rusko nenici kobercovitym bombardovanim civilni zastavbu a obyvatelstvo jak to vsude delaly US a NATO hrdlorezove a vrazi!