politika

Rusko odmítlo: Lavrov zveřejnil americký návrh ohledně Krymu

Sergej Lavrov hovořil o návrhu ministerstva zahraničí Spojených států, které se týkalo Krymu.

Poznamenal, že Spojené státy byly připraveny oficiálně uznat poloostrov ruským. Brzy po znovusjednocení o tom řekl šéfovi ruského ministerstva zahraničí bývalý americký ministr zahraničí John Kerry.

Současně však požádal provést nové referendum a “udržovat zdání slušnosti“.

John Kerry, který sloužil jako ministr zahraničí USA, v roce 2014 prohlásil, že každý chápe, že Krym je ruský, a navrhl uspořádat další referendum o znovusjednocení poloostrova s ​​Ruskem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov o tom řekl v rozhovoru pro RTVI.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro RTVI připomněl mezinárodní dokument týkající se Ukrajiny, na který Západ raději „zapomněl“.

“V dubnu 2014 jsme se sešli v Ženevě: zástupce USA Kerry, vysoký představitel Evropské unie Ashton, a tehdejší úřadující šéf ukrajinského ministerstva zahraničí Deščica,” řekl Lavrov.

Podle jeho slov pak strany „napsaly celou stránku, kterou všichni schválili“.

“Bylo uvedeno, že my, účastníci z Ruska, Spojených států a Evropské unie, vítáme závazky ukrajinských orgánů provádět decentralizaci v zemi za účasti všech regionů Ukrajiny,” dodal.

Jak ministr poznamenal, bylo to po krymském referendu.

Lavrov zdůraznil, že tento dokument byl později „zapomenut“ USA, EU a Ukrajinou.

Tato dohoda byla přijata po znovusjednocení Ruska a Krymu. Podepsali jej zástupci Moskvy, EU a Spojených států. Potvrdili tak závazek Kyjeva k decentralizaci, včetně všech regionů země.

Nyní si samozřejmě tento dokument nepamatují ani americké, ani ukrajinské, ani evropské orgány.

Ruský ministr zahraničí rovněž odhalil některé podrobnosti rozhovorů s bývalým ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym, které proběhly přibližně ve stejném období.

Šéf amerického ministerstva zahraničí připustil, že každý na Západě si je dobře vědom, že Krym je opravdu součástí Ruska, že obyvatelé poloostrova se opravdu chtěli vrátit do Ruské federace.

“Pak mi na tomto setkání Kerry řekl, že každý chápe, že Krym je ruský, že se lidé z Krymu chtěli vrátit, ale uspořádali jsme referendum tak rychle, že to neodpovídá standardům takových událostí. 

Požádal o rozhovor s prezidentem Vladimirem Putinem, uspořádání dalšího referenda, jeho vyhlášení předem, pozvání mezinárodních pozorovatelů, řekl, že podpoří jejich směřování. Předvídatelný výsledek bude tedy potvrzen a bude dodržena veškerá slušnost.

Řekl jsem, když chápou, že to byl projev vůle lidu, tak proč pořádat taková představení? “ – řekl Lavrov.

V roce 2019 Lavrov rovněž uvedl, že Kerry navrhl uspořádat další referendum o znovusjednocení Krymu s Ruskem. 

Krym se stal ruským regionem poté, co se tam v březnu 2014 konalo referendum, ve kterém většina obyvatel poloostrova hlasovala pro znovusjednocení s Ruskem.

https://bit.ly/3kARvcB

sdílet na