politika

Rebelión: USA chtějí zabavit venezuelskou ropu všemi dostupnými prostředky

Hedelberto López Blanch

Nezávislost Caracasu dráždí Washington, píše Rebelión. USA chtějí zabavit venezuelskou ropu všemi dostupnými prostředky. V minulosti se jim to již podařilo – rentiéři z „chřadnoucího impéria“ zemi téměř zničili.

Prohlášení bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa o úmyslech zmocnit se venezuelské ropy pomocí jakéhokoli triku nejsou novinkou, protože to byla politika, kterou Bílý dům uplatňoval od triumfu Bolívarské revoluce v roce 1999, v čele s vůdcem Hugo Chávezem Fríasem.

Trump v nedávném projevu proneseném 10. června ve státě Severní Karolína prohlásil:

„Když jsem odešel, Venezuela se chystala zhroutit. Zmocnili bychom se ji a získali bychom všechnu tu ropu. Ale teď ji kupujeme z Venezuely, takže diktátor bohatne.”

Vztahy mezi Caracasem a Washingtonem jsou napjaté od doby, kdy Venezuela v roce 1999 zahájila nezávislou politickou, ekonomickou a sociální cestu, což se nelíbilo Spojeným státům, které si vždy udržovaly téměř úplnou kontrolu nad tímto latinskoamerickým státem.

Tvrdá opatření proti bolívarské revoluci začala prezidentem Billem Clintonem a pokračovali v nich následující prezidenti George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump a i ten současný Joe Biden.

Aby Washington odstranil prezidenta Nicoláse Madura, získal podporu řady západních zemí. A 20. ledna 2019, poté, co se vůdce pravicové opozice Juan Guaidó prohlásil „prozatímním prezidentem“ Venezuely (s vedením a tichou podporou Bílého domu), tlaky všeho druhu na Caracas zesílily.

Trump nařídil zmrazení aktiv Madurovy vlády na území USA a zakázal jakékoli finanční transakce s latinskoamerickou zemí, aby oslabil její ropný průmysl, zatímco v Kongresu přijal loutku Guaidóa.

Žádná z těchto restriktivních praktik Trumpa nefungovala, i když je Biden stále do písmene dodržuje. 

Pojďme se ale podívat na některá historická data. 

V roce 1943 se společnost Standard Oil Co. z New Jersey rozhodla sloučit všechny své zájmy ve Venezuele do jediné společnosti: Creole Petroleum Corporation a sloučila do ní společnosti Creole Petroleum Co., Standard Oil of Venezuela (ESSO) a Lago Petroleum Corporation.

V roce 1921 zahájila své průzkumné aktivity její dceřiná společnost Standard Oil Company of Venezuela (SOV).  V letech 1922 až 1928 provedla SOV 42 vrtů v jezeře Maracaibo a ve východní Venezuele.

Creole Petroleum Corporation byla soukromá ropná společnost, dceřinná společnost a z 95 % vlastněná  Standard Oil of New Jersey (nyní ExxonMobil ), která provozovala několik ropných polí a do roku 1951 ve Venezuele byla předním světovým producentem ropy.

Před Bolívarskou revolucí byl rozvoj ropného průmyslu zaměřen na podporu zájmů velkých nadnárodních společností, které drancovaly přírodní zdroje a deformovaly ekonomickou a sociální situaci v zemi.

Jinými slovy, imperiální zájmy nahradily zájmy Venezuely, aby uspokojily expanzní potřeby severoamerického státu, a tak vznikl model ropného rentiéra, nepřítele rozvoje země.

Téměř 85 let tak vznikal hluboce zaostalý kapitalistický systém, závislý na severoamerické ekonomice, s nízkou úrovní rozvoje výrobních sil a s vysokou mírou ekonomické a sociální nerovnosti.

Venezuela je zemí s největšími prokázanými zásobami těžké ropy na světě s 303 miliardami barelů. Kromě toho má největší zásoby lehké ropy na západní polokouli.

Podle výročního statistického bulletinu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) její zásoby převyšují země jako Saúdská Arábie (264 516 milionů barelů), Írán (151 170 milionů barelů) a Irák (143 000 milionů barelů).

V současné době všechny zásoby ropy a zemního plynu nacházející se na venezuelském území vlastní Bolívarská republika Venezuela, ocenění provádí PDVSA a oficiální ministerstvo lidové moci pro ropu.

Toto suverénní rozhodnutí, i když je logické, již téměř 25 let dráždí nadnárodní společnosti a vlády USA, které nedokázaly zabavit a obohatit se o tato uhlovodíková ložiska nacházející se velmi blízko území dekadentního impéria.

Trumpovo nedávné prohlášení bourá všechny falešné zprávy o bolívarskému procesu, které šíří zástupci americké administrativy a západní média. 

Skutečnost, jak uvedl první místopředseda Sjednocené socialistické strany Venezuely Diosdado Cabello, je taková, že více než 400 „sankcí“ uvalených Spojenými státy a jejich spojenci proti Caracasu „není kvůli otázce lidských práv, demokracii nebo existující diktatuře“, ale kvůli „zabavení ropného bohatství země“.

Hedelberto López Blanch, kubánský novinář, spisovatel a výzkumník. 

Společnost Rebelión publikovala tento článek se svolením autora pod licencí Creative Commons a respektuje jejich svobodu publikovat jej v jiných zdrojích.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://rebelion.org/el-imperio-tras-el-petroleo-venezolano/

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
zuza
8. 7. 2023 00:48
Ohodnotit příspěvek :
     

„Když jsem odešel, Venezuela se chystala zhroutit. Zmocnili bychom se ji a získali bychom všechnu tu ropu”  – povedal Trump, taký istý špinavý podliak ako všetci ostatní hnUSAcki prezidenti.

Autor
8. 7. 2023 03:17
Odpovědět  zuza

Je to pravda, bohužel. Jeho adorování bylo spíše na pozadí toho klopýtajícího a hlavně té smějící se bestie Clintonové. Ale ON je prostě součást Systému, pravda za “jiné křídlo”, ale je. Je to asi takový rozdíl jako mezi Babišem, Fialou a Piráty u nás – prašť jako uhoď. Jak jsme se zklamali a realita ukázala, u nás k nim patřil i “přes okliku” i Zeman.
Kromě jiného i proto se ve světě “modlí” k Rusku a chodí za pomocí k Rusku a ne k Číně, která je “spíše” pro obchod.

Pavel K
8. 7. 2023 07:45
Odpovědět  Peter 008

Zkrátka všechno kam se člověk podívá mají ti nosatí pazdráti podplacený a podchycený. Až bych blil.

8. 7. 2023 12:14
Odpovědět  zuza

Bingo!

Jaris
8. 7. 2023 02:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Od zacatku tvrdim, ze Trump je svine. Takova ta americka, co vydira a krade jak straka. Trumpuv vyrok ‘America first’ potvrzuje, ze USA nebude brat ohledy na nikoho, pokud pujde o jejich zajmy, v tom pripade ropa z Venezuely.

Pavel K
8. 7. 2023 07:50
Odpovědět  Jaris

👍 👍 👍 👍
Já ho také nemusím frajera namyšleného. Všimněte se jak když vyleze před kamery jak se naparuje jako ten jejich vánoční krocan. Rypák nahoru a namyšlený úšklebek. Má pacient kliku, že tam u nich moc neprší, by mu napršelo do nosu. Američan, lidský genový slepenec. 🤦‍♂️🤦‍♂️

Albi
8. 7. 2023 09:06
Odpovědět  Pavel K

Ale aspoň není nakloněn vlastní sebevraždě.
A když není k dispozici nic lepšího, musíme brát co je a ne si vybírat extra neschopné arogantní nuly.
Platí jak pro US, tak pro nás a ostatní minimálně evropské paskvily “lídrů”..

Pavel K
8. 7. 2023 12:58
Odpovědět  Albi

Ale jo Albi, souhlasím. Hezký den. 🙋‍♂️

J.Sladin
8. 7. 2023 09:48
Odpovědět  Pavel K

To okoukal od Duceho.

Pavel K
8. 7. 2023 12:59
Odpovědět  J.Sladin

Jó 🤣🤣🤣🤣 to byl taky pacient. 🙋‍♂️

Frank1
8. 7. 2023 09:16
Ohodnotit příspěvek :
     

I Trump je americky zlodej, ktereho chazari zbavili prezidentskeho uradu. Neocekavejte od neho zadne milodary. Jeho vyjadreni o Venezuele to doklada.
Tento clanek ukazuje, o co ve skutecnosti USA jde: Ukrast zemim jejich nerostne bohatstvi, aby upadly do bidy a byly na nich zavisle.
Vsechny zeme, ktere jim to neumozni se snazi vsemi prostredky oslabit a znicit. Na Venezuelu uvalili sankce na dodavky surovin zemim, ktere USA jako vazaly ovladaji. Venezuela tak nemuze vest volny obchod, ackoliv ma nejbohatsi zasoby ropy v Jizni Americe.
Protoze Rusko vzdoruje, vyzyvaji k zabijeni Rusu vsude na svete. Ted si vyslapli i na Cinu. Ta jim to zacina vracet. Doufejme, ze se Rusko prida k Cine. Trumfu na sankce ma vic nez dost, ale nehraje s nimi.

zuza
8. 7. 2023 12:10
Odpovědět  Frank1

kedysi som čítala, ako vybabrali s Venezuelou, ešte niekedy v 70.-tych rokoch minulého storočia. Krajina, čo sa topí v rope, nemá peniaze na nič. A zlato, čo mali v bankách, im ukradli Angláni, najhorší a najnebezpečnejší parazit sveta.

janle57
8. 7. 2023 10:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Jediné východisko pro Venezuelu,Kubu a další nepodlomené státy Latinské
a Jižní Ameriky je uzavření obranného vojenského paktu s Ruskem a Čínou
a vybudování vojenských základem s hypersonickými střelami na svém území,
potom se Venezuela o svou ropu bát nemusí.

aamater
8. 7. 2023 11:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Práve pre toto by mali Čína a RF čo najskôr prísť do Venezuely a vybudovať si tam vojenské základne. Darebácky štát USA bude stále napádať Venezuelu. Stále totižto bude chcieť ukradnúť jej prírodné bohatstvo. Urobili to v Irak, Sýrii, Srbsku a robia to aj na Ukrajine. Z Afganistanu boli už konečne vyhnaní a to veľmi potupným spôsobom.