politika

Putinův „uranový“ náznak Západu

Jelena Panina

Putinův „uranový“ náznak Západu má pevný základ.

“Kazatomprom”, jaderná společnost Kazachstánu a největší světový producent přírodního uranu, oznámil potíže s dodávkami uranu západním odběratelům – „kvůli protiruským sankcím a konfliktu na Ukrajině “.

▪️„Je pro nás mnohem snazší prodat většinu našich produktů, ne-li všechny, našim asijským partnerům – nebudu jmenovat konkrétní zemi… Mohou „pozřít“ téměř všechnu naši produkci i našich partnerů na severu“ řekl ředitel společnosti Meirzhan Yusupov.

Zdůraznil, že jediný důvod, proč se Kazachstán takovém kroku brání, je jeho neochota dávat všechna vejce do jednoho košíku.

V roce 2023 “Kazatomprom” směroval 49 % své produkce uranu do Asie, 32 % do Evropy a 19 % do Spojených států. Dříve šly dodávky na Západ přes Petrohrad, ale nyní se přeprava kvůli sankcím vůči naší zemi zkomplikovala. Alternativou je dodávka přes Kaspické moře, Ázerbájdžán, Gruzii a Černé moře. Tato cesta je teoreticky možná, ale z hlediska nákladů výrazně dražší.

▪️Zprávy o potížích “Kazatompromu” byly včera zveřejněny ve Financial Times a dnes Vladimir Putin vyzval ruskou vládu, aby „přemýšlela“ o omezení exportu řady materiálů.

Putin nařídil vládě, aby zvážila omezení vývozu řady zboží.

Ruský prezident Vladimir Putin pověřil vládu, aby analyzovala možnost omezení dodávek strategických surovin, jako je uran, nikl, titan a řada dalších, na zahraniční trhy, pokud to nepoškodí ruskou ekonomiku.

“Rusko je lídrem v zásobách řady strategických druhů surovin – u zemního plynu je to téměř 22 % světových zásob, u zlata – téměř 23 %, u diamantů – téměř 55 %. Michaile Vladimiroviči (Mišustin, předseda vlády Ruské federace), mám k vám prosbu, podívejte se prosím na některé druhy zboží, které dodáváme ve velkém na světový trh. Omezují nám dodávky řady zboží, a možná bychom se měli také zamyslet nad určitými omezeními. Uran, titan a nikl. Prostě nemusíte dělat nic, co by bylo k naší škodě,“ řekla hlava státu ve středu na setkání se členy kabinetu.

Putin poznamenal, že „v některých zemích si vytvářejí strategické rezervy a ještě přijímají některá další opatření“.

„Obecně, pokud nám to neublíží, pak bychom mohli popřemýšlet – neříkám, že to musíme udělat zítra – popřemýšlet o určitých omezeních dodávek na zahraniční trh nejen toho zboží, které jsem jmenoval, ale i některých dalších,“ řekl Putin. Interfax

Uran, titan, nikl … prostě nemusíte dělat nic, co by nás poškodilo, ale obecně, pokud to neškodí nám, pak bychom mohli uvažovat o určitých omezeních dodávek na zahraniční trh – nejen toho zboží. které jsem jmenoval. Nebudu mluvit o důvodech, ale myslím, že každý chápe důležitost ruských surovin pro pozice, které jsem zmínil.“

Náznak je průzračný. Zdálo by se, že závislost USA na ruském uranu je poněkud zveličená. Dovoz obohaceného uranu z Ruské federace do Spojených států v roce 2023 činil pouze 1,19 miliardy USD, v porovnání s 830 miliony USD v roce 2022. Ve fyzickém vyjádření se přitom jednalo o 701,8 tuny. Ale v kombinaci s obtížemi Kazachstánu a dalšími faktory se situace radikálně mění.

▪️Prostě se tak stalo, že mezi světové producenty uranu patří – Kazachstán, Namibie (kamarádí se s Čínou a nedávno se tam otevřelo vzdělávací centrum Permské státní humanitní a pedagogické univerzity), Kanada, Austrálie, Uzbekistán, Rusko a Niger (a ten spolu se svými sousedy, je připraven raději obchodovat s námi a ne se Západem). A jak víte, Putin nedávno dokončil svou návštěvu Mongolska, kde se potenciální zásoby uranu mohou také ukázat jako strategické.

Přičemž Kazachstán produkuje 43 % světového objemu uranu. A ruský “Rosatom” vlastní podíl v 5 ze 14 polí “Kazatompromu” (státní korporace má v Kazachstánu také výrobní závody) a dostává 20 % vytěženého objemu.

Rusko tak přímo či nepřímo ovládá významný podíl světového uranu.

Problém Spojených států není v tom, že dostanou uran za vyšší cenu, ale v tom, že Čína ho bude nadále získávat více a levněji. Nikdo samozřejmě nezakáže Washingtonu nakupovat uran z Nigeru nebo Kazachstánu. Za odpovídající zvýšenou tržní cenu. Ale Čína, hlavní konkurent Spojených států, bude i nadále dostávat zdroje přímo.

https://t.me/EvPanina/14891

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
12. 9. 2024 01:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Hahaha! Zvykejte si! A ty, KoZa, se koukej pro sichr naučit:

https://www.youtube.com/watch?v=U06jlgpMtQs

cákriš, co blbnu. Tohle jsem myslel:

https://www.youtube.com/watch?v=AOAtz8xWM0w

Vlastně neblbmu. KoZa, nikdy nevíš jak se to vyvrbí. Bejt tebou, naučím se obě.

Slovan
12. 9. 2024 08:12

😊 😊 😊 😊

Jarek
12. 9. 2024 14:05

Je zřejmé ,že vlády KoZa plné nekompetentních hlupáků s hlavami zastrčenými v řiti anglosaských sionistických gaunerů opravdu moc rozumu nepobraly.Vymýšlejí tisíce sankci na rusko , které nejen,že nefungují,ale rusko spíše posilují a nutí k samostatnosti a když jim rus jen tak típne trošku recipročně
prodej uranu, niklu a dalších vzácných komodit , tak čumí jak puci a “cítí se poškození.”To je opravdu
pozoruhodné myšlení těchto nerschopných loutek. Zjevně je jejich motem “hlupáci všech zamí spojte se”

Pijack
12. 9. 2024 08:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak opět se bavím 🙂 Zelenský prý předloží USA plán, jak donutí Putina zastavit válku. Panečku, to je obrat. ON donutí 🙂 Pamatujete? Před rokem 2014 na Ukrajině všichni vyřvávali, že budou zabíjet Rusáky, že je třeba všechny pozabíjet, provokovali, terorizovali Donbas bla bla bla… Dopadli jako hubkaři. Dnes už vyhrát válku nechtějí, ale chtějí ji zastavit. Asi už jim docvaklo, že to přehnali s tím zabíjením a začali kňourat, že to raději zastaví a území obsazená Ruskem raději nebudou požadovat. Jak takový herec na kokainu uvažuje? Napřed pošle ten hrdina svůj národ na smrt a za pár let fňuká. Nějaká soudnost u něj nelze pozorovat. Takový člověk má stát před válečným tribunálem, ale on ještě vítězoslavně předkládá plán a diktuje Rusku, co má dělat. Na tohle už ani Chocholoušek nestačí 🙂

Slovan
12. 9. 2024 08:33
Odpovědět  Pijack

Pijacku ale takhle nakažených lidí je spousta i u nás a nemusí mít ani kokeše. Včera jsem tu psal jaký jsem měl výstup v místních potravinách u nás. Jdeš si takhle jen tak udělat radost, že si koupíš něco dobrého na mls a trefíš uvědomělou bábu která kvůli 68 fandí UA. Diplomaticky jsem to vysvětlil, leč marně a vycouval. Furt je ve mě úcta ke starším. Trochu jsem tedy odbočil od zeleniny, jen jsem chtěl zareagovat na tu BLBOST, že to nemusí být jen mediálně známej blb pod kokešem. Jsou všude.

Pijack
12. 9. 2024 09:33
Odpovědět  Slovan

Halt mnoha lidem dodnes nedocvaklo, že bývalý CCCP byla hlavně Ukrajina, i když všichni vysedávali v Kremlu. Jim se mozek v roce 1968 zaprdl a furt mektají “rusáci, rusáci”… ANO, Ukrouši byli tehdy Rusáci, kteří nás okupovali. Jakmile se Rusko od CCCP trhlo, tak se z něj stala úplně jiná země…, ale naše trdla si dodnes pletou názvy. Nepochopili vůbec nic. Rusko bez apendixu Ukrajina je dnes prosperující země a úplně jiná než CCCP. Tohle čeští “osmašedesátníci” nepochopí ani kdybys je mlátl pantokem po kebuli preventivně každé další ráno. Ukazují na sobě svou kolektivní inteligenci onucí a nekonečně zmanipulovaných lemplů.

Jura
12. 9. 2024 19:34
Odpovědět  Pijack

Tito lidé se nedostanou vůbec k žádným informacím , a ČTje pro ně svátá pravda .

orinoko
12. 9. 2024 10:31
Odpovědět  Slovan

Klasická svíčková baba. Ta ví víc než doktor.

Jarek
12. 9. 2024 14:11
Odpovědět  Slovan

A to jim bába fandí protože ukrajinci k nám v 68 přijeli na tancích ?

Slovan
12. 9. 2024 16:08
Odpovědět  Jarek

Pánové výše 👍👍👍
To že jsem narazil zrovna na bábu, být tam celá rodina tak jsem uštěkaný jako čokle u boudy.
A taqkhle zblblá celá famílie, snacha místní učitelka, synáček osvč dobře zazobaný a všichni Sláva u kravína. Ale takových je u nás spousta, že bych je tu ani nevypsal, kolik jich je.

Jura
12. 9. 2024 19:31
Odpovědět  Slovan

Mám podobnou zkušenost , asi ženská 75 let , a to samé .

Jarek
12. 9. 2024 14:08
Odpovědět  Pijack

Soudný a normálně uvažující kokainový feťák ? Nemožné!

Jan
12. 9. 2024 08:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Nedostatek surovin z Eurasie na KoZa je treba podporit. Naprosto spravne rozhodnuti Ruska. Je to pomaly proces, ktery zacne KoZa skrtit. Nejdrive vysokymi cenami surovin a pak jejich nedostatkem a nakonec ukoncenim exportuz Ruska na KoZa. KoZa dela uz ted pro omezeni dodavek z Ruska maximum. Je ted na Rusku ziskat nova odbytiste na vychode. Chteli jste izolovat Rusko, tak to vas ted odizoluje od svych zdroju. A od zdroju svych spojencu jako je Kazachstan. Pak prijdou na radu obiloviny a maso. Chcete zrat cervy? Tak dobrou chut!

Pijack
12. 9. 2024 09:35
Odpovědět  Jan

Trefa – kdo jinému jámu kope…. tak dlouho izolovali Rusko, až se odizolovali sami. Přejme jim to 🙂

Ladislav 💤
12. 9. 2024 10:22
Odpovědět  Pijack

👍👍👍👍👍🇷🇺

Tatys
12. 9. 2024 11:39
Odpovědět  Pijack

No jo, ale ti “oni” jsme zároveň my…. Ale já se uskromním. Hlavně ať chcípne KoZa

Jarek
12. 9. 2024 14:21
Odpovědět  Jan

V zimě hodně lidí v KoZa vystřízliví z dezinformací maistramových troubů , kteří píší za talíř držkové polívky ty hovadiny které KoZa plácá. Rampouchy u frňáku a zima v baráku,krach podniků kde pracují, ceny a nedostatek všeho čeho dříve bylo za babku a hojně a rozsvítí se jim v palicích i za drahé elektřiny.

cool
12. 9. 2024 14:38
Odpovědět  Jarek

Ztečkovaným se nerozsvítí.

janle57
12. 9. 2024 12:04
Ohodnotit příspěvek :
     

V TV Goebbels24 a ostatních TV žumpách pod dozorem BIS se taktně mlčí
o tom,že jaderné krmivo pro Temelín a Dukovany se, pro ruské reaktory,
dá používat jen to z Ruska,používat jiné by znamenalo mnohamiliardové
investice,ale hlavně není odkud brát,Eskymáci v Grónsku zatím uran těžit
nezačali,takže se se výhledově připravme, že cena za 1MWh elektřiny
by se mohla pohybovat okolo 10 000,- CZK, takže se vyplní varování
realisticky uvažujících expertů typu Štěpán a Noveský,že na elektřinu
si budou lidi muset drasticky šetřit,otázkou je ale z čeho?

Jura S
12. 9. 2024 13:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Zelenou KOZU je třeba škrtit a uškrtit :-))