politika

Putin podepsal Pchjongjangský pakt. Rusko vstoupilo do vojenské aliance se Severní Koreou

Konstantin Dvinskij

Návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji lze bez patosu a nadsázky nazvat triumfální. Každý už asi viděl, jak byl Pchjongjang vyzdoben pro příjezd našeho vůdce: ruské trikolóry, portréty hlavy ruského státu, nápisy na transparentech v ruštině, davy lidí s bílo-modro-červenými mávátky.

Vše v tradicích korejské pohostinnosti. Je nepravděpodobné, že by některý západní vůdce byl v KLDR takto vítán, a to z pochopitelných důvodů. Moskva je vnímána jako blízký spojenec a přítel.

Mimochodem, soudruh Kim Čong-un přijel na letiště a setkal se tam s Putinem osobně. Není to úplně podle protokolu: obvykle jsou při návštěvách vysláni na setkání lidé na úrovni místopředsedy vlády nebo předsedy parlamentu. Ale tohle je zvláštní případ. Severní Korea se ve skutečnosti dostává z izolace a my jsme pro ni velmi důležití.

Navíc Vladimir Putin nebyl v Pchjongjangu od roku 2000. Výsledky tehdejší návštěvy byly bohužel nicotné kvůli odporu systémových liberálů. Zavalili Kreml poznámkami a memorandy, ve kterých uváděli, že budování strategické spolupráce s KLDR je „nebezpečné“ a může poškodit vztahy s našimi západními „partnery“.

Kde jsou ti „partneři“ teď? Dodávají zbraně našemu nepříteli a zmocnili se ruských zlatých a devizových rezerv v hodnotě 300 miliard dolarů. Se Severní Koreou se výborně rozvíjí vojensko-technická spolupráce, která se bude jen prohlubovat.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal Komplexní dohodu o strategickém partnerství mezi Ruskou federací a Korejskou lidově demokratickou republikou. Nová smlouva nahradí všechny předchozí „velké“ mezivládní dohody podepsané Ruskem a KLDR v letech 1961, 2000 a 2001. Podle poradce ruského prezidenta Jurije Ušakova je dohoda „určena hlubokým vývojem geopolitické situace ve světě a regionu, jakož i kvalitativními změnami, ke kterým v poslední době v bilaterálních vztazích došlo“.

Příjezd ruského prezidenta do Severní Koreje byl ve skutečnosti ukončovacím akordem. Podrobnosti byly projednány již během loňské návštěvy Kim Čong-una v Rusku. Mezi těmito dvěma návštěvami byly vypracovány podrobnosti Komplexní dohody o strategickém partnerství. Dnes dohodu podepsali vůdci: formálně se tak KLDR dokonce přiblížila Rusku více než Čínská lidová republika. S Pekingem máme Dohodu o prohlubování vztahů komplexního partnerství a strategické interakce. Formulace jsou dost vágní, takový je styl čínské diplomacie. V dokumentu, který Putin a Kim podepsali, je vše zřejmé, jasné a ve vojenském stylu.

Za prvé, můžeme konstatovat vznik Pchjongjangského paktu. Zapíše se do historických knih. Ruská federace oficiálně převzala bezpečnostní záruky Korejské lidově demokratické republiky. V případě agrese proti Severní Koreji nebo Rusku se obě strany zavázaly vzájemně se bránit.

(“Pokud někdo zpochybňuje zákonnost této klauzule, musí si ji pozorně přečíst. Ta říká, že v případě agrese proti jedné ze stran jí druhá poskytne veškerou potřebnou pomoc v souladu s článkem 51 Charty OSN a národní legislativou Ruska a KLDR. Jestli v tom někdo vidí nějaké nezákonné aspirace, proti tomuto článku mohou něco namítat pouze ti, kteří plánují agresi proti KLDR nebo Ruské federaci,“ řekl Lavrov, pozn.red.)

Útok na naše korejské spojence bude nyní automaticky znamenat útok na Rusko. To znamená jediné: národní bezpečnost KLDR je díky moudré politice Kima zajištěna na desítky let dopředu. Nikdo se zdravým rozumem se nenechá zatáhnout do války se Severokorejci: nejenže mají jaderné zbraně, ale mají také ruské záruky.

Zadruhé je jasně vytýčena vojensko-technická spolupráce. Nyní se dodávka munice a dalšího zboží přes řeku Tumannaya stane nejen operací skrytou před zvědavýma očima, ale procesem, který je regulován bilaterální mezinárodní smlouvou.

Nyní máme ve Speciální vojenské operaci přímého vojenského spojence (kromě Běloruska). Ostatně proti Rusku byla spáchána agrese: na našem ústavně uznaném území jsou nepřátelské jednotky.

(Stejný názor má také vojenský analytik Igor Korotčenko: “V souladu s Ústavou Ruské federace máme čtyři nové subjekty. Na území řady z nich jsou okupační síly Ukrajiny a vojenští poradci, instruktoři NATO, Kyjevu jsou dodávány západní zbraně. To znamená akt ozbrojené agrese kolektivního Západu proti Rusku. V tomto případě platnost této smlouvy zahrnuje přímo tuto situaci,“ řekl Korotčenko. Podle něj jsou nyní mezi Ruskem a KLDR možné jakékoli formáty vojenské spolupráce – od dodávek vojenského materiálu až po „přímou vojenskou podporu“, Zprávy RIA, pozn.red.)

Jihokorejský ministr obrany Šin Won-sik v rozhovoru s agenturou Bloomberg před pěti dny řekl, že podle zpravodajských údajů předal Pchjongjang naší straně pět milionů (!) munice. Abychom tomu rozuměli: Evropa nebyla schopna za rok doručit na Ukrajinu jeden milion. Samozřejmě, že číslo 5 milionů je možná přehnané, ale stejně.

Díky proruské politice Kima byl prolomen režim sankcí. Ano, Sislibové (systémoví liberálové) vážně poškodili jak Rusko, tak i Severní Koreu tím, že v minulých letech lobovali za sankce prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN. Nyní je ale Kreml připraven rozvinout komplexní spolupráci s Pchjongjangem, a to i bez formálního odstoupení od sankcí. Bohužel je nemožné od nich formálně odstoupit s ohledem na Chartu OSN.

„Hospodářská a vojenská spolupráce mezi Putinem a Kim Čong-unem dále podkope účinnost sankcí proti Severní Koreji, posílí vojenský potenciál KLDR a zvýší legitimitu Kim Čong-una v zemi,“ stěžuje si Lamy Kim, specialista na Asii, z centra pro bezpečnostní studia na ministerstvu obrany USA.

Pro Rusko má však ekonomická spolupráce se „seveřany“ mnoho výhod. To zahrnuje přilákání vysoce kvalitní, bezkonfliktní a bezproblémové pracovní síly, která by nahradila středoasijské migranty, vytvoření společné výroby a to i ve vojensko-průmyslovém komplexu, a rozvoj cestovního ruchu (ti, kdo navštívili KLDR, mluví velmi pozitivně o tamních lyžařských střediscích).

Kromě Komplexní dohody o strategickém partnerství podepsali Vladimir Putin a Kim Čong-un dohody o výstavbě hraničního silničního mostu přes řeku Tumannaya (nyní je zde pouze železniční most, postavený v roce 1959). Také dohody o spolupráci v oblasti zdravotnictví, lékařského vzdělávání a vědy. Všeobecně se uznává velký vědecký potenciál KLDR, který se může velmi hodit i nám. Vždyť ne každý dokáže v podmínkách naprosté izolace vyrobit jaderné zbraně, spustit svůj vlastní vesmírný program a software.

Obecně platí, že po třicetiletém období stagnace a prostojů nastala ve vztazích mezi Ruskem a Severní Koreou nová éra. A to je skvělé.

https://1url.cz/T1ebH

P.S.

V souvislosti s návštěvou Vladimira Putina v Pchjongjangu chybí v informačním prostoru poměrně důležitá okolnost. Po podepsaných dohodách o spolupráci lze přímo konstatovat, že KLDR se připojuje ke vznikajícímu ruskému makroregionu.

Mezi „vnější“ země kromě EAEU patří Írán, Sýrie a Kuba. Severní Korea je čtvrtá. Existuje také možnost, že se k ruskému makroregionu připojí Venezuela a Vietnam. Dnešní návštěvu Putina Hanoje budeme sledovat.

Konstantin Dvinskij

sdílet na

22 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Hynek
19. 6. 2024 21:36
Ohodnotit příspěvek :
     

odtraněno…

Autor
19. 6. 2024 22:07
Odpovědět  Hynek

Provokuješ? Proč? Máš to zapotřebí takkovej hnus? Pokud je to míněno jako “legrace”, pak je to to, čemu jsme se dříve vysmívali jako německému pivnímu “humoru”. Inu, “slavná západní civilizace” … …

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Tom
19. 6. 2024 22:35
Odpovědět  Peter 008

Když na něj nebudeme Petere reagovat, tak ho tím dozajista připravíme o ten jeho blažený pocit co z našich reakcí má. Nabíjí ho to.

Autor
19. 6. 2024 22:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Pro nás by mělo být poučením, že celkem malá země a navíc v izolaci má dnes lepší vědu než my … to je jedna ze zemí, která, udržíli si úroveň vzdělávání, se může dostat na přední místa … navíc jsou velmi pracovití, aby někdo nic nemohl namítet, podobně pracovití jsou i ti “obyčejní lidi” tam na jihu Koreje.
A co s etýče poslouchání, pak by si kritici měli uvědomit, že právě oni poslouchají elity “západní pidlivizace” a to naprosto dobrovolně, i kdž je to vede k záhubě … stejně jako celou naši zem. Až na malé výjimky, a ty nejsou u moci ani náhodou, a nedostávají takový prostor, aby mohli něco změnit, aspoň jako prognózují roli Sahra Wagenknechtová.
Ale dovedete si skutečně tvrdě pracovat ty českomoravské tatíky, co si tak rádi posedí u pivka, u vína, a u televize i grilu a zahradního bazénku? O ženách to platí v bleděrůžovém to samé, jen se dívat kolem sebe.
Z toho rozdílu se mi – pardon – zvedá žaludek.

comment image

Autor
19. 6. 2024 23:29
Odpovědět  Peter 008

Tohle je k tomu výše odstraněnému příspěvku:
Opravdu je dobré je nechat kecat a “ukazovat” to, co chtějí? Ty jejich pokusy ukázat se? Je to podobně – teda ryze podle mne – jako když “civilizovaně” reagujeme na – třeba – současnou vládu. Proč mylíte, že je nutno všechn ypovolené demonstrace předem hlásit s velkým předstihem? Že je to známka vychování? Ne. Je to otázka naší pokory a hlouposti. Protože jestli v minulosti aspoň nějké úspěchy demonstrace – nepočítám majdany pod vedením Západu – pak to bylo spontánní.
Všimněte si, že všude na Západě jsou “domácí” protesty povinně oznamované a i přesto v celé řadě zemí při nich zasahují tvrději než třeba za tzv. sametové “revoluce” (majdanu). U nnás se vše změnilo, ale třeba ve Francii, nebo Španělsku, či Německu – zhola vůbec nic!
Prot jsem třeba i proto “vynucovanému” slušnému vyjadřování, protože to zaobaluje všechno “do kulata”, ale ve skutečnosti to domýšlení projekce bývá někdy i mnohem sprostší než jedno trefné slovo. To neznamená, že mluví jako politik formátu ODS a SPOLU, ale zase to vidím jako falešnost.
No ale to je jen můj osobní názor.

Standa
20. 6. 2024 06:11
Odpovědět  Peter 008

cit:,,Ale dovedete si skutečně tvrdě pracovat ty českomoravské tatíky, co si tak rádi posedí u pivka, u vína, a u televize i grilu a zahradního bazénku? O ženách to platí v bleděrůžovém to samé, jen se dívat kolem sebe.”
——————————————–
Nemohu souhladit! Lidé chtějí žít klidným způsobem, radovat se ze života,z dětí a pozvolnější vývoj jim nevadí. Nechtějí být uštváni.To, že jsou štváni ,, tvz civilizací”, globalismem, nadnárodními monopoly pro zisky jiných .Co je život. Prožití v klidu.V pohodě. Zakaž P 008 grily, víno , pivo, možná i návštěvy rodin navzájem , zruš povinnou prc. dobu a zaved neomezenou, povol dětskou práci atd. At všichni jdou vyčerpáni hned spát, aby mohli ráno nastoupit s bandaskou a kastrůlkem do rachoty a štastně budovat kapitalismu a jeho zářné zítřky.Máme jinou mentalitu než Japonci , Korejci atd.Máme podobnou , jako Španělé, Italové ……

Putinovec
20. 6. 2024 08:20
Odpovědět  Peter 008

Všiml jste si toho skoku , v informačním narativu : dříve – Severní Korea je diktátorký režim komunistických fašistů .
Dnes – SK se stává pevnou součástí bloku , který bojuje za spravedlivý svět , pro všechny lidské bytosti .
Je to malý krok pro člověka , obrovský skok pro lidstvo .

aragonit
20. 6. 2024 09:15
Odpovědět  Putinovec

Presne. Koniec izolácie Severokórejci budú mať všetko čo potrebujú. Hladom ich už nepotrápia. Zapoja sa aj do kozmického programu Ruska a Číny a v rámci kultúrneho obohatenia sa tiež mnohé zmení k lepšiemu
https://aragonit11.blogspot.com/2023/09/k-marsu-by-mala-letiet-lod-s-umelou.html

Markýza
21. 6. 2024 17:32
Odpovědět  Putinovec

Mně se to líbí z toho důvodu, že ta brutálně izolovaná Korea mě znepokojovala. Říkala jsem si, co se stane, až se nedejpánbu Severokorejci střtetnou se světem, který je úplně jiný, než si pamatujou, než vnímají? Byli by jako cestovatelé v čase, co nevědí, kam to skočili. Není jich taky dva miliony, aby to mohlo být světu jedno…….zkrátka, přivést je pomalu nazpět se mi jeví jako dobrý nápad. Už proto, že taková izolace nikdy ničemu neprospěla.

21. 6. 2024 21:19
Odpovědět  Markýza

1+++ Souhlas. Tleskám.

Frank
19. 6. 2024 23:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Jsem zvědav, jak dlouho ještě budou zmetci z NATO harašit zbraněmi.

Tom
20. 6. 2024 01:10
Odpovědět  Frank

No dokud jim bude harasit v palicích.

Ladislav 💤
20. 6. 2024 02:54
Odpovědět  Tom

Takže až do jejich zániků!

Horňák
20. 6. 2024 06:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Pochopte, že Svět již není USA a jeho sluhové EU. USA jsou ve stavu Starého Říma, kdy se rozpadá zázemí doma a armáda prohrává ve světě.

Pavel z Moravy.
20. 6. 2024 09:55
Odpovědět  Horňák

Řekl jste to jednoduše a dobře. Končí éra, kdy západ vykořisťoval všechny na které si mohl troufnout. Státy a celá Evropa zažijí nebývalý úpadek přesně ve stylu spirály. Jako v době končící říše Římské. A ten rozklad té společnosti opět přichází zevnitř. A pokud by mělo dojít k znovuzrození Evropy, muselo by se to zformovat opět z vnitřních zdrojů. Ale nyní budou skutečné světové procesy probíhat jinde než v této morálně rozložené Evropě.

Putinovec
20. 6. 2024 12:20
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Můžeme doufat , že Evropa přestane existovat v tomto uměle vytvořeném formátu a stane se plnohodnotnou součástí eurasijského kontinentu , kde každý národ bude žít dle svých historických tradic s tím , že prvky těchto tradic , bránící tomu , aby se z bytosti člověku podobné mohl stát plnohodnotný Člověk , budou postupně generačně odbourávány .
Je dobré myslet na to , že tento marasmus , který dělá z lidí dobytek , je ukončován a že nastává jiná éra , vedoucí k evoluci jednotlivců , i druhu samého .
Naše přítomné myšlenky spoluvytvářejí budoucí realitu a proto je potřeba tuto blízkou budoucnost modelovat optimisticky .
Jinak si lidé zbytečně vytvářejí nášlapné miny .

20. 6. 2024 08:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Korea srovnaná země skoro jako Lidice, že tam nebyl už žádný objekt, co by se dal (hrdinně) zbombardovat – dle vyjádření zajatého US generála (už to ve Wikipedii nevidím) – a po dalších 70 let velkodušně blokované, aby se jim to tam dalo hezky znovuvybudovat.

A přesto vidím na mnohých (nejen našich) chytrých diskuzích poznámky jako: jdi si žít do SK. Ten, který něco takového vyjadřuje, by si měl uvědomit, v čem on vyrostl, za jakých podmínek. Zatímco lidi tam, co si museli prožít. To je pak sjednocuje, takový národ není jednoduché zašlapat do země, i když hrdinně bombami z 10 km výšky…

20. 6. 2024 09:01
Odpovědět  primak

A nakonec stejně dojde k jejich sjednocení, jak už to k tomu měli našlápnuto před 6 lety s JK prézou Moonem, který byl v SK na 3 denní návštěvě, projížděl se s Kimem v otevřeném autě jásajícími ulicemi. Kde dnes se něco takového vidí? (vlastně včera v NK na stadioně, kde Kim s Putinem na střeše ve stejném autě – někde jsem viděl fotky).

20. 6. 2024 09:31
Odpovědět  primak

Tady je video, v min. 1:40.
A příště až zase Putin přijede, aby ho nemuseli zase vozit v Mercedesu, tak Kimovi nadělil Auruse, ještě teplýho…

Jaris
20. 6. 2024 09:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Nejak jsem presvedcena, ze v pripade svetoveho konfliktu se Rusko muze na Severni Koreu spolehnout vice nez na Cinu.

Slovák
20. 6. 2024 10:51
Ohodnotit příspěvek :
     

KĽDR je nukleárna moc a v prípade WW3, všetko na Ruskej a Cínskej strane sa bude rátať! Tak ako USAtan rata s Britaniou,Francúzskom a Isrealhellom, Rusko musí rátať so svojimi spojencami…

svetříček
20. 6. 2024 12:55
Ohodnotit příspěvek :
     

rozesmál mě komentář z YT, přeloženo z ruštiny:

Chudáci, jak tam mohou žít. Není tam žádná demokracie, žádné volby, totální cenzura, nemůžete opustit zemi, mluvím o Ukrajině