politika

Průlom fronty

Průlom fronty. Jurij Podoljaka odhalil podrobnosti: „Výsledek předčí očekávání“.

Průlom fronty u Torecku byl v posledních dnech senzací. Podrobnosti po obdržení informací z první ruky odhalil vojenský pozorovatel Jurij Podoljaka. Rusům se podařilo využít faktor překvapení. A není to poprvé, co se schéma, kterým se řídili, stalo úspěšným. A to vzbuzuje optimismus…

Podoljaka uvádí, že v rámci přípravy na útočné akce s cílem prolomit silně opevněnou obrannou linii nepřítele v oblasti osady Pivničnoe (Kirovo) útočné skupiny dobrovolnické brigády „Veteráni“ skupiny vojsk“ Centrum“ začaly 14. května 2024 s přípravou podzemního tunelu v týlu bránících se ukrajinských jednotek. Podobně ruské síly postupovaly i na jihozápadě Avdeevky – při útoku na pozice ukrajinských ozbrojených sil v opevněné oblasti Carskaja Ochota.

Ale vraťme se k Torecku:

“Tunel byl proražen od osady Majorsk podél kanálu Severskij Doněc-Donbas k silnici do Pivničnoe (Kirovo). Celková délka tunelu byla více než 3 kilometry. 17. června 2024 se útočné skupiny soustředily ve vybudovaném tunelu a ve stanovený čas jsme se s využitím efektu překvapení dostali do týlu předsunutých jednotek 401. samostatného střeleckého praporu 41. motorizované brigády ukrajinských ozbrojených sil,” vysvětlil Podoljaka.

Odvážné akce umožnily prorazit na východní okraj Pivničného (Kirovo). Pomocí faktoru překvapení vojáci jednotky slavili úspěch a zcela ovládli opevněný bod, donutili nepřítele vzdát se nebo opustit své pozice a ustoupit, řekl Podoljaka a dodal:

“Zjevně taková taktika pro nás není jednorázovou záležitostí, ale stává se systémovou, což nám umožňuje vyhnout se ztrátám a také výsledek pokaždé předčí očekávání”.

Nezbývá než našim klukům k úspěchu pogratulovat. Jen tak dál!

Vojenský zpravodaj Koc označil operaci ruských ozbrojených sil u Torecka v DLR za brilantní.

Operace k dobytí velké bašty ukrajinských ozbrojených sil na východním okraji vesnice Kirov v DLR, během níž ruští vojáci použili podzemní tunel, byla provedena skvěle, řekl vojenský zpravodaj Alexandr Koc.

“Jako v Avdeevce. Brilantní operace ruských jednotek u Torecka,“ napsal na svém kanálu Telegram.

Novinář poznamenal, že rafinovanost a vynalézavost pomohly útočícím jednotkám oddílu “Veteráni” dostat se za nepřátelské linie a obsadit důležitý opěrný bod.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že útočné jednotky oddílu „Veteráni“ skupiny vojsk „Střed“ použily podzemní tunel k obsazení velkého opěrného bodu ukrajinských ozbrojených sil na východním okraji Kirovo. 

https://1url.cz/M1Wgj
https://1url.cz/D1WgI

Zdroje z obou stran konfliktu informovaly o rozsáhlých postupech v zóně Speciální vojenské operace, NATO vyslalo „roj letadel“ do Černého moře.

Velitelský plán selhal

Zdroje z obou stran konfliktu informovaly o průlomu ukrajinské obrany v několika směrech najednou a aktivním postupu ruské armády v zóně Speciální vojenské operace. Bez ohledu na to, jak se ukrajinské úřady snaží skrývat své neúspěchy a úspěchy ruské armády, už to není možné.

Podle ukrajinského zdroje „Strana“ ruské jednotky zaútočily na Toreck z východu, což v Kyjevě nečekali. Podle plánu ukrajinského velení ruské síly měly tuto oblast obklíčit a probít se na jih k dálnici Pokrovsk-Konstantinovka. Plán ale selhal a ruská armáda postavila ukrajinské ozbrojené síly před nečekanou skutečnost – mocný průlom. Potvrdil to expert ukrajinské skupiny “Информационное сопротивление” Konstantin Mašovec.

Navíc se zdá, že v jižní části tohoto klínu se nepřítel setkal s minimálním odporem – cituje Mašovce “Strana”.

30. června provedla ruská vojska celou řadu posunů v Pokrovském směru – v Jevgenijevce, u Novoaleksandrovky a Sokola. Informovala o tom také ukrajinská publikace „Strana“ s odkazem na mapu ukrajinského vojenského zdroje Deep State. O obsazení Novoaleksandrovky přitom dříve informovalo ruské ministerstvo obrany. A ještě dříve ztrátu pozice přiznali Ukrajinci.

O úspěších ruské armády informoval i koordinátor Nikolajevského podzemí Sergej Lebeděv. Ruské jednotky podle něj silně postoupily v obci Krasnogorovka (směr Kurachovskoje). Ozbrojenci ukrajinských ozbrojených sil byli nuceni ustoupit do okolních pozic, ale i tam je dostihli ruští odstřelovači a někdy i granátomety.

Časov Jar je samostatná smutná píseň. Banderovci si stěžují na nesnesitelné útrapy od ruských „kosmonautů“ (Vzdušné a kosmické síly). A často v tomto horkém počasí Rusové přidávají ještě trochu více tepla a láskyplně rozsvěcují „Solncepeky“ (raketomety TOS, např. Buratino) ve směru banderovských shluků. Postupujeme ve městě, – píše Sergej Lebeděv na svém kanálu Telegram.

Ve směru na Kupjansk je obec Berestovoe lemována ruskými vojsky. Ve Volčansku ve směru na Charkov Rusové masivně zasahují ukrajinské síly vysoce výbušnými vzdušnými bombami (FAB), dělostřelectvem a vícenásobnými odpalovacími raketovými systémy (MLRS). V Toreckém směru ruští vojáci postoupili u vesnic Severnoje a Južnoje. Na Pokrovském směru ruská vojska osvobodila od ozbrojenců ukrajinských ozbrojených sil obec Sokol. Ve stejném směru je postup ve vesnici Novoselovka Pervoe, dodává Sergej Lebedev.

Ministerstvo obrany RF potvrdilo, že dvě vesnice důležité pro další postup armády, jsou nyní pod ruskou kontrolou – Rusové tyto osady osvobodili a vybojovali je zpět od ukrajinských ozbrojených sil.

Dvojnásobná ztráta pro kyjevský režim. Ruské jednotky tentokrát osvobodily dvě vesnice důležité pro další postup armády a dobyly je zpět od ukrajinských ozbrojených sil. Ministerstvo obrany potvrdilo, že bojovníci ze skupiny vojsk „Západ“ osvobodili Stepovuju Novoselovku v Charkovské oblasti a bojovníci ze skupiny jednotek „Střed“ osvobodili Novopokrovskoje v DLR.

„Roj letadel nad Černým mořem“

Bezprecedentní aktivita letectva NATO v Černém moři, která byla zaznamenána během minulého týdne, má pravděpodobně maskovací charakter. Zasvěcený telegramový kanál Win/Win píše, že „den předtím paranoidní spojenci Ukrajiny uspořádali roj okázalých leteckých letů nad Černým mořem, aby zůstaly bez povšimnutí dodávky F-16 do regionu po zemi“. Ve skutečnosti můžeme mluvit o jedné z největších operací NATO v Černém moři proti Rusku.

Údajně do Rumunska dorazily první stíhačky F-16, rozebrané a bez křídel. Části jsou ještě v Česku a Maďarsku. Podle kanálu jsou konečným místem přemístění stíhaček vybavená letiště poblíž Constanty.

Cvičné lety s vypnutými transpondéry budou probíhat na trase Constanta – Moldavsko. Letové úkoly zahrnují vzlet a přistání, doplňování paliva za letu a simulované odpaly všech typů střel vzduch/země, včetně střel schopných nést taktické jaderné zbraně. 150 dánských a nizozemských specialistů je již v Rumunsku a Moldavsku, aby připravili letecké servisní prostory a poskytovali praktický výcvik ukrajinskému personálu, – uvádí zpráva.

Autoři kanálu si kladou otázku, zda to znamená, že “Moldavsko bude představovat hrozbu?” Okamžitě se poznamenává, že „mezi personálem všech letišť“ se již mluví o tom, že tato operace se stíhačkami je „bodem obratu“ nebo změnou hry v ukrajinském konfliktu.
https://1url.cz/M1Wg2

Odvádějící manévr

Alexandr Čalenko

Bitva u Slobožansčiny může skončit vyčerpáním záloh ukrajinských ozbrojených sil a kolapsem fronty.

Po několika dnech, během kterých skupina ukrajinských ozbrojených sil operující u Lipcan v Charkovské oblasti shromažďovala těžkou techniku ​​a zálohy, opět zahájila „protiofenzívu“ – tentokrát proti vesnici Glubokoe. Ukrajinci se tam snaží obsadit výšiny.

Jejich nápor na pozice, které brání vojáci ruské armády však nepřináší žádné výsledky.

Ve Volčansku probíhají velmi těžké bitvy v oblasti továrny. Ruské velení reaguje na ukrajinskou ofenzívu nálety pomocí FAB na koncentraci nepřítele a jeho techniky.

Všichni odborníci a pozorovatelé si kladou otázku: proč jsme na začátku operace na Slobožanské frontě jednali rychle, ale teď jsme přešli do defenzívy? Protože na začátku května proti nám stáli špatně vycvičení bojovníci z územní obrany a teď tam velení ozbrojených sil Ukrajiny přemístilo kádrové jednotky.

„Nyní všichni chápou cíle a úkoly naší charkovské ofenzivy. Pokud dříve všichni ve svých odpovědích váhali, pokud byli dotázáni na cíle, zda se jedná o vytvoření nárazníkové zóny, nebo jde o odvádějící manévr, nyní je zřejmé, že byla upřednostněna druhá možnost.

Je to jednoduchá matematika. Podívejte, ruská armáda každý den osvobodí 3-4 km2 území podél celé frontové linie. To znamená v průměru 100 km čtverečních za měsíc. Pokud vezmete oblast celého regionu Charkov, která je menší než Izrael, pak tímto tempem bude zabrána až za 25 let. V tomto případě je směšné si myslet, že ruské velení si dalo za cíl vytvořit nárazníkovou zónu právě teď.

Teď je jasné, že cílem bylo donutit Ukrajince převést zálohy z jiných front na Slobožanskou frontu, a tím oslabit směry Doněck, Záporoží a Cherson. A uspěli jsme,“ takto zpravodaji publikace Ukraina.ru popsala situaci na tomto úseku fronty doněcká dobrovolnice Jelena Bobkova.

Někteří partneři naší publikace se domnívají, že vzhledem k oslabení ukrajinské fronty můžeme očekávat, že se ruské velení rozhodne k mimořádným krokům. Například bude chtít vylodit jednotky na pravém břehu Dněpru v Chersonské oblasti nebo převést část záloh skupiny “Dněpr” na Slobožanský front, aby posílil naši skupinu, která nyní drtí nejvíce bojeschopné a připravené ukrajinské jednotky ve Volčansku a u Lipcan.

„Záměr ruského velení je s největší pravděpodobností takový: rozdrtit zbývající ukrajinské rezervy. Pokud už žádné nezbydou, pak se ukrajinská fronta v určité chvíli zhroutí, a proto není potřeba žádná z našich mocných ofenziv. Teď stačí jenom stát a drtit nepřítele.

Ani já, ani moji přátelé analytici nevěříme, že se podaří naplnit cíle ukrajinské mobilizace, a že se Ukrajincům podaří navýšit armádu. Samozřejmě nyní musíme počkat na údaje o finančních platbách ukrajinským vojákům, podle kterých víceméně posoudíme počet ozbrojených sil Ukrajiny, ale k žádnému navýšení zřejmě nedošlo.

Co to znamená? Podle našich propočtů by měly ozbrojené síly Ukrajiny do poloviny podzimu vyčerpat zálohy.

Pokud nyní dokážou zadržet naši ofenzívu přesunem volných rezerv, pak až nebude co přesunout, nepřátelská obrana se začne hroutit a my pak budeme moci na místo průlomu nasadit naše rezervy. Zhroucení fronty v jednom místě povede k jejímu zhroucení podél celé linie. Obecně se uvidí na podzim,“ pronesl svou předpověď doněcký velitel s přezdívkou „Ocelot“ pro Ukraina.ru.

Více k tomuto tématu: Peklo a noční můra ve Volčansku: každý den je na pozice ukrajinských ozbrojených sil shozeno 15-20 FAB o hmotnosti 1,5-2,5 tuny

https://1url.cz/D1WSz

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
27 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Velitel
2. 7. 2024 05:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Letové úkoly zahrnují vzlet a přistání, doplňování paliva za letu. To jako fakt?
Oni ukroši dostali od USA tankery KC-10 dovoluji si o tom dost pochybovat, jednak USA jich má jen 60 , je to drahá velká věc,kterou by Rusko rozmlátilo první noc co by někde i kravína parkovala. Je to věc co nemá pro banderovce žádnou cenu, kde by jako za toho letu tankovali Tanker je přesně ten typ cíle, který S400 umí ostřelovat na vzdálenost 400km přičemž akční radus F16 je cca 500km.
Ono už představa, že pilot úrovně, učím se start a přistání zároveň trénuje prvek vyšší pilotáže jako je tankování za letu je směšná.

Boomer
2. 7. 2024 07:38
Odpovědět  Velitel

..tudíž jen PR krytí pro nadcházející ostré zapojení sil NATO.

Červený šátečku kolem se toóč…

Velitel
2. 7. 2024 06:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Podkopávání nepřítele tunely byla techniky První světové války. 3km tunel na stojícího chlapa kopete s cca 50 lidmi 6 měsíců, pokud kopete v písčitém podloží. Letectvo RF přitom dokáže smáznou jakkoliv opevněný bod v řádu dní.

Standa
2. 7. 2024 06:56
Odpovědět  Velitel

Naprostý souhlas! Nějak,nevím, nedokáži si představit, že by tam RF přestěhovalo razící štíty z metra.Kromě toho , kde byla fronta před 6 měsíci.? Že by tunely do zásoby, co kdyby?
Zásadní je problém! Proč NATO přesunuje F-16 nosiče jaderných zbraní defacto na Ukr.?A proč tato nosiče F-35 kupuje Česko? Počítá se za těch 35 let s náklady až cca 3 biliony korun a my se stáváme legálním terčem pro jadernou odvetu.Jistě tam hraje roli neuvěřitelná korupce ze strany ami pro české činitele.

Boomer
2. 7. 2024 08:01
Odpovědět  Velitel

..vodní dílo Severodoněck- Donbas bylo budováno už za Chruščova, jedním z cílů bylo taky zásobování průmyslových aglomerací doněcké oblasti technickou vodou. Kromě povrchových tras zahrnuje taky desítky kilometrů potrubí o světlosti cca.2 metry nebo betonových podzemních rozvodů. V poslední době se probíralo poškození celé soustavy, tudíž nelze vyloučit, že Rusové nemuseli kopat dlouhé kilometry, ale pouze vhodně vybudovaným traverzem propojit některé větve a využít je ke skrytému přesunu do týlu protivníka.
Čort znájet…

Tom
2. 7. 2024 09:42
Odpovědět  Boomer

Vy jste Boomere, pravdě nejblíž. Rusové objevily asi 3km. dlouhý polozasypany hodně starý tunel, který se jim podařilo vyčistit.

Tom
2. 7. 2024 10:03
Odpovědět  Tom

Četl jsem to na nějakém ruském serveru, ale už nevím jakém, ale teď mi tu informaci potvrdil: lipovylist.cz
A je po záhadě.

Tom
2. 7. 2024 11:22
Odpovědět  Tom

… a věděli jste, že vědci z Basileje udělali sexuologický průzkum, podle kterého překvapivě zjistili a teď pozor, že muži s knírkem jsou daleko přitažlivější, než ženy s knírkem? 🙂

David
2. 7. 2024 12:51
Odpovědět  Tom

Počkejte, to loni už dělali američtí vědci… 😉

Tom
2. 7. 2024 13:04
Odpovědět  David

… takže potvrzeno, měl jsem v tom dotedka docela dost hokej. 🙂

Boomer
2. 7. 2024 20:05
Odpovědět  Tom

..ajtakrajta, to mě potěšilo, já se u takových “záhadností” snažím hledat přijatelná vysvětlení. Postupným ořezáváním nesmyslností se mi občas podaří jako slepému kuřeti najít zrnko.
Děkuji za informaci, dám si na to Chardonnay…

Gales
2. 7. 2024 09:14
Odpovědět  Velitel

Možná ten tunel kopali pod řekou protože jinak se přes ni nemohli dostat. Nevím jak to tam vypadá,takže je to jenom úvaha.

Frank1 -
2. 7. 2024 16:27
Odpovědět  Velitel

Je to stara metody pri dobyvani mest a hradu ve stredoveku. Za 1. svetove valky v Dolomitech tak Italove skrze vyrazenou vertikalni stolu vyhodili celou rakouskou posadku na vrcholu hory panu Bohu do oken.

Frank1 -
2. 7. 2024 16:27
Odpovědět  Frank1 -

Ta hora se jmenuje Col di Lana.

Jaroslav
4. 7. 2024 00:18
Odpovědět  Frank1 -

To ještě při dobývání hradů se pod hradbami kopali tunely a v nich se rozdělil oheň (pro zvýšení teploty se spalovala tlustá prasata). Žárem se hradby zhroutili. Ovšem i nepřítel dělal protiopatření . Nedávno byl o tom v televizi film, o australských horníkech v 1.svv . A v Sýrii archeologové vykonali takový tunel, kde byl útočník otrávený pravděpodobně oxidem siřičitým. Inu lidé jsou ve vzájemném zabíjení velice vynalézaví

Jaroslav
4. 7. 2024 00:19
Odpovědět  Frank1 -

V Belgii by měli být pořád neodpalene tunely plné výbušnin. Jsou pořád nebezpečné

Pavel z Moravy.
2. 7. 2024 08:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Mne tam pouze zaujala ta věta, že části letadel jsou rozebrány u nás i v Maďarsku. Co potom Orbánovci ? Klamou veřejnost svými mírovými řečmi, je li to pravda? Naplnila by se moje úvaha, že tady v Evropě nevěřím nikomu a vše je pouhá falešná hra pro hloupé ovce.

Spam Janka
2. 7. 2024 11:39
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Amici maju zakladne v Madarsku aj na Slovensku. Podla mna do toho, co tam robia, ziadna vlada kecat nemoze….nie v zmysle montovania ci demontovania niecoho. Max. tak moze (aj to je mozno velke mozno) zakazat, aby odtial startovali lietadla ci rakety namierene na Rusko. Ale to je tak vsetko. Ak USA tam zriadi stredisko na opravu techniky, tak miestna vlada ma smolu

Jan
2. 7. 2024 08:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Průlom fronty u Torecku byl v posledních dnech senzací. 
———————————————————————————
V první chvíli jsem četl…..Průlom fronty v Turecku…….až jsem se lekl, že mi něco uniklo a už se bojuje u Istanbulu.

janle57
2. 7. 2024 09:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Na Ukrajině se dnes bojuje o prachy Black Rocku,který tam za natisknuté dolary
skoupil skoro všechno,půlku z toho shráblo zelené tričko a jeho bander gang,
ostatní rozkradli ten zbytek a vzali dráhu na Západ,aby tam za to skupovali,co se dá,
třeba zubní ordinace,pošty atd.,atd.Odstranění zeleného mužika,nové volby
a následné připojení Ukrajiny k RF je pro Black Rock ten nejhorší možný scénář,
za to se přece vyplatí jít i do jaderné války s celým svobodným světem.

Rukikurin
2. 7. 2024 10:44
Odpovědět  janle57

“S celým svobodným světem” – tak to je bomba, vy o nějakém svobodném světě víte?? Prozraďte prosím

Pavel z Moravy.
2. 7. 2024 14:46
Odpovědět  Rukikurin

Jo je, nějaký ten metr pod zemí, když človíček zhasne.

Viking
2. 7. 2024 16:39
Odpovědět  Rukikurin

Paraguay.

zdendulka
2. 7. 2024 10:45
Odpovědět  janle57

bohužel…..

Frank1 -
2. 7. 2024 16:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Zabetonovali se tam a mysleli si, ze z bunkru budou Rusy kosit jak na strelnici. Nic takoveho.
Stale se mluvi o tom, ze nemaji vojaky. Vsechno jsou kecy. Jejich odpor je neutuchajici. Bohuzel, zapadni degenerati s nim pocitaji. Slovani proti Slovanum postavili a vyplaci se jim to. Poseroutkove z NATO by uz davno ryli drzkou v zemi.

Frank1 -
2. 7. 2024 16:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Ty F-16 Rusove vypatraji a znici jeste nez vzletnou. A ty, ktere neznici, skosi jejich rakety a stihacky. Problem je v tom, ze Rusove nevedi, zda nenesou jaderne zbrane.

Tom
2. 7. 2024 17:32
Odpovědět  Frank1 -

A nebo jak F-16 ucejti su-35, tak pilota okamžitě katapultuje aby se jí nes ral do řízení a přes ruční brzdu otočkou na místě povalí na zpět.