politika

Proč NATO náhle ustupuje v Černém moři?

Drago Bosnic

ISR (zpravodajství, sledování, průzkum) je jedním z nejdůležitějších aspektů válčení.

Bez těchto prostředků a platforem je jakákoliv armáda prakticky slepá, takže použití jakéhokoli druhu strategických zbraní a/nebo zbraní dlouhého doletu je buď nemožné, nebo přinejmenším extrémně neúčinné.

A přesto je ISR zdaleka nejvíce přehlíženou a podceňovanou součástí jakéhokoli konfliktu (možná ještě více než logistika a válečná ekonomika).

Velmi málo lidí by vůbec uvažovalo o možnosti, že platformy ISR lze použít jako zbraně. Dokonce ani z právního hlediska neexistují žádné černobílé důvody k tomu, abychom je za takové považovali. Tato legální šedá zóna je přesně to, v co NATO pod vedením Spojených států doufá, že bude i nadále neomezeně využívat.

A skutečně to dává plíživé invazi politického Západu do Ruska zásadní asymetrickou výhodu, možná nejdůležitější, kterou stále má (nebo v tuto chvíli měl).

Jmenovitě, ačkoli stále nejsou součástí ukrajinského konfliktu řízeného NATO (přinejmenším oficiálně), USA a jejich vazalové a satelitní státy stále kontrolují větší část (ne-li většinu) rozhodnutí neonacistické junty a její vojenské síly. Právě ISR je jedním z klíčových aspektů, které jednotky kyjevského režimu silně využívají, aby vůbec měly šanci bojovat.

Ve skutečnosti USA/NATO používají pokročilé systémy umělé inteligence, aby fungovaly jako multiplikátory síly pro své platformy ISR, což je aktivum, kterému v současnosti čelí pouze špičkové ruské systémy elektronického boje (EW). 

Po více než dva roky však byla schopnost Moskvy reagovat dost omezená, protože je to mnohem složitější kvůli možnosti nekontrolovatelné eskalace, které se vedení Kremlu chce prostě vyhnout.

Bohužel přesně toho chce politický Západ dosáhnout.

Za tímto účelem NATO využívá své prostředky ISR k zacílení na ruskou armádu tím, že neonacistické juntě poskytuje aktuální informace o pohybu moskevských jednotek v reálném čase. Brzy za tím následovalo zadání cíle a navádění zbraní pocházejících z USA/NATO, zejména zbraní HIMARS a M270 MLRS (vícenásobné odpalovací raketové systémy).

Politický Západ se v tom stal tak drzý, že začal létat méně než 100 km od pobřeží Krymu, což přimělo ruské letecké síly (VKS) k přímé reakci.

V březnu loňského roku tak ruský Su-27SM3 mistrovsky sestřelil dron USAF MQ-9 „Reaper“ bez jediného výstřelu. Výsledkem bylo, že se tyto lety po „nešťastném incidentu“ na týdny zastavily, což zachránilo tisíce životů, které by jinak kyjevský režim ohrozil. V posledních měsících však NATO takové lety obnovilo.

Výsledkem byla absolutní katastrofa, zejména pro civilisty. Protože politický Západ nyní otevřeně používá teroristickou taktiku proti Rusku (již oznámenou ve velkých médiích a koordinovanou s islámskými radikály v zemi), potřebuje Kreml co nejúčinnější způsob, jak tomu čelit. 

Poslední červnové dny byly svědky několika dobře koordinovaných teroristických útoků NATO v Rusku, včetně přímého zacílení stovek návštěvníků na pláži na Krymu, kdy raketa ATACMS z USA vypálená neonacistickou juntou zabila nejméně čtyři (včetně dvou dětí) a zranila přes 150 lidí.

Bezprostředně po tomto teroristickém útoku jsem tvrdil, že Moskva by měla začít sestřelovat všechna aktiva a platformy ISR NATO co nejdříve, protože právě ty byly použity k tomu, aby umožnily teroristický útok na Sevastopol.

Zdá se však, že přesně k tomu došlo, protože nedávné zprávy vojenských zdrojů naznačují, že VKS okamžitě zareagovaly tím, že vyslaly své špičkové stíhačky, aby „navštívily“ drony ISR používané USAF (United States Air Force). 

Podle Fighter-Bomber, jednoho z nejvýznamnějších ruských válečných blogů, Rusové „neutralizovali“ americký RQ-4B „Global Hawk“ nad Černým mořem. Fighter-Bomber tvrdí, že existuje dokonce video z této události.

Jeho popis naznačuje, že MiG-31 provedl dva průlety kolem amerického dronu a letěl rychlostí až 2,3 Mach (přes 2800 km/h). Říká, že „je to první takový případ v historii letectví“ a že „nikdo nikdy nikoho ‚nepotkal‘ v takových nadmořských výškách a rychlostech“. Fighter-Bomber také uvedl, že superrychlý, vysoko létající MiG-31 (označení NATO „Foxhound“) byl vybrán, protože je to jediné letadlo ve VKS (a na světě), které dokázalo splnit takový úkol.

Uvedl také, že jak pilot, tak navigátor/WSO (důstojník zbraňových systémů) MiGu-31 obdrželi „Řád odvahy“ za své činy během střetnutí a že „posádky [MiG-31] se připravují na nové ‚setkání‘ [s americkými drony]“. 

Většina médií tato tvrzení odmítla, protože ještě nebyly odhaleny žádné důkazy. Nicméně akce NATO od té doby naznačují, že k nějakému „incidentu“ došlo, protože nad Černým mořem nelétaly žádné drony ISR NATO. 

Ty byly nahrazeny pilotovanými letouny ISR. Navíc létají i s doprovodem stíhaček. A většina z nich létá nad oblastmi okupovanými NATO, zejména Rumunskem.

Mezitím ruská armáda formálně oznámila, že přijme opatření proti aktivům ISR USA/NATO, aby zabránila dalším teroristickým útokům, což je v souladu s tvrzeními o stíhacím bombardéru.

Jedním z pozitivních aspektů je také skutečnost, že NATO bude nuceno pro pilotovaná letadla poskytovat doprovod, což znamená, že udržení letů ISR je mnohem dražší a logisticky těžkopádné, lety budou vzácnějšími, a to drasticky snižuje efektivitu již existujících letů.

Nemluvě o nákladech na neustálý doprovod stíhaček, který zahrnuje až čtyři letadla ve stálé strážní službě. Navíc tyto letouny jednoduše nemají takový dolet, aby mohly sledovat letouny ISR po celou dobu mise, což znamená, že celá letka musí být neustále v bojové službě, což dále komplikuje takové mise pro NATO.

A skutečně, hned po incidentu MIG-31–RQ-4B, který ohlásil Fighter-Bomber, bezpilotní letouny NATO ISR náhle zrušily všechny své plánované letové mise nad Černým mořem, bez jakéhokoli oficiálního vysvětlení.

Tento článek byl původně publikován na InfoBrics.

Drago Bosnic je nezávislý geopolitický a vojenský analytik. Je pravidelným přispěvatelem do Global Research.

https://www.globalresearch.ca/nato-backing-off-black-sea/5861343

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
40 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pijack
4. 7. 2024 07:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Ustupují? Takže tam nalezli, že. Nějak mi to nejde dohromady ve spojení s tím vymatlaným senátorem za ODS Vystrčilem, který před 2 lety vřískal v televizi, že NATO nikam nepostupuje. Pamatujete na jeho lži? Prý NATO nikam neexpanduje, nikoho neohrožuje bla bla bla. Dnes bych tomu drzému trpaslíkovi dal nejraději po držce. Je jeden z těch, kteří ženou naši republiku do bídy.

Velitel
4. 7. 2024 08:20
Odpovědět  Pijack

Ten komik si myslí, že je Tchajwanec a a ni si nevšiml, že nemá šikmé oči a není žlutý, ten vůl si myslí, že stačí když máte výšku pro boj ve vysoké trávě a celoživotní komplex ze své malosti.

Pijack
4. 7. 2024 08:54
Odpovědět  Velitel

Tak tak. Malost a mindráky. Ani nevědí jak se to léčí 🙂

4. 7. 2024 14:33
Odpovědět  Pijack

Ta jeho přezdívka “skutr” – skurwenej trpaslík – , kterou mu dali v senátu, sedí.

Pijack
4. 7. 2024 17:59

Dík za vysvětlení. Nevěděl jsem komu ta přezdívka patří 🙂

Slovan
4. 7. 2024 18:30
Odpovědět  Pijack

Já mu říkám “přerostlé děcko”, samozřejmě někdy i jinak. 😊

Joe Arp
4. 7. 2024 18:48
Odpovědět  Slovan

Čau Pavle, já většinou jinak!

Joe Arp
4. 7. 2024 18:47

Původně jí dal Zeman Žantovskýmu.

katango
4. 7. 2024 18:58
Odpovědět  Joe Arp

Žantovští jsou dva. Tohle bylo na Michaela Ž.

Joe Arp
4. 7. 2024 19:03
Odpovědět  katango

Jasně, rozdával na Smíchově u ŽD pomeranče, aby si mohl vrazit prdel do Sehnátu, pak vyčítal Bábě rozdávání koblih. A takhle my tu žijem!

Standa
5. 7. 2024 16:25
Odpovědět  Joe Arp

Černochová zase rozdávala letáčky na své zvolení na chodníku u Rumunské-Pavlák. Lidé ji obcházeli obloukem!

5. 7. 2024 12:46
Odpovědět  Joe Arp

Fakt jo? Dík za info, vrtalo mi ve lbi, kdo ji vykoumal a on
-eman. Jo, tyhle kraviny mu vždycky šli. A nakonec ji senát přišil tomuhle kašpárkovi.
Mě zas žanták od počátku asociuje hurvajse na perníku. A takovej dobrej překladatel to byl…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Joe Arp
5. 7. 2024 15:41

To víš levný politický prachy kazí karakter, překládání je nuda.

Standa
5. 7. 2024 16:22
Odpovědět  Joe Arp

Říkalo se tak už Grosovi!

Joe Arp
5. 7. 2024 17:01
Odpovědět  Standa

Možná, ale jen u vás doma.

Standa
5. 7. 2024 20:18
Odpovědět  Joe Arp

U vás doma se zřejmě pouze mlčí nebo létají nadávky, že? O Grosovi ( křištálovém) se to říkalo v celé Praze- v kruzích i parlamentu – na vaší vesnici zřejmě ne!
Než to dojde buranům, tak to trvá!

5. 7. 2024 20:23
Odpovědět  Joe Arp

Tak mi to nedalo a naklikal jsem si: “poslanec přezdívka skutr a vyjelo na mě: “Skútr je Žantovského přezdívka, prozradil Zeman”https://hn.cz/c1-20226505-skutr-je-zantovskeho-prezdivka-prozradil-zeman
Tak jsem z toho bordó jelen – to aby se to nepletlo s modrým. Ale fakt mám tohle info a to přímo od nějakýho sanátora ve vidku. Asiže tak skútrovi 2 začali říkat poté, co začal taiwanit.
Hele, ale tohle musela bejt prča:

…Michael Žantovský v rozhovoru pro … vzpomenul na televizní krizi 2000/2001.
„Paní Bobošíková mě tehdy fyzicky napadla,“ vzpomínal na událost, kdy se jej novinářka a tehdejší ředitelka … Jana Bobošíková pokusila „z budovy fyzicky odklidit“.

Z think-tanku Bobošíkové se však ozvaly jiné vzpomínky. „Mával mi před očima senátorskou legitimací, začal skákat metr do vzduchu a křičet: ‚Já jsem senátor, mě budete poslouchat‘!“ vzpomíná novinářka na angažování Žantovského.

K tomu skutr 1:

Paní Bobošíková tam přišla a nařídila nám, abychom tu budovu opustili. Byli jsme tehdy oba senátoři a neposlechli ji, načež se mě pokusila z té budovy fyzicky odklidit,“ rozvedl Žantovský.”

Jak řikám – trapnej kašpar. To samý – víš ty kdo já jsem?! –

5. 7. 2024 20:25

na mě někdy v devadesátým roce v ČL na jarmarku pokřikoval nametenej Jakub Ruml, když se mě snažil ve frontě na burčák předběhnout a já ho za flígr zahodil zpátky. Nakonec jsem mu musel dát facana – ale ne jako; pořádnýho, přes celou hubu a aj na záda zbylo; odlítnul dobře dva metry – a pak jsem musel zahájit zrychlenej přesun bez burčáku, že se blížili orgáni.
Ta ČL je vůbec divnoměsto, stejnej incident “víš ty kdo já jsem” jsem tam měl s jedním stavitelem. Ale ten se prát nechtěl, i když jsem mu řek to samý co Rumlovi, že vím, že trapnej kašpar. Jojo, kdeže ty krásný časy mládí jsou…
Asiže to “víš ty kdo já jsem” je nějaký postižení přefouklejch trpajzlíků. Ale stejně. Osobně si nedokážu představit, že bych něco tak směšnýho vůbec pustil z huby. A tyhle kreatury to maj za normální a čekaj že si z nich někdo sedne na pr-del. Sem se nějak rozkecal. Holt vzpomínky. 
P.S. Sem to s tím odkazem – https://hn.cz/c1-20226505-skutr-je-zantovskeho-prezdivka-prozradil-zeman – nahoře nějak zkopal a opravit to už nejde.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
5. 7. 2024 19:33
Odpovědět  Standa

Jooo? A kdo všechno o tom věděl?

Standa
5. 7. 2024 20:21

Asi…mimo jiné- ty ne! Hovoří to o jisté intelektuálné zanedbanosti! Co někdo chce vědět o jistých zahradkářích?

5. 7. 2024 20:31
Odpovědět  Standa

(_!_)

Slovan
5. 7. 2024 20:28

Milane jó má pravdu, vzniklo to myslím si, když se propírala ta jeho kauza s tím jeho bytem v Praze. On (Gross) začal o sobě tvrdit že je křišťálově čistý, tak ovtedy. Ale nevím proč tenhle nick reaguje tak agresivně. Přehání to.

5. 7. 2024 20:58
Odpovědět  Slovan

Skútr je Žantovského přezdívka, prozradil Zeman
https://hn.cz/c1-20226505-skutr-je-zantovskeho-prezdivka-prozradil-zeman

Myslíš tuhle čistotu?

https://www.youtube.com/watch?v=KY8u6R-A8tc

5. 7. 2024 20:59

Jo k tomu fírovi. Tak to howno howno, slavnej soude. Jen si naklikej – přezdívka skutr gross – a uvidíš, co ti vyjede.
Kromě toho, že je to přezdívka nějakýho režijního dua, ti tam k fírovi vyjede jenom tohle – a víc ani tuk:

Stanislav Gross jde z párty na párty29. října 2004 1:00
Zítra mu bude 35 let, ale na oslavu nemá premiér Gross čas, chodí po jiných večírcích. Dokonce si vysloužil přezdívku “král prominentních mejdanů”. Nejrůznější párty a recepce navštěvují i další politici, každý mezi svými příznivci.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stanislav-gross-jde-z-party-na-party.A041028_212553_domaci_pav

Tolik k fírovej přezdívce. No, asi se mu ten král prominentních mejdanů líbil víc než mašinfíra, jak mu říkali na venkově. Nebo aspon u nás, v Zahrahočechách.

Slovan
5. 7. 2024 21:36

Jó tu čistotu, ten odkaz nemohu roztlasčit, ale někde to o sobě řekl. Jestli měl ještě i jiné označení nevylučuji to. Odešel brzo.

5. 7. 2024 23:44
Odpovědět  Slovan

Docela mi ho bylo líto. Mladej kluk a takhle brzy. Ale i tak. Oproti současnejm šmejdům měl skoro svatozář.

Joe Arp
6. 7. 2024 08:58

Tak jsi to správníkovi potvrdil – vysvětlil, přesto jsme jen burani, no musíme se s tím naučit znovu žít. Standa (korunní princ česanů) se před odstupem poučil a dal přece větší ránu, tuším za 80mega v energetice, dnes pro ODS samozřejmě drobný. On se kluk nezdál, ale ty ambice jsou svinstvo. Chřtán mu zlomilo, že chtěl přerůst Zemana, jinak byt, nebyt byl by ve funkci do smrti. Jinak politika ti nemůže být líto nikdy a už vůbec s nevinným ksichtem. Čau kucí!

6. 7. 2024 13:41
Odpovědět  Joe Arp

Burák
4. 7. 2024 08:54
Odpovědět  Velitel

A jeho milovaný Taiwan dodává Rusku 2/3 střelného prachu. Hold komu není s Hůry dáno…

Gales
4. 7. 2024 09:28
Odpovědět  Velitel

Podvýživa vyhnaná práškama.

janle57
4. 7. 2024 09:55
Odpovědět  Gales

Ustřelené kecky,které musejí vysazovat na stoličku,aby
mohl žvanit do mikrofonu ty svoje plky o Číně a hrdinném
Tchaj-wanu.Se svojí psí výškou může tak akorát pucovat
Pekarové boty.

Pijack
4. 7. 2024 10:19
Odpovědět  janle57

Já ho vidím jinak. Jeho nejoblíbenější floskulí byla věta: “Jsme sebevědomá a suverénní země” bla bla bla… a hned jak vyjede do Bruselu, tak se poslušně ohne až k zemi a vyškemrá si pokyny, podle kterých se má řídit… A prý jsme suverénní a sebevědomá… Mě je z toho jeho poštěkávání zle. On se sebevědomě před Bruselem ohne až k zemi, aby jako vycvičený suverénní pejsek mohl olizovat polobotky svých páníčků. Takových hovad je v naší zemi opravdu hodně.

4. 7. 2024 14:38
Odpovědět  Pijack

Já když vidím v krátkém sledu za sebou Skutra, Bendu a M. Žantovskýho, tak i naskočí: “Latillííí latilouuu, trpajszlíci trávou jdou…”

4. 7. 2024 14:40
Odpovědět  janle57

Kdyby si vzal štokrdli, tak by jí moh…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank1 -
4. 7. 2024 08:38
Ohodnotit příspěvek :
     

MOC TOMU NEVERIM. Nato A USA budou Rusy nad Cernym morem provokovat dal.

Antonín Körber
4. 7. 2024 11:15
Odpovědět  Frank1 -

..to znamená,že nevěříš,že co tam poletí,tak bude sestřeleno,…asi nevíš,co je bezletová ´zóna,oni tomu věří a ty ne..

Boomer
4. 7. 2024 08:43
Ohodnotit příspěvek :
     

.. videa z blízkého setkání MiG-31 a RQ-4B jistě existují. Mají je a pečlivě vyhodnocují obě strany, ta ruská ovšem má o jedno víc. Pro tříčlennou skupinu operátorů, dálkově ovládajících čmuchala, musel být první dvoumachový průlet MiGu “tělo na tělo” zážitkem na zbytek života a určitě snímali ostošest i ten druhý, než jim na monitorech naskočilo zrnění.
Časem možná Rusové pustí do světa nějaké humorné video s připáleným steakem, padajícím z výšky 16 kilometrů.

Přídavné spalování dvou motorů Solovjov D-30F8, to by očmoudlo i mamuta…

Jura S
4. 7. 2024 13:15
Odpovědět  Boomer

Asi to byla jen “malá nápověda” na 500 m co by se dalo dělat… Kdyby to Mig práskal mach2 na 100-200 metrů od čmuchala, tak sonický třesk a úplavový vír to pošle z oblohy okamžitě :-))

Janaz
4. 7. 2024 09:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Aká náhoda, predchvíľou som na túto tému čítala článok z ruského zdroja: https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2024/07/austin-belousovovi-nezblaznili-jste-se.html

cool
4. 7. 2024 11:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Neumí plavat, co.