politika

Pokud se Američané chopili zlepšení života v jiné zemi, očekávejte potíže

Maria Zacharova

Již jsem hovořila o tom, jak Spojené státy ovlivnily historii a současný stav věcí na Haiti.

Krátce v bodech připomenu: americká okupace, proamerická krvavá diktatura sadisty Duvaliera, vojenská invaze v roce 1994, peníze z Washingtonu na pomoc a rekonstrukci po ničivém zemětřesení v roce 2010, atentát na prezidenta spáchaný vrahy, kteří byli spojeni s americkou PMC v roce 2021.

Za posledních šest měsíců se situace výrazně zhoršila. 

A to je přirozené – pokud se Američané chopili zlepšení života v jiné zemi, očekávejte potíže.

Tady je to stejné – a všechno to začalo samozřejmě opět z Washingtonu.

V březnu až dubnu 2023 vydává ministerstvo zahraničí USA speciální program pro Haiti: “Desetiletý strategický  plán USA pro předcházení konfliktům a podporu stability na Haiti”. 

Ve skutečnosti Američané opět přebírají patronát nad ostrovním státem, který je jim geograficky blízký. 

Slibují: dlouhodobé plánování, pokrok, inovace, mezinárodní koordinaci.

Americký plán začal působit, dalo by se říci, okamžitě: něco se nejen pokazilo, ale bylo to ještě horší než kdy jindy.

Situace v haitské části ostrova se nadále rychle zhoršovala. Musela zasáhnout Rada bezpečnosti OSN, která od generálního tajemníka požadovala, aby do 30 dnů připravil návrhy na zastavení vlny násilí, která zachvátila města a vesnice Haiti.

Sekretariát OSN zastoupený Antóniem Guterresem po vyhodnocení situace navrhl zavést do země nejen policejní kontingent, ale mezinárodní speciální jednotky, a tím António Guterres fakticky potvrzuje údaje Human Rights Watch o katastrofálním stavu věcí ve státě.

Odborníci na lidská práva když popisují současnou situaci na Haiti používají termíny, které jsou v mezinárodních dokumentech vzácné a divoké, například «všudypřítomné znásilnění» (“pervasive rape”) «extrémní hlad» (“extreme hunger”).

Tisíce Haiťanů jsou již oběťmi únosů, vražd a sexuálního násilí ze strany ozbrojených gangů. Policie je absolutně bezmocná, lidé umírají na ulicích rukou banditů.

Právě takto je teď realizován Strategický plán Washingtonu pro předcházení konfliktu a podpoře stability na Haiti.

A právě tak, a ne jinak, žijí země, které se ocitly v zóně vlivu a závislosti na Spojených státech.

Ukrajino připrav se.

t.me/MariaVladimirovnaZakharova/5984

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
22. 8. 2023 21:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to už je takový jejich zvyk – jak vidí, že se někde porušují lidská práva a demokracie skomírá na úbytě a ekonomika kolabuje, okamžitě zasáhnou, sbalí pravdu a lásku, naloží na tank a jdou páchat další dobro.

Jaris
23. 8. 2023 04:16
Odpovědět  Albi

Takova je svoboda a demokracie emeerickou cestou. Okamzite pak nakladaji zlato demokracii znasilneneho statu do letadel a sup s nim do USA. Pry pro ochranu, aby se zlato nedejboze ztratilo 😀

Albi
23. 8. 2023 14:55
Odpovědět  Jaris

Co je nějaký kus žlutého kovu proti spolehlivé ochraně práva a demokracie v dané zemi, těšící se přízni hegemona! 🙂

jsladin
23. 8. 2023 10:38
Odpovědět  Albi

Vyberou si největšího zmrda z národa a posadí ho do čela zmaru.

ANTIUKRAJINEC
22. 8. 2023 21:22
Ohodnotit příspěvek :
     

No nevím jestli za ten bordel,co se na Haiti děje již od vyvraždění všech bělochů můžou zrovna USA-buďme trošku soudní!!!!

Albi
22. 8. 2023 23:29
Odpovědět  ANTIUKRAJINEC

Pochybuji, že by tam Spojené státy obnovily nějaký pořádek.
Příležitostí za ty roky měly dost, zatím se jim to nejen nepovedlo nikde, ale jak uvádí v úvodu Zacharovová, dopadlo to naopak – jako ostatně všude jinde.
Tedy – měly by se nejdřív postarat o svou zemi, že by to byl zrovna vzorový stát, to se opravdu nedá říci.

Situaci na Haiti by si měli v první řadě vyřešit sami Haiťané.

Albi
22. 8. 2023 23:32
Odpovědět  Albi

PS: Pak je tu otázka, proč USA nezasáhly, když tedy Haiťané vyvražďovali ty bělochy. To jim nevadilo?

Helena
23. 8. 2023 08:58
Odpovědět  Albi

Ne, to bylo pro USA naopak žádoucí. Vypadá to, že usáci si Haiti vybrali za víkendový prostor. Proto se tam děje, to, co se děje. Začali si tam ti největší hajzlíci stavět sídla, domorodci jim tam začali se svým způsobem života překážet. Tak potřebují zničit jejich domy, pozemky i podniky, aby mohli amíci pozemky koupit a žít si tam jako v růžové bublině. Domorodci s jejich domky, políčky a družným životem jim kazí požadovaný emerický klid. Tak to je. Kdy už svět pochopí, že anglosas je bezohledný, nelítostný vrah a uzurpátor. A dokud nebude Amerika zničena a zničeni tihle hajzli, nikdy na světě nebude klid. NIKDY. Analogicky je to s Ukrajinou – jen s tím, že tam neplánují haciendy, ale vojenský polygon a DRANG NACH OSTEN.

jiří
23. 8. 2023 16:29
Odpovědět  Helena

Američtí mariňáci na ostrově Maui byli přímými svědky zvěrstev páchaných hlubokým státem – zkrvavená, prostřílená těla plavala tváří dolů v karmínovém přílivu; příslušníci Havajské národní gardy prohledávali kapsy mrtvých obyvatel ostrova a turistů; FEMA a Červený kříž zakazovali občanům přístup k jídlu, vodě a přístřeší v okolí.
https://tadesco.org/na-havaji-na-ostrove-maui-je-masakrovano-mistni-obyvatelstvo/

Pavel z Moravy
23. 8. 2023 09:41
Odpovědět  ANTIUKRAJINEC

Víme kdo jim skutečně pomáhal po zemětřesení a kdo se snaží vždy jen ze všeho vyždímat zisk. Vždyť těmhle těm vládnoucím americkým grázlům nevadí ani ti jejich spoluobčané bivakující na ulicích. Co užitečného by tedy mohli udělat pro nějaké Haiťany. Amíkům tento stav leda vyhovuje, co si budeme namlouvat. Těmi amíky ale nemyslím ty co opravují hajzlíky, vaří v jídelnách atd. Ti pro tu vrchnost nejsou ničím víc než lejnem na ulici.

Helena
23. 8. 2023 10:39
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jednoduché: jejich spoluobčané a narkomani bivakující na ulicích uprostřed odpadků vládnoucím grázlům nevadí, protože tam oni sami nebydlí a jezdí tak, aby to jejich limuzíny nemíjely. Zato pěkné Haiti, to se jim nejspíš velmi zalíbilo. Ostrůvek, který se dá obehnat ostrahou možná i protivzdušnou obranou – taková ročildovská rajská zahrada, ze které můžou řídit svět.

ijn
22. 8. 2023 21:24
Ohodnotit příspěvek :
     

lepší řešení: RF demilitarizuje (čistí ) celou UA, dočistí ji od nacistů, RF zahájí protektorátní dohled + obnovu, a po 99 let bude vládnout na Ukrajině těm Slovanům=Ukrajincům, kteří chtějí zůstat,……jinak pouze malou část předat Maďarům, na obnově zbytku Ukrajiny se mohou podílet pouze Slované, tj žádní Číňané + Muslimové + židé == nejsou zárukou rozvoje bez kořistění.!!!

ModrýKlokan
23. 8. 2023 00:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Comming soon… i u nás. Podělaná americká armáda to začne pořádat i tady. Doufám, že Fyjalovy ovce budou spokojené.

Kokainu Salva

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
unor 2022
23. 8. 2023 06:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen jestli to neni trochu jinak.
Nejdrive tam poslou par stavbyvedoucich, ti najmou par mistnich stavebnich delniku kteri rozkopou chodniky. Az si par lidi zlomi ve vykopech nohy poslou tam sve stavebni delniky vybavene naradim, ktere se hodi na vsechno mozne jen ne na zasypavani vykopu.
A nastava stav jez popisuje nazev clanku.

Frank1
23. 8. 2023 11:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Zlocinec USA vyuziva vsude ty nejtemnejsi sily ve svuj prospech. Nezajima ho moralka, spravedlivost humanita, zakony, dohody, smlouvy. Jenom penize a profit z cizi zeme. A beda, kdyz mu v tom nekdo chce branit, nebo se mu dokonce postavi a nechce se nechat okrast a vykrast.
Venca Flaska a kavarna zloduchovi otevrela dvere Ceska. Vysledek vidime vsichni. Potvrzuje slova Marie Zacharove.

23. 8. 2023 11:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Každej si může srovnat Kubu (pod 60-letou blockádou) a Haiti (pod 60-letech “přátelské” pomoci)

Jozef
23. 8. 2023 13:19
Odpovědět  primak

Lepšie prirovnanie som ešte nepočul.