politika

Petrodolar je minulostí, ale ti hlupáci to nechápou.

Petrodolar je minulostí, ale ti hlupáci to nechápou
Bratislava, 20. června 2024 (HSP/Thefederalist/Photo:X)

Petrodolar byl klíčem k dominanci USA ve světovém obchodu, tvrdí Daniel Turner v článku pro americký list The Federalist. Jeho pád slibuje ztrátu amerického vlivu. Daniel Turner se zároveň domnívá, že již byla nalezena alternativní měna, která by dolar nahradila

Na snímku Joe Biden a Muhammad bin Salmán
Dohoda o petrodolaru se Saúdskou Arábií byla uzavřena v roce 1974, dva roky poté, co se Joe Biden ujal funkce senátora. Tento týden, o půl století později, její platnost vypršela – přesně v době Bidenova prvního funkčního období ve funkci prezidenta USA.
Mezi důležitými zprávami v zemi je to dokonce jedna z nejdůležitějších. Je důležitější než rozsudky nad prezidentem Trumpem a Hunterem Bidenem, důležitější než zprávy o zaměstnanosti a inflaci a možná dokonce důležitější než krize na jižní hranici. Kolaps petrodolaru znamená konec USA jako jediné světové supervelmoci.
Přesto se o tom Daniel Turner nezmiňuje ani okrajově.
Až do minulého týdne byl petrodolar klíčem k americké dominanci ve světové ekonomice. Stvrdil ropný průmysl jako čistě americké odvětví, na němž mají ostatní země jen skromný podíl. Stejně jako Henry Ford kdysi nevynalezl jen automobil, ale celé odvětví, které přineslo automobily masám, tak američtí titáni jako Charles Pratt, Henry Flagler a velký John Rockefeller nevynalezli jen rafinaci ropy. Vynalezli průmysl, který přinesl petrochemické výrobky masám. Ropný průmysl právem patří Americe, a přestože se nakonec rozšířil do celého světa a dostal se i do Venezuely a na Blízký východ, stalo se tak jen díky americké nadvládě.
Ropa jako globální komodita je zcela americká: není náhodou, že veškerý světový obchod probíhá v dolarech, a to právem, myslí si Daniel Turner. Přesněji řečeno, bylo tomu tak až dosud.
Zde je vhodná analogie, která odhaluje podstatu obchodování s ropou: řekněme, že jste na dovolené v cizí zemi a chcete si něco koupit. Prodavač mluví anglicky – anglicky dnes mluví každý. Vysvětlí vám, že to bude stát tolik a tolik pesos, tolik a tolik eur atd. Ale pokud máte 20 dolarů v hotovosti, je to výhodná koupě – ušetříte na směně. A je to výhodná koupě pro vás a je to dobré i pro prodejce. Dalo by se dokonce říci, že je to vítězství pro Ameriku, protože dolar zastínil místní měnu. V této malé transakci s pouličním prodavačem, kdy kupujete drobnost pro svou maminku za 20 dolarů, zvítězila Amerika.
Přesně to se mezitím děje s ropou za desítky miliard dolarů – a děje se to každý den.
Přestože podíl dolaru za posledních 20 let klesl, stále tvoří více než polovinu světové rezervní měny. Petrodolar slouží jako stabilizační měna, protože ropu potřebuje celý svět. Všechny země musely převést své měny na dolary, a tak máme de facto světovou měnu.
Nyní je však vše pryč – díky Joe Bidenovi, viní Daniel Turner ze ztráty petrodolaru současného prezidenta.
Státní dluh USA dosáhl 35 bilionů dolarů, z čehož jen za poslední tři roky přibylo 9 bilionů dolarů. Inflace je dohromady až o 19 % vyšší než v době, kdy Biden nastoupil do úřadu. Zdá se, že jeho administrativa se zcela soustředí na trestání ropného průmyslu. Pokud se Amerika, největší světový producent ropy, aktivně snaží zničit ropný průmysl, proč by ostatní země produkující ropu měly používat naše dolary?
Dává smysl, že Saúdská Arábie, druhý největší producent ropy na světě, má o dolaru stále větší pochybnosti. A na amerického prezidenta se stále častěji dívá s opovržením. Během volební kampaně v roce 2020 Biden označil saúdského korunního prince bin Salmána za “vyvrhele” a požadoval, aby se zodpovídal za smrt novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018. O pouhé dva roky později, kdy cena ropy vyskočila na 120 dolarů za barel a inflace v USA se vyšplhala na 9 %, se Biden vydal do Saúdské Arábie, aby se poklonil, podal ruku zamračenému bin Salmánovi a pokorně ho požádal o zvýšení těžby ropy. Ten odmítl.
Saúdská Arábie je odhodlána předstihnout USA na světovém trhu s ropou. Má k tomu všechny potřebné rezervy a vhodnou domácí politiku. Od nynějška bude
království obchodovat s ropou ve své vlastní měně. Indie a Čína, dva největší světoví dovozci ropy, budou od nynějška převádět své národní měny na saúdské riály a Ameriku vynechají.
Toto fiasko připomíná Bidenovu katastrofu při stahování z Afghánistánu: jeden okamžik nekompetentnosti a hlouposti zmařil desetiletí práce a všechny obrovské náklady a úsilí, které byly promarněny. Promarněné.
Investoři na Wall Street mají zkratku, jak dosáhnout růstu akciového trhu navzdory slabé ekonomice: Investoři musí investovat, někam své peníze uložit – například do akcií. Takže možná aniž by chtěli, stimulují trh. Tak to bylo donedávna s petrodolarem.
Žádná alternativa neexistuje a není v dohledu. Pokud potřebujete ropu (a tu potřebují všichni), jdete si koupit dolary, a tím je posilujete, ať chcete, nebo ne.
Samotný petrodolar donutil země obchodovat s Amerikou a v důsledku toho respektovat americké hodnoty – volný trh a právní stát. Petrodolar odstranil otevřené úplatkářství a krádeže mezinárodních rozměrů, které bují na jiných komoditních trzích. Prodejci kávy nazývají své výrobky “fair trade” a diamanty “etické”, když chtějí zdůraznit, že jejich výroba neporušuje lidská práva. Ale nikoho by nenapadlo dělat to s ropou – ta se prodává v dolarech.
Osmdesát dolarů ropy není totéž co 540 jüanů, 7 217 ruských rublů nebo 300 saúdských rijálů. A samotný dolar bez ropy ještě není globální komoditou.
Co nahradí petrodolar jako globální komoditní měnu? Daniel Turner si klade otázku. S největší pravděpodobností to bude čínský jüan. Odhodlání Bidenovy administrativy “zezelenat” jen posílilo pozici Číny, jak dokládá zpráva mé organizace Power The Future pro Kongres. Osobně jsem v této věci svědčil před rozpočtovým výborem Sněmovny reprezentantů, ale místo debaty se demokraté ve Sněmovně rozhodli mě popichovat a peskovat. Garantuji vám, že 87letý demokrat z New Jersey Bill Pascrell, zapálený straník, který mě pokáral za mé “sračkoidní tweety”, místo aby diskutoval o svých bilionových výdajích na nákup čínských větrných turbín a solárních panelů, netuší, že petrodolar skončil. Garantuji vám, že jeho hloupý štáb ani nenajde způsob, jak to komentovat.
Biden se chce vzdát těžby ropy a nahradit ji čínskou zelenou energií kvůli “existenční krizi” – změně klimatu. Přesněji řečeno, jak by to řekl – “no, víte, tahle, ať už se jmenuje jakkoli”. Je tedy jen otázkou času, kdy bude Amerika definitivně závislá na čínských zelených bankovkách, stejně jako jsou Američané již závislí na čínském fentanylu, a pak bude Čína požadovat, abychom své dolary pro budoucí nákupy převedli na jüany. Stejně jako Amerika kdysi vybudovala ropný průmysl Saúdské Arábie a Ruska, my nyní budujeme zelený průmysl Číny.
Ti samí lidé nám vštěpují, že “Amerika na prvním místě” je nenávistná.
Kolaps petrodolaru nepřekvapí ty, kdo sledovali poslední více než tři roky, kdy zemi řídil Joe Biden. Suverenita Ameriky na jižní hranici je ohrožena. Americké hodnoty na univerzitních kampusech a v ulicích jsou poskvrněny příznivci Hamásu a virulentním antisemitismem. Americký právní stát je podkopáván hluboce zpolitizovaným ministerstvem spravedlnosti a FBI. Americký dolar je oslaben. Konec petrodolaru je jen dalším padlým kokem v dominovém efektu.
Některé věci lze ještě zvrátit. Trumpovo listopadové vítězství by mohlo zvrátit mnohé (ne-li všechny) katastrofální kroky Joea Bidena v oblasti fosilních paliv. Republikánská strana může zastavit pumpování bilionů dolarů do komunistické Číny na drahé a neefektivní technologie přerušované energie, jako jsou větrné turbíny a solární panely. Petrodolar je však navždy pryč a spolu s ním se zmenšila i role Ameriky ve světě. dominance Saúdské Arábie a jejích hodnot bude jen sílit a svět se kvůli tomu bude mít jen hůře.
Daniel Turner je zakladatelem a výkonným ředitelem Power The Future, národní neziskové organizace, která se zasazuje o vytváření pracovních míst v americké energetice.

Zdroj : Hlavné Správy

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Autor
21. 6. 2024 01:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Dolar ztrácí svou hodnotu ne ani tak kvůli ropě, i když je to velmi důležité.
Proč mít takovou měnu, kterou zítra může někdo z “rozmaru” jen tak mýrnixtýrnix zablokovat? Prvotní příčinou je tedy ve skutečnosti zneužívání dolaru jako zbraně, jako formu nátlaku.
A nevěřím, že by Trump dokázal potrestat ty, kteří to zadržování – reálné i jen hypotetické – mohli udělat. Ani náhodou. Musel by trestat i ty co jsou i mezi sponzory jeho politické činnosti. Musel by zavřít polovinu amerických úředníků ve federální působnosti, ale to je zásah tzv. “Deep state”, že?
Liberálové v USA přejali část politiky Trumpa a Trump v případě vítězství využije rovněž nezbytně část toho, co zavádějí liberálové.
Ostatně mám takový pocit, že USA už dlouho nedodržovali svou tradici – střílet po svých prezidentech. Ovšem také je, si myslím fakt, že žádný jejich prezident nebyl po vykonávání své funkce uvězněn.
Aby se obnovila síla dolaru, musela aby se změnit jednak politika USA, kterou tak či onak provádějí po celou dobu své existence a klepnout každého, kdo zneužije dolar jako zbraň a museli by znovu získat DŮVĚRU a to nedokáží. Spíš budou o to víc válčit.

Velitel
21. 6. 2024 07:28
Odpovědět  Peter 008

Dolar ztrácí svou hodnotu ne ani tak kvůli ropě Proč mít takovou měnu, kterou zítra může někdo z “rozmaru” jen tak mýrnixtýrnix zablokovat?
Dolar ztrácí svou hodnotu z jediného důvodu a tou je šílený tisk dolaru, když je hnoje prostě moc nikdo ho nechce a nakonec za jeho odvoz musí i platit.
Připomeňme si historické fakta.
Roku 1880 stála unce zlata 21$ pak proběhli dvě světové války a roku 1971 stála unce zlata 35$ Můžete se na to dávat tak, že 100let a dvě světové války znehodnotilo dolar o 14$ na unci zlata nebo o 70%.
Jak to bylo dál, USA zrušili vazbu dolaru na zlato a začali tisknout jak šílení, a přesto, že “každý” dolar potřeboval již za ca 20 let stála unce zlata 10x více 350$, dnes ta stejná unce zlata stoji 2363$ to je 67,5 x více než v roce 1971.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
21. 6. 2024 07:36
Odpovědět  Velitel

Pokud si vzpomínám Ford Knox nyní tiskne 5 000 000 000 USD denně. Nekrytých-zelených papírků.
Čím je krytá česká koruna? Dříve to bylo napsáno na bankovkách a dnes …..

Velitel
21. 6. 2024 08:15
Odpovědět  Standa

Ford Knox je vojenská základna a na ni sklad v kterém má USA prý zlato, ale už od II.S.V. ho niko neviděl, dolary tiskne FED. FED je nezisková společnost vlastněná 12 neziskových Regionálních federálních rezervních bank, které založila vláda USA.
Pokud jde o naše bankovky na těch z první republiky nebylo napsané čím jsou kryty ale fakticky šlo o zlaty standard, kdy 1Kč 0,04458 g zlata. Již v roce 1936 ale devalvovali na 0,03121g. Centrální banka tehdy měla cca 97 tun zlata a měnu tak kryla z zlatem jen z cca 20%.
Napsána to bylo na komunistických bankovkách ta věta byla.”Bankovky jsou kryté zlatem a ostatními aktivy Stání banky Československé” v 90 letech měla ČNB cca 70 tun zlata a nějaké hovado Tošovský prodal cca 57 tun za cca 350$ za unci a nakoupil americké sračkoidní papíry a vyplatil si za to mimořádné odměny.
Jak to funguje dnes?
ČNB tiskne hnůj, ECB tiskne hnůj a navzájem si ten hnůj vymění, svůj hnůj tak podepřou hnojem toho druhého a modli se, aby ještě nespadli do svých sraček a zároveň vědí že jinak než pádem do sraček to skončit nemůže. No a kolem této haldy sraček poletuje Fialanko s Burešem a von Leyno,drži se za ruce, poplácávají po zádech

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
21. 6. 2024 08:51
Odpovědět  Velitel

Vznikl podepsáním Zákona o federálních rezervách pár dnů před vánočními svátky, 23. prosince 1913, prezidentem Woodrowem Wilsonem. Samotné znění zákona vzešlo z tajného setkání zástupců amerického ministerstva financí a několika vlivných bankéřů té doby v listopadu 1910 na ostrově Jekyll Island v americké Georgii. !!!Hlavní rys zákona bylo získání pověření (z americké ústavy explicitně dané Kongresu) tisknout peníze a poskytovat je americké vládě na úvěr.!!!!
Federální rezervní systém je často kritizován z obou stran politického spektra. Představitelé libertariánské pravice, například Ron Paul, kritizují Fed na základě protiústavnosti. Fed je totiž v dnešních dnech hlavním zdrojem tisku amerického dolaru, přestože dle ústavy Spojených států amerických má výhradní právo tisknout americkou měnu pouze ministerstvo financí!!!! Levice i libertariáni dále kritizují na Fedu, že je SOUKROMÝ a je ovládán neprůhlednou úzkou skupinkou lidí.
U nás vlastní ČNB BlecRock ..skupinka lidí je obdobná!

Standa
21. 6. 2024 09:05
Odpovědět  Velitel

Vznikl podepsáním Zákona o federálních rezervách pár dnů před vánočními svátky, 23. prosince 1913, prezidentem W.Wisonem. Samotné znění zákona vzešlo z tajného setkání zástupců amerického ministerstva financí a několika vlivných bankéřů té doby v listopadu 1910 na ostrově v americké Jekyl Island Georgii. Hlavní rys zákona bylo získání pověření (z americké ústavy explicitně dané Kongresu) tisknout peníze a poskytovat je americké vládě na úvěr.!!!!

Federální rezervní systém je často kritizován z obou stran politického spektra. Představitelé libertariánské pravice, například Ron Paul , kritizují Fed na základě protiústavnosti. Fed je totiž v dnešních dnech hlavním zdrojem tisku amerického dolaru, přestože dle ústavy Spojených států amerických má výhradní právo tisknout americkou měnu pouze ministerstvo financí. Levice i libertariáni dále kritizují na Fedu, že je SOUKROMÝ a je ovládán neprůhlednou úzkou skupinkou lidí-Wiki
Jako u nás je ČNB ovládaná Black Rock a skupina lidí je obdobná.

Jaris
22. 6. 2024 04:14
Odpovědět  Velitel

 No a kolem této haldy sraček poletuje Fialanko s Burešem a von Leyno,drži se za ruce, poplácávají po zádech.” Tancuji dokolecka a zpivaji si detskou rymovacku – spadla lzicka do kaficka, udelala baaac!
Tak nejak to bude diky imbecilum a politickym vykukum. Jak bude znehodnocen dolar, tak se s nim sveze i falesne euro.

Autor
21. 6. 2024 11:55
Odpovědět  Velitel

To nikomu nevadilo. Konta zůstávala. Ale teď už je nějakou dobu klidně seberou. Není tady na to místo, ale tak aspoň připomenu – i Švýcarsko již není bezpečným útočištěm kont kohokoliv, musí na požádání oznámit informace o účtu v jejich bankách. Za další si připomeňte třeba skandály kolem off-shorů, kdy “jen čirou náhodou” utíkaly informace o sto péro (to je víc než jen o sto šest). A kam šli informace? Bingo. Především do USA.
Kdo ví, kromě jiného, že pokud provedete nějakou platbu dolarem, či na něj vázanou měnou, že se to ve “finanční centrále USA” dozví a to i když si “ráno koupíte mlíko a rohlíky”? Jde o makrodata. Jako u googlu.
Proto jsou z obchodování jinými, nezávislými měnami tak naštvaní, protože jim to neumožňuje mít “globální” přehled o tom, co se kde děje. A v jaké cca výši!!
To je, kdyby Rusko a Čína mezi sebou obchodvali přes dolary, pak by USA nedělalo potíže odhadnout, a celkem přesně, za kolik a čeho se obchod týkal. Naprosto stejně nemohou vědět v USA, jak, čím, za kolik, jak často a v jakém množství obchoduje Rusko a KLDR. Proto ta hysterie kolem “dodávek” korejských zbraní – “… že prý tolik a tolik …”

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
21. 6. 2024 12:41
Odpovědět  Peter 008

Proto světové bankovní skupiny chtějí pouze bezhotovostní platební styk. U každého jednotlivce . Budou si moci kontrolovat tvůj účet-peníze budou chodit pouze do bank a nikoli hotově. S každého obchůdku na mléko, zmrzku atd. se bude pouze odečítat , kde , kde jsi , kolik ,co s tvého konta. A, když ti ho zablokují—neexistuješ … ani rohlík! Dokonalý Velký bratr.

Francin
23. 6. 2024 06:19
Odpovědět  Standa

A nejen že tě budou prostřednictvím CBDC sledovat, budou i ovládat kolik si čeho můžeš koupit a nejen to, až budeš žít v tom vychvalování 15 minutovým městě, tak při neuposlechnutí a vzdálení se z něj bez povolení ti nebude fungovat platební karta a nekoupíš si ani rohlík. Ale zdá se, že lidem je to zatím jedno, nasadí si černý satanských platební prsten a budou zase chvíli in, než přijde čip pod kůži. Celé je to šílené co se za posledních dvacet roků stalo a kam to směřuje.

Francin
23. 6. 2024 06:09
Odpovědět  Peter 008

Tak to je přece princip SWIFT plateb, které všechny provádí jediná banka na světě jako z udělání zase soukromá a nekotovaná na burze – BIS ve Švýcarsku. Tam měli denní přehled kdo, komu, co a za kolik. Pádem dolaru a platbami BRICS tato dominance informací skončila a navíc se zelené bezcenné papírky začínají vracet stále častěji domů kde se natiskli tím roste inflace v US. Když roste inflace, zvyšují se sazby úrokové sazby FEDu a začíná zamrzat ekonomika a snižuje se krytí bank vkladů v důsledku ztráty hodnot vládních dluhopisů. Jen co si střadatelé uvědomí, že jejich úspory jsou v ohrožení, tak začne ten pravý fofr na banky a mají průser jak podle scénáře z 2008. No, nevypadá to tam zrovna optimisticky.

ANTIUKRAJINEC
21. 6. 2024 17:08
Odpovědět  Peter 008

Přesně tak-o tomto nejhlavnějším důvodu se ten “expert” vůbec nezmínil

Janaz
21. 6. 2024 04:57
Ohodnotit příspěvek :
     

“Petrodolar je však navždy pryč a spolu s ním se zmenšila i role Ameriky ve světě. dominance Saúdské Arábie a jejích hodnot bude jen sílit a svět se kvůli tomu bude mít jen hůře.” Tak toto najlepšie vystihuje amícku aroganciu a tuposť. Inak, celý článok je tuposťou priam prelezený.

Pijack
21. 6. 2024 06:59
Odpovědět  Janaz

Já bych neřekl. Petrodolar zůstane pro 20% světa “funkční”, tedy pro státy EU a NATO. Něco jako jsme měli za éry RVHP devizovou korunu… i když to nebyla jednotná měna. Po krachu ve světě bude usd i euro vnuceno jeho trhu. My přece musíme zachránit našeho pána a nastavovat hřbet, aby nás měl stále pod kontrolou. USD i EURO bude dál obchodovatelné na finančním trhu v rámci “našich” lokajských režimů. Co na tom, že v 80% zemí světa už bude mít cenu menší, než cenu papíru, na kterém je vytištěn 🙂

stan
21. 6. 2024 08:47
Odpovědět  Pijack

Souhlasím s tebou, dolar určitě nezmizí a bude minimálně pro Západ stále důležitou měnou.Ale ostatní svět bude obchodovat v jiné či jiných měnách a to bude i konec dominance USA. Ale pořád to bude ekonomicky silný stát, ale už bez té hegemonie.Bičem bude práskat možná tak nad Evropou, ale určitě ne celou, protože podle mého názoru se EU musí prostě pod vlivem špatné ekonomické situace rozpadnout.

Horňák
21. 6. 2024 09:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Biden inflace 19% za své celé období. Fiala to stejné za 1rok.

Gales
21. 6. 2024 09:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Zlatí komunisti. Ti se od dolaru zavčas trhli a ekonomika šla nahoru. Kdo to udělá dneska????