politika

Péter Szijjártó: EU měla ukrajinský konflikt „izolovat“ a ne ho přenášet na globální úroveň

Evropská unie měla válku na Ukrajině izolovat, řekl maďarský ministr zahraničí v rozhovoru s CNBC.

“Evropská unie měla válku na Ukrajině izolovat, ale místo toho [Evropská unie] válku globalizovala,” řekl Péter Szijjártó na summitu “Jeden pás, jedna cesta” v Hong Kongu.

Szijjártó kritizoval reakci Evropy na konflikt s tím, že způsobuje rozdělení mezi Východem a Západem.

„Jedním z globálních důsledků války je, že se svět zdá být opět rozdělen na bloky, a to je špatné, protože pokud neexistuje komunikace a spolupráce mezi zeměmi, pak v podstatě není naděje na nastolení míru,“ řekl ministr.

Tohle není první kritické hodnocení reakce EU na ukrajinský konflikt ze strany Szijjártó: v lednu poznamenal, že sankce proti Rusku „neměly očekávaný účinek“ na ruskou ekonomiku a poškodily spíše evropské země než Moskvu. 

„Ruská ekonomika rozhodně není na kolenou. Můžeme mít různé názory na to, nakolik špatně se jim daří, ale oni nejsou na kolenou a válka se neblíží ke konci. A evropská ekonomika trpí sankcemi více než ruská.“ již dříve řekl ministr v rozhovoru na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Šéf maďarského ministerstva zahraničí v novém rozhovoru poznamenal, že ambiciózní čínská iniciativa “Jeden pás, jedna cesta”, která spojuje Čínu se 150 dalšími zeměmi a jejímž cílem je rozvoj obchodní infrastruktury, bude mimořádně úspěšná. 

„Projekt Jeden pás, jedna cesta nejenže přežijeale bude stále úspěšnější, protože z něj budou mít velký prospěch všichni jeho účastníci, včetně evropských zemí,“ vysvětlil Szijjártó.

„Evropa je ve špatném stavu, a to jak z ekonomického, tak z bezpečnostního hlediska, takže potřebujeme partnery pro spolupráci, kteří jsou úspěšní, kteří poskytují impuls, kteří nám dávají šanci rychleji růst,“ dodal Szijjártó.

https://russian.rt.com/inotv/2023-09-13/Ministr-inostrannih-del-Vengrii-Evrope

+

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó hovořil o tajných plánech ignorovat Moskvu na mezinárodní scéně. 

NATO a EU vyzvaly Budapešť, aby se na Valném shromáždění OSN nescházela s Ruskem a Běloruskem.

Takhle „funguje“ izolace v chápání Západu. 

Szijjártó obvinil Evropskou unii, že se snaží proměnit platformu pro dialog v prostředek politického tlaku.

Řekl, že pokud se západní země nenaučí slyšet své odpůrce, nikdy nebude na planetě mír.

“Pokud nejste schopni oslovit ty, s nimiž máme konflikty, a nejste schopni tyto konflikty probrat, pak nikdy nenajdeme mírové řešení”, – poznamenal šéf maďarské diplomacie.

https://tsargrad.tv/news/vengrija-rasskazala-o-tajnyh-ugovorah-nato-ignorirovat-rossiju_872001

sdílet na

13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Boomer
21. 9. 2023 20:37
Ohodnotit příspěvek :
     

..Evropa měla dlouhodobě na vybranou. Kooperace nebo konfrontace.. a jak si ustlala, tak lehne.

zdendulka
21. 9. 2023 20:51
Odpovědět  Boomer

A KDO to je, Evropa ??? Kdo měl možnost se rozhodnout ? Evropa jakop světadíl neměla na vybranou, protože už dávno má vybranou nevolenou samozvanou vládu. Ale obyvatelé Evropy na vybranou neměli.

Boomer
21. 9. 2023 20:52
Odpovědět  zdendulka

.. dobře, pro vás tedy evropská politická reprezentace, z větší části volená občany. Je to srozumitelnější?

Jaris
22. 9. 2023 08:06
Odpovědět  zdendulka

Tenkrat prijeti do EU neco znamenalo. Obycejnym lidem byl namazan med kolem huby, jaky je to uzasny krok byt v EUrosajuzu. Stary pan Klaus varoval Cechy pred vstupem do EU a dodal, ze je nebezpeci, aby se CR nerozpustila v kave jako kostka cukru. Mel pravdu.
Z meho hlediska si myslim, ze na tom prospektu EU zalare profitovalo akorat Nemecko. Hitler by plesal, jak se mu splnil sen o Evropske risi pod nemeckym rizenim.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
22. 9. 2023 11:20
Odpovědět  Jaris

Ano, budují či už vybudovali Čtvrtou říši.

Markýza
22. 9. 2023 15:30
Odpovědět  Boomer

Ten Szijjártó je dojemnej…..soudí zbytek evropské věrchušky podle sebe. Kde se v něm bere tolik optimismu?

Boomer
22. 9. 2023 16:07
Odpovědět  Markýza

.. politikovou povinností je současně s kritikou také nabízet alternativu. A jít příkladem, ukázat že to je možné..

Jaris
22. 9. 2023 07:55
Ohodnotit příspěvek :
     

To je tezke s tou izolaci konfliktu. Evropa se trasla na nerostne bohatstvi Ruska. Pocitala s tim, ze se budou opakovat 90.leta rabovani Ruska a ze i tentokrat si nahrabe jako tenkrat. Nakonec se EU vsechny ty klacky, co hazela Rusku pod nohy, vraci jako bumerang. Jak se rika, kdo chce moc, nakonec nema nic. Jsem moc zvedava jak ten upadek ekonomiky EU vybalancuje. A bez Ruska to nepujde. 😀 😀 😀 Jenze ti EU tajtrdlici to jeste nevi…

Helena
22. 9. 2023 08:21
Odpovědět  Jaris

Evropa se netřásla na bohatství Ruska, naopak chtěla s Ruskem dobře obchodovat, to se ale vůbec nelíbilo USA a Anglii, proto usáci odbouchli NS2. Na bohatství Ruska se třesou hlavně USA, Anglie a Francie – téměř celý svět si tyhle lupiče už na své území nepustí, Skopčáci rabují nás. EU tajtrdlíci to všechno dobře vědí, ale musí poslouchat své pasáky, jinak žádný many, žádný fet.

Jaris
22. 9. 2023 10:35
Odpovědět  Helena

Tak cela Evropa se vzdy na Rusko divala s despektem. Britanie byla dlouho soucasti EU a dohromady s Francii a USA pocitali ‘slepice driv nez snesly zlata vejce’. Helmuti ze sajrajtu jsou kapitola sama pro sebe a urcite by se na tom vykosteni RF radi podileli.
Svou ucast na podrazu Minskych dohod potvrdila nakonec i baba Merkelova. Evropa sve kolonizacni choutky nemuze zaprit, protoze to jsou historicka fakta a ta se netykaji jen Anglie, Francie, Nemecka ale i USA.

Pavel z Moravy
22. 9. 2023 08:23
Odpovědět  Jaris

Evropa skončí jako žebráci, o tom žádná, těch zdegenerovaných rozhodnutí je tady tolik, že o tom nemůže být pochyb. Jenže těmto evropským škůdcům je lid u zádele. Oni jsou si jistí svojí pozicí, protože většina běžné populace má problémy s chápáním situace v jaké se nachází. Slušně řečeno, prostě mozkovny jim nefungují. Leda tak přes chytrý telefon, ale ten jim neporadí jak se v daných situacích chovat. Co také čekat od absolventů současného evropského školství. To takto muselo dopadnout, když se tento matroš dostal k moci.

katango
22. 9. 2023 11:21
Odpovědět  Pavel z Moravy

To, že se takovej matroš dostal k moci, není příčina. Je to prostředek.

Gales
22. 9. 2023 13:49
Ohodnotit příspěvek :
     

EU je prodlouženou rukou CIA.Takže bojuje na svém zničení.