politika

Pavel Danilin: Úpadek unipolárního světa

Politolog Danilin označil Putinovu návštěvu Mongolska za událost nejvyšší úrovně.

Pavel Danilin

Oficiální návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Mongolsku, slavnostní uvítání s čestnou stráží na letišti, rozprostření koberce – to vše jsou symboly úpadku unipolárního světa. Mongolsko jako signatář statutu Mezinárodního trestního soudu demonstrovalo, že tato zkompromitovaná nadnárodní soudní instance pro něj není autoritou, a že Ulánbátar staví své suverénní zájmy mnohem výše než manipulativní příkazy Mezinárodního trestního soudu, který se zdiskreditoval svými zaujatými postoji, poznamenává ředitel Centra pro politické analýzy, docent na Finanční univerzitě při vládě Ruské federace Pavel Danilin.

Návštěva Putina se pro Rusko i Mongolsko stala nejvýznamnější státní akcí nejvyšší úrovně – byl uzavřen balíček dohod o dodávkách energetických zdrojů, o rekonstrukci výstavby elektrárny v Ulánbátaru, dohody v oblast ochrany životního prostředí a mnoho dalšího.

Neméně důležité je, že oficiální část návštěvy zahrnovala akce věnované výročí – 85. výročí vítězství nad militaristickým Japonskem na Chalchyn Gol. Těmto událostem dává hluboký smysl skutečnost, že se odehrávají na mongolské půdě, tedy tam, kde byly poraženy jednotky Mikado* a kde se dalekosáhlé plány nacistů přeměnit asijsko-pacifický region v japonské léno setkaly s odporem. (* Mikado = „vysoká brána“,  je zastaralý titul pro japonského císaře. Výraz neznamenal pouze samotného panovníka, ale jeho dům, dvůr a dokonce i stát, pozn.red.).

Stojí za to připomenout, že v předvečer bitev u Chalchyn Gol britští a američtí představitelé všemi možnými způsoby tlačili japonského císaře, aby pokračoval v agresi na jih – do Číny, a na západ – do SSSR.

V červenci 1939 byly uzavřeny dohody mezi Tokiem a Londýnem, na které se dnes Japonci a Britové snaží nevzpomínat.

V souladu s těmito dohodami Británie uznala japonskou anexi části Číny – to znamená, že ve skutečnosti přímo vybízela k ještě větším územním zabraní v Říši středu a podporovala nové miliony obětí. A Američané zase prodloužili obchodní dohodu s císařem. To vše se tehdy dělo samozřejmě proti zájmům Mongolů, Číňanů a Rusů. Sovětské vítězství u Chalchyn Gol však odsunulo militaristické Japonsko od sovětských hranic, vedlo k vládní krizi v Tokiu a varovalo Japonce před účastí ve válce se Sovětským svazem.

Velmi jasná „jemná narážka“.

A dnes mongolské úřady jasně a jednoznačně dávají najevo, že vztahy s Moskvou a Pekingem jsou pro Ulánbátar na prvním místě. A podvodná a zaujatá soudní rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu, diktovaná z Washingtonu, až na posledním. A Washington sám o sobě není pro Mongolsko dekretem. Tam se mohou kroutit v bezmocném hněvu, jak chtějí, ale Ulánbátar se v osobě prezidenta Ukhnagiina Khurelsukhy rozhodl – a tato volba je přátelit se s Ruskem a nevystupovat jako vyjednávací čip v konfliktu mezi globalistickým Západem a Moskvou.

Mimochodem dobrá lekce pro všechny sousedy – včetně dědiců Mikada, kteří s houževnatostí ničí vše dobré, co bylo v rusko-japonských vztazích za posledních 35 let vybudováno. A je to také dobrá připomínka celému světu, co se tehdy skutečně dělo, o co se hrálo a že boj proti nacismu probíhal po celém světě, nejen v Evropě.

Nádherná připomínka, zvláště v předvečer Mezinárodního dne památky obětí fašismu, který se slaví 8. září, ve smutné době, kdy nacismus opět zvedá hlavu a ve světě většina zemí zavírá oči před obrodou hnědé hydry – stejně jako před 85 lety.

https://www.gazeta.ru/social/2024/09/03/19691917.shtml?updated

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
12 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
jmm
8. 9. 2024 04:48
Ohodnotit příspěvek :
     

“… Mezinárodní trestní soudu je zkompromitovaná nadnárodní soudní instance..”

Ladislav 💤
8. 9. 2024 07:16
Odpovědět  jmm

Včetně OSN!

Stan
8. 9. 2024 07:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak je vidět,tak USA a Británie se chovali vůči SSSR jako svině už před válkou, až teprve když Británii teklo do bot s Německem,tak pak jim najednou byl SSSR dobrej. No a po válce všechny dohody zase neplatili a rozjeli studenou válku. To je neuvěřitelná pokrytecká sebranka ten Západ. Rusko a Putine, držte se a definitivně pošlete tu smradlavou žumpu do kytek.

Ladislav 💤
8. 9. 2024 07:15
Odpovědět  Stan

👍👍👍👍👍

Pavel z Moravy.
8. 9. 2024 09:47
Odpovědět  Stan

To jsme se Stane učili my staří ve škole. Tato buržoazní společnost bohužel nemá na to znovu obnovit hodnotový žebříček. K tomu by byla potřebná skutečná změna chování člověka a celé společnosti.

Bety
8. 9. 2024 12:02
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Zdá se mi, že ten lidský hodnotový žebříček má mnohem více společného s hodnotovým žebříčkem prehistorické opice, než s vyspělým lidstvem, jehož chceme být součástí.
Na tom našem žebříčku kdo má sílu má i právo. A čím je bezohlednější, tím více má práva a je hoden obdivu. Když odhlédnu od politiky – jsou snad miliardáři včetně našich chováni
pro své nebetyčné zlodějny nepochybně doprovázené i jinými zločiny v opovržení ?? Ani zdaleka !! Naopak. Plebs čumí s otevřenou hubou na jejich životní styl a tiše závidí. Tady je důležité to TIŠE, protože jak nám bylo mnohokrát zdůrazněno, závidět “úspěšným” je znak špatného vychování a ukazatel malosti, za který by se měl každý stydět !!
A to je jediný rozdíl proti prehistorické džungli, totiž to, že k zubům a drápům se přidalo SLOVO, neboť jak predátoři zjistili ,
má sílu obrátit černé v bílé a plánované vraždění
v pozitivum nezbytné pro společnost. Je proto nezbytné, aby ta “krmná základna” začala
tu novodobou zbraň – jazyk – používat ne k přitakávání, ale k odporu ! A zadruhé k dorozumívání mezi všemi ohrožovanými silou a lžemi ! Nemlčet je první a krajně důležitý krok k porážce té džungle, která nám vládne !

Bety
8. 9. 2024 12:16
Odpovědět  Bety

Jen bych chtěla dodat, že Putinovi v minulosti mnozí v Rusku ať z jakýchkoli důvodů vyčítali jeho snahy o navázání přátelství v zahraničí, které hodnotili jako neproduktivní.
S predátory -kromě zdržení – jistě, ale BRISC je na světě, a i to Mongolsko dnes klidně ukáže těm predátorským poskokům co si o nich myslí!

Slovan
8. 9. 2024 10:16
Odpovědět  Stan

Kdyby jen SSSR, ale i ČSR. Jen co tam za GB bojovalo našich lidí a za odměnu přišla sprcha faktur za výdaje našich lidí. Tohle já považuji za vrchol pokrytectví. Se musím smát bo jsem si vzpoměl na dávnou dobu, když mě bylo šestnáct a byl jsem v prvním ročníku učení zedničiny. Starší kámáš o šest let mě vzal na melouch k jednomu staršímu pánovi. Po skončení nám pán spočetl co jsme tam vypili a snědli a bylo to. Ale neupozornil nás na to. Už je to skoro padesát let. Hustý, letí to. 😊

ijn
8. 9. 2024 11:08
Odpovědět  Slovan

to jsi stavěl u židů a kolik jste za stavbu dostali Vy od žida? něli jste si předem domluvit vztahy, jako když si vypomáhají sedláci PHM sedlák svačiny a pití také!!! Pokud tak neřeknou jsou to dohady,

proto i RF=Putin sdělují předem, co se stane, pokud KoZa nedodrží červené čáry,…. v Mnichově 2007 jasně sdělil co čeká KoZa, naše politické děvky u moci lhaly a podvádí dodnes!!!

Slovan
8. 9. 2024 11:47
Odpovědět  ijn

Já byl ještě hodně mlád a domlouval to ten kámoš, kterému bylo o šest více a snad to byl jeho vzdálený příbuzný. Nějaké peníze jsme dostali, ale odečetl nám z nich deputát. 😊

Pavel z Moravy.
8. 9. 2024 14:39
Odpovědět  Slovan

Nic si nevyčítej, makal jsi, zajistil rodinu, nepráskal a to je hlavní. Nejsou všichni, kdo by mohli dělat zedničinu. Spousta z těch kritiků seděla v kanclících na židličkách, popíjeli kafíčko a řvali, že po nich některý komunista něco chtěl, třeba provést zápis na který už neměli sílu a ta hrůza. Kur.wa většinou to rukama nemakalo. Tak čau.

Slovan
8. 9. 2024 19:42
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Musím ti dát za pravdu, namakal jsem se jako hovado. Je to pryč a mám na co vzpomínat, nikomu jsem cíleně neublížil a za hříchy jsem se už omluvil. Mohu jít s čistým štítem.