politika

Papež: konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolaly vnější faktory

Papež vyzval nezjednodušovat příčiny konfliktu

Vatikán, 28. září. /TASS/. Papež František věří, že neprobíhá válka mezi Ruskem a Ukrajinou, ale světová válka. Hlava římskokatolické církve to řekla svým bratrům z jezuitského řádu při setkání v Kazachstánu v polovině měsíce. Obsah rozhovoru je uveden ve vydání časopisu „Katolická civilizace“.

“Probíhá válka, myslím si, že je chyba si myslet, že je to film o kovbojích, kde jsou dobří a zlí. Je také mylné myslet si, že jde o válku mezi Ruskem a Ukrajinou a to je vše. Ne. Tohle je světová válka,” řekl papež.

Domnívá se, že Ukrajina je hlavní obětí. 

“Poté, co jsem mluvil o utrpení Ukrajiny, rozhodl jsem se mluvit o utrpení dvou národů, ukrajinského a ruského, protože v každé válce lidé trpí,” dodal František. 

“Chci pochopit, proč nebylo možné se této válce vyhnout. Koneckonců, válka je v něčem podobná manželství. Abychom pochopili, musíme vzít v úvahu dynamiku, která vedla ke konfliktu. Existují mezinárodní aspekty, které přispěly k provokaci války,“ řekl papež.

Vidí i „imperialistický element“ a připomněl svůj rozhovor s hlavou jednoho ze států, který sdílel jeho obavy. 

„Už jsem zmínil, že loni v prosinci mi jedna z hlav států přišla říct, že je velmi znepokojena tím, že NATO štěká na dveře Ruska, které se bojí o bezpečnost svých hranic,“ řekl papež.

“Proto není možné zjednodušovat příčiny konfliktu,” dodal papež.

Setkání s ním se zúčastnili jezuité z Ruska, Běloruska a Kyrgyzstánu. František byl v Kazachstánu od 13. do 15. září na 7. kongresu vůdců světových a tradičních náboženství.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 24. února speciální vojenskou operaci v souvislosti s žádostí vůdců donbaských republik o pomoc. Zdůraznil, že plány Moskvy nezahrnují okupaci ukrajinských území a cílem je demilitarizace a denacifikace země. Západ v reakci na rozhodnutí Ruska začal proti němu postupně zavádět četné a rozsáhlé sankce. Spolu s tím západní státy začaly do Kyjeva dodávat zbraně za částky, které se v této fázi odhadují na desítky miliard dolarů. 

Řada západních politiků uznala, že jde ve skutečnosti o ekonomickou válku proti Rusku. Jak Putin prohlásil 16. března, politika západních sankcí vůči Moskvě má ​​všechny známky agrese. Poukázal na to, že politika zadržování Ruska je pro Západ dlouhodobou strategií. 

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3BSqwn3

sdílet na

11 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Masunta
30. 9. 2022 06:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Jezuitský hlas a patrně sexuálního úchyla, nezohledňuji.

Masunta
30. 9. 2022 09:14
Odpovědět  Masunta

ITALSKÁ TELEVIZE ODVYSÍLALA PRAVDIVÝ ROZBOR FAKTU, DŮKAZY A HLAVNÍ PŘÍČINU SOUČASNÉ VÁLKY NA UKRAJINĚ. Záběry a komentář k majdanu zarazí, jaké nelidské až morbidní a nenávistné neskutečné krutosti, jsou “lidé” na Ukrajině schopni.
 
KDO SHLÉDNE TOTO VIDEO A VYDRŽÍ AŽ DO KONCE BUDE, MÍT JASNO O SITUACI NA UKRAJINĚ.
 
https://player.odycdn.com/api/v4/streams/free/P%C5%99%C3%AD%C4%8DinyV%C3%A1lkynaUkrajin%C4%9B/0f6f738213a1564240a107efef16b47/bb4308?fbclid=IwAR1uOwhzpm76h-KL4B6UPf-cIYrCTQ5EHvJGSeKa2d7fLgHfV96ycmUgebI

Rapa
30. 9. 2022 06:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Vatikánu se nedá důvěřovat a jezujitům už vůbec ne. Jsou za nimi potoky krve a miliony mrtvých.Příchodem Cyrila a Metuda v r.863 začalo u nás ničení našeho jazyka,písma a kultury.Jezuité a církev římská vedli války,vraždili a konfiskovali majetky.Hrají si ve své pýše a aroganci na ,,zástupce boží na Zemi”, svým ovcím neustále předvádí a strkají před nos utrpení na kříži.Je to chytrý tah,kdy lidem sugerují a nutí utrpení,jako že je normální.Ježíš byl učitelem a kazatelem pravdy,podobně jako později u nás mistr Jan Hus.Anebo Kataři ve Francii,které tato církev brutálně všechny povraždila.Ve své podstatě není,ani nebyla církev nikdy svatá,byla spíše satanská.Přikrývá se světlem Ježíše a přitom napáchala spousty zla a utrpení.Je jedním z prvků satanismu a infiltrace zla.Tvrzení,že Ježíš umřel na kříži za nás,je naprostým dalším nesmyslem.Každý člověk na Zemi s vlastním rozumem,svědomím a s otevřenou Duší plněnou láskou k lidem,přírodě,životu a spolutvoření má blízko k Bohu a Světlu vesmíru,stává se Jeho součástí.

Aleš
30. 9. 2022 08:16
Odpovědět  Rapa

Máte v tom dost zmatek. Cyril a Metoděj přinesli pravé Evangelium, nic závadneho, naopak. Evangelium naděje a lásky. Vše jde zneužít a obrátit proti lidem, což se i stalo. Vzniklo náboženství a katolická sekta. A pokud jde o Ježíše na kříži, to není nesmysl, ale realita. Zemřel, byl vzkříšen a kámen od hrobu je odvalen, je Syn Boží. Co to znamená ? Šanci pro Vás. Nesmíte se dívat ale na náboženské kluby, ale na Trojjediného Boha. Sám jsem zažil několikrat kdy mě Bůh -Ježíš zachránil, lidsky nevysvětlitelné.
Nepotřebuji se s Vámi přít, kdo má pravdu, vím že je náboženství a pak je skutečný Ježíš.

Masunta
30. 9. 2022 08:56
Odpovědět  Aleš

Kuš a zalez. Nenapsal bys náhodou že Písmo je svaté, církev je svatá, mše jsou svaté ? Církevní tmářství a omezenost ve století 21.

Aleš
30. 9. 2022 11:34
Odpovědět  Masunta

Vůbec nic jste nepochopil. NIC. Přeji Vám ať se Vám otevře zrak a uvidíte pravdu. Je víra a je náboženství. To je ten zásadní rozdíl. Jsou to dvě věci. Každá je jiná.

Masunta
30. 9. 2022 18:00
Odpovědět  Aleš

Víru v něco mám. Například ve tři kosmické zákony. Náboženství s pohlaváry je škodlivé. Ale ve své duši, se modlím za vás vaši tolerantnost, dobrotu, přínos pro Všehomír a no a tak podobně.
Bodaj bysme mali viacej takých kokotou – či ako to povedal klasik komentátor ?
Doufám také, že nezanecháváte příliš velkou uhlíkovou stopu a při chůzi neplivete na ZEM, aby nedošlo k nepravidelnostem v časovém kontinuu !.

Masunta
30. 9. 2022 08:53
Odpovědět  Rapa

Přesně s vámi souhlasím. Bratři ze Soluně nebyli zváni. Písmo zde bylo. Šířili zde víru o kterou se je nikdo neprosil. Už to víra byla. Pak nevěřící vraždili. Klasický totalismus, ale u nás se to klasicky chápe inverzně. Oslavujeme je na státní úrovni například.

[Trol-1] Bubak
30. 9. 2022 09:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Jako obvykle překrouceno. Když to nebyl Biden, tak museli Puťku přemluvit k invazi na Ukrajinu ufoni 🙂 Přinejmenším si to mohl myslet. Dlouhodobě užívané kortikoidy můžou dělat s mozkem divy.

Pavel z Moravy
30. 9. 2022 09:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to farizej, na jeho slova jsem již alergický.

PENNYS
30. 9. 2022 18:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Papež: konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolaly vnější faktory TIHLE ČERNOPRDELNÍCI JSOU ZVYKLÍ LHÁT CELÉMU SVĚTU UŽ TISÍCE LET !!!! NEJZRADNĚJSÍ VYMÍVAČI MOZKU JEŽ ZAPŘÍCINILY NEJVÍCE ŽIVOTU NA SVĚTE!!!