politika

Orbán: EU „spadla do jámy“, kterou vykopala pro Rusko

Evropská unie „spadla do jámy“, kterou vykopala pro Rusko. Tak protiruské sankce vyhodnotil maďarský premiér Viktor Orbán, jehož slova cituje Blikk.

Viktor Orbán poskytl rozhovor rádiu Kossuth, kde informoval o aktuální situaci.

Viktor Orbán začal tím, že na summitu hlav států a vlád v Bruselu byli všichni nervóznější než obvykle, napětí roste v každé zemi, ale zdravý rozum dříve nebo později zvítězí. Bylo by lepší, kdyby válka, – která ani neměla být zahájena, která má spoustu obětí a ztěžuje nám život, – nebyla. Názor, že válka musí pokračovat a jedna strana musí vyhrát, znamená, že válka může trvat mnoho let. Premiér Orbán očekává, že všude ve veřejném mínění budou sílit hlasy přející si mír.

Válka má náklady, které musí financovat Západ. První velkou položkou jsou přímé válečné náklady, pro které je k dispozici obrovský rozpočet EU. Další položkou je rekonstrukce, což – pokud se Evropa chce podílet – je nepředvídatelná částka. Třetí položkou jsou peníze, ze kterých může Ukrajina vůbec existovat. Protože Ukrajina je nefunkční stát, negeneruje tolik peněz, kolik je nutné pro fungování země. Pokud se toho chce někdo zúčastnit, musí si ujasnit spoustu otázek. A to se týká i Maďarska: chceme se toho zúčastnit, dáme peníze, a pokud ano, v jaké formě – řekl Viktor Orbán.

Maďarsko věří, že v nákupu plynu je na tom lépe než kdyby čekalo na ostatní.

Tak proč bychom se měli spojovat se Západem? Dopadli bychom jen hůř, řekl Orbán v souvislosti s povinným společným nákupem plynu. 

Dodal: Maďarsko se na tom nechce podílet, ale ostatním v tom nebrání. Návrh usnesení se tak podle jeho slov změnil z povinného na dobrovolný.

Ohledně sankcí se domnívam, že jsme spadli do jámy, kterou jsme sami vykopali: chceme vylézt a v Bruselu říkají, že bychom měli kopat dál – uvedl příklad Orbán.

Maďarský premiér označil takové kroky vedení EU za nerozumné.

Orbán také zdůraznil, že pro Maďarsko je otázka dodávek plynu z Ruska klíčová a země se nehodlá podílet na bruselském plánu na společné nákupy plynu. Upozornil, že zkapalněný zemní plyn ze Spojených států bude stát evropské země čtyřikrát více než ruský.

“Dodávky do Maďarska jsou zajištěny díky kontraktům s Ruskem. Plynovody Nord Stream byly zničeny teroristickými útoky, zůstalo jen jedno potrubí a Maďarsko bude chránit své zájmy s ním spojené. Dohodli jsme se na tom se Srby,” řekl maďarský lídr.

Připomeňme, že Maďarsko a Gazprom se dohodly na přesměrování dodávek ruského plynu ze západní na jižní trasu přes Turecký proud. Budapešť také zdůraznila, že nepodpoří myšlenku EU na zavedení „stropu“ pro cenu ruského plynu.

https://bit.ly/3SVob0R

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
30. 10. 2022 23:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Válka má náklady, které musí financovat Západ.”
Copak o to – jen co “odkloní” od už tak dost zadlužené Evropy potřebné částky (např. za ten předražený plyn), hned bude financovat. Mrtvých pořád ještě není dost.

Jinak mám z toho článku dojem, že na všech setkáních, summitech a rozhovorech s politiky v TV apod. se pořád mele o jednom a tom samém, co i my, “plebs” už dávno a dopodrobna známe a klidně můžeme kdykoliv odrecitovat.

Našel jste někdo něco nového v Orbánových slovech?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
31. 10. 2022 00:35
Odpovědět  Albi

Já si tam jenom všim jedné nepřesnosti. Správně má ta věta znít:
“Válka má náklady, které musí financovat východ Západu.”
P.S. Co říkáš na to, že příštím prezidentem bude Bureš? Já vím že jenom oznámil kandidaturu, ale oba známe své Papeenheimské, řekl bych. Za sebe to vidím 10:1 pro Bureše. Je to k po-srání.

Albi
31. 10. 2022 01:04

Zrovna čtu titulek na Novinkách
“Fiala k Babišově kandidatuře: To si Česko nezaslouží”
To je najednou péče o Česko. Nakonec s premiérem jsme to taky zrovna “nijak extra nechytli” a ten je pro fungování i kolonie důležitější než prezident.

Pavel K
31. 10. 2022 08:17
Odpovědět  Albi

To už je dávno uvařený, kdo bude presidentem, tohle je jen ochotnické představení pro bečící bekavky.

Markýza
31. 10. 2022 09:10

Taky tak. Není nikdo, kdo by na něj měl.
A já mám drobnou poznámku – Západ (natož Východ Západu) NEMUSÍ zelenému mužíkovi nic financovat. Nemusí, nemusí, nemusí. On ale CHCE.

Ladik
31. 10. 2022 12:02
Odpovědět  Markýza

On chce, protože je založen na stejných základech jako Banderstán.

Gales
31. 10. 2022 10:05

Co nedomrvil Baboš,domrvil Fiala.A zbytek zas domrví Baboš.Jenom doufám,že Skála bude mezi kandidáty.

Pavel K
31. 10. 2022 10:16
Odpovědět  Gales

Myslím si že Skála a Vitásková se do druhého kola nedostanou. Zařídí to neviditelná ruka……..

Albi
31. 10. 2022 11:42
Odpovědět  Pavel K

Jsou to moji dva jediní kandidáti. Jinak se nejspíš voleb poprvé nezúčastním.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
31. 10. 2022 10:41
Odpovědět  Gales

Mezi kandidáty bude, ale to je vše. Nedávno jsem se ženou podepisoval jeho volbu. Galesi, vím, že jsi moudrý chlap, tento národ jako celek již nemá na to žít svůj samostatný život. Většina lidu je přeformátovaná, pohodlná a nepřemýšlící. Takto to muselo skončit. Ono je to asi jedno jestli bude presidentovat Babiš nebo P. Pavel. Kolonií zůstaneme, a to proto, že národ tomu nechce zabránit. Kde jsou ti svobodní a volní rekové národa českého? Popíjí klenot našeho národa, tedy pivka z domácích zdrojů,které jsou v cizích rukách za předražené prašule v hostincích a hospodách země české a moravské. Tito rekové se již smířili se vším. Taková je skutečnost a nelžeme si zbytečně do kapsy. Všechny tyto volby jsou podvody pro tupé ovce, jejichž jedinou starostí je trochu si nacpat panděro. Tady skutečně nepanuje duch svobody, kdyby tu byl, byl by to jiný frčák. Tímto se omlouvám všem optimistům, kteří si myslí, že lze něco změnit, aniž by národ vyzrál jako celek.

Pavel z Moravy
31. 10. 2022 12:41
Odpovědět  Pavel z Moravy

Copak příteli mínusáku, pravda ti nevoní? Mně to ale potěší, když vidím, že jsem zase odhalil jednoho slouhu plutokratického globálu, který je štastný, že jsme kolonie globalistů a nic neznamenající entita pro celý ten západní profláknutý svět. Co takhle se nějak projevit a říci svůj názor.

zuza
31. 10. 2022 12:11
Odpovědět  Albi

nepovedal nič nové, ale on to povedal pre nemecký Blikk a pre nich to možno novinka je. A keďže sa hovorí, že 100x opakovaná lož sa stáva pravdou, tak pravdu treba vtĺkať ľuďom do hlavy 1000x, aby si to zapamätali

Aleš
31. 10. 2022 07:43
Ohodnotit příspěvek :
     

To je premiér. Ne jako nacisticko mafiánský režim zde.

Pavel K
31. 10. 2022 08:19
Odpovědět  Aleš

Ježišimarjá já jsem sem napsal takovou kravinu, doufám že to nikdo nečetl. To jsou ty pondělky jsem si to přinesl i do důchodu. Ano to je dobrý premiér a takového bychom potřebovali také. Tak. Uf.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
31. 10. 2022 10:26
Ohodnotit příspěvek :
     

EU spadla do jámy a Česko strčila pětidemolice rovnou do žumpy.