politika

Obrovské převzetí moci: Německo a Francie chtějí letos ukončit právo veta v EU

Menší národy se obávají konce suverenity, protože EU se snaží centralizovat pravomoci tím, že je oddělí od národních států.

V době, která může být začátkem konce pro evropské národy, jsou Německo a Francie odhodlány tento rok reformovat vnitrostátní práva, včetně práva veta v EU. Debata vyvolala v posledních měsících rozruch a v posledních týdnech se opatření dostalo zpět na pořad jednání.

Francie a Německo jsou přesvědčeny, že rozsáhlá institucionální reforma Evropské unie, včetně zrušení veta při hlasování v Evropské radě, by mohla být uskutečněna letos, řekly Euractivu francouzská ministryně pro záležitosti EU Laurence Boone a německá ministryně Anna Lührmannová.

„Toto je jedna z možností, kterou chceme prozkoumat, abychom si udrželi pozici globálního hráče se společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU,“ řekla Lührmannová. 

Dodala:

“Byl by to také důležitý signál v jiných oblastech politiky, kdyby se letos přešlo na kvalifikovanou většinu,” vysvětlila. 

Je „jistá“, že tato reforma bude spuštěna ještě letos.

Uvedly, že obě země považují za důležité zrušit před rozšířením Evropské unie jednomyslné hlasování v Evropské radě v oblastech, jako je zahraniční politika a daně. 

To by mohlo například znamenat, že Brusel by byl schopen zavést rovnou daňovou sazbu v celé EU nebo se dokonce hlouběji zapojit do války, oba kroky Maďarsko odmítlo a v některých případech dokonce použilo právo veta.

Paříž a Berlín tvrdí, že zrušení veta je změnou, která je možná bez pozměňování smluv EU, což je bod, který řada evropských zemí ostře napadá, protože by to dalo obrovskou moc nejen Bruselu, ale i největším státům, jako je Německo a Francie. 

To by následně umožnilo EU uzákonit liberální imigrační politiku, zelená pravidla a různé další pokrokové cíle bez jakýchkoli překážek ze strany Maďarska a dalších menších, konzervativních zemí.

Zavedení hlasování kvalifikovanou většinou by odstranilo veto v otázkách zahraniční politiky, což by znamenalo, že pouze 15 z 27 členských států – představujících 65 procent obyvatel EU – by muselo souhlasit s přijímáním zvláště důležitých rozhodnutí v oblasti zahraniční a obranné politiky, která mají vliv na EU jako celek [tj. k rozhodnutí budou stačit hlasy 15 z 27 zemí].

Laurence Boone řekla Euractivu, že by to byl „důležitý krok k větší integraci a efektivitě“.

Povaha takového systému by však zvýhodňovala země s větším počtem obyvatel, jako je Francie nebo Německo, zatímco menší státy, jako je Maďarsko, by ztratily možnost mluvit do rozhodování EU.

Zrušení zásady jednomyslnosti – v těch oblastech, kde stále existuje – pro hlasování v Evropské radě by se rovnalo odebrání suverenity Polsku a dalším menším státům. Už dříve o tom mluvil poslanec Evropského parlamentu Ryszard Legutko z polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Polský prezident Andrzej Duda byl však také ostrým kritikem návrhu. Prohlásil, že „by bylo špatné, kdyby kterýkoli členský stát vydíral ostatní, včetně kandidátských zemí EU, blokováním dalšího rozšiřování komunity, pokud nebudou splněny jeho hegemonické požadavky“.

Polský prezident poznamenal, že základním principem EU je bratrství a spolupráce k zajištění míru a hospodářského rozvoje. Aby to bylo možné, Duda řekl: „Všechny země se musí vyjádřit ke klíčovým otázkám ovlivňujícím rozvoj Společenství, aby měly pocit, že ve Společenství existuje spravedlnost a že žádná země nevnucuje svou vůli na úkor ostatních pomocí institucionálních prostředků.”

Herbert Kickl, předseda rakouské Strany svobody (FPÖ), v současnosti nejpopulárnější strany v Rakousku, věří, že cílem Bruselu je vytvořit centralistický superstát, ve kterém členské státy stále více ztrácejí svůj význam a sebeurčení.

„Chtějí národním státům odebírat stále více pravomocí a přenášet je do Bruselu, aby nad hlavami jejich občanů vytvořili Spojené státy evropské,“ řekl Kickl.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/7uu47

sdílet na

28 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ModrýKlokan
29. 6. 2023 01:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Nasrat. Fuck EU, Fuck SSA.

Vanja
29. 6. 2023 02:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Cesta k ryzí diktatuře v EU.

sergej
29. 6. 2023 03:42
Odpovědět  Vanja

liebes braun nebo jak v hitlerově říši? Apartheid až takový že rasizmus je chudý příbuzný?
Himmlerova říše hrůzy – Projekt nacismu | Česká televize (ceskatelevize.cz)
Strkání hlavy do písku – Projekt nacismu | Česká televize (ceskatelevize.cz)
Ona digitální demence nosičů mozků v ruce fakt hrozí s pozéry “franta fofr ale je ten kyber prostor i obrovská studnice informací ale “heploidům je to jedno, ale taky mohou potom zírat na krásný nový svět sociálního kreditu kdy si po něm nezasurfují bez ztráty kreditu, plánují ho fajn v digitální lágru 15. minutových měst a dostanou třeba i sankci za 50. mimo zónu, povinný fízl dá polohu a nenafutrují žvejkárnu i s poté chronickou “dietou třeba, těšíte se na bezhotovost?:-)
Agenda 2030
Facebook

janle57
29. 6. 2023 10:53
Odpovědět  Vanja

Konečně se naplnila dlouho zatajovaná pravda o EU,funguje a bude fungovat nadále jako žalář
malých porobených národu v pozici otroků Francie a Německa bez možnosti uspořádat vlastní
referenda o možnosti vystoupení z této totalitní struktury,právo na referendum bude brzy vyškrtnuto
z ústav těchto novodobých otroků,takže všichni čummobilové 3x hurá !!!

Pedro
29. 6. 2023 03:58
Ohodnotit příspěvek :
     

EU vládne pár kolaborantů řízených deepstejtem a CIA, MI6.

Cafik
29. 6. 2023 08:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Nejvyšší čas vystoupit z EU…

Helena
29. 6. 2023 10:37
Odpovědět  Cafik

Naivo, myslíte, že EU jen tak pustí slepici, co snáší zlaté vejce?

Pavel K
29. 6. 2023 10:56
Odpovědět  Helena

Vidíte to? Stále dokola a jen výkřiky do tmy jednotlivců, ale šik dohromady nedáme. Jen tu větu co jste napsala čtu v diskuzích no, hodněkrát, všichni to víme a co? nic. Není mířeno na vás, jen pro porozumění. 😊🙋‍♂️

Helena
29. 6. 2023 13:49
Odpovědět  Pavel K

Máte pravdu. O to víc, myslím si, bude utrpení a poteče krve.

29. 6. 2023 14:17
Odpovědět  Helena

Kdyby jen mamánkovského a kdyby jen mamánkovská, tak by jim to prospělo. Dřív se jim v řepách nerozsvítí. Já vím. Kdyby měla babička kulky byl by to dědeček. Teda ve starejch zlejch časech. Teď by to mohla bejt babička aj s kulkama.

Pavel K
29. 6. 2023 14:18
Odpovědět  Helena

Děkuji, že se shodujeme, to potěší, mě tedy ju.

Vlado71
29. 6. 2023 08:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Pevne dúfam, že nebudem obyvateľom 4. ríše … v opačnom prípade bude nutné odtiaľ čo najrýchlejšie vypadnúť. Ani predstava žalára národov (ako sa nadávalo rakúsko-uhorsku) sa mi nepáči.

zuza
29. 6. 2023 08:45
Odpovědět  Vlado71

v porovnaní s EÚ bolo R-U rajom na zemi. A v porovnaní s naplánovanou budúcou EÚ je raj na zemi aj Kimova Kórea.

Pavla
29. 6. 2023 09:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Je třeba zdůraznit, že se NEJEDNÁ o zvýhodňování zemí s větším počtem obyvatel, ale že je pouze hledán způsob, jak snadněji prosazovat proamerické/britské zájmy v zemích EU. Jak moc je proněmecké zavření jaderných elektráren? Jak moc je profrancouzská Françafrique?

Vladimír
29. 6. 2023 09:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Snad nás od toho zachrání Maďarsko a Polsko.

Pavel z Moravy
29. 6. 2023 09:49
Odpovědět  Vladimír

A proč by nás pořád měl někdo zachraňovat. Chtějí tyhle malé zemičky sloužit svým západním pánům, tak ať slouží. Chceš být zotročen, budeš zotročen. Nechceš tak z toho vypadneš a nikdo tomu nebude moci zabránit, když se národ rozhodne zvednout kotvy. Ale jelikož tato populace chce zápaďákům sloužit, nač se v tom pitvat.

Pavel z Moravy
29. 6. 2023 09:53
Odpovědět  Pavel z Moravy

Je to jako s tou ženou, která říká. Manžel mne sice třikrát denně mlátí, ale já ho mám ráda, tak neodejdu. Tak proč se potom o ni dál starat. Stejné je to s námi. Naříkáme a chceme tam být. Kdyby ne, tak by do toho národ už dávno hodil vidle a mohl by to tady řídit kdo chtěl.

Pavel z Moravy
29. 6. 2023 09:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Proč byste se vy malí měli obávat, když chcete být otroci, jakože chcete, tak o tom nežvatlejte a s hrdostí otroků ty okovy přijměte. Vždyť přece v tom vězení národů nemusíte existovat. Když to v rodině mezi manžely neklape, tak jdou od sebe. Nedělejte tedy z toho tragédii. Ti velcí vás chtějí ovládat, jestli vám to nevadí, tak skloňte hlavu a služte, jestli vám to vadí, tak z toho vězení vypadněte. Jednoduché a prosté, že milý Watsone.

Keller
29. 6. 2023 10:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Nezbývá nic jiného než odejít.

29. 6. 2023 14:19
Odpovědět  Keller

…řek odsouzenec a vylez na špalek.

Autor
29. 6. 2023 10:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Checheche. To si vážně někdo myslí, že se EU nějak pozvedne i takovou totalitou? Ani náhodou! Protože to dopadne stejně jako v Americe.
Kde je nějaký skutečný průmysl, kyž velmi mnoho je vyrobeno jinde a tady se jen přelepí výrobce ..
Jak chtějí něco jako pozvedat,. když si ničí potenciál ohlupováním a totálním ovládáíním lidí i špatným školstvím?
Jak chtějí něco řídit, když celý svět vidí jak celá západní “civilizace” neumí vlastně nic jiného než parazitovat?
Jak chtějí konkurovat v multipolárním světě, když jen vyhrožují?
Jak chtějí byť jen udržet to co ještě je, když likvidují absolutní základ civilizace – zdroje energie?
A jak chtějí něco řídit, když se celý zbytek světa vysmívá všem současným hodnotám této “civilizace”?
Prdlajs dokážou. Jen se tady začne bojovat o opičí moc a v Evropě se postupně po vyčewrpání starých zásob začne bojovat kamennými sekerami, oštěpy, pěstními klíny a klacky!
Už dnes má Amerika obrovské potíže se svou flotilou a bude to jen růst! Američané za celkem krátkou dobu se mohou dostat do situace, že budou moc rádi, když se jim podaří i jen vrátit k sobě do států …
Zato tu bude jeden zvrhlík vedle druhého …

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
29. 6. 2023 11:50
Odpovědět  Peter 008

Jim to je jedno Petře, hlavně, že jsou u moci a koryt. Ten jejich hloupoučký lid si může třeba svařovat kořínky na čaj, loupat kůru ze stromů na uvaření polévky a přikusovat k tomu nějaké červíky a dorazit se třeba myššími pacičkami. Když Mongolové vládli Rusku, tak si takové polívečky a čajíčky ruský lid dělal. Proto jsou tak tvrdí a ne takové měkotiny jako tady. Vasilij Jan – Bátů, vnuk Čingischánův. Výtečná kniha, doporučuji k přečtení.

Francin
29. 6. 2023 12:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Asi už Frantíci zapomněli jak se chovali a co všechno páchali nacisti ve Francii. Evidentně se čekalo až pamětníci těchto válečných hrůz zemřeli a zůstali už mladí, které zajímá jen internet, diskotéka, dovolená a plný košík jídla v akci. To se to potom oblbuje.

29. 6. 2023 13:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Od začátku to bylo budováno jako čtvrtá Nacistická říše…on snad někdo čekal něco jiného? Od těch fašistů?

Pavel
29. 6. 2023 13:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Pro nás se prakticky nic nemění. Fašistická, fialová vláda jim stejně poslušně odkýve všechno. Nikdy by si nedovolili použít práva veta.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank1
29. 6. 2023 13:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Odpoved naseho obyvatelstva musi byt CZEXIT z EUhnie i z NATO.

Frank1
29. 6. 2023 13:18
Odpovědět  Frank1

Protoze je to poruseni smlouvy EU s cleny Uhnie.

Karel
30. 6. 2023 09:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Evropští nacisté jdou pevně ve stopách Adolfa Hitlera. Jeho totalita jim učarovala a chtějí v ní pokračovat lépe a radostněji.