politika

O lžích Anthonyho Blinkena k výročí tragédie v Babím Jaru

Maria Zacharova

Anthony Blinken si dovolil lhát o jedné z nejděsivějších tragédií druhé světové války: popravě civilního obyvatelstva sovětského Kyjeva ve dnech 29. až 30. září 1941 v Babím Jaru. 

Tehdy nacisté, kteří okupovali území města, přistoupili k „čistkám“. Během několika dní byly zabity desítky tisíc Židů, Cikánů a sovětských válečných zajatců. Jen ve dnech 29.–30. němečtí fašisté brutálně doslova zničili 34 tisíc lidí – přesně to připomněl Blinken, když cynicky lhal (o tom níže) jak na tuto tragédii vzpomínali v SSSR a také „zapomněl“, že popravy pokračovaly až do osvobození Kyjeva Rudou armádou v listopadu 1943.

Blinken napsal:

Před 82 lety nacisté zavraždili 34 000 Židů v Babím Jaru. Sověti pohřbili tuto historii, kterou dnes Putinova vláda manipuluje, aby poskytla krytí ruskému zneužívání na Ukrajině. USA se zavázaly k spravedlnosti pro ty, kteří přežili holocaust, a k odpovědnosti za zvěrstva.



Maria Zacharova:

Vzpomínáme na všechny – na desítky tisíc lidí „neárijského původu“, partyzánů a zajatců – na všechny ty, koho nacisté odsoudili k smrti a jejichž ostatky našly útočiště v traktu Babí Jar. Na všechny, kteří položili své životy. Na každého, kdo se stal obětí německé ideje nadřazenosti. Na ty, kteří se nedožili osvobození hlavního města Ukrajinské SSR sovětskými vojáky.

Nejkřiklavější lež amerického ministra zahraničí je obsažena ve větě, která je obludná ve svém ignorantství a cynismu: „Sověti pohřbili (to znamená utajili) tuto historii”.

Žádná jiná země na světě tak důsledně neobviňovala ze zločinů holocaustu jako Sovětský svaz.

Možná jsou na ministerstvu zahraničí USA stále slušní lidé, kteří mohou Blinkenovi sdělit následující informace.

Již v březnu 1945, ještě před vítězstvím, bylo přijato usnesení Rady lidových komisařů Ukrajinské SSR a Ústředního výboru Komunistické strany Ukrajiny č. 378 „O výstavbě monumentálního památníku na místě Babij Jar“, v souladu s nímž byly zahájeny práce na vytvoření parku a instalaci památníku na pohřebišti obětí německých fašistických okupantů. Otevřen byl na území později nazvaném Národní historické a chráněné území „Babij Jar“ v Kyjevě.

Pro sovětský lid byl Babij Jar stejnou krvácející ranou jako Katyň, Treblinka nebo Osvětim, osvobozené sovětským vojákem. Této tragédii věnovali svá díla celonárodně známí a uznávaní tvůrci: sovětský spisovatel Anatolij Kuzněcov (román “Babij Jar”, 1966), režisér Mark Donskoj (film “Nepokořený”, 1945), skladatel Dmitrij Šostakovič (symfonie “Requiem za Babij Jar”, 1962).
 
Jak mohl mít Blinken tu drzost napsat, že si prý nepamatujeme nebo nepamatovali minulost, a to ještě k výročí tragédie! 

Na druhou stranu, co chceme od ministra zahraničí USA, který byl loni izraelskou publikací prohlášen za jednoho z nejvlivnějších Židů světa, ale nenašel slova k odsouzení vyznamenání nacisty v Kanadském parlamentu? 

Co chceme od ministra zahraničí USA, který dává rozkazy financovat nacistický režim v Kyjevě, který oslavuje kolaboranty Banderu a Šucheviče? Co chceme od ministra zahraničí USA, který nařizuje hlasovat proti rezoluci Valného shromáždění OSN odsuzující neonacismus, rasismus a xenofobii?

P.S.

Nevlastní otec Blinkena, Samuel Pisar, prošel několika tábory smrti, vč. Osvětim a Dachau, dokázal přežít a až do konce života s vděčností vzpomínal na roli SSSR a podíl sovětského vojáka na Vítězství nad nacismem. 

Zde je jeho téměř prorocký citát z rozhovoru pro RIA Novosti v roce 2010: 

“Pro mě bylo za druhé světové války Rusko spasitel. Za své spasitele považuji ruskou a americkou armádu. Můžeme kritizovat Stalina, Gulag, vše, co se stalo v Rusku ve dvacátých a třicátých letech minulého století, ale nemůžeme zpochybňovat hrdinství, oběť a vítězství Ruska ve válce proti fašismu. To je posvátné”.

“My, přeživší holocaustu, kteří prošli Osvětimí, jeden po druhém mizíme. Velmi brzy budeme my, přímí svědci této katastrofy, pryč. A historie bude mluvit neosobním hlasem romanopisců, badatelů, historiků – v lepším případě. Vzpomínáte na Jevtušenkovu báseň „Nad Babím Jarem nejsou žádné památky“? Šostakovič napsal 13. symfonii nazvanou „Babij Jar.“ V nejhorším případě – hlasem demagogů, falzifikátorů, těch, kteří říkají, že holocaust nikdy neexistoval.”

Bylo by zajímavé slyšet, co by dnes řekl na lži svého nevlastního syna…

https://t.me/MariaVladimirovnaZakharova/6375

Zástupce stálého představitele Ruské federace při OSN připomněl Blinkenovi, kdo provedl popravy v Babím Jaru

První náměstek stálého představitele Ruska v OSN Dmitrij Poljanskij připomněl americkému ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi, že hlavními pachateli v Babím Jaru byli ukrajinští nacionalisté.

Američan zveřejnil komentář na svém X účtu, ve kterém uvedl, že sovětská vláda „pohřbila“ příběh o vraždě tisíců Židů v Babím Jaru. Ministr zahraničí USA také obvinil Moskvu, že údajně zmanipulovala tento příběh, aby „zakryla porušování práv“ na Ukrajině.

Slova amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, že Sovětský svaz údajně pohřbil vzpomínku na masové popravy v Babím Jaru, jsou rouháním. Prohlásil první náměstek stálého představitele Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij.

“Soudě podle všeho obhájci nacistických kolaborantů jsou nejen v Kanadě, ale i v USA. Vyrůstal jsem v SSSR a všichni jsme věděli o Babím Jaru, v mé zemi nebyly zločiny nacistů nikdy “pohřbeny”, na rozdíl od vaší. Napsání tak rouhačského příspěvku přesahuje jakékoli základní chápání slušnosti. Zvlášť když uvážíme, že hlavními viníky tohoto masakru byli ukrajinští nacionalisté,” odpověděl Poljanskij.

Dne 19. září zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí odtajněné materiály NKVD a MGB SSSR, odhalující roli Německa ve formování a rozvoji ukrajinského nacionalismu.

V rozhovoru pro Izvestija politolog Alexej Kočetkov poznamenal, že revanšistický, neonacistický narativ se na Ukrajině již mnoho let aktivně propaguje, spojený především s revizí výsledků druhé světové války. Oficiální ideologií současné Ukrajiny je podle něj ukrajinský integrální nacionalismus, který používala organizace ukrajinských nacionalistů za druhé světové války.

https://1url.cz/AuBlQ

sdílet na

33 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
lubkral
2. 10. 2023 00:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Pomalu nabývám dojmu, že ti kluci z USA co bojovali proti fašismu a pokládali svoje životy zbytečně… Stejně to pomohlo jen na pár desítek let, neboť USA, Kanada a EU jsou dnes s politikou Hitlera na jedné lodi. Není náhodou že USA vykrmovaly ve 40 letech nacisty a také z toho težily…Kdyby tomu tak nebylo, zřejmě by nemusela být ani světová válka.

Autor
2. 10. 2023 04:13
Odpovědět  lubkral

Nebojovali ani tak proti nacistickému Německu – ale proti Sovětskému svazu, aby ten – lapidárně řečeno – nedošel až k břehům Atlantiku … To byl ten prtavý důvod vyslání těchto vojáků do Evropy.

Standa
2. 10. 2023 05:54
Odpovědět  Peter 008

Máte pravdu! Dokonce tvzcit ,,ale proti Sovětskému svazu, aby ten – lapidárně řečeno – nedošel až k břehům Atlantiku … To byl ten prtavý důvod vyslání těchto vojáků do Evropy.”konec cit… byl ten důvod , proč celé devize Wehrmachtu byli repatriovány v Belgii i se zbraněmi.
A byli cvičeny.Na boj proti SSSR. Prý budou sovětští vojáci unaveni a opotřebováni.
Berlínská operace jim ukázala ,že NE….!Odstoupili od toho!
SMRT UKRAJINĚ!
ZZZ.

ModrýKlokan
2. 10. 2023 12:45
Odpovědět  Standa

@ Standa

Zdravím, kolego, Tvá předposlední krátká věta je zatím podle českých zákonů trestným činem. Buď tak hodný a raději sem nepiš provokace podobnýho typu. Nebo by si někdo mohl začít myslet, že jsi nasazený provokatér, nebo fízl a děláš to pro prachy. Tak díky za pochopení.

A těm co lajkují takovéto provokace doporučuju, aby to nedělali. Pokud nejste schopni rozlišit, co je a není trestné, tak dost riskujete. Pro fízly, pokud k tomu dostanou rozkaz a potřebné prostředky, není problém ztotožnit i lajky. A stíhat jejich autory za schvalování atentátu… čo to táram… za schvalování trestného činu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jura S
2. 10. 2023 15:34
Odpovědět  ModrýKlokan

Možná píše z ŘEPORYJ, tam se může vše….. 🙂

Putinovec
2. 10. 2023 07:36
Odpovědět  Peter 008

Ono je toho víc , proč západ otevřel frontu .
https://1url.cz/buBlA
Fašistické Německo nesplnilo zadání , pro které bylo západem vytvořeno , likvidaci SSSR , proto se démonkradický západ o to chtěl postarat sám . A tak jako na konci 1 sv. války , kdy byla proti Rusku vržena sebranka z celé Evropy a to i Německé divize , tak totéž bylo v programu znovu .
Jak o tom mluví Pjakin , západní “myslitelé a stratégové” , znají generačně jen jednu vojenskou taktiku . Obětovat levé křídlo , či obě křídla .

Standa
2. 10. 2023 08:01
Odpovědět  Putinovec

Kukle kujeme ,pikle ….Vondráčková, Neckář….
či obětujem Ukrajince….obětujem všechno!
F-35 za Sto padesát miliard , ale jak je spočítáno dohromady za cca to během doby bude stát přez bilion až dva.Leopardy,nové houfnice místo Dana,….nové BVP cca 300 kusů. NA CO? Na obranu Čech?
Fiala a Černochová obětují všechno…..i Čechy. Kolik je na provizích?
Akce Pandury nějak zmizela z médií. Kolik tam létalo na provizích ?
Topolánek,, S tebou stojím a s tebou padám”! Pamatujete si?

ModrýKlokan
2. 10. 2023 13:25
Odpovědět  Standa

@ Standa

Nu aby se Fyjala s Afričanovou nedivili. Nakonec budou rádi, když dopadnou jako ta zpívající slepice Parkanová. Ta z toho má noční můry doteď, pokud vůbec ještě žije.

Albi
2. 10. 2023 09:38
Odpovědět  Putinovec

Navíc údajně (?) Stalin po několika výzvách USA k otevření druhé fronty, měl prohlásit, že “pokud ji neotevřou, zastaví ho až Atlantik”, což dokladuje, že “obsadit” CELOU Evropu neplánoval.
Což je logické, protože SSSR se bránil, nikoliv útočil.

Podobně jako dnešní “agrese proti Ukrajině” a přesvědčením KoZy o “zabrání” celé Evropy!

ModrýKlokan
2. 10. 2023 13:19
Odpovědět  Putinovec

@ Putinovec

To je dobrý… “démonkracie”… to si s dovolením ukradnu do svého slovníčku :-D))))

Putinovec
2. 10. 2023 19:24
Odpovědět  ModrýKlokan

Démon – kradcie , okrádající démoni . O majetky , životy , děti , ideály , atd .

ModrýKlokan
2. 10. 2023 13:21
Odpovědět  Putinovec

@ Putinovec

To je z tý pohádky, ne? Poradce X a poradce Y… Já obětuji obě křídla.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
janle57
2. 10. 2023 10:34
Odpovědět  lubkral

Za chvíli z tohoto Blinkra na veřejnosti vyleze,že účast USA a Kanady ve 2.sv.válce byla vlastně
omyl,protože Hitler byl v jádru dobrý a přátelský člověk,jen to neměl s těmi Židy tak přehánět.
První mu na takové prohlášení zatleskají hradní rozvědčík Pávek a upocená madam Černochová
a v Prima Fake News nás přesvědčí Patrik Kaizr jaké státnické to bylo gesto.

skeptik
2. 10. 2023 13:31
Odpovědět  lubkral

To je otázka jestli je napadlo, že jejich hybridní válka Německa proti SSSR se může zvrtnout ve světovou válku, jak se taky stalo.
Samozřejmě, že by žádná válka nebyla kdyby po ni Západ netoužil.
A dnes se historie opakuje, role Německa byla přidělena Ukrajině.

Kelly
2. 10. 2023 01:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Američtí dobytci poskytli politický azyl ukrajinskému konfidentu gestapa v Praze Nestoru Holejkovi, kvůli němuž zahynula řada českých odbojářů za 2. sv. války. Američané mu dali politický azyl a zaměstnali ho u CIA pro jeho práskačské dovednosti. Jeho bratr Alexej Holejko dělal zase konfidenta gestapa v Krakově. USA odmítlo Holejka v roce 1968 ČSSR vydat a chránili ho až do smrti. Nestor Holejko – Wikipedie (wikipedia.org). Tito hajzlové z USA dnes budou zde moralizovat? Fuj.

Standa
2. 10. 2023 05:55
Odpovědět  Kelly

Např. vrah Mašín šel bojovat do Větnamu, aby dostal občanství USSA.

Jaris
2. 10. 2023 02:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak mi pripada, ze zid Zelensky chce vyhubit Ukrajince jako pomstu za vrazdy zidu v Babim Yaru.

Standa
2. 10. 2023 05:57
Odpovědět  Jaris

Chicht……je to velmi pravděpodobné. V tomto případě mu držím palce.

Putinovec
2. 10. 2023 07:50
Odpovědět  Jaris

Co Zelensky chce nebo nechce , na tom vůbec nezáleží . Je to loutka . Tohle je výpad směrem na Izrael , kterému už vypršela délka jeho životnosti . Společně se západním konglomerátem , má být zrušen i Izrael . Proto v Čechách Bohbot a Koller rozjíždějí svoje politické akce , kdy chtějí převzít do vlastního řízení přeformátování ČR a následně se postarat o to , aby vyvolená skupina z končícího Izraele , se měla kam vystěhovat . Cílovou destinací je V4 .

Jaris
2. 10. 2023 08:55
Odpovědět  Putinovec

Sice zidak Kissinger predpovedel pred vice nez deseti lety, ze Izrael do desti let prestane existovat. Imistr tesar se nekdy utne. Pravdou je, ze ty zidy nikdo ve sve blizkosti nechce, dokonce ani v zidovske autonomni oblasti Birobidzan.
nelegalni nasilnicky Izrael muze zaniknout jen tehdy, pokud ho hodi do skarpy USA a prestane ho financovat a vyzbrojovat.

Markýza
2. 10. 2023 08:41
Odpovědět  Jaris

No, minimálně to tak vypadá 🙂

Vaska
2. 10. 2023 06:32
Ohodnotit příspěvek :
     

a to je teprve začátek “nápravy” výkladu historie – za pár let budou učit že adolf nás obsadil aby nás ochránil před Stalinem a my nevděčníci jsme proti němu bojovali a von to myslel tak dobře.
Před asi 10 lety jsem někde v diskuzi četl, že nějaká “učitelka ” tvrdila dětem ve škole že Ostravu osvobodili amíci převlečený do ruskejch uniforem.

Albi
2. 10. 2023 09:57
Odpovědět  Vaska

Tak to ta učitelka podle současné praxe jen poslušně “opravila” historii podle fanatiků z časů “socíku” (skalní fanatici se najdou v každé době), kteří naopak kázali, že Plzeň osvobodili Rusové, převlečení za Aneričany”.

Charakteristické pro takové kategorické tvrzení je, že se vyskytuje jen v těchto větách, nikde žádný “politruk” z obou stran si nedal práci, podpořit je třeba nějakým fingovaným rozhovorem s pamětníkem nebo novinářskou agitkou apod.

A mimochodem – ještě za “socíku” nám učitel (dějepisu? obč. nauky?) říkal – a na rozdíl od dneška bez zábran a postihu: Jediná města, které Západ neosvobodil, ale obsadil, byla Paříž a Plzeň. Pak jsem to – opět za minulého režimu – četla ještě i někde.

petr
2. 10. 2023 12:11
Odpovědět  Albi

Plzeň neosvobodili Amíci, osvobodila se sama. Amíci ji okupovali, odzbrojili domobranu, rozbili náklaďáky a chlastali s děvkama a Nácky. Přečti si hlášení velitele Plzeňské policie v tehdejší době. Po vhvíli pátrání to na Netu najdeš. Tam nemel nesmysly. V Plzni padl jediný americký voják a to ožralý z auta!

2. 10. 2023 15:25
Odpovědět  petr

Ta asi moc nechápeš smysl toho, co Albi napsala že? A ti, co ti šoupli ty lajky, rovněž ne.

Putinovec
2. 10. 2023 19:30

Pravda je , že starostové z okolí Plzně psali o ozbrojenou pomoc Českých jednotek generála Svobody . Před hnUSA okupanty ,kteří jako první věc odzbrojili domobranu a následně byl uzavřen kamarádšoft s Němci a jejich udavači . Nemluvě o tom , že tato spanilá jízda , ukradla všechno na co sáhla .

2. 10. 2023 23:43
Odpovědět  Putinovec

A sem tam nějaký to znásilněníčko taky bylo, ale to už lze dohledat jen s souvislosti se sověty, a to přesto, že sověti, na rozdíl od ušáků, tyhle excesy trestali zastřelením, začasté bez soudu a na místě. Nevím z agentury JPP, ale od své máti, kterou chtěl jeden rudoarmějec zmermocnit, ona se mu ubránila (nebudete věřit, ale cepem) a jak byla v afektu, tak to práskla kamandírovi. Zrovna obědvali. U stolu kamandír, pár nějakých důstojníků, moje bábrle a teta se strejdou (tehdy ještě hůďata). Kamandír se zvedl od stolu, odešel, za chvíli dvě rány, kamandír se vrátil a pokračoval v jídle.
A máti si to pak do smrti vyčítala. Že když mu už přerazila cepem nohu, tak nemusela ještě navíc žalovat. Nějak jsem ujel.

jmm
2. 10. 2023 07:52
Ohodnotit příspěvek :
     

A co ta atomová “genocida” Japonského obyvatelstva….

Albi
2. 10. 2023 10:00
Odpovědět  jmm

To bylo kvůli zastrašení SSSR. “Vyzmizíkovat” japonské civilisty nemohlo mít žádný vojenský přínos.

Frank
2. 10. 2023 08:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Má cenu na pindy toho vy.ebaného hňupa reagovat?

Markýza
2. 10. 2023 08:43
Odpovědět  Frank

Tak není to bezvýznamný Borell, který může leda tak pindat o zahrádkách. Tenhle hoch může mnohé zavařit, počítám, proto to člověky nadzvedne.

Pavel z Moravy
2. 10. 2023 10:00
Odpovědět  Markýza

Není bezvýznamný, to je fakt, ale duševně vypatlaný a zdegenerovaný jako většina toho řídícího aparátu na západě a u nás. Největší hrůza mně jímá, že si z většiny lidu vyrobili takové nepřemýšlející loutky. A to je prohra těchto národů, ještě větší než ti grázlové u moci.

Jaro Jaroslav
5. 10. 2023 13:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Čo ste čakali,čo povie takýto satanský sionacista a chazar-služobník smrti a satana?