politika

Nová stránka v historii Afriky: Burkina Faso, Mali a Niger se sjednotili v konfederaci

Alexej Ivanov

Burkina Faso, Republika Mali a Republika Niger, které vyslaly západní neokolonialisty na dlouhou erotickou cestu, se rozhodly spojit v konfederaci. 

Odpovídající chartu podepsali vůdci zemí – šestatřicetiletý kapitán Ibrahim Traore, třiačtyřicetiletý plukovník Assimi Goita a šedesátiletý brigádní generál Abdurahman Ciani – 6. července na Mezinárodním Konferenční centrum Mahátma Gándhího v hlavním městě Nigeru Niamey. 

Tato důležitá událost ukončila první summit Aliance sahelských států (AES), vytvořený za účelem „zajištění architektury kolektivní obrany a vzájemné pomoci“ dne 16. září 2023 (na pozadí jednání mezi zástupci Mali, Burkiny Faso a Nigeru s delegací ruského ministerstva obrany vedenou náměstkem ministra Junusem-Bekem Jevkurovem); Podle zakládajícího dokumentu AES „Porušení suverenity nebo územní celistvosti jedné nebo více stran charty bude považováno za agresi proti všem stranám a bude vyžadovat jejich pomoc, individuálně nebo kolektivně, až do použití vojenské síly.” 

„Všechny tři země přerušily své vojenské a obranné vazby s Francií a usilují o užší spolupráci s Ruskem,“ připomíná EurAsia Daily. Nyní se z loni založené vojenské aliance stává 72milionová konfederace (kde je přítomen Afrika Korps ruského ministerstva obrany a poskytuje úřadům významnou podporu), přičemž si zachovává stejnou zkratku. Společně je snazší bojovat s hrozbami terorismu a západní intervence – v úzké vojensko-technické spolupráci s Ruskem. Plukovník Goita byl jmenován prezidentem AES na dobu jednoho roku. 

“Společně posílíme základy naší skutečné nezávislosti, záruku skutečného míru a udržitelného rozvoje vytvořením Konfederace aliance sahelských států. AES má obrovský přírodní potenciál, který, pokud bude správně využit, zaručí lepší budoucnost pro lid Nigeru, Mali a Burkiny Faso,“ stojí v prohlášení k výsledkům summitu. 

Generál Ciani nazval tento krok „vážným a historickým“ a „vyvrcholením naší vášnivé společné vůle obnovit naši suverenitu a obnovit naši důstojnost“. „Naším dnešním úkolem je učinit z Konfederace AES alternativu k jakémukoli umělému regionálnímu seskupení budováním suverénního společenství národů, společenství daleko od dusivého sevření cizích mocností, společenství míru, solidarity a prosperity založené na našich afrických hodnotách,“ řekl. 

“Zápaďané věří, že jim patříme a také že jim patří naše bohatství, myslí si, že by nám měli nadále říkat, co je dobré pro naše státy,“  uzavřel kapitán Traore , slibující “vést nemilosrdnou válku proti každému, kdo se odváží zaútočit” na konfederaci. 

Kanál TG „Puškin v Africe“: „Sahelské země se každým dnem stávají více a více nezávislé na vlivu bývalých metropolí a vytvoření konfederace jen zdůrazňuje jejich společnou touhu na cestě k plné suverenitě že se toto rozhodnutí stane příkladem pro další africké země, kterým se to určitě nebude líbit, myslíme, že si dokážete domyslet, takže nyní musíme velmi, velmi pečlivě sledovat Sahel, v budoucnu nás čeká mnoho důležitých událostí.“ 

Poznámka: Ano, tohle je ruský přístup. Rusko těm, co bojuje o suverenitu a důstojnost pomůže, ale to hlavní si musí vybojovat národy samy. Tak je to již delší dobu v Sýrii. A je to správné, jedině tak si mohou národy skutečně vážit své nezávislosti, suverenity a být plně důstojny.

Když kolem roku 1989 se vyřvávalo o svobodě a že nebudeme ničí kolonií, nemnozí se smutně usmívali. Znali podstatu Západu, ale nikdo je ani neposlouchal, natož aby se řídilo jejich radami. Nevážili jsme si ani práce vlastních rukou a mozků. Haněli jsme se sami a to vehementně. Proto jsme přišli o průmysl, proto jsme ztratili suverenitu, proto jsme kolonií, proto nás vysávají jak jen mohou.  Lhostejnost a prodejnost polistopadových politiků, kterým nešlo o zájmy národa ani státu došly tak daleko, že jsme dostali jednu z nejhorších vlád v celé evropské historii vůbec. Vládu, která nás prodáva jak rohlíky v hokynářství …

https://zavtra.ru/events/novaya_stranitca_v_istorii_afriki_burkina-faso_mali_i_niger_ob_edinilis_v_konfederatciyu

Překlad Peter 008

sdílet na

21 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Slovan
11. 7. 2024 07:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Ale jó, já jim to přeji,jen by jim ještě měli vysvětlit aby používali čepičky a tolik se nemnožili. Ten poslední odstavec článku je napsaný přesně na naši situaci. To jsme to dopadli, nikdy bych v 89 nepomyslel, že se možná ( a to ještě v lepším případě) ještě někdy dočkám padesátých let, ale důkladných. Vás to všechny nes….e, že je zničen celý stát, že jsou zničeny min. dvě generace. Pokud se ten plevel nevyškube do posledního bodláku, zase se to po čase rozroste a bude to škodit. Ale my už to asi nezmákneme, takže pravděpodobně konec.
Na okraj, víte třeba, že ten blb zase nakoupil nějaké dluhopisy a odmítá říci, kdo mu to poradil. Neskutečné, že národu vůbec nevadí, co dělají. To vypadá že si z nudy dělají co se jim namane. Takhle kdybych hospodařil JÁ tak si můžu vzít židličku a jít k mému ořešáku. Nebo, a to mě hlodá už delší čas nás chtějí doopravdy tak vystresovat až do občanských nepokojů? Co s toho může vzejít nemuším povídat.
P.S. Omlouvám se že jsem z Afriky přešel do ČR. Za to může ten závěr článklu.
😢

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
tonda
11. 7. 2024 08:06
Odpovědět  Slovan

S názory typu: “Ale my už to asi nezmákneme, takže pravděpodobně konec” Vám už skutečně nezbývá než vzít židli a jít k ořešáku.. Vzpamatujte se, dokud dýchám, nic není ztraceno.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy.
11. 7. 2024 08:40
Odpovědět  tonda

Musím se vložit, Tondo, vidíte ten materiál kolem sebe? To mají osmdesátiletí dělat revoluci? Vzpamatujte se trochu, což nikdo nevidí jak si ty mladé připravili k obrazu svému. To si všichni myslí, že se mávne kouzelným proutkem a vše bude v pořádku? Vždyť jim ty odporné hodnoty lijí 35 roků do hlav. Vymění se pár lidí a vše bude v pořádku? Nebude náhodou potřeba změna systému, změna myšlení u těchto generací a nastolení vize co a jak dále? Tady je již pokřivené myšlení značné části společnosti. Většina chce rychle zbohatnout za jakoukoliv cenu podvodů a zlodějen. Takhle to tento systém nastavil. Znovu obnovit skutečný hodnotový žebříček, to bude kujwa boj. Ale nic jiného samozřejmě těm lidem nezbude, pokud nebudou chtít většinově ti lidé skončit jako ve státech, zdrogovaní pod krabicemi na chodnících, pod mosty jako odpad. Nemá smysl si nic nalhávat, kapitalismus, alespoň tohoto typu vám tu společnost nezachrání, jelikož sobeckost jedinců je tomuto společenství určená.

Slovan
11. 7. 2024 09:08
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Tak Pavle ONI na to šli od rybníka, že jo. Ze začáku, dokud jsme ještě netušili co pro nás vaří si začali odchovávat liberální zmetky, podrazáky, neziskovky a jiné netáhla přisáté na státní cecek. No a už měli na starochy, kteří začali procitat z devadesátkového opojení páky. My jsme jim “vycinkali” cestování, nemakání, neúctu ke stáří”, a tak dále, takhle se nám odvděčují. Ale jsou mezi nimi i tací, co to vidí jako mystarší. Mušíme doufat, že jich je více než si myslíme a nějací přece jen ještě otevřou oči.

tonda
11. 7. 2024 11:04
Odpovědět  Pavel z Moravy.

K čemu Vám je, že chápete co se kolem děje, když máte takovou marnou náturu? I kdyby to bylo sebevíc složité, náprava byla rozložena na několik století a byli bychom dva poslední myslící lidé na zemi, i v takovém případě je potřeba pracovat a ne plakat a brát naději i těm méně rozhodným! Můžete začít pracovat zespoda, mezi svými kamarády, kolegy či jen náhodnými známými mluvit o tom jak to vidíte. A když otevřete oči jen třem lidem a každý z nich dalším třem… tak už to nikdo nezastaví a člověčenstvo má perspektivu. Nebo se zdokonalovat v čem jste dobrý a až bude příležitost, právě touto svojí dovedností pomoci probíhajícímu dění. Navíc, ono ty změny se už dějí a v obrovském měřítku, to že sem zatím naplno nepřišly, neznamená že máme plakat. Naopak, je potřeba se připravovat, pracovat na sobě, chystat okolí a až ta změna dorazí sem, být připraven a vší silou pomoci. Když vezmete celosvětovou situaci před 10 lety a teď, uvidíte ten obrovský posun správným směrem. Z čehož vyplývá, že vše se již děje, každým dnem je svět o další kousíček lepší, jen jste si toho pro pláč a marnost v myšlení nevšiml. Hezký den přeji.

Slovan
11. 7. 2024 11:46
Odpovědět  tonda

Muším se teď vložit, nebudu to tak dlousáhle rozebírat. Zajisté máte pravdu, ale ono je to těžké oživit pařez. Každý, co každý, málo kdo má tuhle trpělivost hučet do omrzení do někohu, když nejeví sebemenší zájem o vysvětlení o radu-y. Dál už nebudu, bo tohle není moje parketa dělat Apoštola. Jen na závěr bych chtěl poprosit, že my nepláčeme, ale jen a jen diskutujeme. To už nám tu bylo několikrát připomínáno to plakání. A já veřejně prohlašuji, že ať to zkouší teď ostatní, já už to mám za sebou. Hezký den.

Tonda
11. 7. 2024 12:42
Odpovědět  Slovan

Dobře, tak tedy diskutujete 🙂
Ať se daří.

Slovan
11. 7. 2024 13:33
Odpovědět  Tonda

Nemyslel jsem to zle, koukám kolega Pavel to taktně zase obešel, i když vím že mu to taky není.
Ale rozumím vám, jen je to opravdu dost složitá věc, spousta lidí má rudo, ano přímo rudo před očima.
Hezký den. 🙋‍♂️

Pavel z Moravy.
11. 7. 2024 12:25
Odpovědět  tonda

Řekl jste to pěkně, to nemohu popřít. Ale na tohle už alespoň já nemám sílu. Víte, s přibývajícími roky a po určitých životních zkušenost již není chuť pouštět se do těchto akcí. Ono totiž kdo chce, tak pochopí sám a kdo nechce, tomu ani roční vysvětlování nepomůže. A vězte, že vím o čem mluvím. Už zde byla společnost, která měla v gesci poměrnou spravedlnost pro všechny. Těm, kteří se ale považovali za něco lepšího se to nelíbilo. Poplivali úplně vše. Jestli právem nebo ne není na posouzení ode mne. Já jsem si žil klidně a v pohodě. Někdo třeba ne. Tak tedy nyní musíte najít nějaký systém, který vám bude všem vyhovovat. Přeji vám úspěch, o tom žádná, ale nezapomeňte na lidský faktor závisti, sobectví a hamižnosti. Mějte se.

Slovan
11. 7. 2024 08:57
Odpovědět  tonda

Příteli, jestli vás mohu tak na dálku nazvat, když to přece jen trochu nadnesu, tak já už opravdu jen dýchám. Ale, je pravdou že už před lety na PP jsem nabízel obsluhu kulometného hnízda. No a při dnešní moderně, po zaškolení bych se snad naučil hýbat s těmi hejbadly. Ale pořád doufám že na to nedojde, bo se těším na funkci vedoucího pracovní čety, kterou už jsem si jako první tuna zaregistroval. 😊🙋‍♂️

Joe Arp
11. 7. 2024 08:38
Odpovědět  Slovan

Pavle, pokud si jdeš jen sednout do stínu ořešáku nic proti tomu, ale jestli ne, tak ti tam bude chybět jeden důležitý komponent. Píšu ti to, aby ses pro něj nemusel vracet, říkávám “blbá hlava, trpí celý tělo”.

Slovan
11. 7. 2024 09:13
Odpovědět  Joe Arp

Proto ten vořešák tu ještě stojí. Tuna furt jen hrabu lupení, jak nevolník a vořechy to hodí jednou za čas. Už mě začínají vytáčet s tím H.A.R.P.em. Jinak že jsem smělí, pro co bych se měl vracet?

Pavel z Moravy.
11. 7. 2024 10:29
Odpovědět  Slovan

Nu já myslím, že pro dvandu, ale ruku do ohně za to nedám.

Joe Arp
11. 7. 2024 17:57
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Nedávej, tipoval jsem provaz! Ale taky jsem mohl tajnosnubnýho blbě pochopit, čau kucí!

Jarek
11. 7. 2024 14:50
Odpovědět  Slovan

Jen úplný blb by se nohl divit tomu , že tyto státy které byly léta kolonizovány a tudž vykrádány anglosasy a žabožrouty toho uiž mají dost a obrací se k rusku které jim nabízí poctivou pomoc, rovnocenou spolupráci a obchod.

unor 2022
11. 7. 2024 07:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobra poznamka.
V Africe to vypada na pouceni se s vyvoje po roce 89 do dnesnich dnu v Ceske republice.

Bety
11. 7. 2024 09:33
Odpovědět  unor 2022

A co je pro ty vykořisťované státy inspirací? To, že se Rusko nevzdalo, že je tu síla, která je schopná skutečné pomoci a která odmítá unipolární svět otrokářů.
Je to šance na vlastní rozvoj a ty státy se jí chopily.Vzhledem k tomu, kolik afrických generací žilo
v područí a přesto jsou schopni se vzbouřit nevidím ani naši situaci až tak beznadějnou a černou.

Pavel z Moravy.
11. 7. 2024 10:41
Odpovědět  Bety

No jo Bety, ale tady už žijí převážně rozmazlenci. My chlapi co jsme byli v šedesátých a sedmdesátých letech na vojně víme svoje. Dovedete si tam dnes představit ty dnešní mamánky. A pak jsme již po vojně makali, zakládali rodiny a nikdo nám stále nefoukal bolístka. Naštěstí se socík ke mně choval slušně, nijak mne neponižoval i když jsem nepatřil do té vzdělanecké ekipy, ale přesto musel člověk rychle vyzrát a chápat co je život. Jak je to s těmito současnými mlaďochy nevím, nejsem v jejich kolektivu. Ale třeba šanci mají, záleží na nich, pouze na nich. Nikdo cizí jim nic nevybojuje.

Bety
11. 7. 2024 17:08
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Nic nevydrží věčně. A až se ten posvátný dolar začne hroutit uvidíte, kolik lidí
se z toho opojení kapitalismem vzpamatuje.
Ono jestli k tomu dojde – a já doufám že ano – tak to nic pěkného nebude,
a zase bude záležet na Rusku a státech BRISC aby ten binec nějak ustály.
Osobně si myslím, že v osmdesátých letech už ta krize začínala, ale protože
jsme jim – soc.tábor – vysloveně věnovali všechno, co jsme měli, tak je ta infuze dočasně zachránila.

vlado
11. 7. 2024 14:22
Odpovědět  unor 2022

Srovnáváte nesrovnatelné. My jsme se spíš po roce 89 vrátili poněkud zpět, i když jsme si mysleli, že jdeme kupředu. Kdežto ta Afrika si začíná teprve uvědomovat, že by se mohla skutečně dostat dopředu, když se dokáže zbavit svých (bývalých) koloniálních mocipánů, kteří ji dodnes neskutečně vysávají.

Administrátor
P.A.Semi
12. 7. 2024 22:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Inu, na těch obrázcích se nic o “Konfederaci” (zatím?) nepíše, a na jednom jsou pořád ještě “hlavy států” v plurálu…

Navíc zpravodajský článek je volně doplněn politickou agitací překladatele, která zřejmě v tom původním článku v zavtra.ru nebyla ?!

Takže Afričané získávají “Suverenitu” tím, že se sloučí do Unie a původní suverenitu ztratí ?!

πα½