politika

Nicolás Maduro znovu zvolen prezidentem Venezuely se ziskem 51,20 % hlasů

Prezident Nicolás Maduro získal více než pět milionů hlasů. Foto: Videozáznam.

________________________________________

29. července 2024 Čas: 00:12

Nicolás Maduro je legitimním pokračovatelem Chávezova odkazu a obhájcem venezuelské suverenity tváří v tvář imperialistickým spiknutím.

Se ziskem 51,20 % hlasů byl v nedělních prezidentských volbách, které proběhly v poklidné atmosféře, znovu zvolen venezuelský prezident a kandidát Gran Polo Patriotico Nicolás Maduro, informovala v prvních minutách pondělního dne Národní volební rada (CNE).

Předseda volebního orgánu Elvis Amoroso upřesnil, že dosud bylo sečteno 80 procent instalovaných volebních místností, a dodal, že míra účasti činí 59 procent voličů.

S nezvratným trendem předseda CNE uvedl, že kandidát Nicolás Maduro dosud získal 5 milionů 150 092 hlasů (51,20 procenta) ve volbách, které proběhly bez incidentů.

Maduro volby

Druhým kandidátem s největším počtem hlasů byl Edmundo González s 4 445 978 hlasy, tj. 44,2 procenta. Dalších osm zúčastněných kandidátů obdrželo dohromady 462 704 hlasů, což představuje 4,6 procenta odevzdaných hlasů.

Celkem 21 620 705 venezuelských voličů v zemi a 228 000 voličů pobývajících v zahraničí mohlo uplatnit své volební právo ve více než 15 000 střediscích po celé zemi.

Volební den začal v 6:00 místního času (10:00 SEČ) a skončil v 18:00 (22:00 SEČ). Volby byly široce mezinárodně sledovány, účastnili se jich účastníci z celého světa, včetně zahraničních pozorovatelů z amerického Carterova centra, Rady latinskoamerických volebních expertů, panelu expertů OSN a dalších.

Mezi tisíci doprovodných osob jsou politici, akademici, poslanci, intelektuálové, novináři a osobnosti z Latinské Ameriky, Karibiku, Evropy, Afriky, Severní Ameriky a Asie.

Nicolás Maduro, prezident na období 2025-2031

Nicolás Maduro se narodil 23. listopadu 1962 v Caracasu a prošel politickou dráhou, která ho dovedla od skromných začátků ve farnosti El Valle až k prezidentskému úřadu ve Venezuele. Jeho dráha odráží neustálou oddanost sociálním a dělnickým cílům, které určují jeho kariéru.

Maduro začal svou politickou činnost v 80. letech v Socialistické lize, ale právě jeho práce řidiče caracaského metra (1991-1998) znamenala začátek jeho boje za práva pracujících. V tomto období založil Svaz caracaského metra (SITRAMECA), čímž prokázal své vůdčí a organizační schopnosti.

Zlomem v jeho kariéře bylo setkání s comandantem Hugo Chávezem v roce 1993. Maduro se stal horlivým Chávezovým stoupencem a vstoupil do Bolívarovského revolučního hnutí 200 (MBR-200) a později do Hnutí páté republiky (MVR). Jeho vzestup ve venezuelské politice byl rychlý: v roce 1999 byl zvolen poslancem a účastnil se Národního ústavodárného shromáždění, které vypracovalo novou ústavu Bolívarovské republiky Venezuela, schválenou vůlí lidu.

V letech 2000-2006 zastával Nicolás Maduro různé funkce v Národním shromáždění, včetně předsednictví parlamentu. Jeho legislativní zkušenosti zahrnovaly klíčové výbory, jako například výbor pro integrální sociální rozvoj a výbor pro finance, což ho připravilo na větší role ve vládě.

Chávez rozpoznal Madurův potenciál a v roce 2006 jej jmenoval ministrem zahraničí, kde se stal ústředním aktérem snahy o vybudování multipolárního světa, podporu latinskoamerické integrace a budování míru. V roce 2012 se pak stal viceprezidentem. Chávezova důvěra v Madura byla zřejmá, když ho před svou poslední operací jmenoval svým nástupcem.

Po smrti Comandante Huga Cháveze v roce 2013 vyhrál prezidentské volby těsným rozdílem Nicolás Maduro. Jeho prezidentství bylo poznamenáno značnými problémy, včetně uvalení sankcí ze strany vlády USA a Evropské unie, které vyvolaly bezprecedentní hospodářskou krizi a četné mezinárodní tlaky. Udržel si však podporu věrné základny a realizoval programy, jako je „vláda ulice“, aby si udržel spojení se svými příznivci.

Prezident Nicolás Maduro vyhrál volby v letech 2018 a 2024 a je legitimním pokračovatelem Chávezova odkazu a obhájcem venezuelské suverenity tváří v tvář imperialistickým spiknutím.

Prezidentova dráha, od jeho začátků jako odboráře až po současnou pozici znovuzvoleného prezidenta, ilustruje politickou kariéru, která se vyznačuje odhodláním, soudržností a odporem a odráží hluboké bolívarské a antiimperialistické přesvědčení většiny venezuelského lidu.

Vládní program Nicoláse Madura: sedm proměn do roku 2030

Dne 15. ledna prezident Nicolás Maduro ve svém výročním poselství k národu vyzval Venezuelany k prohloubení, diskusi a plánování společného vypracování Sedmi transformací (7T), jejichž cílem je zachování míru a vybudování nového ekonomického a výrobního modelu, který zaručí sociální blahobyt.

Právě na 7T je založen jeho vládní program, který vychází také z Plánu pro vlast a který podle prezidenta vymyslel a napsal lid.

Podle hlavy státu bylo provádění 7Ts konzultováno s venezuelským lidem, aby se změny upevnily za jeho přispění.

Prvním bodem 7T je ekonomika a rozvoj nového výrobního modelu pro boj s inflací; na druhém místě je věda, technologie, vzdělání a kultura s cílem obnovit celou venezuelskou infrastrukturu, která byla poškozena sankcemi a donucovacími a jednostrannými opatřeními; třetím aspektem je bezpečnost a národní obrana, od upevnění sociálního míru až po obnovu území Guayana Esequiba.

Upevnění veřejného charakteru sociálních práv a zlepšení vládního řízení s cílem pomoci Venezuelanům v jejich potřebách jsou čtvrtým a pátým prvkem 7T, aby se financovaly sociální projekty, které přispívají ke kvalitě života lidí.

Šestý bod 7Ts je zaměřen na boj proti klimatickým změnám, založený na kultuře péče o přírodu, podpoře alternativních zdrojů energie a zavedení plánu na tvorbu potravin.

Mezitím poslední prvek vládního plánu klade důraz na posílení mezinárodních vztahů, jehož cílem je přivést Venezuelu do skupiny Brics, konsolidovat Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) a rozšířit Bolívarskou alianci pro národy naší Ameriky – Obchodní dohodu mezi národy (ALBA-TCP).

Zdroj : telesurtv.net

sdílet na

49 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
29. 7. 2024 08:48
Ohodnotit příspěvek :
     

A kde budou teď amíci krást ropu?

Jaris
29. 7. 2024 09:17
Odpovědět  Frank

V Syrii a vubec na BV, paraziti americti. Ale musi je zrat, ze uz podruhe Maduro prezidentske volby vyhral.

Mike
29. 7. 2024 10:21
Odpovědět  Frank

Venezuela má největší naleziště těžké ropy na planetě. Když si srovnám obrázky Caracasu a třeba Abu Dhabi, je na první pohled vidět, že je tady něco špatně, řekněme hodně špatně.

zuza
29. 7. 2024 14:23
Odpovědět  scipio

Chávez sa dostal k moci preto, že hnUSAci okrádali Venezuelu o všetky prachy. Venezuela blokovali. Keď objavili zásoby ropy, Venezuela nemala techniku na ťažbu ani peniaze na investície. Donútili ich, pravdepodobne aj podvodom, alebo za mastné všimné tým politikom, ktorí vtedy boli vo Venezuele u koryta, podpísať také zmluvy, ktorými de fakto odovzdala Venezuela všetok zisk hnUSAkom. A boli tam také klauzuly, že tie zmluvy sú nevypovedateľné alebo sú tam ožobracujúce sankcie za nedodržanie…. A to už pred 50 rokmi. Teraz majú hnUSAci vyhliadnutú ďalšiu korisť – bohaté náleziská v Bolívii a obrovské náleziská sú aj v Esequibo. Je to veľmi veľké územie, patriace Venezuele, ktoré si neprávom nárokuje aj Guayana. Doteraz v podstate oň nik moc nestál – džungľa, pár domorodcov, sem tam nejakí roľníci a malé mestečká. Lenže je tam ropa, takže anglosasi zavelili Guayane obsadiť územie vojensky. Keď sa budú Venezuelčania pokúšať brániť Esequibo, mohla by sa podariť aj vojnička, pri ktorej by mohla spadnúť hnUSAkom do lona veľmi mastná korisť

Ivo
30. 7. 2024 00:34
Odpovědět  scipio

Však už jdou s tím slavným doláčem do kopru. Šmejdi.

Gales
29. 7. 2024 09:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Imperialisté se nemají z čeho radovat a tak jim nezbývá než pláč a skřípot zuby. Venezuele sláva. Lid je tam moudrý ne jako v Čechách.

Noobody
30. 7. 2024 10:19
Odpovědět  Gales

To Gales 29. 7. 2024 09:22
Vzhledem k volebnímu výsledku je tam lid rozdělen stejně jako v ČR.
Jak říkal Stalin: “Není důležité jak lid volí, ale kdo počítá hlasy.”

Slovan
30. 7. 2024 12:06
Odpovědět  Noobody

No měl to taky chlapec ušatá od koho okoukat, to už říkal taky nějaký Winston, a parta nosatech za velikou louží a v US se toho držela jako klíště taky. Tak se prosím nechovejte, jako ten nejkovanější soudruch a jestli smím poprosit trocha objektivity by neškodilo. Prosím. I když já vím že vy to víte, ale muší se to holt říkat, je to dnes v módě. Nebojte se on až zavane vítr ze Sibiřských dálek, tak budeme zase na svém. Tohle je nyní dočasně, na dobu přechodnou. Já se celkem i těším, bo si myslím že se mě to všechno zdá. 😊

Spam orinoko
29. 7. 2024 09:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Copak NATO opozice? Zase se objeví nějaký Kvido? /Americká výslovnost./
A zase sankce?, když totalita je, když MY nevladneme, a demogracie naopak je, když MY jsme u koryt.
Venezuela má šanci stát se novou cílovou destinací ruských turistů.

Pavel z Moravy.
29. 7. 2024 10:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo zná trochu historii osvobozovacích bojů domorodců Latinské Ameriky z doby Bolívara a osvobozování jednotlivých zemí ze španělského područí, ví, že tam žijí skutečně lidé, pro něž je asi svoboda to nejdůležitější. A není se ani co divit. Ta 3 století, kdy museli sloužit španělským dobyvatelům je zřejmě silně národnostně probudili. Ale i tak, je to na kontinentu stále složité. Ale kupříkladu zrovna Venezuela ve spolupráci s BRICS by mohla dosáhnout dobrých výsledků.

Autor
29. 7. 2024 11:20
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Pravda pravdoucí!
Bude to znít – pro liberály, pravičáky, fašisty a jinou sebranku, co je “zvykem” v Evropě – jako červený hadr pro býka, TOHLE je příklad skutečného vlastenectví a boje za svou zem, za svůj národ. Když se občas dostanu k nefalšované historii Jižní Ameriky, pak se mi zlepší nálada. Protože TAM NIKDY nevzdali boj o své cíle, ani když se zdálo, zdá, že nemají žádnou šanci. Podobně africké národy, jenže tady je ještě mnohem méně jakýchkoli objektivních informací pro skutečnou historii.
Pro – teď už delší dobu zcela nepochybně – fašistickou Evropu, pro lhostejné “tatíky a maminy” typu “nic se nedá dělat”, atk budu aspoň dneska zase grilovat, pro otupoělou mládež, pro liberáolní totalitáře, a liberalismus není nic jiného, než zavádění fašistické totality je hanbou být v něčem takovými lidmi jako ti, co skutečně bojují o svůj život! A přitom právě ONI jsou TĚMI, kdo mají nárok na prosté, ale vznešené pojmenování – člověk. Tento nárok, právo, možnost lidé v Evropě ztratili na tu dobu, než se postaví vědomě liberálnímu fašismu.
A je tu ještě jedna věc: vzali jim jazyka, vzali jim”čistotu” národů a …
pokr.

Autor
29. 7. 2024 11:35
Odpovědět  Peter 008

… a oni nepřestali bojovat, obnovili svoje podvěšdomí, byť rasově “smíšené”, bez vlastních myšleneek ve svém historickém jazyce, zvedli hlavu i když je pokořovali, nedávali jim možnost k vzděláváni, platili mrzáckou mzdu.
Řeknu na rovinu, že tihle jsou hodni obdivu i proto, že naprosto bortí mýtus o tom, že rasově smíšená společnost se dá snadněji ovládat. Nedá. To jen po dobu dokud vyvolávají zmatek a bordel ti “dýpstátserovci” (podle slov fašismus (Deep state) a banderovci) se dá likvidovat společnost. Nakonec se najdou lidi, kteří ne pro původní, ne pro přistěhovalce začnou boj o něco spravedlivějšího.
A navíc fandím každému, kdo těm fašounům “dýpstejtrovcům” byť aspoň trošičku nakopne zadek … A Chavez a Maduro byli a jsou v tom mistry. Zasluhují obdiv, stejně jako symbol Che Guevara.Je to pardox, smutný, i když ty paradoxy mám rád. Oni se snaží povznést jako lidi a my se snažíme být poslušnými – ÓTROKY. My se snažíme si užívat, ONI chtějí ŽÍT.

Bety
29. 7. 2024 18:48
Odpovědět  Peter 008

Moc dobře napsáno.
My si zatím oproti Venezuelanům užíváme ,i když už celkem nemáme z čeho (žádná
dobře prodejná výroba a nerostné bohatství skoro nula).
Oni, pokud neustoupí, mají před sebou budoucnost přinejmenším ve formě toho nerostného bohatství, které se zatím Západu nepodařilo vyplundrovat.

Jaris
30. 7. 2024 08:29
Odpovědět  Bety

Zajimalo by mne, co by CR delala, kdyby ji EU prestala dodavat dotace, popripade se den ze dne rozpadla. Z ceho by CR zila, kdyz nema zadny svuj prumysl, vse prodala a stejne zije na dluh. Turistika ji neuzivi. Mysli vubec politici na zadni kolecka, aby stat prezil?

Bety
30. 7. 2024 09:30
Odpovědět  Jaris

Nemyslí ani trochu.

Autor
30. 7. 2024 09:55
Odpovědět  Jaris

Chcete vědět co by se stalo? V ideálním případě by hlupáci utekli za šťastným životem do západního zahraničí navždy a “zbytek” by začal, pokud by měl trochu štěstí, budovat svou zem od nuly. Prostě a jednoduše by se muselo začít zase poctivěji pracovat. Rukama i mozkem.
Ale museli by se najít lidé, kteří by tohle chtěli!

Slovan
30. 7. 2024 13:27
Odpovědět  Jaris

Co by se talo nic, stejně má být konec, nééé? Aspoň se podle toho spousta lidí chová.

ModrýKlokan
30. 7. 2024 12:18
Odpovědět  Peter 008

@ Peter 008

S dovolením taky podepisuju tvé komentáře, protože těžko něco stručného dodat.

A líbí se mi, jak používáš přesný termín pro současný režim v ČR i v EUthanazii: Liberální fašismus.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
29. 7. 2024 11:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Hnidopich: Správně je ten název: Nicolás Maduro je znovu zvolen prezidentem Venezuely s 51,20 % hlasů
Zisk je těch asi 7 % (nad to co dostal ten druhý)

katango
29. 7. 2024 11:37
Odpovědět  primak

Ne. On ty hlasy získal, nebyly mu přiděleny ani je nevyhrál v pokeru.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
29. 7. 2024 12:00
Odpovědět  katango

Nějak nechápu ,proč je tam Maduro v barvách Ukrajinských fašistů! Nesnáším modrou a žlutou. Ještě mu tam chybí trojzůbce!

Tupý hulvát
29. 7. 2024 15:20
Odpovědět  scipio

Neměl by si nechat vyšetřit hlavu?

standa
30. 7. 2024 14:18
Odpovědět  Tupý hulvát

Obávám , vole , že nesnáším modrou a žlutou! Jak jsem psal. Nějaká tvoje duševní inkontinence, že?Jestl ty i hulváte vnímáš UkrFaž pozitivně !!! Jestli ty ano běž na shromáždění Azova v Praze s návštěvou Lipavského a drž pravici pěkně nahoře.!

standa
30. 7. 2024 14:19
Odpovědět  standa

Bude tam tvoje modrá a žlutá….na praporech …

29. 7. 2024 16:08
Odpovědět  Standa

Ty musíš mít se svým chápáním fakt těžkej život. A k tomu jsi barvoslepej a některý barvy, jako třeba červenou, nevnímáš. A ještě ke všemu je na kresbách pro děcka slunko žlutý a obloha modrá. Jaks to dělal jako děcko, když s dostal omalovánky? Ústrk kam se koukneš. Ohromný soucítění.

standa
30. 7. 2024 14:24

S blbem si nepíši! Už vážně degraduješ a dětinštíš, jak jsem si všiml.Ve tvém věku je infantilita normální! Vem si své omalovánky , burane, a běž si malovat do stodoly.!!
Tvoje chápání je pod úrovní ponravy!

30. 7. 2024 22:17
Odpovědět  standa

I ty náš majinkatej kre-ténku usmrkanej ublíženej s velkým i malým “es”, copa se ti zase nelíbí? Tvoje vlastní hloupost troldy? Řekni občas některýmu chytřejšímu ze svejch kolegů troldů, co se tu střídáte pod nicky Standa a standa, at to vezme za tebe, at si neděláš invére se svou de-bilitou ostudu, kašpárku se dvěma vejškama.

29. 7. 2024 16:03
Odpovědět  katango

“Zisk” a “získal” jsou dvě různé věci.

katango
29. 7. 2024 20:29
Odpovědět  primak

Jistě.Ovšem vaše pojetí zisku se v tomto kontextu nehodí. Tedy podle mne.

jiří
29. 7. 2024 12:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Co se stane?
Již brzy | Q (qofficial.net)

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
29. 7. 2024 14:13
Naposledy upraveno$ s uživatelem$
ModrýKlokan
30. 7. 2024 12:23
Odpovědět  JoFa

Ami go home!

Na světě bude líp, až ty americký a britský zmrdy odevšad vykopou zpátky domů. Do těch jejich zavšivených peudelí.

jiří
29. 7. 2024 15:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Co kdyby se tyto údaje, naše e-maily, telefonní hovory, transakce kreditními kartami, příspěvky na sociálních sítích, záznamy GPS z mobilů a všechny stovky dalších údajů, které jsou o nás denně shromažďovány, dostaly do tak obrovské databáze, že by obsahovala digitální verzi každého člověka na planetě?
Simulace vnímajícího světa: jak vlády předpovídají budoucnost (VIDEO CZ DAB, 20 min + Přepis) – CZ24.NEWS

Horňák
29. 7. 2024 15:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Bude zastřelen dolarovým teroristou?

zuzana
29. 7. 2024 16:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Kodaň nabádá obyvatele a turisty, aby přijali systém sociálního kreditu

https://aktax.cz/kodan-nabada-obyvatele-a-turisty-aby-prijali-system-socialniho-kreditu/

Joe Arp
29. 7. 2024 17:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Mimo téma! Ještě jste dnes nezvraceli? skoukněte na “Aby bylo jasno”, u Bobo rozhovor s kandidátkou do sehnátu Šichtařovou, HNUS, druhá pekaradamka!

Slovan
29. 7. 2024 20:56
Odpovědět  Joe Arp

Tvl. tak toje hustý, ta se mrcha česneková hezky odkopala, ale to se dalo čeka. Ta je v tom pořadu tak nervózní, jakoby měla zapálený plyn. hořák pod (_!_). Kam se za ní sserre Pekarka, ta je v tom pořadu úplně nepříčetná. Mají asi s Pikorkou na UA investováno, jinak to nevidím a teď bojim, bojim!! Nóóó panečku, tak takhle steklou sem ji ještě neviděl. 👎 😲 👎 😲 🤦‍♂️ 🙄 🤦‍♂️
P.S. Jó a ten Luzar klobouk dolů, čelit takové satórii. Fakt kam se hrabe Pekarka, ta je zláááá!!!!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Joe Arp
29. 7. 2024 21:09
Odpovědět  Slovan

Myslím, že i Luzar se brzdil, to víš korýtko velí nerozházet si všecky. Jinak jsi trefil, ta čůza byla vyklepaná jak papiroska. Dobrou moč, celou noč!

Slovan
29. 7. 2024 21:25
Odpovědět  Joe Arp

Jako by měla absťák.

Pavel z Moravy.
30. 7. 2024 09:04
Odpovědět  Slovan

Nemohu to posoudit, neviděl jsem to. Ale jinak kluci mohu usoudit a na to bych vsadil co by šlo, že jsme tak v dupě, že fakt budeme za chvíli na úrovni Haiti. Ale nikomu to neříkejte, většina ještě sní svůj sen zlatého telátka a spí. Ale co mi je po tom, jsem starý.

Slovan
30. 7. 2024 09:16
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Zajdi na Jůtube dej Luzar vs Šichtařová na Aby bylo jasno a máš to. Jak už jsem řekl Šichtařka byla nepříčetná, takhle vzteklou jsem ji ještě neviděl. Chudák Pikorka, kdo jí dělá ty svyšťata tedy nevým, ale ten když přijde domů, tak mu muší strachy zalést až do žlučníku. Já bych ji doma nechtěl ani za zlaté tele. 😲⚡👿

ModrýKlokan
30. 7. 2024 12:27
Odpovědět  Slovan

Joe Arp 1+, Slovan

Zdar chlapi. Jediná kvalitní poctivá ekonomka je taky na Š. Švihlíková. Tady ta Šichtařová jede stejně jako ten módní ekonom, prolhaný parchant Kovanda, jen typické “ekonomické” bláboly, ptydepe a newspeak, na programování lebních dutin a levný krmení liberálním fašistickým ovcím. Béééééééé

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
30. 7. 2024 13:29
Odpovědět  ModrýKlokan

Že vona ta Šich tařka má ráda česnek, to by vše hodilo světlo na její charakter.

zuzana
29. 7. 2024 19:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Stupidita: Kamala Harrisová navrhla, aby mladí lidé neměli děti kvůli změně klimatu

https://aktax.cz/stupidita-kamala-harrisova-navrhla-aby-mladi-lide-nemeli-deti-kvuli-zmene-klimatu/

ModrýKlokan
30. 7. 2024 12:31
Odpovědět  zuzana

Tak co čekat od totálně vymaštěné krávy Kumuly. Videa s jejím neuvěřitelným kondáním jsou hvězdou sociálních sítí. Něco jako “Bidenování”.

Západní civilizace postupně nevyhnutelně a neodvratitelně končí. Zvolila si do svého čela ten největší odpad, ty největší blbce. Větší blbci už nejsou na skladě. Finito.

Antonín Körber
30. 7. 2024 09:34
Ohodnotit příspěvek :
     

..chvála Bohu,že vyhrál..