politika

Nadace George Clooneyho vyhlásila hon na ruské novináře

Nadace George Clooneyho bude usilovat o vydání uzavřených zatykačů na ruské novináře v Evropě, řekla Anna Neistatová, právní ředitelka projektu Docket, v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Hlas Ameriky.

Spoluzakladateli nadace jsou herec George Clooney a jeho manželka Amal.

Nadace amerického herce George Clooneyho hodlá usilovat o vydání uzavřených zatykačů na ruské novináře v Evropské unii s obviněním z válečné propagandy. Jak uvedla 31. května Anna Neistatová, ředitelka právních záležitostí projektu Docket, na který nadace dohlíží, v zemích, kde takový článek o „válečné propagandě“ existuje, bude vypracována žádost o zahájení trestního řízení.

“Prokurátoři mohou vydat zatykač. <…> Pokud je vydán zatykač <…>, pak je v zásadě kterákoli evropská země členem Europolu, pak se tento zatykač dostává na úroveň Europolu. To znamená, že teoreticky v jakékoli evropské zemi mohou být (novináři – pozn. red.) zatčeni a vydáni do země, která proti nim vyšetřuje trestní případ,“ zdůraznila Neistatová.

Dodala, že takové žádosti zatím nebyly odeslány. Jména novinářů, které projekt plánuje perzekuovat, nejsou zveřejněna.

Neistatová poukazuje na to, že mluvíme o „nejviditelnějších ruských propagandistech, nejviditelnějších z nich“.

„Žádáme státní zástupce, aby vydali zapečetěné zatykače <…> tak, aby jména nebyla zveřejněna <…> Nechceme, aby tito lidé o takovém zatykači věděli – naopak chceme, aby cestovali do jiných zemí a byli tam zatčeni, takže je lepší nechat je hádat kde se to stane, než dostat jasné varování,“ dodala.

Neistatová však připouští, že v těch zemích, kde existují trestní postihy za „válečnou propagandu“, nebyly případy podle těchto článků nikdy zahájeny.

Projekt zvažuje možnost obrátit se na Mezinárodní trestní soud s žádostí o zahájení vyšetřování případu zapojení novinářů do „podněcování ke genocidě“. Neistatová upřesnila, že půjde o právně složitý proces, protože bude nutné prokázat, že byl spáchán trestný čin. Navíc v současné době je soud již zaneprázdněn projednáváním velkého množství případů.

Plány Nadace George Clooneyho získat zatykače na ruské novináře jsou pronásledováním z politických důvodů, napsala mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova na kanálu Telegram.

Maria Zacharova:

“Anna Neistatová, právní ředitelka The Docket, projektu organizovaného Nadací George a Amal Clooneyových “Pro spravedlnost” (Clooney Foundation for Justice), dnes oznámila, že tato pseudolidskoprávní filmová PR organizace bude usilovat o vydání zatykačů na novináře z ruských státních médií.

Chtějí apelovat na Evropskou unii a samozřejmě na Mezinárodní trestní soud. Tedy tam, kde jenom čekají na takové požadavky od „bdělých a citlivých ochránců lidských práv“.

Novináři požádali o komentář k této zprávě, která vypadá převzatá buď z hollywoodských klepů, nebo z nějakého surrealistického seriálu o lhářích a chamtivých pokrytcích.

Chamtivost tohoto páru nepřestává udivovat.

Pamatuji si, jak George Clooney přišel do OSN lobbovat v otázkách týkajících se Dárfúru. Dokonce spustil nějaký projekt se zcela hollywoodským názvem „Strážce“ – špionážní satelity, síťové propojení, vše, jak má být v mnohamilionové západní PR iniciativě.

Problém je ale v tom, že herec nevěděl absolutně nic o otázkách súdánského urovnání a konfliktu v Dárfúru. Lidé tam potřebovali ochranu před sociální nestabilitou na pozadí složité politické situace a doslova potřebovali čistou vodu.

Výsledky jeho snažení nejlépe popsali sami Súdánci: 

„Clooney možná i dělá něco fantastického – sleduje přesuny súdánských vojsk a milicí – ale pro mě, jako člověka žijícího v Dárfúru a obeznámeného s tím, co se zde každý den děje, se nic nemění, nevidím, že by ty hrůzy končily.”

„Clooney je nám známější díky svému sňatku s britsko-libanonskou právničkou arabského původu Amal Alamuddin než svými činy. Pro nás je to jen další hostující khawaga (místní výraz pro bílého muže), který nemá co nabídnout trpícím lidem”.

Jelikož v tomto oboru neuspěl (avšak dokázal nalákat nemalé peníze na svůj PR-obraz), přeorientoval se na potravinovou bezpečnost – s truchlivým výrazem ve tváři začal inzerovat kávovary.

Politická kariéra mu však stále nedávala pokoj. Nebo mu možná jeho manželka – advokáta nedovolila uklidnit se a on se začal zabývat právy novinářů, jak se ukazuje, v jejich velmi exotickém hledisku.

V roce 2022, výhradně pro účely PR, začala Clooney Foundation najímat západní právníky, aby zastupovali zájmy pracovníků médií v pracovní skupině OSN pro svévolné zadržování. Veškerou práci pak dělali právníci společnosti Debevoise, Clooneyovi tam byli zahrnuti výhradně z PR důvodů.

Teď se ukazuje, že ochrana novinářů v chápání manželů Clooneyových znamená jejich pronásledování prostřednictvím trestního stíhání z politických důvodů a k tomu také ještě z etnických důvodů.

Není žádným tajemstvím, že za rusofobii na Západě dobře platí. A tito dva jsou zjevně připraveni vydělat na čemkoli. Proto se rozhodli uspořádat na ruské novináře justiční safari.

A teď otázka: kde jsou UNESCO s Azoulayovou (generální ředitelka) a OBSE s Ribeirem?”

t.me/MariaVladimirovnaZakharova/8142

https://ria.ru/20240531/zhurnalisty-1949670038.html

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
2. 6. 2024 01:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Komu se nelení, tomu se holt kešení. A co skalpy, ty nic?

Pavel z Moravy.
2. 6. 2024 10:58

Rusové to budou muset stejně razantně vyřešit. Úplně prestřihnout pupeční šňůru se západem. Když ti bude někdo trávit tvé rybičky ve tvém rybníčku, musíš prostě zareagovat. Prostě říci, seru na vás západe, končím s vámi a pokud se mi budete míchat do života, tak vás zničím. Já nevím, ale já vidím absolutní souvislosti s románem 1984. A tady na západě se s těmito lidmi opravdu jednat nedá. Kujwa, fakt obdivuji tu trpělivost Lavrova, Putina a dalších s těmito zdegenerovanci jednat.

Autor
2. 6. 2024 18:42

Jak jsem již v komentech několikrát naznačil, poslouchám teď mnou nahraný pořad Divadlo noc. Mno, je to halabala, neostříhané a jednak tu slyším noční zprávy ČRo, jednak samo onen pořad. Když to poslouchám, pak mám pocit, kromě bojů na Ukr, že poslouchám dnešek (tehdy vládl Nečas) a ty humoristické pořady, tak tam zařazovali jak starou klasiku, tak i to, co bylo po “listopádu”, tak záznamy vystoupení “neoficiálních, nepodporovaných” “umělců”. A samo vše je o tom, jak to bylo špatné, vtipy, málokdy satira, a najednou jsom si uvědomil, že mnozí ještě žijí a již v té době od “listopádu” do data pořadu (cca 2010-2012) jen opravdu málokdy zazněla aspoň nějaká kritika tehdejší současnosti. Nemluvě o dnešku.
Přitom všem si říkám, jestli by vůbec dostali šanci se mnozí z těch kritiků před listopádového období dnes, aby se aspoň trošku uplatnili jako tehdy …. a hlavně, jestli by si troufli kritikovat dnešek jako tehdejší skutečnosti …
vypadá to, že ani mnohdy nechápou, že hodně z toho, cčemu se tehdy vysmívali, získalo dnes na aktuálnosti … mnohem více …

2. 6. 2024 23:26
Odpovědět  Peter 008

Zkuste si představit, že by se stále ještě vysílali Gumáci…

KerilB
2. 6. 2024 01:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Co by tomu řekl Venca Flaška Havel, že, “ehm, prsk, ňaf, ehm, mlask” , jak tuze rád on poučoval o dialogu u kulatého stolu, o důležitosti naslouchat opozičním názorům a v případě nesouhlasu je vyvrátit logickými argumenty , a ne umlčet je zakazováním a zavíráním do lágru.

Josef K
2. 6. 2024 06:30
Ohodnotit příspěvek :
     

“Může být myšlenka nebezpečná? Může být nebezpečná myšlenka vyjádřena? Může vláda trestat myšlenky, které považuje za nebezpečné?

Tyto otázky si člověk v Americe pravidelně neklade, protože naše bohatá tradice chrání svobodu projevu před porušováním ze strany vlády. Přesto se zdá, že jsme na pokraji masového potlačování veřejného projevu.

Nic by nebylo nepřirozenější a neameričtější než zákaz vyjadřování myšlenek. ”
Andrew P. Napolitano
https://kispep.wordpress.com/2024/05/16/andrew-p-napolitano-svoboda-projevu-pro-me-ale-ne-pro-tebe/

Pavel
2. 6. 2024 07:52
Odpovědět  Josef K

Svoboda slova a lidská práva “Made in USA”

Helena
2. 6. 2024 09:55
Odpovědět  Josef K

Slovo a myšlenka jsou pro totalitní režimy vždy VELMI nebezpečné. Důkazy lze najít už od středověku. Proč myslíte, že Dozimetři delegovali zrovna Foltýna!!!! na urputný boj s dezinformacemi a zrovna v čas návštěvy vládních pasáků? Dostali čočku, že proti dezinformacím málo bojují.

Pijack
2. 6. 2024 08:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Mediální agitátoři neustále bombardují veřejnost o tom, že chimírové a dezoláti jsou financováni Ruskem, i když ještě nikdy takovou korupci nedokázali. Každý den to přes protektorátní média čteme a slyšíme. Přitom jim vůbec nevadí, že Sorosovy miliardy zaplavily stovky politických neziskovek. Soros si v Evropě platí skoro každého. TO nikomu z těch novinářských agitátorů nevadí. Zajímavý metr. Proč jim Sorosovy miliardy nevadí a vysněných a vycucaných “20 tisíc rublů” z palce jim nahání kopřivku a vzteklinu? Ubožáci.

Pavel z Moravy.
2. 6. 2024 10:49
Odpovědět  Pijack

Jak jim kamaráde mohou vadit, když z toho žijí. Jó, mafióso umí.

josef
2. 6. 2024 09:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Setkání se spravedlností končí pro normálního občana tragedií.
Něěco obdobného by měli vydat Rusové. To by se pak presstituti všech stran divili.

Pravdomluvny
2. 6. 2024 09:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Demosracie Made in uSSa…..
Ať táhnou do zapomnění tyhle šmejdi s jediným správným názorem ☠️

Gales
2. 6. 2024 10:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Žena je nebezpečná ze předu,kůň zezadu a blbec ze všech stran. Volejte Chocholouška.

Slovák
2. 6. 2024 10:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Pani Zacharovová:” návod vam bol podaný, treba zaangazovat Mexicke krivdy v USraeli, ako aj černošské utláčanie v USraeli”, a do 5 rokov je po USraeli! A tich par tisíc zlocincov sa samo vyvesia po stromoch, ci inak spachaju sebevraždy!

2. 6. 2024 13:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Zajímavé ale je, že ta paní Amal Clooney se začlenila do party ICC, která odsoudila Netanuyahu:

Amal Clooney byla mezi odborníky, kteří radili ohledně zatykačů ICC
Právník pro lidská práva byl součástí týmu svolaného žalobcem ICC, který doporučil obvinění z válečných zločinů proti vůdcům Izraele a Hamasu.

Amal Clooney v pondělí řekla, že pomohla zvážit důkazy, které vedly k rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu požádat o zatykače na vůdce Izraele a Hamasu kvůli obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Tento vysoce postavený britský právník v oblasti lidských práv často vystupoval před globálním tribunálem a Mezinárodním soudním dvorem v Haagu a zastupoval stovky obětí násilí a masových zvěrstev.
https://www.washingtonpost.com/world/2024/05/21/amal-clooney-icc-israel-gaza/

Aleš
2. 6. 2024 15:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak za Hitlera, nebo Stalina, tam je Západ.

Miro 2
3. 6. 2024 14:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo světu nejvíc škodí a všude se roztahuje? Američani! Nejvíc mě pobaví, když se takový hloupý Američan něčeho špatného v cizí zemi dopustí a je chycen policií jak ihned začne upozorňovat na to, že je občan Spojených států amerických, jakoby měl být tím pádem nedoknutelný. To jsou ti těžcí frajeři. A Clooney asi patří do této skupiny. Filmoví váleční hrdinové jaké svět neviděl, kteří ustavičně vytvářejí obraz válečného hrdiny bránící americkou demokarcii.Nepřítelem je vždy Rusko, Čína nebo Severní Korea. Ti, ze kterých mají ve skutečnosti velký strach jsou ve filmech potupeni, pomluveni a dostanou výprask. Nejhorší na tom ale je, že těm svým filmovým pohádkám sami věří. I ti jejich generálové.