politika

N-TV: Orbán odmítl migrační plán EU – Maďarsko se nechystá přijímat uprchlíky ani platit pokutu za odmítnutí

Azylový kompromis EU počítá s četnými zpřísňujícími opatřeními k omezení nelegální migrace – zejména ze zemí, které jsou považovány za relativně bezpečné. 

Viktoru Orbanovi to však nestačí a odmítá se k této dohodě připojit. 

N-TV uvádí, že maďarský politik je nespokojen především s „přerozdělováním migrantů“ v rámci Evropské unie a kompenzačními platbami v případě odmítnutí přijetí takových uprchlíků.

Premiér maďarské vlády trvá na tom, že “uprchlíci musí počkat na dokončení azylového řízení mimo území EU” , ale Evropané “nejsou schopni přijmout příslušné zákony”.

Zásadně odlišné postoje k migraci podle Orbána neumožňují zemím EU vypracovat kompromisní legislativu.  Maďarský politik jako příklad uvádí Německo a Maďarsko: zatímco v Německu se k migraci staví pozitivně, v Maďarsku je spojena s riziky. V Maďarsku také rozlišují mezi gastarbeitery a migranty, zatímco v Německu mezi nimi rozdíl nedělají, domnívá se politik. 

Maďarsko nechce „mít komunity, které nerespektují naše nejdůležitější evropské hodnoty“ . Mezi nimi Orbán zmínil rovnost žen, absenci homofobie a antisemitismu.

V rozhovoru znovu zdůraznil, že nepodpoří takzvaný migrační kompromis Evropské unie. Včetně předepsaného povinného přerozdělení migrantů mezi členské země unie. 

„Je to zpráva pro organizátory nelegální migrace, že mohou pokračovat ve svém podnikání ,“ cituje N-TV maďarského politika.

Viktor Orban argumentuje tím, že Maďarsko nejenže nepřijme „přidělené migranty“ , ale ani nezaplatí pokutu za to, že je odmítlo přijmout. 

Maďarský premiér v rozhovoru zdůraznil, že jeho země již vynakládá 2 miliardy eur na ochranu hranic EU před nelegální migrací, a přesto „nezískala ani cent“ z fondů Evropské unie.

V komentáři k tragédii s přetíženou lodí s uprchlíky u řeckého pobřeží Orbán poznamenal, že takové události by se dalo předejít, kdyby lidé věděli, že „nebudou moci vstoupit na území Evropské unie, aniž by dostali rozhodnutí o jejich žádosti o status uprchlíka.

https://1url.cz/juuvp
https://www.n-tv.de/politik/Orban-Machen-nicht-mit-bei-Fluechtlingsverteilung-article24222750.html

sdílet na

4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Vladimír
29. 6. 2023 22:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Maďarsko také nemělo žádné kolonie, takže jakápak solidarita s kolonizátory!

zuza
30. 6. 2023 11:11
Odpovědět  Vladimír

Maďarom už roky zadržujú platby z EÚ, na ktoré by mali mať nárok, tak sa im môžu na nejaké pokuty za neprijaté kobylky zvysoka vykadiť

Pavel K
29. 6. 2023 23:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Tady špičková diskuze na PP a taková sranda tam byla, posuďte sami. 😊😊😊😊

Jak je možné, že tam ještě jsou? | Pravý prostor

Frank1
30. 6. 2023 13:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Zavrit a branit hranici Schengenu pred migranty a je to vyreseny. A kdo nebude tomu rozumet, tak zlikvidovat. A hned proud hospodarskych vyzirku a nasilniku prestane!
To ovsem EK nedovoli, protoze ma prikaz zaplavit EU migranty. Proto CZEXIT z EU a NATO, jestlize jste vlastenci a ne prizdisracove.