politika

Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva obvinila Izrael a Hamás z válečných zločinů

OSN OHCHR: Izrael a Hamás páchají válečné zločiny v Gaze.

Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) Ravina Shamdasani označila blokádu a bombardování obydlených oblastí pásma Gazy, stejně jako raketové útoky na Izrael a braní rukojmí členy palestinského hnutí Hamás, za válečný zločin.

“Pro 2,2 milionu lidí uvězněných v Gaze, kteří jsou kolektivně trestáni, se odehrává humanitární katastrofa. Kolektivní trest je válečný zločin,” řekla.

Zástupkyně OHCHR vysvětlila, že kolektivní trest se projevuje odříznutím vody, zablokováním dodávek potravin, paliva a elektřiny. Nedostatek paliva už vedl k uzavření nemocnic a pekáren. Lidé jsou navíc nuceni žít v přeplněných přístřešcích se špatnou hygienou a závadnou pitnou vodou, což představuje hrozbu propuknutí nemocí.

Zdravotní úřady v Gaze ve čtvrtek uvedly, že v enklávě zemřelo více než 7000 lidí.

Shamdasani dodala, že přinucení lidí k evakuaci do jižní Gazy, včetně míst, jako je „Izraelem určená oblast“ al-Mawasi „vyvolává vážné obavy“ z nuceného vysídlení, které je rovněž klasifikováno jako válečný zločin.

“Nehledě na opakované příkazy obyvatelům severní Gazy, aby se přesunuli na jih, což naznačuje, že je tam bezpečno, útoky izraelských vojsk na dvě jižní gubernie a centrální Gazu v posledních dnech zesílily. Mezitím pokračují masivní útoky na severní komunity, včetně města Gaza. V Gaze není nikde bezpečno,” řekla mluvčí organizace.

Zdůraznila, že to, že Hamás bere civilisty jako rukojmí a odpaluje rakety na Izrael, se rovněž rovná válečným zločinům.

Izrael oznámil úplnou blokádu pásma Gazy po bezprecedentním útoku z území ovládaného bojovníky Hamásu. Útok zahrnoval raketové útoky i pozemní invaze do jižních oblastí židovského státu. Izraelská armáda zareagovala zahájením operace Železné meče a během několika dnů ovládla všechny obydlené oblasti poblíž hranic s enklávou a zahájila letecké útoky na cíle, včetně civilistů.

V Izraeli zemřelo více než 1,3 tisíce lidí. 

Navíc podle různých odhadů může Hamás držet v zajetí až 250 lidí.

Jedinou dostupnou cestou pro humanitární dodávky zůstává kontrolní bod Rafah, hraniční přechod mezi Gazou a Egyptem. Izraelská armáda však zatím povolila obyvatelům enklávy pouze čtyři konvoje s potravinami a léky. 

https://ria.ru/20231027/izrail-1905600151.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Radegast
27. 10. 2023 22:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Šábes končí v sobotu se setměním a začali bombardovat Gazu!!!!!!!!!!

Gaza-Israel Live: Real-time HD Cams Feeds from Gaza-Ashkelon-Tel Avivhttps://www.youtube.com/watch?v=67i1WsZ-qeI

Jaris
28. 10. 2023 00:55
Odpovědět  Radegast

Je neuveritelne, ze si nikdo netroufne teroristicky Izrael potrestat. Kde jsou alespon sankce na tuto prokletou zemi, kterymi tak radi hyri zapadni zeme a OSN na vsechny ostatni narody, hlavne na Rusko.

jhh
28. 10. 2023 08:18
Odpovědět  Jaris

To je schválně, nasrat muslimy aby se vydali na cestu sem a udělali tady pořádek.

Administrátor
P.A.Semi
28. 10. 2023 09:33
Odpovědět  jhh

Já myslím, že je to schválně, aby lidem ukázali, jaký mají Dvojí Metr a Pokrytectví…
To asi těžko mohli ukázat názorněji…

πα½

Boomer
28. 10. 2023 11:09
Odpovědět  P.A.Semi

.. jo to máte těžké, v tom chumlu lidí rozlišit mírumilovného civila od bojechtivého teroristy. Tam totiž můžete na každém kroku potkat nějakého toho ušmudlance bez bez mundůru a označení, kterak mává samopalem či dokonce jen tak z plezíru střílí do luftu..
A víte, kolik stojí náboje třeba do Ak 47? Ty nejlacinější, čínské v pytlíčku po 550 ks sypané, jsou po 8,63Kč za kus.
A kdo to platí? Prej taky my..

Standa
28. 10. 2023 12:05
Odpovědět  Boomer

Takže židí střílí vše bez rozdílu! At si to PánBnbu probere!
Konečně, vyhnání nebo vybití Palestinců je jejich prioritou.

Standa
28. 10. 2023 12:09
Odpovědět  Standa

Chybka se vloudila! To se zase Boo pose.e.!
Pán Bůh …..Pro někoho je trollení koníčkem.

Boomer
28. 10. 2023 18:32
Odpovědět  Standa

.. no voni Palestinci nezůstávají nijak moc pozadu. Boj v ulicích, to je noční můra všech velitelů. na to je třeba speciální výcvik a zkušenosti, a i tak je to o držku, obzvláště za stavu, který jsem popsal výše.
A teď na rovinu, co pro vás je na tom pochopitelného? Ptám se možná na první pohled divně, ale chtít vypisovat, co je pro vás nepochopitelného, by nám zabralo daleko víc času.

Robert
28. 10. 2023 10:43
Odpovědět  Jaris

Zničit teroristy bez krveprolití civilistů dost dobře nepůjde a vyslat do Gazy mírové jednotky OSN by bylo riskantní. Tak to mluvčí OSN vyřešila šalamounsky: váleční zločinci jsou Hamás i Izrael.

Mike
28. 10. 2023 09:20
Ohodnotit příspěvek :
     

“Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva obvinila Izrael a Hamás z válečných zločinů,” – tak jestli jsem správně pochopil Scotta Rittera v jednom ze svých rozhovorů, tak Mossad vytvořil Hamás proti hnutí Fatah, které kupodivu nikdy nebylo žádnou zemí na světě prohlášeno za teroristickou organizaci, přestože v roce 1969, kdy se stal J. Arafat předsedou OOP, provedl 2432 teroristických útoků proti Izraeli. To zní fakt hrozně, no jo, ale on žid už v lednu 1965 začal budovat odklon vody proudící do Palestiny.
Takže už 58 let buduje žid koncetrák pro araby, a pak se diví, že mu přes zeď lítají granáty? Tady něco hodně smrdí.

Robert
28. 10. 2023 12:05
Odpovědět  Mike

Léta neřešený problém vyústil v katastrofu nevídaných rozměrů. Nikdo nedovede odhadnout jak tohle skončí a OSN vydalo šalamounské prohlášení, kterým vůbec nic neřeší. Mezinárodní napětí se ještě více vyhrotilo a místo ukončení rusko-UA konfliktu, sledujeme nyní dokonce už dvě možná ohniska globálního konfliktu.

Mike
28. 10. 2023 12:50
Odpovědět  Robert

Když si představím, že bych celý život, od nemluvněte po dědkování měl k dispozici jen splašky místo pitné vody, občas elektriku, zákaz vycházení, nulová šance na práci, sem tam nějaká ta střelba a pár mrtvých, tak házím bomby přes zeď i nohama.

28. 10. 2023 10:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Židovský teroristi tam páchají vyhlazovací genocidu…a pak se někdo diví, že končí v koncentráku,který si sami staví…Špína Židovská.

Bavor
29. 10. 2023 12:18
Odpovědět  Veny232

Vidíš to špatně. Tak jako existují Češi jako je ministrině Černochová a slušní Češi, tak také existují slušní Židé a neslušní. Problém není v národnosti, problém je v myšlení lidí. Za druhé světové války nacisté v Polsku vytvořili na základě svých “rasových teorií” ve Varšavě ghetto. V tomto ghettu vznikl židovský odboj a jeho obyvatelé se proti nacistům vzbouřili a bojovali i přesto, že měli jenom malou naději přežít. Gaza je rovněž ghetto , kam Izrael zahnal původní obyvatele území Palestiny. Izrael NENÍ židovský stát, Izrael je SIONISTICKÝ stát. Sionismus je nacistická ideologie. Stejná nacionalistická ideologie je ideologie Hamásu. Francouzský básník kdysi napsal : Bída z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad. To platí i o situaci v Gaze. Přečti si něco o vzniku státu Izrael. Zkus i vygooglovat něco o palestinské vesnici Deir Jásín. Deir Jásín a naše Lidice, či francouzský Oradur jedno jsou. Nacisté všech národností jsou stejní.

28. 10. 2023 10:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Generální shromáždění OSN hlasovalo na okamžité zastavení bojů, 120 PRO, 45 se zdrželo, 14 NEsouhlasí se zastavením boje.
A kdo tedy nesouhlasí? Pochopitelně USA a Izrael, a také nějaká Česká Republika, spolu s Královstvím Tonga, Guatemalou a Marshallovými ostrovy, Mikronésií. A také Hungary a Chorvati a Rakušani nechtěj zastavit palbu.

Zatímco dokonce i Francie, Belgie, Norsko PRO. UKR, UK a Germany se zdržely, to my bychom si nedovolili nedržet basu s USA a Izraelem, vždyť pro to Fiala letěl do Tel Aviv.

https://apnews.com/article/un-resolution-vote-israel-hamas-gaza-truce-7eec00b0e28ef2036636b166b48ca030