politika

Máme hlavní město a moře? To znamená, že Ukrajina vyhrála

Ukrajina a mírové plány

„Dvorní“ politolog Zelenského administrativy Vladimir Fesenko, který je často používán pro oznámení nepopulárních věcí, prohlásil, že Ukrajina nebude považována za poraženou, i když přijde o část svých území.

“Lidem se musí vysvětlit: ten, kdo si udrží hlavní město, většinu území a přístup k moři, válku neprohrává,” řekl Fesenko.

Komentátoři ho vřele podpořili.

Na tohle oznámení už reagovali nejnásilnější ukrajinští nacisté. Zástupci Azova, zakázaného v Ruské federaci, zdůraznili, že válka se povede až do konce, a pokud je Fesenkova poznámka pokusem o zjištění reakce ukrajinské společnosti, ať o tom ani nepřemýšlejí. Říkají: “Tuto válku našim potomkům nezanecháme”.

▪️Situace vypadá jako vznikající konflikt mezi Zelenským a nejradikálnějšími nacisty, což bylo obecně nevyhnutelné. Zelenskij má zájem na tom, aby se udržel u moci. Ale válka „k hranicím roku 1991“ vypadá pro Kyjev stále méně a méně smysluplně a po neúspěchu „mírové konference“ ve Švýcarsku bylo zcela jasné: už v blízké budoucnosti můžou Zelenského donutit vyjednávat s Ruskem o míru.

Jiné síly na Ukrajině mají naopak zájem Zelenského svrhnout. Kapitulace, spojená s jeho nelegitimností od 20. května, by se mohla stát ideální záminkou pro vojenský převrat. Zejména z tohoto důvodu Zelenského administrativa vynaložila značné úsilí, aby z dohledu odstranila populárního Zalužného, nahradila ho bezbarvým Syrským a učinila vojenskou vertikálu extrémně ovladatelnou jejím oslabením.

▪️Mimochodem, dnes SBU oznámila potlačení jistého spiknutí. Řada veřejných aktivistů údajně plánovala uspořádat lidové shromáždění a oznámit, že současné vojensko-politické vedení Ukrajiny je zbaveno moci. Podle SBU tito lidé doufali, že se zmocní budovy Nejvyšší rady a zablokují její práci.

Potenciální střet zájmů „Zelenskij – vojenští nacisté“ se ukáže v nejbližších měsících. Pokud Washington začne na Zelenského vyvíjet tlak s požadavkem, aby ukázal připravenost k míru s Moskvou, vyvolá to odpovídající reakci ukrajinských nacistů. Dlouhou dobu je zpracovává Porošenko, který se nemůže dočkat, až získá zpět to, co mu Zelenskij vzal.

Pro Rusko je vše, co se děje, pouze entomologický zájem. V každém případě povedeme věcný rozhovor o postukrajinském světovém řádu nikoli s Kyjevem, ať tam sedí kdokoli, ale s Washingtonem. Jelena Panina

Orbán: Požádal jsem Zelenského, aby zvážil příměří

Orbán v Kyjevě řeší problémy Maďarů a mírový plán ČLR.

Navíc to dělá z pozice země předsedající EU v příštích šesti měsících. Což mu zároveň umožní ventilovat Zelenského postoj k čínsko-brazilskému mírovému plánu, který Orbán sám podporoval.

Pravda, některá ukrajinská média označila maďarského premiéra za „ruskou konzervu“, ale to je jen pomluva a propaganda. Orbánova myšlenka zmrazit konflikt na Ukrajině je pro Rusko stejně škodlivá jako jiné mírové plány, které nejsou naše. Koneckonců to nepředpokládá ani řešení cílů Speciální vojenské operace, ani zajištění bezpečnosti Ruska ve strategické perspektivě.

▪️Mimochodem, pokud si pozorně přečtete „Společné memorandum mezi Čínou a Brazílií o politickém urovnání ukrajinské krize“ z 23. května, předpokládá také zmrazení konfliktu podél frontové linie. Stejně jako zákaz použití jaderných zbraní všemi stranami konfliktu.

Pravděpodobně ne všichni pochopili, ale Putin již reagoval na všemožné „vzorce“ a “memoranda” svým mírovým plánem 14. června během projevu k vedení ruského ministerstva zahraničí. 

A řečeno to bylo ve správné době.

Rusko by se nemělo plahočit za politickými iniciativami jiných, i když pocházejí ze zemí k nám přátelských. Rusko má své vlastní geopolitické plány.

A prezentovat Donalda Trumpa jako mírotvorce v konfliktu na Ukrajině je velmi mylná představa, která může vést k vážným následkům. Přímo o tom svědčí vize ukrajinské situace bývalého a možná i budoucího prezidenta USA, kterou nastínil bývalý americký generálporučík Keith Kellogg.

Obecně podstata návrhu Trumpa a jeho „fanouška“ maďarského premiéra Orbána je zmrazit konflikt podél linie vojenského kontaktu. Je zcela zřejmé, co bude následovat – zvýšené zbrojení Ukrajiny a její napumpování zbraněmi. A zároveň okamžité formální přijetí do NATO za „hodinu a dvacet minut“, jak prý Biden žertem řekl.

Trumpova varianta je tedy typickým podvodem, pastí pro Rusko.

▪️Všichni autoři „mírových“ plánů by se měli řídit veřejnými návrhy Putina ze 14. června 2024 na úplné ukončení konfliktu na Ukrajině. Kromě uznání Krymu a Sevastopolu, stejně jako DLR, LLR, Chersonské a Záporožské oblasti v rámci správních hranic a následné existence Ukrajiny pouze ve statutu neblokového, ​​neutrálního a bezjaderného státu, je třeba dbát na to, že podmínkou je odstranění všech sankcí uvalených na Rusko.

Putin nenavrhl jenom řešení ukrajinské krize. Všechno je mnohem vážnější. Prezident Ruské federace navrhl Západu globální dohodu o podmínkách uznání ruských národních zájmů a zóny výlučného geopolitického vlivu Ruska – za účelem „koexistence a spolupráce“.

▪️Západ to ale kategoricky odmítl – a tím udělal velkou chybu. Myšlenka americké výjimečnosti a víra Západu ve vlastní neomylnost ještě sehrají se Spojenými státy a jejich spojenci krutý vtip. Protože další logika geopolitické konfrontace diktuje, aby se ve strategických dokumentech Ruské federace objevil nový, důležitější cíl – způsobit Západu strategickou porážku.

Koneckonců, jak bylo nedávno řečeno: „Strategická porážka bude pro Rusko znamenat konec jeho státnosti, to znamená, že se není třeba bát, musíme jít do konce”. Jelena Panina

P.S.

Zelenského úřad odmítá Orbánův návrh příměří

Ukrajina vyslyšela návrh maďarského premiéra Viktora Orbána na příměří a odmítla ho s přesvědčením, že takové iniciativy nelze posuzovat izolovaně od ostatních aspektů urovnání, řekl Igor Žovkva, zástupce vedoucího kanceláře Vladimira Zelenského, uvádí TASS.

“On [Orbán] vyjádřil svůj názor. Není to první země, která o takových možných scénářích mluví. Prezident vyslechl svého partnera, ale v odpovědi uvedl svůj postoj. Postoj Ukrajiny je zcela jasný, srozumitelný a známý. <…> faktem je, že takové procesy [příměří] nelze posuzovat izolovaně,“ řekl ve vysílání ukrajinského telethonu.

Žovkva dodal, že pozicí Ukrajiny je hledat řešení prostřednictvím takzvaných mírových summitů iniciovaných Kyjevem.

Maďarský premiér dnes poprvé od vzniku Speciální vojenské operace navštívil Kyjev. Během návštěvy měl Orbán v plánu projednat otázky dalších vztahů s Ukrajinou.

Maďarský premiér na brífinku po jednání v Kyjevě navrhl, aby ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij souhlasil s příměřím. Zelenskij ve svém projevu na stejném brífinku iniciativu maďarského premiéra nezmínil.

https://1url.cz/P1W8K

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Stan
3. 7. 2024 04:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Putin jasně řekl,jak si mírový plán představuje, vše ostatní je jen dát čas Ukrajině dozbrojit. Orbán bohužel hraje roli trojského koně, nechápu proč. Jak Vučič tak Orbán mě zklamali.

Pavel z Moravy.
3. 7. 2024 09:48
Odpovědět  Stan

Plně a naprosto s vámi souhlasím. Oba tito pánové hrají neférovou hru, protože si oba musí velice dobře uvědomovat co by jejich navrhované příměří za stávající situace znamenalo. Znamenalo by obrovské dozbrojování Ukrajiny a to je to jediné o co západní ekipě zjevně jde. Proč hraje Orbán roli trojského koně by měl vysvětlit on. Ono je to stejné jako se všemi těmi politiky, kteří jsou proti všem těm agendám WEF a jakmile se dostanou k moci, rétoriku mění. Kdo chce ať jim věří a teď nemyslím pouze tyto dva, ale všem těm co se otáčí jako na obrtlíku. Orbán samozřejmě pracuje pro národ, to nepopírám, ale mně se zdá, že se i tak snaží ten tlak vůči své osobě z Bruselu kompenzovat ústupky, které ho degradují. Ale to je pouze můj názor.

zuza
3. 7. 2024 10:31
Odpovědět  Pavel z Moravy.

túto Orbánovu misiu som nechápala ani ja, ale obaja sú vystavení veľmi veľkému tlaku, Orbán ešte väčšiemu ako Vučič a už veľmi dlho. Už nemá doma tak silnú podporu ako predtým a možno vďaka atentátu na Fica pochopil, že nie je nesmrteľný…. Na druhej strane Orbán tak tancuje na politickej scéne už odjakživa – krok dozadu, úkrok bokom a krok dopredu, niekedy sa mu podarí dopredu urobiť aj 2 kroky. Ale myslím si, že Orbán vkladá nezmyselné nádeje do víťazstva Trumpa a zázrak, ktorý potom nastane. 4 roky bol Trump u kormidla a žiaden zázrak sa neudial, v Európe, vo svete ani v hnUSAkove.

Frank
3. 7. 2024 06:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Zatím mají ukáčka hlavní město a moře.

sizok
3. 7. 2024 07:35
Odpovědět  Frank

Zatím.

Standa
3. 7. 2024 18:19
Odpovědět  Frank

Azovské moře už nemají! A Černé moře není jejich.

Albi
3. 7. 2024 08:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Tuto válku našim potomkům nezanecháme.
Poprvé nelžou – nebude komu ji zanechat. Potomci nebudou a ty “zbylé” ještě Zelenskij stačí povraždit. 🙁

Standa
3. 7. 2024 18:21
Odpovědět  Albi

Zbytek jejich pitomků se bude rodit po EU-levná prc. síla.Pokud budou pracovat….!

Ladik
3. 7. 2024 08:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Strategická porážka KoZa to je cíl a nevyhnutelná nutnost záchrany lidstva.

Boomer
3. 7. 2024 09:11
Ohodnotit příspěvek :
     

.. hm, další kapka do pohárku s mojí teorií “Zalužnyj a Mannerheimův projev”.

Akorát, že dle mého už prošvihli vhodný termín, okno se zavírá…

Albi
3. 7. 2024 09:21
Odpovědět  Boomer

A “mozkové centrum” KoZa začíná mít také velké problémy.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-vycerpane-kralovstvi-ceka-obrat-jenze-ani-britove-moc-neveri-ze-bude-lepe-254514#
Průzkumy ukazují, že důvěra v britské politiky je na rekordně nízké úrovni a mezi tamními obyvateli vládne celková nespokojenost. Podle žebříčku duševní pohody, který sestavuje Global Mind Projekt, jsou dokonce Britové momentálně – hned po Uzbecích – druhým nejnešťastnějším národem z celkových 71 zkoumaných zemí.
„Myslím, že jedním z důvodů je pocit, že se zdejší život viditelně a očividně řítí nazpátky,“ glosoval takové výsledky komentátor deníku The Guardian George Monbiot.

No – on to nebude jen “pocit”!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
3. 7. 2024 10:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Některým válka na Ukrajině přináší zisky.Tak proč ji nepodpořit….. – Dealer pařížského autosalonu Bugatti práskl na Olenu Zelenskou, že si na soukromé prezentaci automobilky objednala nový hypersport Bugatti Tourbillon za neuvěřitelných 4,5 milionu EUR! Manželka Zelenského obdrží počátkem roku 2026 vůbec první vyrobený kus! Auto zřejmě koupila pro manžela, původ peněz pochází zřejmě ze skandálu Pandora Papers!

Albi
3. 7. 2024 12:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Mimo téma, ale stojí za pozornost. Pod “krytím” Ukrajinou vláda na nás chystá další podraz – stojí za pozornost. Na Ukrajinu vliv nemáme, tohlle bychom ale nějak mohli a hlavně měli “zarazit”:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-ceske-obce-tloustnou-vznika-plan-jak-by-si-stat-vypujcil-jejich-uspory-255045#
Města a kraje rok od roku více „škudlí“. Stovky miliard leží ladem, často na běžných účtech. Experti teď vládě radí, jak si na tyto peníze sáhnout !!!!!

Peníze, které by mohly sloužit k rozvoji Česka, tak leží na bankovních účtech. Právě v těchto dnech se rozbíhá debata mezi politiky, jak finance využít lépe.
Experti z NERV radí, aby se část příjmů místo přímo do obecních rozpočtů posílala do speciálního fondu. Obce by o ně nepřišly, ale pokud pro ně nebudou mít aktuálně využití, mohl by si je dočasně vypůjčit stát.

Obce ovšem o ně stoprocentně přijdou. Víme, co znamená dočasně a víme, jaký vztah k “našim” penězům má vláda – t.zn. nakoupí se za ně zbraně pro Ukrajinu.

Standa
3. 7. 2024 18:15
Odpovědět  Albi

Co je ,, speciální fond”? Co je to,,dočasně”? Z čeho to,, vláda ” vrátí a kdy? To mají platit města a vesnice Ukrajinskou válku naší vlády? Není nápadné ,že se neuvěřitelně zvýšil poplatek z nemovitostí od desítky a stovky % ? To půjde do ,, speciálního fondu” na válku naší vlády. A vesnice, města, občané spláčou nad výdělkem. Důchodce okradli, všechny okradli neuvěřitelnou inflací, daně ze všeho…..z vody(i která vám teče ze střechy-stočné),z komína, ceny neuvěřitelné..pětikolka řádí a aby se udržela u moci zavádí ,, korespondenční volbu..přečtěte si Scipia v nejnovějším článku -co se dělo v Rakousku-. Ostatně jsem to už jednou zde v článku zveřejnil. Mimo jiné to umožní nároky němců na zabavený majetek!

Markýza
4. 7. 2024 14:56
Odpovědět  Standa

Jednotka dočasnosti je přeci jeden furt.

Gales
3. 7. 2024 19:28
Odpovědět  Albi

Aspoň to donutí obce investovat a kupovat předražený materiál aby se zvedl výnos z DPH a bylo na zbrojní výrobu. V dnešním marasmu je stát opravdu špatným hospodářem. Zlatí komunisti. Ještě po třiceti letech na ně lidé vzpomínají s láskou a vděkem.

Spam Janka
3. 7. 2024 15:20
Ohodnotit příspěvek :
     

ja sa cudujem, ze tito nackovia nie su este niekde na prvych bojovych liniach?? ved chcu tak velmi porazit Rusov, tak nech to prejavia skutkami v prvych liniach a nie niekde schovani za tymi neborakmi, co tam su