politika

Lukašenko: PMC “Wagner” chce „vyrazit na exkurzi“ na Západ – do Polska

Běloruský prezident na setkání prezidentem Putinem řekl:

„Možná bych to neměl říkat, ale řeknu to. Wagnerovci nás začali napínat. «Chceme jít na Západ. Dovolte nám to».  Říkám: proč potřebujete na Západ? «No, jít na exkurzi do Varšavy, do Rzeszówa…»

Držím je v centru Běloruska, jak bylo domluveno, nerad bych je tam přemístil, protože mají špatnou náladu. A to se jim musí nechat: vědí, co se kolem Svazového státu děje. No, je to tak.”

Podle Lukašenka PMC “Wagner” dokonale vidí, co se děje na hranicích svazového státu, proto tak usilují o „exkurzi do Varšavy a Rzeszówa“ – pro “Wagnera” je Rzeszów jako kost v krku: „Rzeszów je pro ně neakceptovatelný  Když bojovali u Artěmovska, věděli, odkud přicházela vojenská technika. Mají to uvnitř: Rzeszów – to jsou potíže.”

Alexandr Grigorjevič řekl nejvyššímu veliteli Ruské federace, že “hudebníci” žádají tažení na Rzeszów a jen díky bezprecedentnímu úsilí běloruského vůdce se Wagnerovci zatím nehrnou do pochodu vstříc nepříteli.  Vynikající strašák s „hudebníky“, kteří cvičí 300tisícovou běloruskou armádu, vystřízliví horké hlavy, aby je zrovna teď nenapadlo poslat polskou armádu na západní Ukrajinu.

Pozoruhodný je však zcela jiný segment projevu Alexandra Grigorjeviče:

“Polákům ani metr ukrajinské země”

“Oddělení západní Ukrajiny, rozkouskování Ukrajiny je pro nás nepřijatelné. Diskutovali jsme o tom spolu před šesti měsíci. Převod západních zemí Ukrajiny do Polska je pro nás nepřijatelný. A pokud je potřeba pomoci obyvatelům západní Ukrajiny, pak je samozřejmě podpoříme. Žádám vás probrat a zvážit tento problém, a chci, abyste nás podpořili. Pokud požádají o podporu, pak je musíme podpořit. Jinak budeme vystaveni vojenskému vlivu pobaltských států a Polska nejen ze západu, ale i z jihu. Máme Svazový stát a musíme se chránit“.

V odpovědi Vladimir Vladimirovič významně přikývl a potutelně se usmál, čímž souhlasil s Alexandrem Grigorijevičem. 

Lukašenkovo ​​prohlášení se rychle rozšířilo v polských médiích a sociálních sítích. Komentátoři jsou v panice: nikdo nevěří, že polská armáda a NATO zemi ochrání. 

Mnozí si vybavují nedávná slova Putina o Stalinových darech Polsku, na které začalo Polsko zapomínat. V tomto ohledu roste napětí mezi Poláky: obávají se, že Rusko a Bělorusko něco chystají.

„Po projevu Putina, že Polsko dostalo území od Stalina, a Polákům je to třeba připomenout, to zní znepokojivě,“ a takových komentářů je mnoho.

Obecně je Varšava dost napjatá. Nikdo v USA ani v Evropě neví, co od “hudebníků” čekat.

Jurij Kot
https://1url.cz/1ue5w

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přinesl na schůzku se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem mapu přesunu polských ozbrojených sil k hranicím svazového státu.

Jak podotkl Lukašenko, již bylo zapojeno dostatečné množství žoldáků, včetně hlavních strategických záloh, což znamená, že tato „bezmyšlenkovitá politika vrhání nepřipravených lidí a žoldáků do pekla k ničemu nepovede“ 

Běloruský vůdce řekl, že aktivně využívají žoldáky, a dodal, že speciálně kvůli tomu přinesl Putinovi mapu přesunu polských ozbrojených sil k hranicím svazového státu. TASS.

Podle BelTA Lukašenko poznamenal, že jedna z polských brigád se nyní nachází 40 kilometrů od Brestu a druhá asi 100 kilometrů od Grodna.

Kromě toho Lukašenko označil plány na rozkouskování Ukrajiny za nepřijatelné.

Řekl také, že za řečmi o vstupu Ukrajiny do NATO “po částech” jsou plány na odtržení jejích západních území.  Podle jeho slov jde o platbu za aktivní účast Poláků v konfliktu na Ukrajině. 

Upřesnil, že „Američané to podporují“.

Běloruský vůdce vyzval Putina, aby projednal otázku možné podpory obyvatel západní Ukrajiny. Jak zdůraznil Lukašenko, bude-li to nutné, Bělorusko poskytne podporu a pomoc západnímu obyvatelstvu Ukrajiny. 

Ruský prezident Vladimir Putin dříve řekl, že Polsko očekává vytvoření koalice pod „deštníkem“ Severoatlantické aliance, aby zasáhlo do konfliktu na Ukrajině a „odervalo tučný kousek“, aby získalo zpět údajně historická území.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v komentáři k těmto událostem uvedl, že agresivita Polska vzbuzuje obavy.

https://vz.ru/news/2023/7/23/1222411.html

Americké ministerstvo zahraničí reagovalo na prohlášení Lukašenka o PMC “Wagner” a Polsku

Prohlášení běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o přání PMC Wagner „jít na exkurzi“ do Polska jsou nezodpovědná. Uvedl to šéf tiskové služby amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

„Řeknu, že je to další z řady nezodpovědných komentářů Lukašenka,“ cituje ho agentura TASS.

Miller zároveň zdůraznil, že Polsko je členem NATO, Spojené státy budou chránit každý centimetr území vojenské aliance a spojenectví s Polskem zůstává silné.

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
25. 7. 2023 20:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Přičemž zároveň:
PUTIN NAKRESLIL HRANICE UKRAJINY: ZÁPAD ČEKÁ NA INSTRUKCE.
Putin k poselství šéfa zahraniční zpravodajské služby doslova řekl toto: „Co se týče polských vůdců, ti asi počítají s tím, že vytvoří nějakou koalici pod záštitou NATO a přímo zasáhnou do konfliktu na Ukrajině, aby si utrhli větší kus; znovu získali, jak se domnívají, svá historická území … … My se do toho nebudeme vměšovat. Ale pokud jde o Bělorusko, to je součást svazového státu; rozpoutání agrese proti Bělorusku bude znamenat agresi proti Ruské federaci. Odpovíme na to všemi prostředky, které máme k dispozici.”
https://1url.cz/sueOI

Tak mě napadá – a co když zasáhne “vyhnanec” Kuchtík? Zasáhlo Rusko? Ale kdež! To vyhnanec! A co když bude Kuchtík “nucen” ustupovat zpět do Běloruska a konflikt se nějakým nedopatřením, nebo nepozorností při pronásledování Kuchtíka, přenese na jeho území? Pak vstoupí do děje ta část poselství, kterou jsem zvýraznil, že. Nebo se mýlím? Inu, je to možné. Jak říkám – jen mě to tak napadlo… Nějak mi to poselství zkrátka a dobře skřípe.
Jo, a na ruswebech se tu a tam šeptmopíše, že je očekáván brzký návrat generála Armagedona na frontu. Takže tak.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
janle57
26. 7. 2023 11:35

Wagnerovci jsou v Bělorusku proto,aby odradili zfanatizovanou rusofobní ušišlanou polskou lůzu
od jakéhokoliv přímého vojenského angažování na banderovské Ukrajině,novodobí gauleiteři
typu Duda,Mazowiecky,Kaczynsky,Walesa a další podobní knechti,hrají na to,že jim bude
nějaké podělané NATO,krýt záda,první,kdo by je v téhle hře vyvedl z omylu budou jejich
největší přátelé Helmuti,kteří je chtěli v roce 1944 po varšavském povstání jedním vrzem
vypustit komínem v Osvětimi a jenom Rusové jim v tomhle lidumilném humanitárním skutku
dovedli zabránit,co kdyby si na tohle rodiny Mazovieckých a jiných podobných hajzlů
třeba vzpomněli.

26. 7. 2023 17:02
Odpovědět  janle57

Uvidíme. Proč tam jsou. Já se mohu pouze dohadovat, neb na Putina nemám přímou linku. Vy jo?

eFPe
25. 7. 2023 20:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Krotil bych nadšení. Rzeszow je políčko na šachovnici. Ty letadla tam posílá někdo, kdo ty šachy hraje.Wagner v Bělorusku je majstrštyk pouze z důvodu, kdyby chtěl někdo zkoušet ozbrojený převrat ala Ukrajina 2014. Kdy jednotky Berkutu byly pod enormním tlakem neoplácet násilí. Wagnerovci se s těmi provokatéry srát nebudou.
ale je úplně něco jiného zaútočit jen pěšáky na stát který je v NATO. Uvědomte si, že by to byl úplně cizí píseček a role by se obrátily. NATO na svém, plná podpora letectva družic logistiky domácího obyvatelstva.Bez tanků raket zařízení radioelektronického boje letectva by to byl pro wagnery masakr. jako nevýskejme nadšením nad kdejakým nápadem který nemá tak nějak logiku.
Kromě obrany před převratem by ještě připadalo v úvahu zabezpečení pozemního koridoru ke Kaliningradu.
Jinak by Rusko mělo vcelku rychle odříznout Ukrajinu od moře. Pokud byla napadená loď 370km jihozápadně od Sevastopolu, najděte si v mapách, kde to vlastně je. Na úrovni bulharského pobřeží.
A hodně blízko Istanbulu.Že by tam někde fungovala ukrajinská skupina no nevím.

PremekJ
25. 7. 2023 22:12
Odpovědět  eFPe

Uvažujete stereotypně dle statu quo. A mimochodem, NATO na svém není, jen si to jeho vrchnost myslí ke své vlastní škodě.

Pavel z Moravy
26. 7. 2023 08:34
Odpovědět  eFPe

Z mého pohledu jde víceméně o psychologický tlak – my jsme tady, nic nezkoušejte. A kdyby k tomu došlo, myslíte, že by šli bez podpory letectva atd? Koza vbrzku ekonomicky padne, my budeme v první linii a nic s tím neuděláme. Nemáme zdroje, nemáme průmysl, nemáme výkonné zemědělství, nemáme krom aspeňáckých mudrlantů žádné odborníky jako jsme měli dříve, prakticky nic nevyrábíme. Jsme západní kolonií se vším všudy. Západ je již v takovém morálním rozkladu, že mu není pomoci. Těch faktorů proč tomu tak je můžeme vyjmenovat dostatek. Prostě kompletní degenerace.

Jaris
26. 7. 2023 08:49
Odpovědět  eFPe

Ja si tak matne vzpominam, ze kdyz vypukly na Ukrajine prvni nepokoje majdanu, Janukovyc byl bezradny a volal Putinovi co ma delat. Putin odpovedel, ze nic. Pak nastalo ohnive peklo a bestialni vrazdeni berkutu, kteri nesmeli zasahnout a udelat poradek. Fanaticky rozzureny dav zacal vrazdit jak smyslu zbaveny. Posera Janukovyc v tomto zmatku zvedl kotvy a utekl zbabele do Ruska misto toho, aby ve sve zemi udelal poradek a organizatory tohoto puce nechal zastrelit. Mel na to jak berkuty, tak vojsko.
Pokud mi hori barak, nebudu se ptat prece souseda, co mam delat, ale udelam vse pro to, aby byl pozar uhasen, pokud mozno hned na zacatku.

unor 2022
25. 7. 2023 21:38
Ohodnotit příspěvek :
     

‘Svet’ se uz uplne zblaznil. Polaci zvysuji sazky natolik, ze v tom mohou nakonec zustat sami. Konflikt NATO versus Rusko by byl jaderny a znamenal by primy jaderny uder na USA jako na zdroj vseho valecneho zla z poslednich desetileti. Ale i konec zivota na planete Zemi.
Pokud zbyl v Evrope nekdo soudny mel by Polaky patricne krotit. A ne je podporovat.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
PremekJ
25. 7. 2023 22:16
Odpovědět  unor 2022

Jak které Poláky, roste počet těch, kteří se svou vrchností ostře nesouhlasí stejně jako my s tou naší. Brzy půjde o jasnou majoritu.

Jaris
26. 7. 2023 09:13
Odpovědět  PremekJ

Premku, Polaci sice nesouhlasi se svou vladou, ale jak dojde na rec o Rusku, zmeni se doslova v Harpyje. Naprosto se s nimi na tohle tema neda mluvit. I Ukrajinec je pro ne nenavideny Rus az za hrob. Prumerny Polak se shlizi v USA a obdivuje smelinarsky zapad, kam sam svou smelinarskou charakteristikou zapadne. Vubec si nepripousti, ze bez zasahu Rude armady proti Helmutum ze sajrajtu by zadne Polsko nebylo.
Nakonec CR je na tom uplne stejne. Ba ne! Je na tom jeste hur.
Prejmenovava ulice po ruskych hrdinech, strhava jejich pomniky, vyvesuje banderovske hadry kde se da, odivuje Vlasovce, vyvesuje nechutny hadr s pytlem mrtveho Putina. Ministri a jini duleziti zmrdi nosi nechutna ‘fakujici’ tricka a jeste se tim verejne chlubi! Zavira lidi, kteri mluvi pravdu o banderovske Ukrajine. No a nakonec leze svemu historicky uhlavnimu nepriteli Nemcourovi neustale do pr*ele.

eFPe
26. 7. 2023 09:23
Odpovědět  Jaris

Jarisi, To je 100% pravda- opravdu nejvýstižnější popis polské nátury. Podepisuju.

Pavel z Moravy
26. 7. 2023 11:54
Odpovědět  Jaris

Jaris, moc pěkně jste škůdce zemské v ČR popsala a nejen je. Tento národ je již složité vůbec nějak charakterizovat. Tady je takový morální úpadek, který nelze již ani chápat. Také to tak podle toho skončí.

Frank1
25. 7. 2023 21:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Polsko reprezentuje jejich zidovska vlada, rizena z USA a z Londyna. Polsti obcane si neuvedomuji jakemu nebezpeci celi skrze vladu, skrze NATO a plany USA.
USA pocitaji v Polsku se scenarem na Ukrajine. Znicit oba staty je jejich prioritou.

PremekJ
25. 7. 2023 22:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak, tak. Jen ti, kdo znají KSB a své vědomí neustále posilují, vědí… Orchestr vždy hraje tam, kde má domácí aplaus. Ten zahraniční je vítaný, ale ten domácí je energeticky bezkonkurenční…

laskra
26. 7. 2023 07:01
Ohodnotit příspěvek :
     

A ušáci si mnou ruce.

Pavel z Moravy
26. 7. 2023 08:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Tihle amíčtí a britští grázlové se nikdy nepoučí, oni to prostě mají v krvi napadat druhé národy, vzít si jejich bohatství a profitovat z toho. Nyní jim a celé KOZE již teče do bot. Sen loupeživých rytířů končí. O to ale budou nebezpečnější. Oni jsou zahnáni do kouta, sen o nadvládě dolaru, eura a jiných hodnot končí. Proto si v našich koutech planety podrobili ty východní národy, které jim nyní otrocky slouží, protože oplývají v současnosti značným počtem vhodného materiálu který těmto amíckým a západním týpkům jde na ruku.

Jura
26. 7. 2023 20:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Polaci by měli dostat nejen přes prsty a ústa ,mělo byto být bolavější , pokud budou prudit , stane se .