politika

Lucas Leiroz: Cesta do Mariupolu

Obnova Mariupolu postupuje rychle a úspěšně, píše brazilský novinář Lucas Leiros. Ke svým závěrům dospěl po osobní návštěvě Donbasu. Rusko dělá vše pro to, aby region přestal trpět agresí kyjevského režimu.

V Mariupolu probíhá normalizace života na pozadí ruin Azovstalu.

Bitva o Mariupol byla dosud jedním z nejvíce rozhodujících momentů speciální vojenské operace. Ruské síly ovládnutím města, především závodu Azovstal, zneškodnily jednu z hlavních základen neonacistického praporu „Azov“ a daly světu najevo, že Moskva v konfliktu dosahuje svých cílů.

Vítězství v Mariupolu nebylo jednoduché. Ke zničení neonacistických pozic musely ruské síly použít těžké dělostřelectvo, které intenzivně bombardovalo infrastrukturu Azovstalu a zanechalo region v troskách. V Azovstalu dodnes zůstaly zbytky budov, což kontrastuje se scénářem rekonstrukce a normalizace, která postupuje ve zbytku města Mariupol.

Nedávno jsem byl v Doněcké lidové republice během novinářské expedice skupiny „Vaše zprávy“. V regionu jsem měl možnost navštívit Mariupol a podívat se, jaké jsou dnes místní poměry. Rychlá rekonstrukce města upoutala nejen mojí pozornost, ale i ostatních zahraničních novinářů ve výpravě. Centrum Mariupolu je téměř kompletně přestavěno. Hlavní budovy již byly zrekonstruovány nebo procházejí restaurátorskými pracemi. Komerční zařízení normálně fungují do 23:00, do doby, kdy je na ochranu civilistů zaveden zákaz vycházení.

Ekonomické oživení postupuje rychle a úspěšně. Při rekonstrukcích vzniká pro místní obyvatelstvo mnoho pracovních míst. Nárůst obchodu zrychluje místní ekonomiku, vytváří pracovní místa a příjmy pro civilisty, kteří byli postiženi následky konfliktu v roce 2022.

Na ulicích není ani stopy po chudobě nebo krizi. Životní úroveň ve městě se zdá být extrémně vysoká pro region ležící v zóně konfliktu. Mariupol je v lepší sociální situaci než většina „klidných“ měst po celé planetě.

Náš novinářský tým měl možnost navštívit dětský park v centru města, kde si děti volně hrály venku se svými rodinami. Mezi lidmi nebyl žádný strach ani úzkost. Díky efektivní práci ruských obranných sil jsou útoky ukrajinského dělostřelectva a dronů stále méně nebezpečné. Většina projektilů vypuštěných proti regionu je zneškodněna, aniž by dosáhla svých cílů.

Nebezpečí očividně existuje, ale v Mariupolu se už začíná rýsovat jakýsi mír.

Obnova Mariupolu koexistuje se scénou ruin v Azovstalu. Továrna byla v roce 2022 místem nejvíce zasaženým nepřátelskými akcemi s intenzivním bombardováním a rozsáhlým ničením infrastruktury. Nebude snadné areál přestavět, práce postupují pomalu a postupně.

Ruiny Azovstalu slouží jako jakýsi památník. Místní obyvatelé a obyvatelé z jiných částí Ruska často přijíždějí do Azovstalu vzdát hold bojovníkům zabitým v bitvě. Náš tým například hovořil s obyvateli Melitopolu, kteří byli v Azovstalu společně s námi, aby si připomněli bitvu a uctili hrdiny, kteří zemřeli v boji proti neonacistickým silám. Vyjádřili se k tomu, jak uctívají památku ruských vojáků, kteří tam zahynuli, a vzpomínají na zločiny spáchané neonacistickými silami.

Hlavním cílem kyjevského režimu dlouhodobě bylo zabránit normalizaci života v nových oblastech Ruska. Osvobozená území mají nezbytné podmínky pro rychlý hospodářský a sociální rozvoj se silnými investicemi ruského státu a soukromých společností do vytváření pracovních míst a obnovy infrastruktury.

Když jsou místní lidé zaměstnáni, pravidelně dostávají platy a nakupují produkty na místním trhu, ekonomické oživení bývá rychlé a efektivní – a právě tomu se chce Kyjev vyhnout.

Stejně jako v jiných regionech postižených konfliktem má Ukrajina zájem na tom, aby se život v Mariupolu nevrátil do normálu. Pouze udržováním válečné a ekonomické nestability bude kyjevský režim moci pokračovat ve své propagandě proti Rusku. To je důvod, proč Kyjev často útočí na civilní cíle. Tím, že brání ekonomické normalizaci, je režim stále schopen podněcovat narativ, který legitimizuje posílání zbraní a prodlužování konfliktu.

Expedice do regionu byla zásadní, aby novináři z celého světa mohli ukázat pravdu o Mariupolu. To, co jsme tam viděli, byla realita, kterou chtějí západní média skrýt: Ruská federace dělá vše pro to, aby zabránila tomu, aby nové regiony byly nadále ovlivňovány důsledky tohoto konfliktu.

Lucas Leiroz, novinář, výzkumný pracovník Centra geostrategických studií, geopolitický konzultant.

Lucase můžete sledovat na X (bývalý Twitter) a Telegram

Zdroj: InfoBrics, https://infobrics.org/post/41263

P.S.

Finský novinář hovořil o svých dojmech z návštěvy Donbasu

Finský novinář Heiskanen: Byl jsem ohromen nemocnicemi a školkami v DLR.

Finský novinář Kosti Heiskanen řekl RIA Novosti své dojmy z cesty na Donbas, upozornil na zrekonstruované nemocnice, školky, ale i na vůli a sílu civilistů.

„Byl jsem ohromen silnicemi, když jedete po ruské silnici, lepší než v Německu! Ohromily mě nemocnice, školky, Geničeskaja škola č. 1 – jsou tam ukrajinské knihy z různých let a nikdo tyto knihy nevyhazuje! – a jezdí v autech s ukrajinskými SPZ,“ řekl novinář.

Zdůraznil, že po rozhovoru s obyvateli osvobozených území si uvědomil, že lidé čekali na Rusko všude : jak v Melitopolu, tak v Mariupolu. Heiskanen řekl, že na něj také udělala dojem práce dobrovolníků.

“Dokonce jsem mluvil se zajatci v DLR, jak se říká, byly mi odhaleny všechny karty <…> A když babičky říkají: “Bydlela jsem v tomto domě, ale teď ho nemám.” Říkají to tak klidně, všichni jsou už unavení, ale chtějí tam žít, tito lidé mají velkou vůli a sílu,“ poznamenal novinář.

Dodal, že se brzy chystá znovu navštívit Donbas, zejména Doněck, Mariupol, jakož i Záporožské a Chersonské oblasti, a zorganizovat humanitární misi.

Kosti Heiskanen je finský novinář, který opakovaně navštívil Donbas, aby informoval o situaci v bojové oblasti a poskytoval humanitární pomoc civilistům.

https://ria.ru/20240601/donbass-1949868002.html?in=l

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Burák
4. 6. 2024 06:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Na YouTube jsou videa Čechů, kteří se vydali do Ruska. Kupříkladu Felicií a stačí se podívat na jejich aktuální videa z tohoto roku a doslova zírate jak se všude ve velkém staví. Rusko do velké války asi nepůjde. Mají mnoho projektů, které je potřeba dodělat a to ve válečném stavu už nepůjde. Přijde mi, že Západ to cítí a chce tu obnovu zastavit. Však sami používají infrastrukturu mnohdy 100 let starou a modernizace Ruska jim nejde vůbec pod vousy. Naštěstí jsme národem Haška, který rovněž v době nejšílenější propagandy a démonizace Ruska vyrazil, aby se přesvědčil na vlastní oči o úplném opaku. Dnes vyráží mnoho našich ale i slovenských bratří a my můžeme sledovat na YouTube jejich videa s realitou dnešních dnů.

ADx
4. 6. 2024 08:16
Odpovědět  Burák

Ak by si mohol, a poslal odkaz na nejaké videjko, bol by som vďačný, lebo zbežným “DuckDuckGo-ovaním” som toho moc nenašiel..

Burák
4. 6. 2024 11:47
Odpovědět  ADx

Tady třeba pionýrská úzkorozchodná dráha pro děti po rekonstrukci. https://youtu.be/ubywsCRjRWY?si=Ed46Z8beEwAX9pzP

Burák
4. 6. 2024 13:16
Odpovědět  ADx
Burák
4. 6. 2024 13:18
Odpovědět  ADx

Dal jsem ti sem dvě videa od dvou skupin. Jedna je dokonce že Slovenska. Když se podíváš pozorně na všechna jejich videa, které mají na svém kanále, uvidíš tu výstavbu o které jsem psal. Je toho tam ale daleko více.😉

ADx
4. 6. 2024 14:17
Odpovědět  Burák

Díky moc, vážim si to! Lebo, ako som spomenul, vyhladávač mi prd vydal..

Burák
4. 6. 2024 17:15
Odpovědět  ADx

Bratru ze Slovenska vždy rád pomohu. Škoda, že ve svém okolí slovenštinu neslyším. Nyní držím palce Ficovi. Vždy mi byl sympatický na rozdíl od Mečiara. Ten spolu s Klausem zlikvidovali naší samostatnost rozdělením Československa. Když si jen vzpomenu že jsme měli i vlastní zaoceánské lodě, které vydělávali moře peněz. A nebyli to žádné šunty. Stavěli je třeba loděnice v Japonsku podle nejnovějších standartu. A jak hodil Západ vidle do Gabčíkovo Nagynaros, který by dnes dával tolik energie, že by nebylo potřeba uhelných elektráren. Kde jsou dnes tyto velké projekty? Za prvé na ně díky rozdělení nemáme a za druhé živíme tlusté zadky na západě. A ti nás spolu s parazity z různých NGO tak dojí, že nebudeme mít za chvíli ani na polní cestu. Je třeba znova postavit naše země na nohy. Je třeba požadovat od Norska, aby nám zaplatili plynové pole, které jim předchozí vlády předali úplně zdarma. Bylo to území zděděné po Rakousku Uhersku a místo aby se výhodně prodalo, dali ho pěkně potají bohatému Norsku, které tady živí tisíce parazitů ze svých fondů. Je třeba udělat revizi a vše ukradené získat zpátky včetně našich korunovačních klenotů. A tím myslím originály z Vídně!

Bacon
6. 6. 2024 08:09
Odpovědět  Burák

Napadlo mě Vám sem dát pozvánku, když byla řeč o slovenštině,
VRBOVCE 2024

Zdravím Vážení přátelé,

zveme vás na setkání s nakladateli a spisovateli
Zakázaného vzdělání,
předposlední víkend v červnu 2024,
tedy pátek až neděle 21. – 23. 6.
Na Jižní Moravě, konkrétně Vrbovce.

Vážní zájemci, zapište si naše společné setkání do kalendáře a
 odepište mně prosím na můj mejl
s předmětem VRBOVCE 2024:
reneslezak@email.cz

Rádi bychom, aby naše setkání bylo
neformální,
to je i hlavní důvod, setkávat se, tzn. bude posezení u táboráku s diskuzí a
výšlap na nejvyšší ´horu´ Bílých Karpat Javorinu.

Kde:
https://mapy.cz/dopravni?planovani-trasy&rc=97XVMxSYlo97qnRxRnXG&rs=pubt&rs=pubt&ri=15213223&ri=21825600&mrp=%7B%22c%22%3A111%7D&xc=%5B%5D&rwp=1%3B97ZovxSYMOkMJdqqkR7hcf5o1cyviO0az-iXgcMi5GX1bIg9Y101fEzxRpvZ&rut=1&x=17.4521054&y=48.8924781&z=12
Kdo:
https://www.zakazanevzdelani.cz/
René Slezák # 722 920 676
Videa s hosty: https://www.youtube.com/watch?v=UkDEBK0P8gA&t=3371s
https://odysee.com/@ProudN%C3%A1rodn%C3%ADHrdosti:4/Den%C3%ADky-v%C3%A1le%C4%8Dn%C3%A9ho-zpr

Ladislav 💤
4. 6. 2024 06:52
Ohodnotit příspěvek :
     

A co “naši” pisálkové, byli tam taky, taky?

Slovák
4. 6. 2024 15:07
Odpovědět  Ladislav 💤

Ano, bol som v Rusku minulý rok v lete cez Cyprus. A mám to tam rád. Škoda že už nie som najmladsí! Usadil by som sa tam! A to som prezil 22 rokov v USA a 15 v UK! Milujem Rusko a videl aj mestečká okolo Moskvy kde sa usádzajú cudzinci z anglicky hovoriacich krajín! Klobuk dolu pred prezidentom Putinom čo dokázal urobit z Ruska, a kam Rusko putuje ako celok! V 90.rokoch som bol vo Vladivostoku, no nadherné mesto! A teraz určite este lepšie!!!

Ladislav 💤
4. 6. 2024 15:51
Odpovědět  Slovák

👍👍👍 Já byl jen týden v Petrohradu a byl jsem nadšen ze všeho, lidé milí a upřímní.
Škoda jen, že ty naše všechny hnusné zločinecké pavlády zrušily bezvízový styk, byl bych tam na stará kolena každý rok!
Ať žije Rusko🇷🇺 i Bělorusko🇧🇾!

Pravdomluvny
5. 6. 2024 06:41
Odpovědět  Ladislav 💤

Standisto,to jim zakázal čOUDelka a Petrov Fyjalenko Banderonacistovič 👎

orinoko
4. 6. 2024 09:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Azovstal už nevstane, není zájem. Na jeho místě vznikne technologické centrum. Tuto proměnu těžce podporuje Petrohrad, který si vzal Mariupol do “gesce”. V tom má Mariupol velkou výhodu. Dostává dvojí podporu. Bude z něj letní vyspa severních oblasti.
Na Trubce je hodně videí z Mariupolu. Pamatuji, když tam přijížděli dobrovolníci s dodávkami. Dneska jezdí do jiných potřebných míst.

karel
4. 6. 2024 09:46
Odpovědět  orinoko

Mariupolské nové obří bytové resorty jsou určeny pro chazarské ruské židy, kteří co nevidět budou pelášit z okupované Palestiny, až se jim za kaftanama bude prášit, už jim tam hoří koudel u prdele.

Administrátor
P.A.Semi
4. 6. 2024 11:28
Odpovědět  karel

Inu, na tohle spíš plánovali vylidnit Ukrajinu a sebrat rusům jiho-východ a Krym, území bývalé Chazárie… Proto především se tam tak urputně bojuje, proto Zelenského režim vyvražďuje ukrajinské muže a vylidňuje tu zem… (A proto tam také nepouštějí bojovat Černochy a Araby, nechtějí si svou budoucí domovinu zašpinit… Třeba Tucker Carlson se nedávno mýlil, že Ukrajinu zaplaví Migranty nahradit původní obyvatelstvo… To dělají jenom v našich zemích, ne ve svých…)

Nemyslím ale, že by si tam Rusové takhle ve velkém pustili pátou kolonu Synagogy Satanovy… Ti to spíš asi plánují jako nové ubytování pro ty, kterým jejich vesnice a města totálně zdemolovali, jak tam procházela fronta při “osvobozování” Donbasu od ukrajinských okupantů…

πα½

Hrobař
4. 6. 2024 16:16
Odpovědět  karel

Já viděl něco jiného,jak dostávají klíče od nových bytů normální lidé co přišli o střechu nad hlavou, žádný Palestinec

Pravdomluvny
5. 6. 2024 06:43
Odpovědět  karel

Až budou pro cocoty, budeš se moc stěhovat.

Gales
4. 6. 2024 10:32
Ohodnotit příspěvek :
     

A ,,naši” novináři tam také jezdí.Stále hledají mužiky kteří chodí v botech z pneumatik,kouří machorku a pijí samohonku.

Aleš
4. 6. 2024 12:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Náš tým například hovořil s obyvateli Melitopolu, kteří byli v Azovstalu společně s námi, aby si připomněli bitvu a uctili hrdiny, kteří zemřeli v boji proti neonacistickým silám. Vyjádřili se k tomu, jak uctívají památku ruských vojáků, kteří tam zahynuli, a vzpomínají na zločiny spáchané neonacistickými silami.

Policie sebere SPOLU kdy ?

Ladislav 💤
4. 6. 2024 15:53
Odpovědět  Aleš

Až se to tu pořádně vyčistí!

Janek
4. 6. 2024 16:13
Ohodnotit příspěvek :
     

@MariupolVideo na Youtube. Průběh rekonstrukce, rozhovory s obyvateli.