politika

Konrad Rękas: Může Třetí polská republika napadnout Bělorusko?

Provokace z území Polska proti Bělorusku je velmi reálná. Ve skutečnosti se dá se značnou jistotou předpokládat, že v přípravách pokročila. Stačí si všimnout, jaký rozruch vyvolala v médiích Třetí Polské republiky nedávná informace o nemoci prezidenta Alexandra Lukašenka.

Šakalové ucítili krev a to, co nebylo možné od roku 2020, od pokusu o převrat po běloruských prezidentských volbách, je opět na pořadu dne. Připomeňme si, že tehdy někdo ve Varšavě, Minsku a Vilniusu si vzal spoustu peněz za svržení běloruských úřadů – a nedokázali to. 

Tím je další pokus o nový převrat ještě pravděpodobnější. Zejména proto, že kyjevská junta, které docházejí síly, již nezaručuje vázání dostatečných ruských sil, takže fronta by měla být rozšířena a Bělorusko vystaveno totální západní vojenské agresi – a také… Polsko.

Scénář tragédie

Politické a propagandistické nástroje k ospravedlnění takového jednání jsou již připraveny. Jde zejména o loutkové, kolaborantské „prezidentství“ Svetlany Tichanovské, média vysílající do Běloruska protivládní programy, jako je TV Belsat (16 milionů USD ročně z polského rozpočtu, spolufinancováno mj. Velkou Británií), a také přímo ozbrojené a vycvičené skupiny žoldáků označované v médiích Třetí polské republiky jako „dobrovolníci z běloruské opozice“. 

Takto ozbrojené skupiny jsou údajně již seskupeny na Ukrajině u hranic s Běloruskem, nelze však vyloučit, že budou operovat i přímo z polského území, aby “poskytly bratrskou pomoc” vyprovokovaným protistátním nepokojům. 

Tentokrát samozřejmě nikdo nevěří, že si placení agenti a trochu zmatená mládež poradí s běloruskými donucovacími orgány. A to zase naznačuje scénář kyjevského Euromajdanu: další „Nebeskou stovku“, jako předtím, zajistí odstřelovači a střelci z Polska a ukrajinští nacisté převlečení za „dobrovolníky“. 

Polské ozbrojené síly mohou zintenzivnit svou činnost na běloruských hranicích, například pod záminkou akcí proti nelegálním imigrantům. 

Provokace jsou možné i v severovýchodních oblastech Polska obývaných běloruskou menšinou, například s pomocí bojovníků bohatě placených vládou třetí republiky, vydávajících se za polské vlastence a nacionalisty.

Potřeba obětí

Bohužel nejtragičtějšími důsledky může být cynické využívání významné polské menšiny v Bělorusku.  Varšavské úřady neuznávají legální polské organizace jako zástupce místní komunity a stejně jako v případě Tichanovská – podporují fikci „jediných legitimních úřadů Svazu Poláků v Bělorusku“, samozřejmě fungujících pouze ve Varšavě a v systémových médiích. 

Stačí si všimnout, jak oficiální Třetí Polskou republiku rozčilovalo, že v Bělorusku omilostnili Romana Protaseviče a jak se vyhrává případ Andrzeje Poczobuta.

Je potřeba záminka, jsou potřeba oběti, maso pro mediální propagandu, ne důkazy běloruského právního státu a Baťkova geopolitického instinktu

Pokus vyvolat polsko-běloruský etnický konflikt, by byl vedle ideologických nepokojů mezi samotnými Bělorusy, zjevně aktem národní zrady a aktem proti životním zájmům samotných Poláků, kteří v Bělorusku požívají plných národních a občanských svobod, což je úplně jiné než na Ukrajině nebo v Litvě.

Protislovanská invaze

Proto je třeba zdůraznit, že na rozdíl zejména od ruské propagandy nebude očekávaný útok na Bělorusko přes Polsko aktem „polského imperialismu“, protože žádný z Poláků necítí vůči Bělorusům nepřátelství. Nepůjde však o mediálně opěvovaný akt „osvobození / demokratizace“. 

Protiběloruská invaze by byla zcela realizací imperialistických plánů Západu, zaměřených na zotročení všech slovanských národů. Poláci naopak byli a jsou jen mezi prvními oběťmi této západní agrese…

Konrad Rękas

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/yurlW

sdílet na

34 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Velitel
21. 6. 2023 06:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Poláků je sice teoreticky 4x víc než Bělorusů, porovnáním armád už je poměr jen 2:1 pro pláky, ale to vše je teorie, prakticky je Polská armáda stejná zoufalost jako česká. Dnes tedy tlupa praktikcy neozbrojených zoufalců, Polské tanky a samohybná děla už byla zničena na Ukrajině, pokud jde o munici, největší zásoby dělostřelecké munice v Evropě dnes mají Němci a i tihle zoufalci mají pouze 20.000 granátů, to je na 3 dny bojů. Oni by Poláci rádi napadali nebo obsazovali,koneckoncl předvedli to v 38 i 68 v Československu, ale nemají na to a především moc dobře vědí, že napadnout Bělorusko = stát proti Ruské armádě

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Helena
21. 6. 2023 09:29
Odpovědět  Velitel

Pšonek byl je a bude debil a udělá jen to, co mu amík a brit nařídí, ne-li ještě víc, aby svého páníčka potěšil, asi jako Pyjala. Dokud bude žít Británie a USA nikdy na světě klid a mír nebude. A Rusové to velmi dobře vědí, nebudou zbytečně nelogicky a neekonomicky plýtvat jakoukoliv odvetou na býv. vých. blok – vědí, že tamní obyvatelstvo proti Rusům nic nemá. Spíš bych to tipovala na sofistikované akce, které zničí těch pár hajzlů a zrůd, které si hrají na západě na Bohy a myslí si, že jsou nedotknutelní a nesmrtelní a jejich přisluhovače/Pyjala a spol/. Tipuju, že hodně Ročildů a jejich kámošů pojedou na výlet ponorkou k Titaniku/jak příznačné/ nebo na výlet helikoptérou na Aljašku – ovšem s jednosměrnou jízdenkou.

me2d44
21. 6. 2023 10:02
Odpovědět  Velitel

Kolego, ale někdo si všiml, že Poláci už zase začli oplechovávat trakaře a žebřiňáky (jako před 2WW), takže místo tanků budou dosponovat obrněnou pěchotou. Do 2WW jeli ze SSSR převážně (až na pár těch T-34) na koních. Dokumentuje to i seriál “4 z tanku a pes”! (někdo by řekl propaganda – v čí prospěch? Polský. To je to samé, jako když někdo bude tvrdit, že nebyl L.Svoboda a český prapor u Kyjeva)!

Autor
21. 6. 2023 20:42
Odpovědět  Velitel

Bělorusko je členem svazového státu s Ruskem. Má s ním společnou obranu, kdy v případě napadení na Bělorusko přijde prostě Rusko na pomoc. Myslím si ale, že Běloruská armáda bud mít navrch, už jen proto, že bude bránit vlast. A v Bělorusku se případná zrada skutečně trestá.

Frank
21. 6. 2023 06:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Zkrátka pšonci potřebují dostat pořádně přes držky.

21. 6. 2023 09:30
Odpovědět  Frank

Jak swině drbání.

Markýza
21. 6. 2023 16:34

Tuhle jsem poslouchala hodně zajímavou debatu o politickém (i jiném) mesianismu a potřebách oběti – což mají Poláci ve slušné míře. Toho bych se obávala….jinak mám pocit, že se jim rozhodně do takového dobrodrůža nechce, viz ty hromadné úprky jejich pilotů.

Markýza
21. 6. 2023 16:36
Odpovědět  Markýza

Á – teď čtu, že o těch polských obavách píše i Jaris.

21. 6. 2023 20:18
Odpovědět  Markýza

Dneska mě tak napadlo, jakejpak text asi tak mají páni velkomožní ve své hymně, že to bude na tuty něco třeskutýho co je nutí k tomu pnutí. A takyjo. Nejvíc mě uchvátila tato sloka:

Przejdziem Wisłę, przejdziem Wartę,
Będziem Polakami,
Dał nam przykład Bonaparte,
Jak zwyciężać mamy.
Marsz, marsz, Dąbrowski …

Přejdeme Vislu, přejdeme Vartu,
Poláky budeme.
Příklad dal nám Bonaparte,
jak zvítězit máme.
Vpřed, vpřed, Dąbrowski, …

Co to bylo za klouzka, tendleten Dabrowski najdete na tetce:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Henryk_D%C4%85browski
Kdybyste byla líná hledat, tak svobodný zednář a pšonský jenerál v době druhého dělení Polska, po máteři skotsko-německého původu, takto pšonský národní hrdina, co napřed sloužil Sasíkům a pak Napoleonovi. No a oni z tý slávy dodnes žijou a prsej se, a nějak se nechtěj znát k tomu, že jejich geroj později, když dostal Napoleon na pr-del, sloužil neméně oddaně báťuškovi Alexandrovi I., neb se po tom dělení stal pšonským králem. To mu tak nějak odpustili, a takyže jinak maj těch hrdinů pomálu, tak na jeho památku zplodili tu hymnu a nazvali ji Dabrowského pochod. Ony hymny vůbec vypovídaj dost o národech.

Markýza
21. 6. 2023 20:41

Jo, to vypovídají. Možná by se měly poslouchat v dějepise, namísto letopočtů. Já si kdysi pouštěla kdejakou a strašně mě překvapilo, že třeba taková estonská je velice podobného ducha, jako naše. Kde jsme vzali jakou mentální podobnost s Ugrofinama Estoncema, je mi záhadou.
A taková afghánská je překvapivě veselá a mírumilovná….člověk jen čumí.
Ale je pravda, že tak líbeznou, jako je naše, jsem ještě nenašla.

Autor
21. 6. 2023 20:44

Ano, dost podivná hymna.

Markýza
21. 6. 2023 20:58
Odpovědět  Peter 008

Která? Naše? Mně se náramně líbí, jen bych tam změnila jedno písmeno a kousek interpunkce 🙂

aamater
21. 6. 2023 06:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Ako sa vraví, pozor na to čo si želáš. Poľsko by si týmto aktom podpísalo rozsudok smrti!!! Určite by tento boj prehrali a darebácky štát USA by im na pomoc neprišiel. Lebo to by potom zaváňalo jadrovou vojnou. RF má totižto z Bieloruskom podpísanú dohodu o vzájomnej vojenskej pomoci. Stačilo by iba požiadať!!! A to by sa Ruské vojska nehrali ako sa teraz hrajú na Ukrajine. Toto by bola ozajstná vojna ako sa patrí. Žiadna ŠVO!!!

josef
21. 6. 2023 06:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Pak by to už nebyla speciální operace jako na Ukrajině. Pak by to byla nejspíš operace ve stylu USA. Zatím také nikdo z Poláků, ale i států NATO neodhadl, jaká by byla reakce Ruska. Bělorusko je jeho svazovým státem, jestli se nepletu. A Rusové nemají ve zvyku opouštět spojence, natož vlastní lidi. A kolikáté že by to bylo nakonec dělení Polska ?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
21. 6. 2023 07:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak zrovna dnes jsem potkala jednu znamou Polku, ktera se zrovna z Polska vratila. Uz pri nasem poslednim setkani v supermarketu dstila ohen a siru na Rusy, ze za vsechno muzou. Nic si nenechala vymluvit, ze jsou to Ukrajinci, kteri zazehli valku v Donbasu. Podle ni jsou to vsichni Ukrajinci a Rusove hovada. No a jak se z te Evropy vratila, byla cela ustrasena, ze to v Evrope nevypada dobre a ze Polaci maji z valky velke obavy. Moc jsem se s ni radeji do debaty nepoustela, jen jsem ji pritakal, ze situace je skutecne vazna a dobre to nevypada.V duchu jsem si vsak myslela, ze je nejvyssi cas, aby Polaci znovu dostali pres rypak za ty jejich pletichy a vyhrozovani Rusku.

All
21. 6. 2023 07:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Poláci velmi usilují o další zánik Polska.Je velmi nutné vyhnat američany z Evropy .Potom i destruktivní EU půjde k čertuďáblu a konečně budeme zase svobodní. Je nutné obrození Evropy a především slovanských zemí bez infiltrace parazitárních cizinců.

Mike
21. 6. 2023 08:26
Odpovědět  All

No, byl bych opatrnej s takovým hodnocením. Někde na internetu se válí seznam členů polské vlády – je to jeden žid vedle druhýho. Ti mají s Polskem společnou jenom tu polštinu, aby byli dobře krytí, jinak jim je celé Polsko i s občany u zadku. Mají jiný zájmy a ochrana Slovanů je to poslední ne na tomto světě, ale v celém vesmíru, co by je zajímalo.

Pavel K
21. 6. 2023 08:40
Odpovědět  Mike

😊 👍 👍

jiří
21. 6. 2023 12:41
Odpovědět  Mike

To samé u nás.

Jaroslav
21. 6. 2023 19:27
Odpovědět  All

Tak mne nenapada jak by vypadalo čtvrté dělení ržpeči pospolite. Rusko je zde pořád, ale ta druhá strana? Prusko není, zbývá Bělorusko, nebo osvobozená Ukrajina. Co vy na to?

unor 2022
21. 6. 2023 08:51
Ohodnotit příspěvek :
     

.. pohoupat Pusinku.
Soucasne deni v Evrope je vysmechem vsem proklamacim z roku1989 adresovanym sirokemu ceskemu lidu.

21. 6. 2023 09:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Pšonci, dopadnete hodně blbě.

Pavel z Moravy
21. 6. 2023 10:19

My všichni dopadneme hodně blbě, protože jsme dovolili grázlům vychovávat naše mladé generace. Většina z nich, ne všichni jsou mdlého rozumu a procitnou až po posledním zvonění. Třeba po rozpadu vlasti, totálním krachu nebo sebezničující destrukci. Kurwa, už si nedělejme iluze, vždyť jsme svědky totální debilizace společnosti. Kdo to má zachránit? To může jedině duševně zralý člověk. Kde tedy kurwa jsou? Já je tedy nevidím, buď jsem úplně slepý nebo totální zabedněnec. Vždyť ta debilizace člověka na nás řve z každého kouta tohoto prostoru. Možná jsou to tvrdá slova, ale já v tohoto našeho člověka nevěřím. Vím co vidím a vím co slyším. A ohlupovat sám sebe nebudu.

me2d44
21. 6. 2023 10:32
Odpovědět  Pavel z Moravy

Už jsem to tu několikrát psal: Národ, který své potomky ponechá k výchově a učení NEPŘÍTELI, se sám odsuzuje k zániku! Navíc – dnešní rodiče ani nevědí, co to výchova je. Takže skoro denně slýchávám z dětského hřiště maminky, jak si od dětí vynucují poslušnost haldou neslušných slov (na tu ránu, která “nesmí padnout vedle” nedojde – to by dle zákona byla šikana – mě tak táta vychovával bez následků 15 let- byl “od rány” – pak jsem mu “zdrhnul” na vojenskou školu a zmáknul jsem i vysokou – a neslušná slova nemusím až na výjimky používat – jen když mě naštvou aktualizace Widows – 3x za den je moc – a neznají přechod z Edge na video *.avi a zpět).

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
21. 6. 2023 12:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Podivuhodná věta ze včerejší zprávy na novinky.cz:
Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ukrajinská armáda při nynější protiofenzívě nezaznamenala žádné územní ztráty.
Nad blbostí aktivistů režimních médií se smíchy dusím a válím po zemi 🙂 🙂 🙂

Markýza
21. 6. 2023 16:37
Odpovědět  Pijack

Úžasné! Děkuji za poveselení! 😀

František
21. 6. 2023 22:03
Odpovědět  Pijack

Možná přijde i zpráva, jak Ukáčka, po vítězné ofenzívě, hnala Rusy za sebou až do Kyjeva.

21. 6. 2023 14:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Dost pochybuju že je tam veřejnost nakloněná takovým nápadům…bude to stejné jako u nás…Kurvičky u moci podvody nastrkané mají velké huby…ale 80% Poláků s nima nesouhlasí…a s tím se bojovat nedá…

Pavel
21. 6. 2023 15:46
Ohodnotit příspěvek :
     

vážení všimli jste si jak rychle opadly útoky tzv. svobodných rusů na ruské pohraničí asi to bylo tím že všichni co nepadli a byli dopadeni byli na místě zastřeleni jako teroristé a vlastizrádci obdobného to bylo se somálskými piráty při útoku na ruské a čínské lodě no a tady to bude stejné jednosměrná letenka do pekla

Markýza
21. 6. 2023 16:38
Odpovědět  Pavel

Já nevšimla – ale jestli to nebude těma Kadyrovcema, co tam na ně poslali?

RASputin
21. 6. 2023 18:11
Ohodnotit příspěvek :
     

postavili plot, jak přes něj?

Standa
22. 6. 2023 08:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Nějak mě to připomíná ,,Zahnal ho do kouta a on mě tam zmlátil” Nebo ,,Překvapil jsem ho první fackou a pak jsem už s překvapení nevyšel”!

Markýza
22. 6. 2023 11:51
Odpovědět  Standa

No vidíte – tenhle starý Kantorkův vtípek vlastně dokonale charakterizuje celý konflikt KoZa – Rusko.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank1
22. 6. 2023 16:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Polska velkohuba rusofobie ztichla. Ze by Polaci procitli a sli po krku vesmes zidum ve vlade?Morawiecki si zmenil jmeno, jmenoval se Icik Dikman. I Walesa je zid,