politika

Kam vede americkou diplomacii „trockista“ Anthony Blinken?

Ministr zahraničí USA oznámil rozsáhlou reformu americké diplomatické služby.

MOSKVA, institut RUSSTRAT. 

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken oznámil masivní reformu americké diplomatické služby.  Jeho hlavní ustanovení představil během projevu 27. října v Institutu diplomatické služby (Arlington).

Podle Blinkena věnuje demokratická administrativa zahraniční politice velkou pozornost a chce navýšit počet zaměstnanců ministerstva zahraničí o 500 lidí a samotné ministerstvo požaduje navýšení rozpočtových prostředků o 10 %. A to vše za účelem provedení „historických dlouhodobých změn“.

Za pozornost stojí následující teze Blinkena. 

Tvrdí, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena „musí více naslouchat hlasu obyčejných Američanů“. Za tímto účelem se diplomaté musí více zapojit do politického života své země. Budou více cestovat po Spojených státech a pořádat online konference a setkání.

„Hodláme mnohem častěji oslovovat zástupce občanské společnosti, soukromé společnosti, státní a místní úřady, univerzity,“ uvedl státní tajemník. “Máme v úmyslu vyvinout více diplomatického úsilí zde na místě, abychom zajistili, že naše politika bude odrážet potřeby, aspirace a hodnoty amerického lidu.”

Spíše to však vypadá jako pokus pod rouškou vyjasnění zahraniční politiky USA propagovat osobní názory samotného Blinkena a jeho skupiny. Ve Spojených státech totiž vznikne americká ambasáda s gigantickým personálem a kapacitami. Kdo zaručí, že bude sloužit zájmům státu, a ne úzké vrstvě lidí?

Ministr zahraničí také hodlá zastavit „masový exodus Američanů z diplomatických služeb“. Říká krásná slova, že zaměstnanci ministerstva zahraničí by měli být více „diverzifikovaní, ale zároveň dynamičtí, proaktivní a talentovaní“. Bylo přislíbeno, že začne aktivní práce pro přitahování nadějných specialistů, kterým vytvoří dostatek příležitostí pro kariérní postup, aby „profesionálové uprostřed své kariéry nemuseli dělat bolestnou volbu: zůstat, nebo odejít“.

Je však matoucí, že je to prezentováno pod heslem podpory „diverzity a inkluzivnosti“. 

Mimochodem, na začátku své služby jmenoval Blinken vůbec prvního ředitele státního ministerstva pro diverzitu a začleňování. Tato osoba, Gina Abercrombie-Vinstenley a její tým, mají v brzké době předložit návrh strategického plánu, který zajistí, že „ministerstvo zahraničí bude odrážet průřez amerického lidu, který zastupujeme“.

Přeloženo do normálního jazyka to znamená, že diplomatické služby, jak se zdá, obsadí „ideologicky korektní“ zastánci gender ideologie a LGBT lidé, které bude čekat postup do vysokých funkcí.

Zároveň se Blinken chystá snížit kritéria pro kandidáty na diplomaty. 

“Máme v plánu přezkoumat odvolací proces pro každého, kdo se domnívá, že s ním bylo zacházeno nespravedlivě,” vysvětlil ministr zahraničí. Diplomatičtí a státní zaměstnanci začnou častěji navštěvovat různé vládní úřady, absolvovat stáže v soukromém sektoru a v Kongresu, aby získali zkušenosti a stali se specialisty.

Opět otázka, jaký typ společnosti a státní agentury budou prioritními místy pro tým státního tajemníka. A nebudou to struktury, kde diplomaté budou vymývat hlavy směrem nezbytným pro skupinu Blinkena.

A konečně, státní tajemník hodlá oživit osobní i veřejnou diplomacii. Faktem je, že nyní jsou zaměstnanci amerických ambasád v komunikaci omezeni instrukcemi a americké diplomatické mise v zahraničí se kvůli přísným bezpečnostním požadavkům otevírají pomaleji než ambasády jiných zemí.

Blinken to hodlá změnit. Chce, aby diplomaté působící v zahraničí lépe reagovali na měnící se události a aktivněji se zapojovali do aktivit mimo ambasády. Nehledě na to, že to bude pro americké diplomaty představovat zvýšené riziko.

A zde opět vyvstává otázka: kteří občané USA se odváží ohrozit své životy v zájmu realizace „národních zájmů a ideálů“? Tady nepomůže ani zvýšení platu, tady je potřeba silná ideologická motivace a zápal. Koho ministerstvo zahraničí naverbuje, aby nesl „americkou ideu“ v zahraničí?

Jak v březnu tohoto roku poznamenal francouzský politický konzultant a zakládající prezident Réseau Voltaire Thierry Meyssan:

„Blinken má v úmyslu pokračovat v linii přijaté poté, co prezident Reagan přivedl trockisty k vytvoření Národní nadace pro demokracii (NED) a proměnil lidská práva ve zbraň zasahování do vnitřních záležitostí jiných zemí, přestože je sám nikdy nedodržoval. A zájmy vládnoucí třídy se změnily. Potřebuje ukončit spor s Čínou a pokusit se vytlačit Rusko z Blízkého východu, aby tam pokračovala „válka bez konce“.

Je možné, že v této situaci se „trockista“ Blinken postaví nejen Moskvě a Pekingu, ale také bude bojovat se svými vnitropolitickými protivníky z vojenské lobby. Ostatně Pentagon dobře ví, že „ideologické“ ministerstvo zahraničí dokáže vyvolat takové konflikty, že mohou přerůst ve války, se kterými si žádná americká armáda nebude vědět rady.

https://bit.ly/3oLKN7i

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Milan
22. 11. 2021 15:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Americká armáda si hlavně neví rady sama se sebou.