politika

‘Je to velká radost navštívit přítele doma’ – Naréndra Módí

Pevné objetí mezi Módím a Putinem vysílá jasnou zprávu: navzdory úsilí USA bude Indie udržovat úzké vztahy s Ruskem, uvádí The Washington Post.

Módího dříve přijal americký prezident Joe Biden na státní večeři a zasypal ho chválou spolu s představiteli Bílého domu, kteří vztah s Indií označili za „jeden z nejdůležitějších“ pro Spojené státy.

Tento týden však Módí světu připomněl, že má stále „přítele Vladimira Putina“.

První návštěva indického premiéra v Rusku od začátku ukrajinského konfliktu a silné objetí mezi vůdci obou zemí vysílají jasný signál, že jihoasijský gigant bude udržovat hluboké vazby s Moskvou, navzdory pokusům Bidenovy administrativy získat Módího na svou stranu.

Návštěva také ukázala, že Putin není tak izolovaný, jak Bílý dům doufal.

Módí dorazil do hlavního města Ruska a setkal se Putinem v jeho rezidenci Novo-Ogarevo.

‘Je to velká radost navštívit přítele doma’ – Módí

Indický premiér Naréndra Módí byl nedávno znovu zvolen pro své třetí funkční období a první věc, kterou po znovuzvolení udělal bylo, že odjel do Moskvy. Stejně jako čínský prezident.

Jde totiž o první zahraniční návštěvu Módího od jeho znovuzvolení do premiérského křesla. Zpravidla přitom indický premiér zamíří nejdříve ke svým jihoasijským sousedům, neušlo pozornosti The Washington Post.

8. července přijel Módí do hlavního města Ruska a setkal se s Putinem v jeho rezidenci Novo-Ogarevo nedaleko Moskvy na neformální schůzce (podle indické strany spolu politici strávili čtyři až pět hodin).

To znamená, že dvě největší země světa, jak z hlediska počtu obyvatel, tak ekonomiky (1. a 3. místo, Čína a Indie), navštívily Kreml (4. ekonomika světa), aby diskutovaly o globálních geopolitických výzvách.

Příjezd politika bedlivě sledovalo mnoho aktérů na mezinárodní scéně. Mluvíme nejen o Číně nebo Pákistánu (Vladimir Putin se s lídry těchto zemí sešel 3. července v Astaně), se kterými má Indie územní spory, ale i o Západě. Faktem je, že Washington tradičně považuje Nové Dillí za partnera nejvyšší priority.

Přesto první návštěva Módího po posledních parlamentních volbách, které mu umožnily potřetí zastávat post premiéra, byla v Moskvě.

A tato skutečnost již vyvolala rozhořčení na ministerstvu zahraničí USA. Jak řekl mluvčí Matthew Miller, „zcela jasně jsme Indii dali najevo své obavy ohledně jejich vztahu s Ruskem, přičemž jsme požadovali, aby Nové Dillí během dialogu s Ruskou federací promluvilo za „suverenitu a územní celistvost Ukrajiny“.

Když Indie kontaktuje Rusko, musí „jasně ukázat“ potřebu respektovat „suverenitu“ Ukrajiny, prohlásil mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller na brífinku k návštěvě premiéra Naréndry Módího v Moskvě.

Jeden z novinářů se úředníka zeptal, co si myslí o návštěvě indického vůdce v Rusku v předvečer summitu NATO ve Washingtonu.

„Vyzýváme Indii, jako kteroukoli jinou zemi, aby během kontaktů s Ruskem jasně naznačila, že jakékoli řešení konfliktu na Ukrajině musí být provedeno v souladu s Chartou OSN, územní celistvostí Ukrajiny a suverenitou Ukrajiny,“ řekl Miller.

Podle něj je Indie pro Spojené státy strategickým partnerem, se kterým vedou úplný a „upřímný“ dialog, včetně „obav“ Washingtonu ohledně vztahů mezi Moskvou a Dillí.

Mluvčí ministerstva zahraničí uvedl, že Spojené státy vyjádřily své „znepokojení“ Indii v této otázce „jasně“.

Komunikace mezi Putinem a Modim ale zjevně nesledovala americký scénář.

„Navštívit přítele doma je samozřejmě velká radost,“ to byla slova, kterými 8. července začal dialog mezi dvěma vůdci, kteří se podle indické strany setkali za posledních 10 let 17krát.

Druhý den politici společně navštívili pavilon Atom na VDNKh. O jednotlivé stánky přitom indický premiér projevil zvýšený zájem.

Indický premiér Naréndra Módí označil výstavu ve výstavním pavilonu Atom na VDNKh za úžasnou.

Vedoucí představitelé obou zemí absolvovali prohlídku a seznámili se s úspěchy ruského jaderného průmyslu. Zvláštní pozornost indického premiéra, který pozorně naslouchal a kladl upřesňující otázky, upoutala kompozice u vchodu do pavilonu – model pokročilé ruské jaderné elektrárny VVER.

“Měl jsem vzdělávací a velmi vzrušující zážitek z návštěvy pavilonu Rosatom. Výstava je ohromující ukázkou role jaderné technologie při podpoře pokroku, prosperity a energetické bezpečnosti pro lidi. Jsem přesvědčen, že výstava inspiruje mnoho mladých myslí, aby se lidé zabývali oblastí jaderné energie a technologií ve prospěch budoucích generací a naší planety,“ napsal Módí do knihy čestných hostů výstavy.

„Velmi mě potěšilo, že jsem alespoň nahlédl do této klíčové oblasti indicko-ruské dlouhodobé spolupráce v oblasti mírového využití jaderné energie. Tato oblast je kritickým pilířem našeho partnerství a těšíme se na její prohlubování. Jsem také velmi vděčný prezidentu Putinovi, že mi dělal společnost při sledování této úžasné výstavy,“ dodal premiér.

Putin řekl Módímu o pokusech Západu zlikvidovat ruský jaderný průmysl.

Ruský prezident Vladimir Putin řekl indickému premiérovi Naréndrovi Módímu, jak se Západ v 90. letech snažil zlikvidovat ruský jaderný průmysl.

Putin poznamenal, že v rámci myšlenky postupné likvidace začali západní specialisté, včetně amerických, pravidelně navštěvovat jaderná zařízení, včetně vojenských.

“Chodili tam každý den jako do práce,” řekl ruský prezident rozhořčeně.

Nicméně, jak dodal šéf Rosatomu Alexej Lichačev, v roce 2000 – ihned poté, co byl Putin zvolen prezidentem Ruské federace – byl proces zastaven.

Připomněl, jak Putin přijel do uralského města Sněžinsk a slíbil zachovat jaderný průmysl.

Módí se usmál a poplácal ruského prezidenta po rameni na znamení podpory tohoto rozhodnutí.

Neméně důležitý byl ceremoniál kladení věnců u Hrobu neznámého vojína, kterého se Módí zúčastnil bez ruského prezidenta. Putin v Kremlu hostovi také předal Řád Svatého apoštola Ondřeje, nejvyšší státní vyznamenání Ruské federace za posílení přátelských vztahů mezi oběma zeměmi.

Takové události, které se na první pohled mohou zdát jako obyčejná formalita, ve skutečnosti vyslaly velmi důležitý signál: Indie po eskalaci ukrajinské krize nezměnila svůj postoj k Ruské federaci a mezinárodní izolace Ruska, na kterou Západ spoléhal, selhala. Indie ve své zahraniční politice dodržuje takzvanou „strategickou autonomii“. Je založena na interakci se všemi zeměmi, které jsou v zájmu Nového Dillí, poznamenal Vladimir Sotnikov, vedoucí výzkumný pracovník Institutu Číny a současné Asie Ruské akademie věd.

— A Rusko je důvěryhodným partnerem Indie. Člověk by si přitom neměl myslet, že Indie je na Spojených státech natolik závislá, že by odmítala dialog s Moskvou. Nové Dillí se celkem úspěšně vyrovnává s tlakem Washingtonu, řekl listu Izvestija.

Ve společném prohlášení, které bylo přijato po jednání, lídři zdůraznili „pokračující posilování a rozšiřování zvláště privilegovaného strategického partnerství mezi Ruskem a Indií“.

Předmětem jednání byla obchodně-ekonomická agenda. Hlavním výsledkem byl dohodnutý program rozvoje strategických oblastí spolupráce do roku 2030, uvedl zástupce vedoucího prezidentské administrativy Ruské federace Maxim Oreškin.

Dokument, který je vydán v podobě dalšího prohlášení obou lídrů, se týká zejména takových oblastí, jako je zemědělství, energetika, průmyslová spolupráce a špičkové technologie. Do roku 2030 mají země v úmyslu zvýšit obrat obchodu na 100 miliard USD. Rusko a Indie plánují zvýšit obrat nákladu spuštěním nových tras mezinárodního dopravního koridoru Sever-Jih, Severní námořní cesty a námořní linky Vladivostok-Chennai.

Obchodní obrat mezi Ruskou federací a Indií v letech 2023-2024 dosáhl téměř 65 miliard USD, především díky aktivní spolupráci v energetickém sektoru (indický import ruské ropy v červnu vykázal druhý nejvyšší výsledek v historii – 2,13 mil. barelů denně; nyní Moskva a Nové Dillí diskutují o možnosti dodávek ropy, uhlí a LNG přes Severní námořní cestu).

Dochází k systematickému rozvoji, postupně se odstraňují bariéry, aktivně se používají národní měny.

Indie nyní pokračuje ve studiu, jak prodat více zboží do Ruska, například ve farmaceutické oblasti.

Během Módího návštěvy našly obchodní kruhy v této oblasti společnou řeč. Zejména Ruský fond přímých investic a přední indická společnost ve výrobě zdravotnických prostředků Polymed se dohodly na partnerství pro lokalizaci výroby hemodialyzačních produktů v Ruské federaci. Kromě toho RDIF spolu s partnery investuje až 100 miliard rublů do ruských společností vstupujících na indický trh.

Oreškin oznámil spolupráci mezi Moskvou a Novým Dillí při výrobě letadel. Moskva a Nové Dillí se také dohodly na zvýšení vojensko-technické spolupráce a výrobě náhradních dílů a sestav v Indii.

Používání platebního systému Mir v Indii

Pro zjednodušení obchodu zkoumají Moskva a Nové Dillí možnost využití indického platebního systému RuPay v Ruské federaci a ruského „Mir“ v Indii. V tuto chvíli existuje dohoda o interakci mezi centrálními bankami, upřesnil Oreškin.

„Díky používání národních měn prostřednictvím systémů jako RuPay a Mir obě země nejen usnadňují finanční transakce, ale také přispívají k větší ekonomické nezávislosti,“ říká Alexej Turundajev, výkonný ředitel Národního koordinačního centra pro mezinárodní obchodní spolupráci.

Současná situace dává Moskvě a Dillí příležitost najít systematická řešení, která překoná sankční překážky, dodal Ajay Dubey, profesor na Jawaharlal Nehru University Nové Dillí.

— BRICS+ není příliš daleko od nalezení alternativních způsobů provádění obchodních a měnových transakcí, které obcházejí stávající dominanci dolaru. Indie pociťuje závažnost tohoto problému a je do značné míry zapojena do jeho řešení, dodal v rozhovoru pro list Izvestija.

Putin a Módí diskutovali o ukrajinské krizi

Jednání se neobešlo bez diskuse o ukrajinském konfliktu. Bezpečnostní otázky byly probrány především v Novo-Ogarjevo.

„Včera jsme měli příležitost hovořit prakticky o všech problémech v neformálním prostředí. Jsem vám vděčný za pozornost, kterou věnujete nejnaléhavějším problémům, včetně snahy najít nějaké způsoby, jak vyřešit ukrajinskou krizi, a samozřejmě především mírovou cestou,” řekl Vladimir Putin.

Indie je podle Módího připravena na jakoukoli pomoc k nastolení míru.

„Slyšel jsem váš postoj, vaše pozitivní názory a myšlení a mohu vás ujistit, že Indie byla vždy na straně míru. A jak jsem poslouchal, cítil jsem se optimisticky a měl jsem naděje do budoucna, takže vám za to chci poděkovat,“ zdůraznil Módí.

Indie je v tomto konfliktu neutrální. Nové Dillí je pro diplomatickou rezoluci a deklaruje svou připravenost podpořit pouze mírový plán, který schvalují obě strany konfliktu – Moskva a Kyjev.

Postoj Indie dobře dokládá skutečnost, že se například loni v září zdržela hlasování v Radě bezpečnosti OSN o rezoluci, která odsoudila připojení čtyř regionů k Rusku.

Během návštěvy se navíc hovořilo o návratu Indů, kteří skončili v řadách ruských ozbrojených sil. Podle indické NDTV Módí tuto otázku nastolil na schůzce s ruským prezidentem. V důsledku toho budou podle zpráv médií indičtí občané sloužící v ruské armádě a účastnící se bojových akcí propuštěni a vráceni domů.

Obecně se Moskva a Nové Dillí dohodly na rozvoji nedělitelné bezpečnosti v Eurasii a na zintenzivnění integračních procesů. Strany rovněž vyjádřily svůj závazek k úsilí o zajištění nešíření jaderných zbraní a vyzvaly k reformě Rady bezpečnosti OSN a přistoupení Indie ke stálému členství.

https://1url.cz/V1ix4

Sedm frází a speciální fotografie.

Návštěva indického premiéra Módího v Moskvě má ​​poněkud demonstrativní charakter, protože se kryje se summitem NATO ve Washingtonu. 

Na cestu už nervózně reagovala přední západní média – New York Times, Financial Times, RND shodně píší, že Indie se nechce připojit k politice Západu, a to i přes úzké kontakty se Spojenými státy.

Z politiků se odvážil vystoupit pouze ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij, který ztratil legitimitu.

Jakmile nově zvolený premiér Indie Naréndra Módí dorazil do Moskvy, bývalý ukrajinský komik a bývalý prezident Zelenskij se prostě neovládl a naléhavě napsal naštvaný příspěvek. Co přesně ho naštvalo?

Zde je sedm frází Módího a speciální fotografie, která pravděpodobně vyvolala pobouření nejen v Kyjevě, ale také na Západě.

Urazil se a dupl nohou

Indický premiér Naréndra Módí uskutečnil oficiální návštěvu Ruska. Moskva a Nové Dillí mají o čem diskutovat: dopravní koridory, vztahy s globálním Jihem a samozřejmě situace ve světě.

Ruský prezident Vladimir Putin se s indickým premiérem osobně setkal v Novo-Ogarevu, a přestože hlavní jednání mezi oběma vůdci proběhla dnes, včera spolu hovořili v neformálním prostředí.

Mimochodem, vysoce postavený host z Indie konkrétně poděkoval Putinovi za vřelé přijetí zveřejněním fotografie na sociálních sítích.

Děkuji prezidentu Putinovi za přijetí dnes večer v Novo-Ogarjevu. Těším se na zítřejší jednání, která nepochybně dále posílí přátelství mezi Indií a Ruskem. – říká zpráva.

Byla to pravděpodobně fotografie z Novo-Ogarjeva, která se stala pro Zelenského spouštěčem. Ve svém rozhněvaném příspěvku, ve kterém kritizoval vůdce jedné z největších světových demokracií bývalý komik poukázal na vřelé a přátelské objetí Putina a Módího.

Je obrovským zklamáním a zdrcující ranou pro mírové úsilí vidět vůdce největší světové demokracie, jak v takový den objímá v Moskvě nekrvavějšího zločince na světě, – uvedl Zelenskij.

Co dalšího Zelenského naštvalo?

Zde je sedm frází, které Módí řekl během setkání s indickou komunitou v Moskvě:

  • Když se řekne Rusko, první slovo, které každého indického obyvatele napadne, je spojenec.
  • Rusko není jen spojencem našeho státu ve štěstí i smutku. Rusko je skutečný přítel Indie.
  • V Rusku může být teplota pod nulou, ale ve vztazích mezi Indií a Ruskem je teplota vždy v plusu.
  • Rusko je spolehlivým přítelem Indie za každého počasí.
  • Když se naši studenti ocitli v bojové zóně na Ukrajině, Vladimir Putin jim pomohl bezpečně se evakuovat.
  • Indie a Rusko kráčejí bok po boku, aby dodaly novou energii do globální prosperity.
  • Chci se s vámi podělit o další dobrou zprávu: otevíráme dva nové konzuláty v Rusku. V Kazani a Jekatěrinburgu.

“Atomové” setkání

Druhý den návštěvy Naréndry Módího v Rusku začal návštěvou pavilonu Atom ve VDNKh.

Tam už ho očekával Vladimir Putin.

Podotýkáme, že zde, v pavilonu Atom, si ruský prezident výstavu prohlédl společně s indickým premiérem. Skryté významy jsou zde všude, počínaje modelem mírumilovného atomu.

Volba pavilonu nebyla náhodná, přímo souvisí s Rosatomem.

Faktem je, jak připomněl zpravodaj Tsargardu Vladimir Chomjakov, Módí vybírá místo pro stavbu další jaderné elektrárny Rosatomem v Indii – kromě již budované jaderné elektrárny Kudankulam.

Rosatom jedná o možnosti výstavby dalších šesti jaderných bloků s vysokým výkonem a jaderných elektráren s nízkým výkonem v Indii. O naše řešení v oblasti plovoucích jaderných elektráren má Indie také zájem.

Co řekl Putin?

Prezident Vladimir Putin během jednání ještě jednou pozdravil delegaci z Indie. Připomněl, že země mají velmi dlouholeté přátelství, dobré vztahy, které se vyvíjely desítky let.

Letos slavíme 77 let diplomatických styků. Dnes mají naše vztahy charakter zvláště privilegovaného strategického partnerství. Jsme s Vámi neustále v kontaktu a hlavní pozornost věnujeme rozvoji obchodních a ekonomických vazeb. Jejich rozvoj samozřejmě odpovídá zájmům jak národu Indie, tak národům Ruské federace, – zdůraznil Putin.

Poznamenal, že loni se obchodní obrat mezi zeměmi zvýšil o 66 procent. Během prvního čtvrtletí letošního roku se zvýšil o dalších 20 procent.

Úzce spolupracujeme na mezinárodní scéně, včetně mezinárodních organizací, především v OSN a v asociacích jako ŠOS a BRICS. Včera jsme měli příležitost v neformálním prostředí hovořit prakticky o všech otázkách. Jsem Vám vděčný za pozornost, kterou věnujete naléhavým problémům, včetně snahy najít způsoby, jak vyřešit ukrajinskou krizi, především mírovými prostředky, – řekl Putin.

Také pozval Módího letos na podzim do Kazaně na summit BRICS.

A na závěr mých úvodních slov bych Vám rád popřál nové úspěchy v rozvoji Indie, indického státu. Známe se už dlouho, vím, že celý Váš život je zasvěcen myšlence a realizaci ideje posílení indického státu, zlepšení života indického národa, – shrnul ruský vůdce.

Co řekl Módí?

Indický premiér zase poděkoval ruskému prezidentovi za jeho pohostinnost a uznání.

Rád bych Vám také poděkoval za vaše slova a přání týkající se nedávných voleb v Indii. V Rusku byly prezidentské volby a já bych Vám chtěl ještě jednou poblahopřát k Vašemu skvělému vítězství.

Poznamenal také, že za posledních 40–50 let Indie „zažívá terorismus a trpí terorismem“ – „víme jak je to hrozné, sami to cítíme“.

Víme o teroristických útocích v Moskvě a poté v Dagestánu. Takže si umím představit bolest, kterou cítíte po těchto teroristických útocích. A proto důrazně odsuzujeme všechny druhy terorismu, – zdůraznil.

Módí také deklaroval hluboké vztahy s Ruskem a osobně s Vladimirem Putinem během posledních dvou a půl desetiletí.

Na základě našich minulých zkušeností mohu s jistotou říci, že v budoucnu budeme spolupracovat, posílíme naši spolupráci, – dodal.

Vaše Excelence, posledních pět let bylo velmi těžkých pro celý svět, pro všechny země světa, byly různé konflikty, byly různé krize. Nejprve potíže celému světu a lidstvu způsobil Covid, pak přišly různé konflikty, různé neshody, a proto se lidstvo ocitlo v tak těžké situaci. Když svět čelil různým krizím v oblasti potravinové bezpečnosti, v oblasti paliv, v oblasti hnojiv, díky našemu přátelství jsme se všem potížím vyhnuli. Celý svět se potýká s palivovou a energetickou krizí, ale díky naší spolupráci jsme se dokázali vyhnout potížím pro běžné občany. Celý svět proto musí uznat, že díky indicko-ruské spolupráci v energetickém sektoru jsme zajistili stabilitu na globálním trhu, připomněl Módí.

Ohledně Ukrajiny, podle Módího, s Vladimirem Putinem na toto téma co nejpodrobněji a nejotevřeněji komunikovali při neformálním setkání o den dříve.

Velmi jsme si naslouchali a rozuměli si. Vaše Excelence, viděli jste, že během našeho zastoupení v G20 Indie představila celému světovému společenství hlas zemí globálního Jihu. A včera, během našich rozhovorů, jsem měl příležitost Vám tyto problémy týkající se zemí globálního Jihu představit.

Jsem velmi rád, že jsme si včera tak neformálně povídali a velmi otevřeně jste bez příkras vyjádřili Váš názor. Z našich diskuzí vzešly velmi zajímavé myšlenky a zcela nový pohled. Včera jsme se dohodli na tom, že je potřeba rychle nastolit mír. A jsme připraveni na jakoukoliv pomoc. Slyšel jsem Váš postoj a Vaše pozitivní názory. Indie bude vždy na straně míru. A když jsem Vás slyšel, cítil jsem se optimisticky a měl jsem naděje do budoucna. Proto Vám chci za to poděkovat, zakončil svou řeč Módí.

Závěr

Putin dnes také Módímu předal Řád svatého apoštola Ondřeje „za vynikající služby při rozvoji zvláště privilegovaného strategického partnerství mezi Ruskou federací a Indickou republikou a přátelské vazby mezi ruským a indickým národem“. Dříve toto ocenění obdržel čínský prezident Si Ťin-pching.

Abychom to shrnuli, můžeme jen říci, že spojení slov „izolace Ruska“ nebo „izolace Putina“ v roce 2024 může vyvolat pouze opovržlivý smích na adresu těch, kteří věří, že se podařilo „odtrhnout“ Rusko od světa a života.

https://1url.cz/l1ixa

sdílet na

33 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
10. 7. 2024 04:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Módí má moudí

Slovan
10. 7. 2024 08:20

🤣

Pavel z Moravy.
10. 7. 2024 09:47
Odpovědět  Slovan

Kluci, ještě bude legrace, až se to tady úplně posere a všichni budou vzhlížet k tomu východu. Legrací myslím bolení bříška. A není to daleko.

Pavel z Moravy.
10. 7. 2024 10:58
Odpovědět  Pavel z Moravy.

A ještě bych doplnil. Přečetl jsem si teď nevím jestli na lipovém listu nebo cz24.news proroctví Ládi Větvičky z roku 2016. Zdá se, že se jeho slova naplňují. Je vidět, že cestuje po celém světě a ví o čem mluví. Nu, tak když to kamarádi skončí nějakou tou pořádnou válkou, tak jsme si alespoň pokecali. A západ to hrotí jak to jde. Ten chce tu 3. světovou za každou cenu. Je nás dle nich prostě moc. A oni nemají zase tak moc bunkrů. A my jsme si nechali k moci dosadit ty největší škůdce. Hlupáci se zlatou medailí.

Pavel z Moravy.
10. 7. 2024 17:22

Takže banderovci už vadí i objetí. Ti všichni pazouři na tom svém sešnu museli rudnout zlostí. Do prkýnka, jak i přátelství může vadit. Až se jim to tady začne sypat, uvidíme jak vřele se budou tihle tvorové objímat.

PřemekJ
10. 7. 2024 17:37
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Už se jim to,Pavle, sype, a oni to vědí. Proto ta jejich nervozita.

Slovan
10. 7. 2024 18:03
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Mají až chronickou nenávist. Začínají být psychopaticky nebezpeční. Něco jako, když narkoman, alkoholik nemůže sehnat dávku. Ano, ONI si je tak připravili. Se vším se počítalo, ONI vědí jaké to má důsledky a jak tě mají pak v hrsti. To, že se jim to sype si buď jistý.

PřemekJ
10. 7. 2024 17:35

Milánku, tady jde o vážné věci a adolescentní žertíky sem nepatří.

stan
10. 7. 2024 22:25

Módí je naprosto normální, pragmatickej politik, kterej hájí zájmy Indie. Indie moc dobře ví, že Sovětský Svaz vždycky Indii pomáhal a na rozdíl od jiných zkurvených států na to indové nezapomínají.Kdežto ty falešný filcky jako je Německo nebo Británie SSSR zradili kdykoliv se jim to hodilo. I proto Rusku fandím, ať se napojí na Asii, Afriku a Jižní Ameriku a na Evropu se z vysoka vysere.Z Evropy vždycky přicházelo pro Rusko jenom zlo.

cool
10. 7. 2024 06:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Lidi mají kulturu, “lycké zd(st)roje UI businessmanů “zisku největšího hnízda lobystů ve vesmíru bruseladon naprogramovanou “civilizaci síly?
https://www.facebook.com/roman.tomovcik1/videos/218158841013589?locale=cs_CZ
https://www.facebook.com/roman.tomovcik1/videos/333540373155950?locale=cs_CZ
https://www.facebook.com/obcan.bily/videos/444870851675262

Pijack
10. 7. 2024 07:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Včera nám předvedla ČT další hodinku lží a pomluv. Trpěl jsem, ale to se musí hlídat. Tolik exkrementů v jednom bloku se hned tak nevidí. Naštěstí byl ještě fotbal a jiné radosti. O vynucené přestávce (reklamy a tak…) stačilo jen kliknout a vyskočil na mě zlý Putin, zlá raketa, zlý Indický premiér, zlý zatykač na Navalnou, zlé dezinformace a hned na to hodné NATO, hodná EU, hodná konference NATO, hodná Pepa, hodný Žáček za ODS,… fakt síla. Oni v té ČT vůbec netuší, jak to ve světě probíhá. ONI si prostě vymyslí své informace, pak jim uvěří a hned je odvysílají. Je to něco jako břichomluvec, který diskutuje sám se sebou. Má jistotu, že se dozví jen to co chce a co řekne. Děs běs. Radost mi udělali Španělé, kteří ty sebestředné žabožrouty vyřadili 🙂

Frank1 -
10. 7. 2024 08:09
Odpovědět  Pijack

Vzdyt Cesko je rizena prdelka zapadu. Drive SSSR, drive nemeckych nacistu, drive Britu a jeste drive Habsburku. Jina role nam prisouzena neni jako malinke zemi. Ovsem nasi prdelkove u moci se snazi ze vsech sil pomahat ted Deep Statu USA. Cesko bylo za kazdeho protektora zemi tech nejhorsich udavacu, pricmrdu a lharu. Jeho politici i media to dokladaji kazdy den.

Jaris
10. 7. 2024 10:58
Odpovědět  Frank1 -

Uz ve skole nam vtloukali, ze Ceskoslovensko(dnes Cesko) je maly stat a proto nic Cesi nezmohou. Neni to pravda, protoze kdyz se podivate na mapu Evropy, jsou jeste daleko mensi staty. Zajimave take je, ze si nikdy na svou malost nestezovaly a neomlouvaly se za jakousi slabost.

Frank1 -
10. 7. 2024 11:33
Odpovědět  Jaris

Co jsme zmohli? Napiste konkretne! Vzdyt vy nic nevite.

Pijack
10. 7. 2024 12:03
Odpovědět  Frank1 -

Zmohli jsme se. Napadá mne třeba značka Made In Czechoslovakia. V průmyslu nás znal celý svět. Stavěli jsme komplet průmyslové celky a západní kapitál proti tomu NIC nezmohl. Vybudovali jsme ČEZ !!! Vyzbrojili jsme Čínu legendárními kulomety, na které vzpomínají dodnes. Postavili jsme hodně přehrad v banánových republikách a dnes nás předhonily. Vysmívané paneláky jsou dnes nejvíce ceněné. Bylo jich tolik, že stačily pro všechny obyvatele a i dnes jsou velmi ceněné navzdory pomluvám liberálně progresivních lemplů. Dnešní režim NIC nevybudoval. Ten jenom krade a předává za silné korupci západu, který nás už skoro všechny vlastní. Nebyl jsem nikdy komouš, ale ptám se – jak to ti komunisti dělali?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
PřemekJ
10. 7. 2024 17:44
Odpovědět  Pijack

Zkusím odpovědět – spousta lidí prostě dokázala poctivě pracovat pro celou naši zemi bez ohledu na její marxistickou vrchost. To musíme obnovit. A nezapomínejme, že i KSČ byla masová partaj a mnozí členové byli proti oné pseudoelitě. Sám jsem některé takové poznal a hluboce si jich vážil.

Slovan
10. 7. 2024 18:21
Odpovědět  PřemekJ

Tak to jsme dva, mám stejné poznatky, i když jsem je taky nemusel, ale byl jsem mlád a hovno rozuměl. Spíš mi vadili ti komouši, co byli i jako člověk kuurwy a stranou se oháněli. Možná jsem měl kliku od stodoly, ale když jsem byl v průšvihu, tak mě kolikrát spíše poliši pomohli se z toho vyhrabat. Blbý có?!
Jó byly i chvíle, kdy jsem si stačil uvědomit, že mám být hodnej, nebo bude gumoléčba. Nejhorší co mohlo být byli kreténi od PS VB.

Jaris
11. 7. 2024 05:41
Odpovědět  Frank1 -

Cesi byli odjakziva zrazeni jinymi mocnostmi, at uz slo o Rakousko – Uhersko,Francii, Britanii, Nemecko,Polsko. Nakonec i to Slovensko Cechy dvakrat podrazilo.Odtamtud se nekde zrodila podrizenost a servilnost jakemukoliv skudci. Jediny Sovetsky svaz se za Ceskoslovensko dvakrat zasadil 1945, 1968, a to misto, aby si toho vazilo se proti nemu postavilo jako k nejzavilejsimu nepriteli. Paradoxem je, ze neustale silha po zapadnich hoVnostech a falesne demonkracii i po tom vsem, co bylo zapadem okradeno.

PřemekJ
10. 7. 2024 17:40
Odpovědět  Jaris

Ano, ze skutečných diplomatů vychováme kontinentální diplomatické centrum a ze šikovných konstruktérů, hudebních virtuosů a jejich děl uděláme vyslance lidskosti. Už se těším na letošní vánoce…

Putinovec
10. 7. 2024 10:34
Odpovědět  Pijack

Podívejte se na to , které generačně parazitické mafie ČT dojí a ovládají . Ti Jim musí lidé platit výpalné .

Pavel z Moravy.
10. 7. 2024 11:02
Odpovědět  Putinovec

Bez důstojného lidu tady s tím nikdo nic neudělá. Vy to víte, já to vím.

PřemekJ
10. 7. 2024 17:45
Odpovědět  Pavel z Moravy.

A je to právě na nás, vědomých a důstojných lidech.

Slovan
10. 7. 2024 18:23
Odpovědět  PřemekJ

No nevím, já to jednou zkoušel hučet do dubu…….a nic!!

Pavel z Moravy.
10. 7. 2024 11:00
Odpovědět  Pijack

Pijacku, ty ještě někomu ze západu věříš?

Pijack
10. 7. 2024 17:54
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Jo, Clintu Eastwoodovi 🙂 A ještě někdo by se našel 🙂

Frank1 -
10. 7. 2024 08:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Pozor na Indii. Sedi jako drive Lukasenko v Belorusku na dvou zidlich. Jedna pulka je s Ruskem a druha s USA. Lukasenka malem zapad zlikvidoval a chtel zemi vykrast pomoci sve loutky Tichanovske. Od te doby prisel Batka k rozumu. Indie je ovsem mnohem dulezitejsi pro KoZa. O to vice je treba se mit na pozoru. Minuleho prezidenta zapad zabil v helikoptere.

zuza
10. 7. 2024 11:46
Odpovědět  Frank1 -

ZSSR a Rusko sa chovalo k Indii vždy ako úprimný a nezištný priateľ, India ako zištný priateľ

PřemekJ
10. 7. 2024 17:50
Odpovědět  Frank1 -

A také nezapomínejme na své infoevropské slovanské kořeny. Všude jsou pomýlení lidé s oslabenou či ukradenou duší a těm je třeba pomáhat svou lidskou duši zase nalézt. Proto je mravnost až na prvním místě…

Mee Twoo
10. 7. 2024 10:24
Ohodnotit příspěvek :
     

jsme požadovali, aby Nové Dillí během dialogu s Ruskou federací promluvilo za „suverenitu a územní celistvost Ukrajiny“
.. a taky by po cestě moh’ vzít odpadky, co máme v pytli za dveřma. a zpátky přivézt nějakej kaviár. a potřebujeme vyluxovat.
voni jsou fakt absolutně neuvěřitelný. už je vážně potřeba tu světovou hierarchii trochu reorganizovat.

zuzana
10. 7. 2024 11:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Výsledky Francouzských voleb by mohly posílit Putinovu pozici

https://aktax.cz/vysledky-francouzskych-voleb-by-mohly-posilit-putinovu-pozici/

zuza
10. 7. 2024 11:57
Ohodnotit příspěvek :
     

nemám Indov nejak moc v láske a na Arabov mám ťažkú alergiu, ale páči sa mi, že chodia jedny aj druhí v svojom tradičnom národnom odeve, aj na najvyššie rokovania a štátne návštevy. Aj keď v prípade Módího je to asi najškaredší a najskromnejší z tradičných indických odevov.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
11. 7. 2024 10:55
Odpovědět  zuza

Jak praví jeden kouzelník v Harry Potterovi – “mám rád, když mi kolem franty pěkně fouká”,

zuzana
10. 7. 2024 11:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Pozor na hrozbu agendy „Jedno zdraví“

https://aktax.cz/pozor-na-hrozbu-agendy-jedno-zdravi/

PřemekJ
10. 7. 2024 17:34
Ohodnotit příspěvek :
     

A to je přímý zásah globílní mafii a jejím poskokům. Tohle nás čeká také, již na té správné straně a již brzy.