politika

Izrael vydal Libanonu ultimátum. Libanonský odboj válku nechce, ale nebojí se jí

Nové informace o chystané izraelské agresi proti Libanonu. Uvádí se, že zvláštní vyslanec USA Amos Hochstein doručil libanonské vládě izraelské ultimátum, že pokud Hizballáh do 24. června neustoupí za řeku Litani, Izrael zahájí vojenskou operaci.

▪️Hochstein předal zprávu od Netanjahua libanonskému premiérovi. Americký emisar navštívil Izrael 17. června a Libanon 18. června. IDF (izraelská armáda) sama potvrdila, že operační plány útočných akcí v Libanonu byly schváleny a potvrzeny.

Obavy Washingtonu jsou pochopitelné. Pokud se Izrael zapojí do libanonského dobrodružství, jeho šance na vítězství bez pomoci USA jsou mizivé. Bidenova administrativa nepotřebuje před volbami požár na Blízkém východě.

Zároveň je důležité, aby Netanjahu vydržel do příchodu Trumpa do Bílého domu – pak dostane volnou ruku k zásahu proti Pásmu Gazy, proti Hizballáhu i proti Íránu.

▪️Je zajímavé porovnat rétoriku Tel Avivu a Washingtonu.

“Rostoucí agrese Hizballáhu nás staví na pokraj toho, co by se mohlo stát širší eskalací, která by mohla mít ničivé následky pro Libanon a celý region, uvedl mluvčí IDF kontradmirál Daniel Hagari ve videozprávě.

Oponoval mu mluvčí Pentagonu generálmajor Patrick Ryder: „Nebudu zabíhat do hypotéz a spekulovat o tom, co by se mohlo stát, jen chci říct, že nikdo nechce vidět širší regionální válku. 

Konflikt na Blízkém východě bere hlasy Bidenovi a Netanjahu má zájem na vítězství Trumpa. „Vměšování“ do amerických voleb? https://t.me/EvPanina/14154

Libanonský odboj válku nechce, ale nebojí se jí

Abdel Bari Atwan

Vyslání vyslance amerického prezidenta Amose Hochsteina do okupovaného Jeruzaléma a Bejrútu tento týden znamená, že vyhlídky na širší válku na libanonské frontě rostou a blíží se explozi.

Tento emisar, který sloužil v izraelské armádě, přináší svým izraelským spoluobčanům dar zbraní, střeliva a high-tech zbraní.

Libanoncům přináší skryté hrozby doprovázené „iniciativou“, jejímž cílem je zastavit nebo zmrazit opotřebovávající válku, kterou Hizballáh vede odvážně a s velkou inteligencí na podporu neochvějného odporu v pásmu Gazy, a která v poslední době prudce zesílila.

Spojené státy nedokázaly pomocí arabských prostředníků oklamat odpor Gazy, aby souhlasil s dočasným příměřím, které by osvobodilo izraelské zajatce výměnou za falešné sliby o možném budoucím příměří.

Bez zastavení útoku na Gazu hrozí prodloužení války na severní frontě což znepokojuje Spojené státy, protože vědí, že by to bylo velmi nákladné nejen pro Izrael, ale i pro ně samotné, pro jejich vliv na Blízkém východě a pro bezpečnost a přežití jejich vojenských základen v celém regionu.

Druhá válka v jižním Libanonu, současně s válkou v Gaze a navíc s válkou na Ukrajině, by byla pro Spojené státy zničující na všech úrovních.

Hochstein byl vyslán, aby zmírnil napětí, než bude příliš pozdě, v naději, že uspěje tam, kde jeho kolega sionista Antony Blinken selhal ve všech svých osmi cestách na Blízký východ od začátku operace Potopa al-Aksá.

V posledních dnech asi 400 raket a dronů Hizballáhu dosáhlo Safad a Tabariyya v srdci Galileje, bombardovalo většinu severních osad a zničilo protivzdušnou obranu základny Ramon. Předtím sestřelili sofistikovaný izraelský dron letící nad Libanonem a zničili kriticky důležitý obří sledovací balón.

Tyto po sobě jdoucí rány ukazují, že tolik vychvalovaná „síla odstrašení“ Izraele byla nejen nahlodána, ale je na pokraji úplného rozpadu.

Zatímco jsem psal tento článek, zavolal mi libanonský prezident Emile Lahoud a popřál mi šťastný Eid al-Adha, jak to pravidelně dělá se svými muslimskými přáteli a fanoušky.

Když jsem se ho zeptal, jak očekává, že se současná napjatá situace vyvine, odpověděl s odkazem na nadcházející návštěvu Hochsteina:

Chtějí podvodem a falešnými sliby dosáhnout toho, co se jim během války v červnu 2006 nepodařilo: pod záminkou uvolnění napětí eliminovat odpor na hranici severně od řeky Litani, vyhnout se válce a zabránit tomu, aby se situace vymkla kontrole. 

Cílem, dodal, je zachránit Izrael a zastavit útěk jeho osadníků z Galileje a jiných míst.

Ale neuspějí. Odboj pod vedením Saida Hassana Nasralláha, kterého dobře znám, si je plně vědom svých plánů. Neustoupí ani o píď a bude nadále solidárně bojovat a podporovat naše lidi v pásmu Gazy. Odpor je dnes mnohonásobně silnější než v roce 2006. Ujišťuji všechny: plán nevyjde, vítězství je blízko”. 

Nechci válku v Libanonu ani kdekoli jinde, ale pokud bude válka libanonskému odporu vnucena, bude to největší a nejhorší hloupost izraelské vlády a poslední.

Libanonský odboj vedený Hizballáhem již vykrvácel izraelského nepřítele – bombardoval jeho osady, ničil vojenské základny a donutil desítky tisíc osadníků k útěku – aniž by vypálil jedinou vysoce přesnou střelu ze svého arzenálu (200 000 podle odhadů izraelských generálů).

Kromě toho by velká konfrontace na libanonské frontě zahrnovala všechny státy a polovojenské skupiny osy odporu, včetně Íránu a Sýrie. Libanonský odpor by nebyl ponechán svému osudu, stejně jako palestinský odpor v Gaze nebyl ponechán svému osudu.

Desítky tisíc bojovníků bude proudit do jižního Libanonu ze Sýrie, Iráku, Alžírska, Jemenu a možná také Íránu, Pákistánu a Afghánistánu, a budou bojovat po boku Hizballáhu a jeho spojenců.

Hochstein již oklamal Libanonce svými falešnými sliby a zárukami, že jim bude dovoleno těžit ropu a plyn na moři, aby zmírnil jejich ochromující hospodářskou krizi.

Dnes se opět pokouší oklamat Libanonce jiným stylem, tentokrát doprovázený výhrůžkami a americkými letadlovými loděmi. Neuspěje a vrátí se s prázdnou.

Libanonský odboj válku nechce, ale nebojí se jí.

https://ru.reseauinternational.net/la-resistance-libanaise-ne-veut-pas-la-guerre-mais-elle-ne-la-craint-pas/

Chronique Palestine

sdílet na

11 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaris
20. 6. 2024 09:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Aby na BV zavladl konecne klid, je treba z Izraele udelat krater. Srovnat se zemi stejne, jak to zidaci udelali s Gazou. Jine cesty neni.

Antonín Körber
20. 6. 2024 10:53
Odpovědět  Jaris

..ano,biblické předpovědi praví,že Izraeliti nikdy svou zemi neměli a ani mít nebudou,stanou se věčnými poutníky…možná že i z USA se stane největší průplav světa mezi Atlantikem a Pacifikem..

stan
20. 6. 2024 10:54
Odpovědět  Jaris

Ač jsem byl léta na straně Izraele,tak pod tíhou argumentů a pravdy vidím, že sionismus je čiročiré zlo, které si nezadá s nacismem.To co Izrael provádí v Gaze je naprostá genocida a deratizace palestinců. Ač muslimáky nemusím, tak oni jsou v právu, jsou doma a minimálně mají právo na svůj stát.Takže s tebou Jaris souhlasím, protože po dobrém to vyřešit nepújde,bude muset následovat velmi tvrdá odpověď.

Slovák
20. 6. 2024 10:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Včera ashkeNazi sionisti dostali po fraku aj od vysokeho predstaviteľa OSN:” Izrael tvrdil že ma najmorálnejšiu armádu svera. A cely svet vidi, ze majú najnemorálnejšiu armádu vo svete”!!!

Jaris
20. 6. 2024 13:57
Odpovědět  Slovák

Asi se zidaci spletli. Chteli totiz rici, ze maji tu nejnemoralnejsi armadu vrahu.

Slovák
20. 6. 2024 10:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Včera vydal Izrael informáciu že má až 70,000 zranenich vojakov…Tak potom koľko má mŕtvych nacistov z IDF???

Administrátor
P.A.Semi
21. 6. 2024 12:18
Odpovědět  Slovák

S největší pravděpodobností mi to (70000 zraněných vojáků IDF) připadá jako typická Židovská lež… Snaha o vyvolání soucitu s vrahy…

πα½

Pavel
20. 6. 2024 11:09
Ohodnotit příspěvek :
     

ano toto je přímo klasický soumrak bohů

Administrátor
P.A.Semi
21. 6. 2024 09:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Ohledně “opotřebovávající válku, kterou Hizballáh vede odvážně a s velkou inteligencí” – já bych řekl, že kopáním do hnízda sršňů nevykazují příliš “velkou inteligenci”, spíš naopak…

πα½

paulusek
21. 6. 2024 16:51
Odpovědět  P.A.Semi

Chtěli 7.10.2023 vyprovokovat izraelskou odvetu, a podařilo se. Proto mě jejich bečení vůbec nezajímá. Co mne ovšem udivuje je to, kolik lidí jim skáče na špek.

Administrátor
P.A.Semi
22. 6. 2024 18:41
Odpovědět  paulusek

To je otázka, komu…?

Mně zase totiž překvapuje, kolik lidí podporuje židácké vrahy při páchání Genocidy… Nakolik jsou fanatici zaslepení a nakolik jsou židáci zrádní…

A kolik lidí jim věří ty jejich více či méně průhledné lži… Oni jsou stokrát usvědčeni ze lží, a přesto jim sto-první lež zase ještě někdo slepě věří?

Naopak – židé velmi významně trpí Projekcí, ze svých vlastních zločinů obviňují ostatní… Takže když někde čtete Žida někoho obviňovat, tak průhledně vidíte, co má ten Žid za lubem, co páchá… Jako třeba znásilňování žen a vraždění dětí, obecně jako každý terorismus… Ten jejich věčný strach před údajnou “genocidou” židů, kterou nikdo neplánuje, zatímce Židé plánují a připravují naši genocidu, dalším kolem vaxxín, hladomorem a válkou, kterou se snaží rozdmýchat…

Proto se chovají jak bestie v Gaze, protože vědí nebo si myslí, že brzy bude světová válka a nebo nás vyhubí další epidemií a na nějakou Gazu se pak stejně zapomene… Doufejme, že se židáci zase přepočítali…

πα½