politika

Írán, uran, Rusko a sousedé

Peršané jsou samozřejmě neúnavní chlapíci, kteří celému světu ukázali, jak bojovat proti Západu. Za 40 let s nimi Američané nebyli schopni nic udělat a nyní vstupuje do závěrečné fáze logický konec sporu s jadernými zbraněmi Íránu. Včera šéf íránské atomové agentury Mohammad Eslami řekl západnímu světu nepříjemnou zprávu:

“Írán zvýšil rychlost obohacování uranu na nejvyšší úroveň v historii jaderného průmyslu země.”

Přesný údaj z celkem pragmatických důvodů neuvedl, ale vzhledem k tomu, že na začátku roku dávali západní odborníci na finální vytvoření plnohodnotné jaderné zbraně maximálně 2 měsíce, můžete si udělat závěr sami. Kromě toho má Írán spoustu doručovacích prostředků, od “Zulfiqar” BM-700 po hypersonické, o kterých Írán informoval v prosinci.

Tyto doručovací systémy jsou efektivní a západní systémy protivzdušné obrany se jim často nemohou postavit. Všichni jsme se o tom přesvědčili. Ve skutečnosti není otázkou, zda je Írán vytvoří nebo ne, protože dohoda se Západem nevyšla. Američané si jako obvykle dali na čas a klamali. Otázkou pro Írán je pouze to, kolik vytvořit. A vzhledem k včerejšímu prohlášení Eslamiho byla časová osa vytvoření posunuta ze 2 měsíců na několik dní. To je špatná zpráva pro Západ, Turecko a Izrael.

Nyní je hlavní otázkou, jak fakt tohoto typu odstrašujícího produktu vojensko-průmyslového komplexu změní rovnováhu sil podél perimetru Blízkého východu a jak to ovlivní Rusko?

Za prvé, Írán již v regionu dominuje. Technologicky je země vyspělejší než Egypt, Turecko, Saúdská Arábie nebo Izrael. Izolace tomuto procesu velmi pomohla. Mají svůj vojensko-průmyslový komplex, svoje doručovací prostředky, svůj vlastní finanční systém a systém pojištění. Společně to dělá Írán největším hráčem v regionu. Spolupráce s Ruskem ve vesmírném sektoru a výrobě motorů však Teheránu otevírá cestu k nespornému vedení. Držení jaderných zbraní zaručuje nedotknutelnost. A Izrael, USA nebo Turecko s tím nemohou nic dělat. Okamžik nápravy je nenávratně ztracen.

Za druhé, podle bezpečnostní architektury prosazované Ruskem se všichni hráči musí navzájem vyvažovat (více podrobností viz článek „Vítr změny“). Turecko, Egypt, Saúdská Arábie a Írán. 

A Putinovi se to v mnohém daří (podrobněji viz článek „Tisíc a jedna noc“). 

Existuje však jedno „ale“. 

To je Izrael, který tak slepě následuje koridor Američanů, že z tohoto společného díla vlastně vypadl.  Každý hlavní hráč našel své místo pod sluncem. Turecko bude mít hlavní uzel – plynový hub, Saúdská Arábie je nezávislý energetický gigant (podrobněji viz článek “Létající koberec“), který se podílí na řízení světových trhů, Egypt je největší tranzitní zemí, která kontroluje Suez a zkouší si roli obilné burzy.

Na Blízkém východě a podél jeho obvodu, jak jsme psali dříve, je pouze 5 regionálních vůdců – Turecko, Írán, Saúdská Arábie, Izrael a Egypt.

A všechny země se vzájemně ovlivňují, integrují se do ekonomických a tranzitních řetězců. Všechny se navzájem vyvažují. A kde je Izrael? Ano, nikde. Byl pozván ke stolu, ale rozhodl se zůstat u amerického stolu pro hosty. Po nějaké době se Izrael stane nejslabším z pětice. Vnitřní problémy Izraele podkopávají státnost této země a o vnějších problémech není třeba mluvit. 

Pokud tedy vedení Izraele s tím nepřestane, tak maximálně za dvě desetiletí může izraelský stát potřetí zopakovat svou historii. Dnes z této pětice má pouze Izrael jaderné zbraně. Turecko se nepočítá, protože je jen hřištěm pro americké „hračky“. A to je nejvážnější konkurenční výhoda Izraele. Ale ta brzy zmizí.

Za třetí, a to nejdůležitější, je úplný odchod Američanů z Blízkého východu. To je pro Západ největší problém, protože konečná ztráta kontroly nad ložisky zdrojů nevyhnutelně povede ke změně struktury západní ekonomiky. Nebudou žádná blízkovýchodní ložiska – nebudou žádné levné produkty západní výroby, nebude taková poptávka po amerických a evropských měnách, nebudou potřeba americké a britské burzy. Ve skutečnosti nejdůležitější region světa bude mimo americký vliv. To vše přemění USA ze supervelmoci v obyčejnou zemi. To je ten zcela nový mezinárodní světový řád, kde centry moci je několik zemí najednou.

Závěr: Peršané jsou silní, dovedně dokázali proměnit izolaci v technologický průlom. Chyby soupeřů dokázali využít ve svůj prospěch i proti nim. Rusko a Írán dnes otevřely novou stránku spolupráce. V mnohém vynucenou, ale je to fakt. Právě tato spolupráce je silnou protiváhou choutkám Turecka, což je pro naši zemi výhodné.

Podél perimetru Blízkého východu bude nastolen relativní pořádek díky úsilí Ruska a klíčových hráčů. 

S Izraelem nebo bez něj. A pokud Izrael nezreviduje svou politiku, pak za 20 let nebude co revidovat.  Nebo možná mnohem dříve.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3WjqEVq

sdílet na

51 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Administrátor
P.A.Semi
22. 12. 2022 04:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Iran 2015, obrázky od Jim Stone:
comment image

Nevím, jestli to půjde takhle v komentáři, ale odkaz z tohoto obrázku by měl otevírat ve větším rozlišení jen ten levý pruh:

Jaris
22. 12. 2022 10:15
Odpovědět  P.A.Semi

Tak to mi z tech snimku soucasneho Iranu spadla brada. Navic Persane jsou hezci lide. Pokud jsem mela moznost s nimi mluvit, byli velice prijemni a pohostinni.
No myslim si, ze z Iranu bude mit Izrael brzo osklivou kakanici. 😀

Administrátor
P.A.Semi
22. 12. 2022 10:22
Odpovědět  P.A.Semi

A ještě jedna koláž z Teheránu od Jim Stone 2015
comment image

Jaris
22. 12. 2022 10:50
Odpovědět  P.A.Semi

Semi, diky za snimky a informace o Iranu.

katango
22. 12. 2022 13:02
Odpovědět  P.A.Semi

Krása. Fascinujou mě ty jejich zahrady, hlavně ty vodní. Tam musí být neskutečně.

Albi
22. 12. 2022 15:31
Odpovědět  katango

To jo – hlavně pokud byste byl žena a v tom horku byste měl na sobě místo černého hadru tričko a šortky. A možná žádný mužstký doprovod. To by vám ta krása přišla hodně draho. 🙂

Markýza
22. 12. 2022 18:22
Odpovědět  Albi

Přišla. Naši tam byli předloni a říkali, že je tam atmosféra jako u nás v nějakých sedmdesátkách; že takhle zvenčí to vypadá náramně, to ano, ale lid je kapánek ouzkostný. Ale to je jejich věc, to si musí uspořádat sami.

Jaris
22. 12. 2022 22:23
Odpovědět  Albi

Kdyz to tak vezmu, v Iranu jsou zeny skutecne obleceny mozna az moc, zatimco zapadnim zenam by neskodilo se trochu vic priodit, aby nevypadaly jako prodejne stetky.

Pavel K
22. 12. 2022 23:22
Odpovědět  Jaris

Tak spoustě ženám to dělá dobře když můžou provokovat a pak po očku sledují, jak si slabší jedinci v koutě okusují nehty. Na druhou stranu, když ta žena má co ukazovat, tak ať ukazuje i pro ostatní. Když je někdo lakomí není to hezká vlastnost. Mě se líbí, když se žena umí hezky obléci a upravit. Na adresu plnějších tvarů, tam obyčejně ztrácí některé i poslední zbytky soudnosti.

Autor
22. 12. 2022 22:53
Odpovědět  Albi

Jin ý kraj, jiný mrav. Ldo vůbec tvrdí, že to “naše” je nejlepší? Jsou to zvyky, které nás odchovaly díky našim předkům. Zatímco tam, v Rusku, v Číně, v Indii, ve Vietnamu atd. atd. snaží stavět a budovat i na základě svých zvyků, ma si je necháváme ničit, zatracvat, likvidovat vše co bylo normální. Jsme normální my nebo oni?
Když se zamyslíte, pak na ženě je nejkrásnější mužova fantazie, představivost. Ještě před třemi generacemi, když žena povytáhla sukni a ukázala kotníček, muž se mohl zbláznit. Dnes kdyby se ženy promenádovaly u nás nahé, jednak by to byl často – promiňte, ale je to tak – třasavý hnus-sulc o váze nad limit a jednak by si toho všiml v podstatě třeba v létě málokdo hned … Ženy aby získaly rovnooprávnost, ztrácí moc nad muži, ztrácí tím svůj skutečný a přirozený vliv na svět kolem. Navíc se mnohé ženy ukázaly – opět s prominutím – totálně blbé a také velmi často kruté.

201813072159459.jpg
Albi
22. 12. 2022 23:48
Odpovědět  Peter 008

Proti tomu já nic nemám – tedy s jedinou výjimkou – v rámci “rovnoprávnosti” by ženy (ale třeba i muži) z muslimských zemí měly odhodit své zvyky (resp. příkazy víry), když totéž žádají od cizinek.
Pak by bylo všechno OK.
A na to jsem chtěla poukázat – že to nemusí být někdy až taková idyla obdivovat okolí a při tom třeba pociťovat nějaké nezvyklé omezení.

Ale nikdy jsem v takové zemi nebyla, takže vycházím jen ze zpráv nejen mainstreamových o nespokojenosti mnoha tamních žen, kterým takové tradice už nevyhovují.

Administrátor
P.A.Semi
23. 12. 2022 00:12
Odpovědět  Albi

Rovnoprávnost je zednářský marxistický blud…

Proč by se oni měli zkazit jen proto, že my jsme také zkažení ?

Markýza
23. 12. 2022 09:17
Odpovědět  P.A.Semi

Rovno-právnost je zednářský blud?? No to mi tedy vysvětlete, absolutně nerozumím.
A to jsme ještě nenadhodili rovno-cennost………..

Jaris
23. 12. 2022 11:52
Odpovědět  Markýza

Markyzo. muz a zena se maji doplnovat a ne mezi sebou soutezit.

Markýza
23. 12. 2022 12:46
Odpovědět  Jaris

Jak souvisí rovno – právnost se soutěží?? Rovno-cennost dokonce jen podporuje vaši myšlenku, se kterou mimochodem naprosto souhlasím.

Albi
24. 12. 2022 00:47
Odpovědět  Markýza

Přesně tak, markýzo.
Rovno – právnost si mnozí pletou s totožností a dnes už dokonce s genderovou záměnou – což je už úplně jiná právní kategorie.

Jaris
24. 12. 2022 09:07
Odpovědět  Albi

Co porad mate s tou rovnopravnosti? Dnesni zeny maji sva prava a nemohou si rozhodne stezovat.
Muz a zena jsou dva naprosto odlisni jedinci, ktere nelze srovnavat.
Ony ty zeny jsou take v te sve utkvele rovnopravnosti dost vybirave. Na tezke fyzicke prace je moc nenachytate. Kdyz tedy rovnopravnost, tak ve vsem, Sup s zenami do dolu farat uhli, ci uran. Zednicina nebo instalaterstvi a mnoho dalsich ‘cernych remesel’ jsou rovnez chude na zenske osazenstvo.
V mnoha pripadech dnesni doby zena vydelava vic nez jeji muzsky spolupracovnik nebo partner.
Dnes nikdo chlapum nenadrzuje. Pri rozvodovem rizeni vetsinou projdou s odrenyma usima a prazdnou srajtofli.

Markýza
24. 12. 2022 09:24
Odpovědět  Jaris

Máte pravdu stran rovno – právnosti. Tady u nás. Ovšem proč do práv motáte uran a uhlí……no, vaše věc.
Rovno – cennost musíme ovšem ještě kapku doladit, to se mnou jistě budete souhlasit.
Jenže tahle debata o rovno – právnosti vznikla kolem muslimského pohledu na ženy, takže naše právo s tím nemá co dělat.

Markýza
24. 12. 2022 09:20
Odpovědět  Albi

Aha – no to mě nenapadlo, díky. Zdá se mi, že ta slova jsou tak jasná, že jasnější být nemůžou.

23. 12. 2022 17:21
Odpovědět  P.A.Semi

To mě namoutěduchu nenapadlo, že předkřesťanské a ranně křesťanské Irsko se k rovnoprávnosti dopracovalo přes študium marxismu. Dobře udělali Anglové a anglosasové obecně, že jim do toho hodili vidle a naučili je správným křesťanským pořádkům.

katango
22. 12. 2022 23:49
Odpovědět  Albi

Tam zrovna bych bejt nechtěla. Chtěla bych to doma, ale nikam by se to nevešlo!

katango
22. 12. 2022 23:49
Odpovědět  Albi

Jo a šortky nenosím. V teple nosím dlouhý šaty.

janle57
22. 12. 2022 09:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Irán se svojí armádou může kdykoliv přerušit veškerou produkci a export ropy z oblasti
Blízkého východu,to je totální ekonomický konec amerických soudruhů a jejich podržtašek
jménem EU,pokud se situace s Ukrajinou vyhrotí, Irán to udělá,100% jsou tak s RF již
domluveni.Která pak země,závislá na dovozu plynu a ropy,vést nějakou válku? Možná
tak od PC, dle vzoru našich čummobilů ze Seznamu.

Frank
22. 12. 2022 09:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Zdá se, že je to další dobrá zpráva. Zatím si na blízkém východě dělal Izrael co chtěl včetně okupace cizího území a zabíjení civilistů, ale tomu bude brzy konec. Írán není Irák a na něj si USA netroufnou. Jinak by už tam dávno američtí teroristé byli. Zkrátka ve světě začíná být rovnováha a státy jako USA, Izrael a další si už nebudou moci dělat, co desetiletí dělaly, protože si to mohly dovolit. Afričané vyhánějí Francouze, přiklánějí se k Rusku a tak to bude pokračovat všude v normálním světě. Ale ne v nenormální Evropě, dokud ve vedení budou samí šmejdi a vlastizrádci. Ale nic netrvá věčně a snad se toho ještě dožiju, kdy šmejdi jako je Lejnová, Borrell, Fialenko a spol budou postaveni před soudy.

22. 12. 2022 10:37

Ještě trochu víc k tělu, tak jako to uměl GW.

Biden-Zelensky.jpg
22. 12. 2022 10:38
Odpovědět  primak

Jedno oko nezůstalo suché…

Havel-bush.jpg
Gales
22. 12. 2022 10:54
Odpovědět  primak

Jak Pánenka Mária.

František Rýpal
22. 12. 2022 11:06
Odpovědět  primak

Který si blahem cvrnknul do gatí? Nejspíš oba.

Markýza
22. 12. 2022 14:27
Odpovědět  primak

Joho…………..Zelinka – tatí, von mě nechce nechat vyhrááát! Řekni mu něcoo! Biden – neboj synku, já mu domluvím.

Markýza
22. 12. 2022 15:39
Odpovědět  Markýza

A tahle následuje:
já věděl, že je na tebe spoleh, táto! Seš dobrej chlap!

ZELENSKYJBIDEN-755x340.jpg
Markýza
24. 12. 2022 09:00
Odpovědět  Markýza

A takhle to skončilo………………………

https://www.youtube.com/watch?v=1ix7or9tNIM

Markýza
24. 12. 2022 12:24
Odpovědět  Markýza

Takhle :-)))

320984255_1381167142422327_1502024090884295984_n.jpg
me2d44
24. 12. 2022 13:29
Odpovědět  Markýza

To je problém: USA i Pampers dovážejí z Číny – asi se zpozdila dodávka. Ale vystihuje to přesně to, co Zelený šašek v USA získal. Pár Patriotů (které na Ukrajinu možná ani nedorazí, 45 miliard – ty převážně půjdou americkému zbrojnímu průmyslu a příslib, že se o svoji budoucnost musí Ukrajina postarat sama – neberte to!

Markýza
24. 12. 2022 13:42
Odpovědět  me2d44

Dokonce prý jen jednoho tohohle patriota. S tím, že trvá nějakých pět měsíců, než se k tomu vycvičí obsluha. A s tím, že je to statická mašina, která se dá dnadno zaměřit…..no jasně, neberte to.

Markýza
24. 12. 2022 13:57
Odpovědět  me2d44

Právě tu poslouchám Svatoše, který teda ty patrioty naprosto znectil. Prý už je nechtěli ani Saudové, protože to nedokázalo sundat ani samodomo jemenské drony. Plus další chybky v systému.

Gales
22. 12. 2022 11:00

Tam je pěkně jako v Krumlově.Sem myslel že tam žádná cizí banka není. A ona je tam rakouská.

Pavel K
22. 12. 2022 14:13
Odpovědět  Gales

🤣 🤣 🤣 🤣 👍 👍 👍 🙋‍♂️

Gales
22. 12. 2022 11:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak se může paša Erdogan vzdát myšlenky na osmanskou říši. A Kedmi může radit v Knesetu jak z toho.

José
23. 12. 2022 13:20
Odpovědět  Gales

Osmanská říše zahrnovala, když pominu evropské državy, dnešní Sýrii, Izrael, Jordánsko, Irák, nikoli však Persii, ti byli s Osmany s neustálém střetu, stejně jako u nás Rakouské císařství. Dokonce nějaký perský šáh nabízel společný útok proti Osmanské říši, že by ji napadli hned ze dvou stran, ale pak z toho díky nějakému politikaření sešlo.

Gales
23. 12. 2022 17:33
Odpovědět  José

Čo bolo,bolo. Terazky je všetko iné.

josef
22. 12. 2022 11:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby to nebyli muslimové. I když křesťané, tedy spíše ti co se ke křesťanství hlásí a parazitují na něm, jsou také pěkná sbírka neřádů. A jedinou pojistkou před USA a Izraelí jsou jaderné zbraně.

unor 2022
22. 12. 2022 12:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Litovat opilce valejiciho se ve skarpe? Proc?
Kdyz se nezna mira, dopadne se jako USA.
Mohly alespon trochu dustojne usnout s hlavou na vinem politem stole. Takto jim zbude jen ta skarpa.

22. 12. 2022 13:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Na YT je pár videu o Iránu, aniž by to bylo politicky zabarvováno. Jeden z nich je od francouzské TV5 v rámci pravidelných Krásných Úniků, reportáží ze světa, provázeno sympatickou paní, bez jakýhokoliv politického komentáře: https://www.youtube.com/watch?v=YKbPDrRRizk

Pavel
22. 12. 2022 14:10
Ohodnotit příspěvek :
     

no když iránský jaderný program je tak pomalý a zdlouhavý a né jenom jejich tak je pro mě záhadou jak mohli američané za necelé čtyři roky udělat funkční bombu opravdu časově to hodně nesedí a to pracovali rovnou na dvou typech a to nejsem konspirační šílenec https://en.wikipedia.org/wiki/Manhattan_Project

Editor
23. 12. 2022 00:15
Odpovědět  Pavel

Manhattan měl personální obsazení absolutní špičky fyziků z celého světa, prakticky neomezené zdroje financí a hlavně neexistovaly satelity, které opravdu hodně najdou a nebyla Mezinárodní agentura, která po celou dobu platnosti té dohody s USA měla neustálý dozor a je dost výrazný kazišuk. Sem tam nějaký atentát na fyziky a jedno k druhému zabrzdí dost. Uranu má dost, ale uranovou hlavici na raketu pokud vím nikdo dosud nedal. Na výrobu plutonia je třeba reaktor a v jediné jaderné elektrárně je pouze jeden reaktor VVER, který je pod silným dohledem právě té agentury. Navrch je podezírám, že mají zbraň hotovou, jenom nevyzkoušenou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Mike
22. 12. 2022 17:45

Jen bych k tomu chtěl dodat, že se jedná o úryvek z filmu Nikity Michalkova – Lazebník sibiřský. Naprosto vynikající Film s velkým “ef”, kterému holyúdská produkce nesahá ani po kotníky. Udělejte si tři hoďky času a zkoukněte ho, nebudete litovat. Možná i pochopíte, proč ruský národ nelze porazit.

Markýza
22. 12. 2022 18:24
Odpovědět  Mike

Lazebníka jsem neviděla, poslední ruský film, co jsem viděla byl Svéráz národního lovu a to byla teda bomba :-)))

23. 12. 2022 08:41
Odpovědět  Mike

Nepochopil jsem, kde je ten úryvek z filmu?

Jaris
24. 12. 2022 09:27
Odpovědět  Mike

Mike
Vcera jsem se na film Lazebnik sibirsky podivala. Bohuzel, rusky umim jen cist, ale mluvena rustina je na me prilis rychla. Titulky v anglictine byly opravdu mizerne a nedostacujici sledovat konverzace hercu. Vetsinou jsem se musela domyslet, o co vlastne slo. Fatalni milostny vztah mezi lehkovaznou americankou Jane a ruskym kadetem Alexejem, ktery vztah s Jane bral smrtelne vazne, mu nakonec zkazil cely karierni i osobni zivot. V tom filmu je znazornen americky pokriveny ulisny charakter, ktery jde za vlastnim cilem i pres mrtvoly, zatimco Rus bere vsechno velmi vazne a neni schopen uskoku a podvodu. To se deje i v dnesni dobe pri jednanich mezi Ruskem a zapadnimi zememi.

José
23. 12. 2022 13:12
Ohodnotit příspěvek :
     

V tomto fandím Íránu. A toto je taky důvod, proč se tam pokusili o další “barevnou” revoluci. Ještě před pár lety se US sionisté chvástali, že napadnou Irán, ale už tenkrát jim došlo, že v tom případě bude zničen Izrael, protože se na něj sesype desetitisíce raket najednou a tomu žádná PVO neodolá. A proto musí mít Irán jadernou zbraň, aby odolal těm hajzlům, kteří ji sami použili a neváhali by napadnout daleko více států kdyby se sami nebáli.

24. 12. 2022 02:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Jistě, proč se celý Západ vždy diví, že někde – na základě jejich sankcí – dojde k mohutnému rozvoji? Tohle prostě nevymyslíš. Neznalost dějin dnešních tzv. “elit” je zoufalá a neskutečná. Prohlášení chorvatského ministra zahraničí o “nejslabší garnituře evropských politiků v dějinách” je ještě hodně diplomatické.
Kdy docházelo k největšímu technickému rozmachu a vývoji? Ať to bylo kdekoliv a kdykoliv, bylo to v době nouzových situací – typicky válek? Proč? Jednoznačně proto, že v době války dochází k mobilizaci společnosti, nárůstu vlastenectví a loajality k vlastní zemi. Podotýkám, že lidé v dané zemi musí považovat válku za správnou a spravedlivou. Jak je možné, že naprosto zdevastovaná a chudá země jako KLDR (tak je nám líčena mainstreamem) dokáže vyvinout balistické rakety s jadernou náloží? Jak je možné, že “zaostalé, zlé, zbídačené” Rusko (dle mainstreamu) předběhlo technicky celý kolektivní Západ? A to v okamžiku, kdy Rusko je téměř bez dluhů a Západ je zadlužený víc než rozvojové země? Jediné reálné vysvětlení je takové, že v těchto zemích dochází k daleko spravedlivějšímu systému přerozdělování prostředků státu. Stále slyšíme – ruští oligarchové. Ano bezesporu jich tam pár je, ale kolik je v USA a EU? Slyšíme o korupci v totalitním ruském státě. Bezesporu, ale podívejme se na korupci v EU – násobně vyšší než v Rusku. Proč je vedení EU Ukrajina tak blízká? Protože mají společné korupční a mocenské zájmy. Dnes je EU mnohem větší totalita než Rusko!!!