politika

Glazjev a Dilma rozhoupají loď

Pepe Escobar: Tři klíčová poselství z Petrohradu globální většině

V roce ruského předsednictví BRICS muselo Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum (SPIEF) přinést něco zvláštního.

A stalo se: více než 21 000 lidí zastupujících ne méně než 139 národů – skutečný mikrokosmos globální většiny, diskutující o každém aspektu směřování k multipolárnímu, multimodálnímu (moje kurzíva) polycentrickému světu.

St. Petersburg, kromě vytváření a spřádání osobních a profesních kontaktů a zběsilého uzavírání obchodů – transakce v hodnotě 78 miliard dolarů za pouhé tři dny – vytvořil tři vzájemně provázaná klíčová poselství, která již rezonují v celé globální většině.

Zpráva číslo jedna:

Prezident Putin, „evropský Rus“ a skutečný syn tohoto oslnivého, dynamického historického zázraku na Něvě, přednesl na plenárním zasedání fóra mimořádně podrobný hodinový projev o ruské ekonomice.

Klíčové: když kolektivní Západ zahájil totální ekonomickou válku proti Rusku, stát-civilizace otočil role a umístil se jako 4. největší světová ekonomika podle parity kupní síly (PPP).

Putin ukázal, že Rusko má stále potenciál zahájit ne méně než devět rozsáhlých – globálních – strukturálních změn, totální úsilí zahrnující federální, regionální a komunální sféru.

Ve hře je vše – od globálního obchodu a trhu práce po digitální platformy, moderní technologie, posilování malých a středních podniků a zkoumání dosud nevyužitého fenomenálního potenciálu ruských regionů.

Bylo zcela jasně řečeno, jak se Rusku podařilo překonat – nelegitimní – sankční tsunami a vytvořit silný, ​​diverzifikovaný systém orientovaný na globální obchod – a zcela spojený s expanzí BRICS. Státy přátelské k Rusku již tvoří tři čtvrtiny obchodního obratu Moskvy.

Putinův důraz na zrychlenou snahu globální většiny o posílení suverenity přímo souvisel s kolektivním Západem, který dělá to nejlepší – spíše nejhorší – aby podkopal důvěru ve vlastní platební infrastrukturu.

A to nás vede k… Glazjev a Dilma rozkývají loď.

Zpráva číslo dvě:

Ta byla pravděpodobně hlavním průlomem v St. Petersburgu. Putin uvedl, jak BRICS pracuje na své vlastní platební infrastruktuře, nezávisle na tlaku/sankcích ze strany kolektivního Západu.

Putin měl zvláštní schůzku s Dilmou Rousseffovou prezidentkou Nové rozvojové banky BRICS (New Development Bank, NDB). Hovořili podrobně o vývoji banky – a především, jak později potvrdila Rousseffová, o “Jednotce”, jejíž hlavní principy poprvé odhalil exkluzivně Sputnik: apolitická, transakční forma přeshraničních plateb navázaná na zlato (40 %) a měny BRICS+ (60 %).

Den po setkání s Putinem měla prezidentka Dilma ještě důležitější schůzku v 10:00 v soukromé místnosti na  SPIEF se Sergejem Glazjevem, ministrem pro makroekonomii v Eurasijské hospodářské unii (EAEU) a členem Ruské akademie věd.

Glazjev, který dříve poskytl plnou akademickou podporu konceptu Jednotky, vysvětlil prezidentce Dilmě všechny podrobnosti.

Oba byli se setkáním nadmíru spokojeni. Rozzářená Rousseffová prozradila, že už o Jednotce diskutovala s Putinem. Bylo dohodnuto, že v září se bude v NDB v Šanghaji kvůli ní konat zvláštní konference.

To znamená, že nový platební systém má každou šanci být projednán během summitu BRICS v říjnu v Kazani a přijat současným BRICS 10 a v blízké budoucnosti rozšířeným BRICS+.

Nyní k…

Zpráva číslo tři:

Samozřejmě je o BRICS – všichni, včetně Putina, zdůraznili, že organizace se výrazně rozšíří. Kvalita zasedání souvisejících s BRICS v Petrohradě ukázala, jak globální většina nyní stojí na historické křižovatce a zažívá jedinečný historický okamžik – s reálnou možností poprvé za posledních 250 let vstoupit naplno do strukturální změny světového Systému.

A nejde jen o BRICS.

V Petrohradě bylo potvrzeno, že ne méně než 59 zemí – a jejich počet stále roste – plánuje vstoupit nejen do BRICS, ale také do Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) a Euroasijské ekonomické unie (EAEU).

Není divu: tyto multilaterální organizace nyní konečně zaujaly vedoucí pozici ve směřování k multimodálnímu  (moje kurzíva) světu – a abych citoval Putina v jeho projevu – „harmonickému multipolárnímu světu“.

Nejlepší relace pro další reference

Vše výše uvedené bylo možné sledovat živě během zběsilých dvou a půl dnů diskusních fór. Zde jsou příklady toho, co bylo pravděpodobně nejpoutavější.

Vysílání bude velmi užitečné jako reference do budoucna – po summit BRICS v říjnu a dále.

severní mořské cestě a arktické expanzi. Nejlepší motto sezení: “Potřebujeme ledoborce!”

Zásadní diskuse k pochopení toho, jak současné globální obchodní řetězce již nejsou spolehlivé a jak je severní cesta rychlejší, levnější a spolehlivější.

obchodní expanzi BRICS.

cílech BRICS pro skutečný nový světový řád.

O 10 letech EAEU.

užší integraci mezi EAEU a ASEAN .

Kulatý stůl BRICS+ o mezinárodním severojižním dopravním koridoru (INSTC).

Tohle zasedání bylo obzvláště důležité. Klíčovými aktéry INSTC jsou Rusko, Írán a Indie – všichni členové BRICS. Aktéři na okraji, kteří budou profitovat z INSTC – od Kavkazu po střední a jižní Asii – již mají zájem být součástí BRICS+. Klíčovou postavou tohoto zasedání byl Igor Levitin, jeden z hlavních poradců Putina.

Velkém Eurasijském partnerství (GEP).

Šlo o zásadní diskusi o tom, co je eminentně civilizačním projektem – na rozdíl od kolektivního vylučovacího přístupu Západu. Diskuse ukazuje, jak se GEP propojuje s ŠOS, EAEU a ASEAN, a zdůrazňuje nevyhnutelnou komplementaritu dopravy, logistiky, energetiky a struktury plateb v celé Eurasii.

Glazjev, místopředseda vlády Alexej Overčuk a bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová – vždy velmi ostrá – byli klíčovými účastníky. Extra – ohromující – bonus: Adul Umari, úřadující ministr práce Talibanu v Afghánistánu, jedná se svými partnery z Eurasie.

filozofii multipolarity.

Koncepčně tato relace interaguje s relací GEP. Nabízí perspektivu stručného mezicivilizačního dialogu v rámci BRIC+. Mezi účastníky jsou Alexandr Dugin, nepotlačitelná Maria Zacharova a profesor Zhang Weiwei z univerzity Fudan.

Polycentricitě.

To zahrnuje všechny instituce globální většiny: BRICS, ŠOS, EAEU, SNS, CSTO, CICA, Africká unie, obnovené Hnutí nezúčastněných zemí (NAM). Glazjev, Maria Zacharova, senátor Puškov a Alexej Maslov – ředitel Institutu asijských a afrických studií Moskevské státní univerzity – diskutují o tom, jak vybudovat polycentrický systém mezinárodních vztahů.

Projekt Ukrajina čelí zkáze…

Nakonec je nevyhnutelné porovnat – nadějnou, příznivou – náladu na SPIEF s hysterií kolektivu Západu, když Projekt Ukrajina čelí zkáze. 

Putin to řekl zcela jasně: Rusko zvítězí, ať se děje cokoliv. Kolektivní Západ může oživit „istanbulské řešení“, jak poznamenal Putin, ale upravit „na základě nové reality“ na bojišti.

Putin také obratně zneškodnil veškerou prefabrikovanou, nesmyslnou jadernou paranoiu zamořující atlantické kruhy.

Přesto to nebude stačit.

Na přeplněných chodbách SPIEF a na neformálních setkáních bylo naprosté povědomí o zoufalství hegemona poháněném válečným štvaním maskovaném jako „obrana“.

Neexistovaly žádné iluze o tom, že současná demence vydávaná za „zahraniční politiku“ sází na genocidu nejen v zájmu „letadlové lodi“ na Blízkém východě, ale především proto, aby podrobila globální většinu.

To by mohlo zvýšit vážnou možnost, že globální většina potřebuje vybudovat vojenskou alianci, aby odradila tuto – plánovanou – globální válku.

Rusko-Čína, samozřejmě, plus Írán a věrohodné arabské odstrašování – s Jemenem, který ukazuje cestu: to vše se může stát nutností.

Globální majoritní vojenská aliance se bude muset projevit tak či onak: buď před – nadcházející, plánovanou – katastrofou, aby ji zmírnila; nebo poté, co totálně ponoří západní Asii do zrůdné, kruté války.

Je alarmující, že můžeme být na pokraji dosažení tohoto bodu. Ale alespoň Petrohrad nabídl záblesky naděje.

Putin: “Rusko bude srdcem multipolárního harmonického světa.” Takto zakončil hodinový projev.

https://1url.cz/n1eRe

sdílet na

11 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Autor
19. 6. 2024 00:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Přijetí nové měny znamená začátek definitivního konce současného koloniálního systému v jakékoli podobě, kdy dolar rostl i na tom, že se obchodovalo jinde úplně mimo USA a právě jen jím (všechny měny se přepočítávaly na dolar). Tohle je mnohem větší kalibr, než kdyby se země osvobozovaly jen vojensky. Západní bankéři by pak nemohli kontrolovat nic, a ani by nemohli vědět, co se kd nakupuje a prodává. To si uvědomuje málokdo, že zvláště digiplatby jsou vbysledovatelné až ke kořeni. Nejde ani tak o jednotivce, ale o makrochování, tj. podobně tomu, co vyvádí s našimi údaji takoví pomocníci koncetráčníků jako Google, Youtube a prakticky všechny soc. sítě. A málokdo si také uvědomuje, že stačí žádost tajných služeb, či “jen” policie a konkrétní účty se “otevřou” naprosto legálně.
Také to znamená, že prakticky všichni novopečení absoloventi za posledních dvacet let prakticky všech dnešních škol jsou v perdeli, protože se bude muset začít tady na Západě znova, za své a díky zničenému průmyslu od podlahy … protože koloniální zdroje prostě nakonec nebudou ani tady zprostředkovaně … teda pokud neklesneme na úroveň lovců mamutů …

Gales
19. 6. 2024 09:23
Odpovědět  Peter 008

Zloduši pláčou a nemajetným to nevadí.

ijn
19. 6. 2024 09:54
Odpovědět  Peter 008

ČSFR nejmenší země světa byla s SSSR=RF partnerem v oblasti mírového využívání řízené štěpné reakce a vyráběla a budovala vlastními silami (pod dohledem specialistů z SSSR) jaderné elektrárny, dodávala do Koreje tryskové stavy a učila Korejce jejich využití,….dnes se sotva zmůžeme na míchání betonu pro Dukovany,….jsme v konci po Klausovo perestrojce liberální demokracií,….ale vyrostla nám řada oligarchů, co kupují podíly v Thyssen Stahl a domácí NHKG nechávají padnout, lidé bez práce…….neurvalé prostředí podvodů KoZa končí,….a to je dobře, ale ČR je zatím jeho hrdou součástí,…..jak tupá hovada nás vedou 30 let!!!

ryba
19. 6. 2024 14:24
Odpovědět  ijn

Já si naopak myslím, že rozbití RVHP a rozpuštění WS, a s tím i celého bloku soc.států, bylo tím DŮLEŽITÝM impulsem (spouštěčem) úvah o novém svět. uspořádání.

ryba
19. 6. 2024 14:28
Odpovědět  ryba

Jen doplním: Jsem absolutně dezorientován úvahami o DIGI měně – to na mně působí jako z louže pod okap ?!

František
19. 6. 2024 15:27
Odpovědět  ryba

Váš názor vám nehodlám vyvracet, i když je naprosto mylný. A ta slavná hadráková revoluce způsobila jen ten současný marast. Tehdy už byl KoZa téměř v koncích a zničení soc. bloku je znovu postavilo na nohy, protože zase měli co a kde krást. Dnes už vykradli i nás, proto ta válka na Ukrajině.

delnas
19. 6. 2024 23:45
Odpovědět  František

Nejsem cimprdlich”” a snesu vic nez ostatni…ale Frantisku…nedalo by se to napsat vic slusne?””” come on….
Ryba to urcite nemysli spatne…potrebuje spis podat pomocnou ruku…..

Slovák
19. 6. 2024 13:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Harmonický multipolárny svet- povedal prezident Putin…A ja tvrdim dlhé roky, že Čína dlhodobo hlása do sveta že chce aj doma v Číne vybudovať HARMONICKÚ SPOLOČNOSŤ! Už po roku 2000 som dostaval bulletin z RCI( Radio China International), kde písali o ich planoch Číny a sveta! Vyhral som niekoľko cien z tohoto radia, tým že som rozlúštil luni-solarny kalendar v ich terakotovej armade, a aj hrobku Lady Tao z Ma-wang-dui, že bola zasvätená ” zlatému veku” Číny, ktorý príde po tomto veku!

PřemekJ
19. 6. 2024 16:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Globální změna se děje za pochodu. U nás se o ní vůbec nemluví a nepíše, což znamená, že se jí vrchnost právem obává. Nastává čas nahradit neschopnou vrchnost schopnou osádkou ve prospěch celé naší země.

23. 6. 2024 21:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Albi

23. 6. 2024 22:05
Ohodnotit příspěvek :
     

č. 2  Albi