politika

Gilbert Doctorow: Rusko bude považovat odeslání F16 na Ukrajinu za agresi, která aktivuje dohodu o vzájemné obraně se Severní Koreou

Gilbertdoctorow, 19. června 2024

V dohodách, které podepsali ruští a severokorejští vůdci po 5 hodinách individuálních rozhovorů a 90 minutách rozhovorů za účasti jejich vládních delegací, je mnoho prvků. Netřeba dodávat, že tyto následné dohody o „všezahrnujícím strategickém partnerství“ nebyly výsledkem tohoto jednoho dne, ale intenzivní práce obou stran na různých administrativních a výkonných úrovních od návštěvy Kim Čong-una na ruském Dálném východě před devíti měsíci.

Dovolte mi, abych to zkrátil a uvedl zde nejpřekvapivější vývoj, který se objevil v projevu Vladimira Putina po ceremoniích podpisu, jak je uvedeno v názvu výše, který uvádím k této eseji.

Vladimir Putin poznamenal, že Partnerství má vojenskou složku, která potvrzuje, že každá strana přijde té druhé na pomoc, pokud bude napadena. Pak se zcela bezdůvodně zmínil o nadcházejícím nasazení stíhaček F-16 ze strany zemí NATO, aby přes ukrajinské území pronikly hluboko do srdce Ruské federace.

Srovnání těchto dvou bodů v jeho projevu nenechává žádné pochybnosti pro ty z nás, kteří jsme vyškoleni jako sovětologové, o tom, že Putin považuje to, co se NATO chystá udělat na západních hranicích, za samotný akt agrese, který spustí strategické partnerství Ruska se Severní Koreou a seznámí Spojené státy s živou hrozbou pro americké vojenské základny v Koreji, Japonsku a v širším regionu.

Zda se rozhodneme považovat tento scénář za „symetrickou“ nebo „asymetrickou“ odpověď, je vedlejší. Konečný výsledek bude jistě stejně účinný při probuzení pitomců ve Washingtonu, DC, v Bruselu, Londýně a Berlíně a objasní jim, že Rusko to myslí vážně, neblafuje a může kdykoli způsobit masivní zničení vojenských zařízení USA a Západu, pokud dojde k další eskalaci války na Ukrajině.

Na nedávno konaném Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru Putin vystoupil proti politologovi Sergeji Karaganovi, který více než rok vyzývá Rusko k taktickému jadernému úderu v Evropě, aby otřáslo arogantním Západem, který pošetile věří ve svou nezranitelnost a výjimečnost. Zdá se, že Vladimir Vladimirovič dnes pouhým tahem pera dokázal totéž bez ztrát na životech a bez otevření Pandořiny skříňky jaderných zbraní.

Putování pana Putina po východní Asii dnes nekončí (článek publikován před návštěvou Vietnamu, pozn.red.). Naopak má namířeno dále do Vietnamu, kde lze očekávat další dohody, které dají mat AUKUSu a jihokorejsko-japonskému gambitu pánů Bidena, Sullivana a Blinkena. Mysleli si, že se jim ve svém prvním funkčním období podařilo „zadržet“ Čínu a Rusko. Nyní se ukazuje, že toto masivní úsilí lapit, vydírat a jinak ovládnout americké „spojence“ v Pacifiku vytvořilo pouze aktualizovanou verzi Maginotovy linie, která nepřežila německý nápor.

A tak, dámy a pánové, poděkujme všichni našim šťastným hvězdám, že v dnešní době trpaslíků a zbabělců v čele států v Evropě a Severní Americe existuje alespoň jeden rozumný a odvážný vůdce, který zachrání situaci.

Gilbert Doctorow

Politolog Gilbert Doctorow:

[Jaký je podle vás význam cesty prezidenta Putina do Severní Koreje tento týden?]

Tato cesta změnila svět. Myslím, že udělal hodně, aby nám zachránil krk, protože bez ohledu na to, jak se to líčí v médiích, v Pentagonu jsou lidé, kteří tento výlet pochopili stejně jako já. Konec hry.

Myslím, že znemožnil neokonům, kteří řídí ministerstvo zahraničí a Bidenovu administrativu obecně, aby dosáhli toho, co považovali za snadný zásah. Rusko touto návštěvou potvrdilo svou přítomnost v Tichém oceánu a připomnělo světu, že západní Evropa a NATO mají co do činění s poloostrovem na euroasijském kontinentu, poloostrovem. A že území na východ od zemí NATO je obrovské, populace je obrovská, 1,5 miliardy v Indii, 1,4 miliardy v Číně a tak dále.

t.me/dimsmirnov175/73728

sdílet na

Souhlas
Upozornit na
13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Autor
25. 6. 2024 01:50
Ohodnotit příspěvek :
     

v Pentagonu jsou lidé, kteří tento výlet pochopili stejně jako já. Konec hry.

Možná že jsou, ale otázkou je kdo doopravdy přijímá řešení. A tu bych “pochopení hrozby” neviděl tak jednoznačně. Minimálně rok a půl je jasné, že neexistuje reálná možnost porazit Rusko. Jediné na co se Západ zmůže je terorismus, jehož vlna právě probíhá v Rusku Crocus City Hall, Dagestán a co bude zítra? Ne, Rusko a ani jeho většinu obyvatel to nezastaví ani moc neovlivní, “jen budou umírat lidé” …
Navíc Západ (nebo spíše jeho skrytí skuteční “vládci”, mocní, vsadili až příliš mnoho, aby se jen tak zastavili. Bude muset být – pro jejich zastavení – názorná ukázka.
A pokud by se teď všechno zastavilo, byl bych ve střehu. Již několikrát v dějinách byly jen přestávky a podobné konflikty nikam nemizeli. Jako prozatím poslední případ lze považovat přestávku ve 20. století mezi dvěma částmi jedné velké světové války, kdy si Západ vychoval v Evropě Hitlera a je také třeba si uvěšomit, že ne zdaleka jen jeho. Musollini, Franco, atd. a také stejná hnutí byla i ve Francii, bylo i u nás – ano !!, měli jsme tu tehdy fašistickou stranu, no “jen” nebyla u moci, bylo to i v Anglii, atd.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
25. 6. 2024 08:36
Odpovědět  Peter 008

Myslím , že ti , co podporují nacismus s ním zdílejí stejnou ideologii, podporují ji finančně,politicky, zbrojně , v médiích jsou stejní , jako Musollíni, Franco. Nacisté!! ANO píši o Pávkovi a stranách v pětikolce.Vychováni hnědě na západě.Válka trvá , jak jsi napsal. Bylo jisté mezidobí.
V Českých médiích se neustále opakuje ,, president Ukr. Zelenský”-presidentem už není-!!! ,, agresor “v Doněcku a Luhansku-Ukr. armáda tam pokračuje v osvobozování…- od,, agresora! Do kelu , kdo je agresor -? To jsou republiky patřící k RF. Takže RF osvobozuje své území ! A krádeže ruského majetku? Svobodný obchod-sankce! Pšá, howg…dělá se mi špatně s podkopáváním pravdy a mezinárodního práva včetně Úmluvy OSN o Právu na sebeurčení!

krůtí brko
25. 6. 2024 02:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Před 9 měsíci jsem sledoval reportáž severokorejské televize z Kimovy návštěvy v Rusku. Ukázali mu úplně všechno, co chtěl vidět. Nic před ním netajili, panovalo ovzduší naprosté důvěry. Z toho, co ti novináři říkali, nepřímo vyplývalo, že Korea dostane od Ruska všechno, co potřebuje ke své obraně. Všechno. Výhodou pro Rusko je, že Kim je možná jediný politik na světě, který je do USA schopen bez slitování poslat všechen svůj jaderný arzenál.

Stan
25. 6. 2024 17:08
Odpovědět  krůtí brko

Souhlasím s tebou !!!

Ladislav 💤
25. 6. 2024 17:27
Odpovědět  Stan

👍👍👍👍👍já taky, vyhladit do zlo z map!

All
25. 6. 2024 03:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Podle starých pověstí Perun otevčel mezihvězdnou bránu do podsvětí,kde nahnal zbytek poděsů,podobných těm dnešním, ukrývajících se pod závojem svobody a demokracie co loupí,kradou a zabíjejí.Někteým se podařilo utéct,zůstat a znovu zamořit planetu zlem,jako u předešlé civilizace.Na prahu globálních planetárních změn plánovali uchopit moc a totálně vládnout celé planetě po vytvoření jediné světové vlády se zbytkem ,,Transhumanoidů-otroků” a robotů,kteří by jim sloužili. Dopustili se ale nejhoršího zločinu na lidech a přírodě,začali nabourávat a ničit DNA,základ biologického života na Zemi tvořený po mnoho tisíciletí.Ale tohle svinstvo Vesmír neodpouští a mnozí lidé se nepoučili,včetně horlivých vakcinátorů a jejich hloupých kývačů,co dobrovolně nasazovali roušky,aby nedýchali,cpali se jedy a nechali se zotročovat za příslib předhozeného mlsu od svých pánů. Nyní je na tahu Rusko a nové ,,Perunovy šípy”,které má na ochranu Země před predátory.Planeta bude takjakotak očistěna a zlo opět vyhnáno do podsvětí i se svými kývači,rouškaři a náhončími z fialových vlád.

25. 6. 2024 07:40
Odpovědět  All
Gales
25. 6. 2024 09:58
Odpovědět  All

Posrance kteří schvalují kraviny by měl Perun zahnat přímo Luciferovi do papiňáku.

Ladislav 💤
25. 6. 2024 10:26
Odpovědět  Gales

+ sernátory.

Gales
25. 6. 2024 10:36
Odpovědět  Ladislav 💤

Ty taky.

Gales
25. 6. 2024 10:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Moji potomci říkají že stejně nemůžou ovlivnit to jestli bude válka nebo ne a proto nebudou házet všelijaké vlny kolem. A já si tím taky nebudu drásat nervy.Vono to nějak dopadne.Jsou věci mezi nebem a zemí které se dějí i bez nás.Ale probudit,probudit by se měli ,,hlubocí spáči” alespoň do té míry aby věděli že stojí na správné straně.Jo,jo.Blbej můžeš bejt ale musíš si umět poradit…

Autor
26. 6. 2024 00:27
Odpovědět  Gales

Vaše volba a já vám ji nebudu vyvracvet, jen připomenu, že léta nebo přesněji poslední mírové léto před První částí sv. války 20. století také vybízelo k podobnému a bylo tak báječné a klidné i veselé … jenže zemřelo 20 milionů lidí … o dvacet let později k tomu přibylo ještě nejméně 50 milionů přímých obětí války.
A třeba u nás se poučilo dost málo lidí. Tak málo, že nedokázali donutit vládu, aby bránila zemi. A ti co reálně něco dělali, skutečně na vlastní kůži osvobozovali naše země jsou čím dál tím méně v “kursu” u “elit” i u lidí.
Potíž s válkami je ta, že jen málo lidí si dokáže aspoň představit, co může být. A už vůbec málo lidí si uvědomuje, že bránit svoje znamená také být připraven na cokoliv.
Např. ti, co bránili demokracii v západním chápání – tj. výsledky plně demokratických voleb ve Španělsku 1936 plus mínus, tak ti tehdy byli na tom jako jsou ti, co chápou důsledky dění kolem nás a šli bojovat na Ukrajinu, “bohužel” na stranu napadených – DLR a LLR … tj. mnohem spíše dostanou natvrdo nějaký trest. Ovšem zase bránili “jen” demokracii a ne svět podle pravidel …jako už tehdy platila pravidla – mocných a silnějších..

Pijack
25. 6. 2024 10:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Jako bych neříkal včera, co budou psát druhý den Česká vládní média. Prý – Ruské ministerstvo obrany uvedlo na Telegramu, že za útok na “mírumilovné obyvatele” je zodpovědný Washington, který dodal Kyjevu rakety a poskytl informace potřebné pro jejich zaměření.

Tak oni bez špetky studu klidně napíší “mírumilovné obyvatele” do uvozovek. Co si ty liberální svině už dovolují je fakt moc.