politika

F-35 s jadernými nosiči. Přidáváme se k hrozbě na východ, varuje Schneider

26.07.2024 22:41 | Monitoring

Publicista a bezpečnostní analytik Jan Schneider tvrdí, že se „měníme na novodobý protektorát“. V rozhovoru pro Inovaci Republiky to prohlásil v souvislosti se zvyšováním zbrojní výroby. „Před 80 lety tahle země také vyráběla munici, která byla využívána na východě. Taky s velkým jásotem a také tu byly tenkrát za protektorátu velké protiruské nálady,“ jmenoval s tím, že v daném přirovnání současnosti k protektorátní době spatřuje mnoho podobností. Odmítl též, že by státy měly právo kvůli své vlastní bezpečnosti samy o sobě rozhodnout o vstupu do NATO.

Sdílej

Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jan Schneider v pořadu Horké téma

Schneider se v rozhovoru pro Inovaci Republiky vyjádřil zprvu k izraelské operaci v Pásmu Gazy, kterou vyvolal útok palestinských teroristů z Hamásu na Izrael v říjnu loňského roku, při němž palestinští teroristé zabili stovky civilistů a do současné chvíle drží kolem stovky rukojmích. Dle bezpečnostního analytika od komentátorů konfliktu z jedné či z druhé strany neslýchá, jak by podle nich měla reagovat druhá ze stran.

Poukázal na mírové snahy a zmínil též smlouvu Severoatlantické aliance (NATO), k níž podotkl, že se její členské státy zavazují hned v prvním článku ke snaze mírového řešení konfliktů. „To je jediný závazek, který mají všechny státy NATO. Čili jej všechny porušují. Tady ta základní smlouva je prostě roztrhaná na cucky a v podstatě dělají opak toho, co podepsaly,“ zmínil.

K ruské agresi na Ukrajině by dle jeho mínění nedošlo, pokud by Ukrajina nezměnila svou ústavu. „Teďka se Ukrajina dostala do války, do které se nikdy nemusela dostat, kdyby podržela svůj ústavní status neutrální země,“ mínil Schneider. Ukrajinci dle něj také za zbraně, které jim byly poskytnuty na obranu, v příštích letech budou muset zaplatit nemalé dluhy.

Tvrdí, že jsme se také „dali na stranu válečných štváčů“. Například prý nákupem amerických letounů F-35, které dle armády Česko pořizuje na svoji obranu. Podle Schneidera však jejich možné využití hovoří opačně. „Nevím, k čemu tady má F-35 bejt. Jediný vysvětlení je, že my jsme tady předsunuté letiště pro letadla, která jsou jadernými nosiči a přidáváme se k té hrozbě na východ,“ prohlásil.

Podle tvrzení Schneidera se „měníme na novodobý protektorát“. „Před 80 lety tahle země také vyráběla munici, která byla využívána na východě. Taky s velkým jásotem a také tu byly tenkrát za protektorátu velké protiruské nálady. Takže my se znovu měníme na novodobý protektorát a zase se dáváme do služeb západu, který útočí na východ. Těch podobností je tam opravdu strašně moc,“ pronesl publicista a bezpečnostní analytik.

Liché jsou dle něj také úvahy, že si každý stát může o vlastní bezpečnosti rozhodovat sám a z vlastní iniciativy vstoupit do NATO. „Posiluji svou bezpečnost pouze do toho okamžiku, pakliže můj soused nebude cítit, že je to na jeho úkor,“ dodal Schneider v rozhovoru.

Zdroj : Parlamentní Listy

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Ijn
27. 7. 2024 08:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Řečeno i napsáno bylo vše ale reakce (např.při volbách) chybí, lid je zmanipulován z ČT+ČRo natolik, že do EU zvolí Koláře, co odstranil sochu maršála Koněva – osvoboditele Prahy…pacholci USA válku chtějí vyvolat každý den!!!

V Budapešti mírový pochod 750 000 účastníků, ale naše Praha sotva 5000, naše pražátka chtějíce vítat protektory, zase zradí každého poctivého Čecha!!!

Gales
27. 7. 2024 09:52
Odpovědět  Ijn

Praha je zločinců ráj.

Joe Arp
27. 7. 2024 10:14
Odpovědět  Gales

Ať žije baj -kaj -laj.

Pavel z Moravy.
27. 7. 2024 12:56
Odpovědět  Gales

Prostě jsme dojeli. Vždyť je to nad slunce jasné. Ale jak si omladina ustele, tak si lehne. A my jsme ukázkový protektorát, ne že se měníme. Chce to říkat všechno bez příkras. Lhát si do kapsy je totální hloupost. Tím nikdo nic nezíská.

Jan
27. 7. 2024 11:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Staří pamětníci již vymřeli nebo jsou v důchodovém věku, mladí neznají historii jenom tu co jim dnes servíruje Kolář a mainstream. Zapomíná se na Volyň , Chorvaty a ty co způsobili druhou světovou válku zaprodáním Československa, aby se válce vyhnuli. Anglosasové začali v Evropě bojovat proti Německu deset měsíců před skončením války, zatím co Rudá Armáda již byla pomalu na hranicích s Německem.Spojené státy nepřestanou pobízet k válce, dokud ji na vlastním území nepoznají. Evropa a Asie je pro ně příliš daleko, jako byl Vietnam , Korea , Afganistán, Sýrie, Libanon, Libye, Irák, kde zanechali nesmazatelnou stopu pro hodně generací, které budou vzpomínat na své mrtvé.

Jarek
27. 7. 2024 15:38
Ohodnotit příspěvek :
     

S těmi F35 si netřeba lámat hlavu , pouze s tím, že ta válkychtivá fialová blbka díky nim okradla stát
o miliardy. Ty krámy máme dostat za více než 10 let , takže již žádnou roli nesehrají ,ani v tom “strašení” rusa ,kterým se ohání. Ostatně každý ve světě ví , že ty krámy, které doma v USA už “slouží”
v airforce, majím zákaz létání , u těch letu schpných proto, že letová hodina je neskutečně drahá a
katastrofálně zadlužené USA na to nemají a ten zbytek co stojí v hangárech neschopný letu ,nelze ani
zprovozuschopnit , protože vyrobce ještě nepřišel na asi 800 závad v elektronice toho rychle stárnoucího krámu a nároky na údržbu a opravy jsou neskutečně drahé.Piloti USA jim říkají “létající rakve”. Proto ty nabídky do států NATO.Je třeba se jich zbavit. A naše blbka z fialové party na to hupla. Všichni kdo mají něco v hlavě nakupují Gripeny a další , které se F35 hravě vyrovnají a hlavně je předčí cenou jak letadla tak provozu. Turci nepodlehli vydírání a dnes jsou rádi,že se těch krámů zřekli.A za těch pár let co u nás mají “zazářit” z nich budou vedle letadel ruska , číny a dalších jen krámy pro technická muzea.

bonobo
27. 7. 2024 17:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Když vidím tuhle křivou svini, tak se mi otvírá kudla v kapse …. ani přes smrtí tahle bestie nedá pokoj.