politika

Euroasijský filozofický kongres v Rusku

Ve dnech 16. a 17. února se v Moskvě poprvé konal Euroasijský filozofický kongres.

https://eaphilcong.com/news/

Účelem kongresu je zorganizovat bezplatnou platformu pro diskusi pro filozofy z celého světa. Kongres je podporován grantem Prezidentského fondu na podporu kulturních iniciativ.

Na Eurasijský filozofický kongres do Moskvy se sjely dvě stovky vědců ze 13 zemí včetně USA, Francie, Německa, Srbska, Íránu, Číny a dalších. Hledali odpovědi na otázky: co nás čeká dál – střet civilizací nebo dialog? A jak k tomuto dialogu dojít?

„Dnešní realita ve světě je multipolarita“, uvedl americký ekonom Jeffrey Sachs.

Profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku a jeden z nejvlivnějších ekonomů světa Jeffrey Sachs vystoupil v Moskvě na euroasijském filozofickém kongresu. Podle amerického vědce za spirálu současných konfliktů mohou Spojené státy.

„Není pochyb o tom, že globální politická situace se zásadně mění. Přesně jak popsal Vladimir Putin ve svém rozhovoru – řekl, že anglosaská hegemonie se chýlí ke konci. Blížíme se k éře multipolárního světa, ale tato multipolarita je stále nestabilní. Většinu viny svaluji na svou zemi – Spojené státy, špatné návyky jsme se naučili od Velké Británie.

Britská hegemonie existovala po celé století. Pak získali převahu Američané a v zásadě neupřednostňovali vést dialog na uctivém základě, dominovali vojenskou silou. Existují desítky případů, kdy USA změnily režimy v řadě zemí. Spojené státy chtěly rozšířit americkou moc, sílu, zejména prostřednictvím expanze NATO – to vedlo k ničivým následkům. 30 let poté, co se USA pokusily nastolit unipolární světový řád, se situace mění,“ řekl Jeffrey Sachs.

Jeffrey Sachs zdůraznil, že po rozpadu Sovětského svazu začaly Spojené státy na světové scéně uplatňovat ještě agresivnější politiku a ukázalo se, že je to velmi krátkozraké. V dnešním světě se přerušuje kontakt nejen mezi politiky různých znepřátelených zemí, ale i mezi společnostmi jako celkem.

“Spojené státy mnohokrát změnily režimy v různých zemích. Nedávno byla ve Spojených státech zveřejněna studie – od roku 1947 do konce osmdesátých let, během studené války, provedli Američané 64 takových tajných operací.

Ale ani po rozpadu Sovětského svazu se Spojené státy nepřestaly chovat vůči Rusku agresivně. O skutečné interakci nebyla řeč.

Myšlenka, že by Spojené státy měly ovládnout Írán, Čínu, Rusko – jakýkoli jiný mocný stát – už sama o sobě vede ke konfliktu. Pokus o udržení unipolárního světového řádu selhal…“

Od února 2022 prezident Biden nepromluvil ani slovo s Vladimirem Putinem. Myslím, že by spolu oba lídři měli mluvit stále. Ale to se bohužel neděje. Spojení mezi společnostmi jako celkem bylo přerušeno. Žiji v New Yorku a nedávno tam byla zrušena kulturní akce, protože dirigent byl Rus. A hudebníci z Ukrajiny řekli: “Ne, ruský dirigent nesmí na pódium!” Je to tvrdé, hrubé a velmi nebezpečné.”, řekl Jeffrey Sachs v online projevu na Euroasijském filozofickém kongresu v Moskvě.

Řečník uvedl, že celý svět, a zejména Spojené státy americké, potřebuje hlubší pochopení toho druhého, jeho kultury a tradic, aby mohl vést dialog konstruktivním směrem.

Profesor také poznamenal, že dnes, více než kdy předtím, je zapotřebí dialog a synergie mezi filozofy z různých zemí. Právě filozofové by se měli stát těmi, kteří by mohli zahájit konstruktivní dialog.

Jeffrey Sachs vyzval ruské a západní kolegy vědce, aby obnovili kontakty „na lidské úrovni“ – potřebu toho, podle jeho slov, „chápou všichni rozumní lidé“.

Sachs byl ekonomickým poradcem Gorbačova a Jelcina a byl považován za jednoho z otců „šokové terapie“. Ale pokud recepty tohoto vědce pomohly Bolívii, pak „šoková terapie“ Rusko tvrdě zasáhla. Neúspěch tehdejších reforem profesor vysvětloval vlivem oligarchů a tím, že v devadesátých letech byla v praxi vybudována překroucená „parodie na kapitalismus“. Ať je to jak chce, Jeffrey Sachs své chyby už dlouho přiznává – a od začátku konfliktu kolem Ukrajiny se staví proti vojenské pomoci Kyjevu.

Podobný postoj jako Jeffrey Sachs zastává poradkyně prezidenta Srbska profesorka Bogdana Kolevic Griffithová: „Vidíme vznik multipolárního světa. Bezprecedentně nový světový reliéf – máme zde Západ s jeho tradicemi, filozofií, politikou a právem. A je tu Eurasie jako nový projekt.“

Griffithová řekla: ve starověkém Řecku byl demokratický polis (typ starověkého řeckého městského státu) na jedné straně místem debat, ale například otroci nemohli mluvit – to tvořilo paradox… Postupem času se Západ prohlásil za hlavní civilizaci, své občany – lidmi první třídy. Západní myšlení přitom bylo ve svém vývoji z velké části budováno na filozofii strachu, která se projevovala „zrušením“ a perzekucí lidí odlišného názoru a jiného přesvědčení. Neoliberalismus se stal radikální formou takové filozofie – zničením všech, kdo nesouhlasí. V konečném důsledku to vede k sebezničení samotného Západu.

Západ nechce, aby se Eurasie svobodně rozvíjela. Staví se proti vlastním tradicím a zásadám, které byly u zrodu západní civilizace. Nechce se vzdát konceptu trvalé dominance a představit si, že by se mohl objevit nějaký jiný svět,“ uzavírá Griffithová.

Mathieu Grandpierron, docent katedry mezinárodních vztahů na Katolické univerzitě ve Vendée, kritizoval západní metody politologického výzkumu a označil je za hlavní důvod přetrvávání eurocentrismu.

Granpierron poznamenal: politologický výzkum trpí hegemonií západních vědců, západních koncepcí a západních metod, kdy za pravdivý je označen pouze evropský koncept a vše, co do něj nezapadá, je považováno za „barbarské“.

Světlá budoucnost Ruska znamená světlou budoucnost Evropy

Předseda Asociace kulturních akcí a mezinárodního dialogu „Consideratio“ Wolfgang Vasicek vystoupil se zprávou „Cesta duchovní obnovy: člověk, vlast a společnost v 21. století“. Podle jeho slov, výdobytky moderní civilizace na jedné straně otevírají lidstvu neomezené možnosti, na druhé straně stále více zpochybňují duchovní, tradiční a mravní hodnoty. Host z Rakouska řekl: “Světlá budoucnost Ruska znamená světlou budoucnost Evropy.”

Jeden z organizátorů Euroasijského filozofického kongresu, politolog, poslanec Státní dumy Oleg Matvejčev uvedl: „Uvědomujeme si, že filozofie je v podstatě západní filozofie. Tak jsme se ji všichni učili na školách a univerzitách. Ale je tu hlas Číny, je tu hlas Íránu, je tu hlas Indie, Afriky, je tu hlas Ruska, hlasy které se musí brát na vědomí”.

— Souhlasíte s výroky Jeffreyho Sachse a Bogdany Griffithové, že „multipolární svět“ je již ukončený fenomén?

“Je to opravdu tak, už nemá smysl lpět na minulosti, na “americké hegemonii.” Jeffrey Sachs byl jedním z největších liberálních ideologů. Teď je nucen přiznat realitu a jak se říká – kát se za hříchy”.

https://1url.cz/ru5KV
https://1url.cz/fu5Kk

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Autor
26. 2. 2024 18:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Světlá budoucnost Ruska znamená světlou budoucnost EvropyTo ano, ale se zásadně jinými elitami a jinými představami o ekonomice! Protože nebude kolonií – v tom případě – a tak vše, co tady bude, bude získáno DOCELA OBYČEJNOU, NUDNOU, ALE NUTNĚ POCTIVOU PRACÍ! Nebo prostě tady nic nebude. To je to, o čem také často hovořím. Ty změny púak budou mnohem větší i než se nám dosud zdají.
Tohle je pro “příznivce toho, co tu dosud bylo a ještě je. Jakéhokoliv druhu a “masti”.
Ovšem chtělo by to začít bojovat proti inkluzivnímu školství, které nyní začíná zavádět ty odporné “europaskvily” i do našich škol.
Základem školy musí být široký rozhled a možnost návyku získávání infiormací a jejich zpracování i bez “umělé inteligence”.
Když vidíte chytré děti a také šikovné tak do pěti lett a pak když si uvědomíte, co z nich i ve škole udělají už jen za pár let, chce se zvracet. A zašlapávat všedhnyy “šváby” hluboko do země, aby rozdrcení byli aspoň užiteční jako hnojivo.

Ladislav 💤
26. 2. 2024 19:09
Odpovědět  Peter 008

Je třeba znovu vítězný únor a vše znárodnit opět do Českých rukou! A všechny co beztrestně rozkradli tuto zemi, za mříže! Tato zlodějna po roce podvodného majdanu 89, nesmí být promlčena!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
26. 2. 2024 20:30
Odpovědět  Ladislav 💤

A všechny co beztrestně rozkradli tuto zemi, za mříže!
A kdo by to jako měl udělat? Kolik jste jich tam dodal vy osobně?

Jinak – už dávno jsou to jen taková “prvomájová hesla”.Nezdá se vám to už poněkud trapné?

Jaris.
27. 2. 2024 01:31
Odpovědět  Ladislav 💤

Co se stalo s CR je loupez stoleti. Souhlasim se znarodnenim, jenze Cesi se stali sobe vlastnimi neprateli. Staci se podivat, co za vykvet bezpaternich smejdu a zdradcu se usadil ve vlade, ne/ziskovkach a dalsich organizacich. Nakonec se zda, ze to obycejnym lidem az tak moc nevadi. Hlavne kdyz je na nakupni fronte klid. A ze nejsou penize? Tak si vypujcime a budeme jist i na dluh.

Putinovec
26. 2. 2024 19:37
Odpovědět  Peter 008

Jeden ze základních faktorů , který se musí každý člověk naučit , je samostatnost a přirozená schopnost hledat i netradiční řešení .
A právě toto se v dětech ubíjí .

Tupý hulvát
27. 2. 2024 09:13
Odpovědět  Peter 008

Tvrdím,že je to prakticky nemožné stejně,jako dodnes nebyl ani zdaleka překonán Mccarthizmus.
Dnešní mládež vychovává indoktrinační systém školství ve spolupráci s už přesvědčenými rodiči.
Tento systém vzniká postupně třicet let v podstatě tlakem tak,že učitelé a vychovatelé se stále více bojí proti němu postavit a dnes už ani není kdo by se postavil.
Pokud by to někdo chtěl napravit,musel by použít stejný nebo silnější tlak strachu a to je prakticky nemožné,ani tady není nikdo,kdo by to dokázal.To jsme si měli rozmyslet dřív,je to nevratné.
Možná hlad,válka,epidemie by pomohla,cestu nevidím.

Plebej
27. 2. 2024 08:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Bože můj!, jak by mohl vést dialog ten Biden s Putinem, když ten první již dočista ztratil své kognitivní funkce?
K vedení dialogu by tak US Deep State musel nastrčit robota napodobujícího Bidena. Robota, který je obdařen alespoň zlomkem Putinovy inteligence, aby coby stroj dokázal napodobit člověka a reagovat jako člověk, a ne jako nedůstojné chodící zombie …

Naposledy upraveno$ s uživatelem$